Otázka pro fíru

Já si pamatuji, když jsem po revoluci na FIPku projížděl Rakousko, tak na úzkokolejce z Zeel am See do Krimlu je to úplně běžné. Také jsem na to zíral, ale asi to funguje. Tramvaje to mají myslím běžně také, jen se musí najíždět pomalou rychlostí.

Pane Šemora, jenže ten fíra do toho vexlu vletí plnou traťovou. :D Ani si nepřibrzdí. :D Jen si to video stáhněte. Čuměl jsem na to jak puk.

Nevyzerá to na samovrat. Aspoň podľa prestavníku ide o klasickú mechanickú výhybku.

Není třeba přibrzďovat, pokud jede do 40 km/h. Samovraty a jejich zabezpečení jsou konstruovány na rychlost jízdy po hrotu při přestavování jazyků na 40 km/h.

Je to určitě samovrat. Koukněte na zařízení vedle přestavníku. Navíc to 100% určíte podle zábleskového návěstidla vedle přestavníku, které signalizuje že je cesta správně postavena.

Vy máte nejaké špeciálne predpisy. U nás sa samovrat musí označiť na závaží dolnou čiernou a biela je prepolena polovica na žlto a polovica na bielo......A je to jasne hneď že je to samovrat......

E499_2002: Zábleskové světlo o postavení cesty nic neříká, od toho je hlavní návěstidlo. Zábleskové světlo informuje, že je samovratná výhybka v přednostní poloze a je zapnuta v samovratném režimu.

dem: U SŽDC taky musí mít závaží samovratné výhybky příslušný nátěr (žlutočerný). Ale tohle je od jiného provozovatele dráhy.

E499_2002 napsal:
Ale né, že při rozkliknutí se nezobrazí v plné velikosti.

Ale zobrazí. Používam tento server na všetky svoje obrázky. Poznám ako funguje. Preto som sa pýtal, že o čo ti ako ide v tomto prípade.

Kliknu na odkaz. Zobrazí se obrázek. Ten rozkliknu. Zvětší se. Jenže když ten obrázek otevřu v novém okně nebo záložce, tak je v původní velikosti. Kdežto zvětšený obrázek ne. Kdo říká, že to nevíte. Jen jsem chtěl pro jistotu zobrazit původní velikost. Nic víc. :)

U nás máme samovraty ve stanicích, kde je rychlost 40km/h, žádná rána to není, je to jako normální výhybka. Navíc to má jednu velkou výhodu při křižování vlaků - je to mnohem rychlejší.

Jsou ty výhybky nějak zvláštně kounstruovány na takovýto druh provozu? Neuškodí jim po čase jízda proti hrotu?

Má to velkú nevýhodu pri križovaní, že je to pomalšie. Skrz to je cez stanicu 40kmh, u nás na známej trati 131 sa samovraty vyhodili a nasadili sa klasické prestavníky iba skrz zvýšenie rýchlosti.

Back
Nahoře