Otázka pro fíru

Dráčik napsal:
Písal som, že pri dobrých adhéznych podmienkach plusmínus okolo 8. stupeň, ale tak to robia len kaskadéri, ktorí potrebujú, aby im zhoreli stykače. Pri zlých som už zažil, že aj druhý stupeň bol veľa. Tam nejde o stupne, ale o pomalé zvyšovanie výkonu a kolko Ťa to pustí, tolko tomu dovolíš. Popr. si vieš aj pomôcť, či už legálne, alebo nelegáne. Maximálna ťažná sila je 350kN na klasické spriahadlá. Na malé (810 atď) je to 160kN.

tým kaskadérstvom ste mysleli toto? v 11:59 http://www.youtube.com/watch?v=e_Pg9yhhSLc

Nie, to bol slušný rozjazd. Myslel som, keď to "oprie pod okno" a luskne tam z fleku 8 stupňov. Tu išiel plynule a pomaly.

Luky napsal:
Děkuji všem za odpovědi na mojí otázku, ale ještě se chci zeptat, jaký maximální jízdní stupeň mohu zařadit při rozjezdu z 0 km/h na řadě 350, 151 a 150.2 při dobrých a trošku horších adhezních podmínkách....
Tohle určitě platí i dnes. Mě v zácviku fírové učili, že vlak je třeba při rozjezdu nejprve natáhnout, aby poslední vůz ve vlaku neškubl. Tedy v žádné případě z místa nakrokovat to co adheze a proudy dovolí.
Takže tam obecně u všech mašin hodím první knedlík, který hne s vlakem a počkám až se vlak natáhne a pak pozvolna přidávám dle adhezních možností. I na jednotkách 451/2 se nikdy nejezdilo stylem automatika, kdy z místa tam navolím rovnou šunty. Ale nejprve Manipulace a počkám, až se vlak odlepí a až teprve potom krokuji dál a dle traťových poměrů. Pokud jedu ze stanice odbočkou 40 nebo na trati je max 60, tak jedu maximálně na serii. Pokud je traťová kolem 80km/h, navolím maximálně paralel. Tohle je z důvodu, když dosáhnu maximální povolenou rychlost, tak při odpojení výkonu by se odpojovaly vysoké hodnoty proudů a poté se rychle opotřebovávají (vypalují) vysokonapěťové stykače. To jsou vše zkušenosti, které fírové předávají těm novým v zácviku.

Když byla řeč o rychlostnících, tak SŽDC vymyslelo nový horní rychlostník, který platí pro vozidla, která umožňují průjezd oblouky s využitím nedostatku převýšení 130 mm a současně bude u všech vozidel vlaku nebo posunového dílu zatížení na nápravu nejvíce 18 tun.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://3x.cz/dm-GRBV.jpg

Za chvílu bude mať každý vagón svoju rýchlosť v každom oblúku. Rušňovodič len bude musieť sledovať, ktoré vagóny z celého parku vezie a v ktorom je oblúku...

Klasik napsal:
Když byla řeč o rychlostnících, ...
Připadá mi to, že se jen legalizuje to, na co si někteří fírové před desítkami let občas troufli, když usoudili, že trať má na víc.
Už se možná opakuji, ale když jsem jezdil do školy na průmku, tak na trati Hustopeče - Šakvice jezdil jeden fíra, přezdívaný Fitipaldi. Jízdní doba tehdy i dnes tam je 12 minut. Fitipaldi na solo motoráčku M240 to ujel za 5 minut. Místo povolených 40km/h jel co to dalo a musel jet těch 70km/h. Tento motor má nízko těžiště, tak dobře seděl i ve všech obloucích. (nikde nezpomaloval). Dnes po desítkách let tohle zlegalizovali a je zde rychlost zvýšená na 60km/h. Ale jen v úseku, kde jsou betonové pražce. Kde zůstalo staré shnilé dřevo, tam se jezdí stále 40.
Kdo se tenkrát tímto tehdejším "pendolínem" bál jet, mohl jet do Brna autobusem. Ráno jezdil takový expres Břeclav - Brno, autobus předchůdce tehdejšího typu 60tých let a řidič hodný podobné přezdívky.
Měl jsem tu čest několikrát tímto spojem jet a vždy v Brně jsem děkoval Pánubohu, že jsem jízdu přežil. Z autobusového nádraží vyjížděl na plný plyn a na křižovatce, když vjížděl do hlavní silnice, tak se autopbus narvaný i stojícími cestujícími tak naklonil, že pneumatiky šmirglovaly o blatník a ve voze byla cítit vůně spálené gumy. A to se dělo v každé prudší zatáčce nebo zajíždění do autobusového nádraží v Židlochovicích.
Hold tenkrát byla rychlá doba. :D

Pánové zdravím.
Chtěl bych se pozeptat, pokud jede souprava EC 73 Smetana z ONJ na hlavák, táhne to hned Taurus, nebo tam mohu dát žehličku, coby posun na hlavní? Taurus mi v hustém provozu ve Vršovicích shazuje MSTS.:D
Dan

Dan J. napsal:
Pánové zdravím.
Chtěl bych se pozeptat, pokud jede souprava EC 73 Smetana z ONJ na hlavák, táhne to hned Taurus, nebo tam mohu dát žehličku, coby posun na hlavní? Taurus mi v hustém provozu ve Vršovicích shazuje MSTS.:D
Dan

Já si teda myslím, že taurus jede už z ONJ, ale v rámci MU(Mimořádné události) je možné vše(připadá mi, že je možné i nemožné). Spíš mne zajímá, co to bude dělat na ne NASA počítači?.... Lukáš

lukas matura napsal:
Já si teda myslím, že taurus jede už z ONJ, ale v rámci MU(Mimořádné události) je možné vše(připadá mi, že je možné i nemožné). Spíš mne zajímá, co to bude dělat na ne NASA počítači?.... Lukáš
Ahoj.
No, mne zajímá spíš reálná situace. K tomu PC, neboj, zas až tak moc traffic tam není, ale ten Taurus mi to shodí, že nejde načíst do sveta, prostě klasika a po Load v poho, ale na druhou stranu je pravda, že na 486-tce to bude padat na 100%.:D:D:D Jinak aktivity zkouším i na starém PC se systémem XP a vždy dojedu do cíle. Ale zpět k otázce Taurusu a posunu ONJ - hlavák. Takže i já omluva za OT.
Dan

Edie napsal:
Malá poznámka, PC z NASA by si neporadil se žádnou hrou.
Pardon za OT.
To bych netvrdil. Já mám počítač NASA a jak MSTS supr běhá. :D
Kdo nevěří, viz má videa na YouTube. Krásně je to vidět na tom návodu k reinstalaci MSTS :-P

Jejich PC mají úplně jiné architektury, řešení i daleko jiné principy. To samé o OS. Prostě takové PC je vám k ničemu.

Luky napsal:
Když už je řeč o ONJ v Praze, tak mě zajímá, které řady lokomotiv a kolik kusů jsou v Praze na hlavním nádraží a ONJ připraveny jako záložní, když nějaká lehne. Dost často se stává, že lehne Gorila :( Nějaký Banán a Peršing je téměř vždy po ruce v depu ve Vršovicích a jedno Eso na hlavním, ale co když lehne Brejlovec na rychlíku do Českých Budějovic, anebo Bastard na Drážďany, jaké bude zpoždění vlaku, než bude náhradní lokomotiva? A co když na hlavním nádraží záložní Eso bude pryč a porouchá se další Eso, jak se to vyřeší?
Na ONJ v "bramborách" je připravená náhradní souprava složená z 5 vozů.Ale mašina tam žádná náhradní není,jsou tam jen obratové lok. a to v noci jich tam je dost,stojí na vratech depa koleje 206,205,204.A přímo pod ústředním ve šturcu. Dále taky stojí v Záběhlicích,obě dvě šturcovní koleje jsou plné na ranní vlaky,kolikrát když mě pošle do šturcu na objetí,tak to vychází že musím najet až nárazník na nárazník.A to musí lok. najet až na "kozu" jinak se tam těžko vejde třetí lok. na objetí v jednom ze šturců.
Když lehne mašina na budějkách a nebo na jiném vlaku tak to řeší strojmistr ve Vršovicích v depu,popř. s prov.dispečerem. jak proběhne výměna.Popř. od nějakého obratu lok. co přijela na hlavní.

Luky napsal:
Když už je řeč o ONJ v Praze, tak mě zajímá, které řady lokomotiv a kolik kusů jsou v Praze na hlavním nádraží a ONJ připraveny jako záložní, když nějaká lehne. Dost často se stává, že lehne Gorila :( Nějaký Banán a Peršing je téměř vždy po ruce v depu ve Vršovicích a jedno Eso na hlavním, ale co když lehne Brejlovec na rychlíku do Českých Budějovic, anebo Bastard na Drážďany, jaké bude zpoždění vlaku, než bude náhradní lokomotiva? A co když na hlavním nádraží záložní Eso bude pryč a porouchá se další Eso, jak se to vyřeší?
To se nedá jednoznačně říct, kolik kusů, kde a jak stojí. Každé depo nějaké záložní mašiny ( letmo mašiny ) má, ale odvíjí se to od toho, kolik turnusových je v poruše, v opravě atd. Jestliže strojmistr ví o poruše mašiny včas, nahradí jí jinou i jiné řady. Pak se to jen hlásí dispečerům, např. kvůli snížené rychlosti vlaků atd.
Jestliže mašina lehne někde na trati, příslušný dispečer řeší nasazení jiné mašiny ( zapůjčení od Carga, sundat mašinu z Os na R nebo NAD.) Odvíjí se to od konkrétní provozní situace.

Back
Nahoře