Otázka pro fíru

Matýsek: Prý soudruzi odboráři.

Jinak, jak tady, tak na k-reportu, miluju ty teorie o tom jak by se měly rekonstruovat/nakupovat/vyřazovat mašiny.:D

Jo, 150.2 se prý mají nechat dojezdit, ale vzhledem k tomu, že co se na nábřeží řekne dneska, tak je zítra úplně naopak, vůbec bych takové úvahy neřešil.

Ondra.H napsal:
Jinak, jak tady, tak na k-reportu, miluju ty teorie o tom jak by se měly rekonstruovat/nakupovat/vyřazovat mašiny.:D
Přesně tak (zejména Dopravopat je skutečně zvíře pasoucí se v poli), kdyby ti dotyční aspoň napsali, že se jedná o jejich ničím nepodložené domněnky. Ale je potřeba se nad tím povznést.:D

Plechaci sice na pokraji sil jsou, ale kdyby jsi videl, jak to dnes 242 214 (r.v. 1975) s 4624 v Breclavi natrela 380 018 s Poloniou...... :D

lukas matura napsal:
Plechaci sice na pokraji sil jsou, ale kdyby jsi videl, jak to dnes 242 214 (r.v. 1975) s 4624 v Breclavi natrela 380 018 s Poloniou...... :D
Nám to také na EC s Taurusem z Brna směr Břeclav natřel brejlovec směr Jihlava. Jenomže my jeli maximální povolenou rychlostí a na stanovišti cvičnej. A už si psal do notýsku, co že je to za brejlovce, aby dostal "pozdrav". Ten s tím jel, jak kdyby to ukradl. :)
Ale takové případy se dějí a děly i v minulosti. Cvičnej jede na rychlíku z Úval do Běchovic 120 po nulté koleji a předjede jej pantografová jednotka 451, která smí jen 100 a na trati je max 120. :) Také následoval patřičný pozdrav.

Jojo Zbyňku, to jsem od tebe nějako četl. mmch. když jsem u těch žabiček, kdopak z vás se byl podívat na jejich zřejmě poslední elitní výkony v jejich životě na Os Přelouč-Kolín?? Máte možnost do Pátku! Žabka jezdí jako za mlada, to byla panečku dneska jííízda!

brejlobára napsal:
Jojo Zbyňku, to jsem od tebe nějako četl. mmch. když jsem u těch žabiček, kdopak z vás se byl podívat na jejich zřejmě poslední elitní výkony v jejich životě na Os Přelouč-Kolín?? Máte možnost do Pátku! Žabka jezdí jako za mlada, to byla panečku dneska jííízda!

Jezdí dost často Masaryčka Kralupy n. Vlt.

Matýsek napsal:
brejlobára napsal:

Jezdí taky na S41, jeden ranní spoj na S7 a snad se ještě objevuje na S9. Vzhledem k tomu, že dráhy už další slony neobjednají a pod vedením p.Zeleného asi ani jiné příměstské jednotky, tak ještě žabotlamy ještě nějakou tu dobu budeme vídat. A já osobně jsem rád. Navíc jsou ještě pořád v docela dobrém stavu a např. topení topí víc, než jsem kdy viděl v jakékoli jiné vlakové soupravě.

prolam napsal:
Matýsek napsal:
brejlobára napsal:

..... tak ještě žabotlamy ještě nějakou tu dobu budeme vídat. A já osobně jsem rád. ....

Jako nostalgii to možná chápu, ale rád se vozit ve smrdutém interiéru na zoufale nepohodlných a malých sedačkách mi přijde poněkud zvláštní. Každý máme asi jiné představy o hromadné dopravě jednadvacátého století.

Pikku napsal:
Jako nostalgii to možná chápu, ale rád se vozit ve smrdutém interiéru na zoufale nepohodlných a malých sedačkách mi přijde poněkud zvláštní. Každý máme asi jiné představy o hromadné dopravě jednadvacátého století.

Kdo tady říká, že je to nejmodernější superpohodlná jednotka, jen mi jde o to, že ať si kdo říká co chce, pro mně bude mít každá jízda žabotlamem svý kouzlo. Aby taky ne, když to byl první vlak, jakým jsem kdy jel!

Já teď s nima na S41 jezdím denně. Ze začátku se mi taky líbilo se po dlouhé době zase svézt žabotlamem. Ale člověk rychle vystřízliví. Je vůbec zázrak, že ty jednotky ještě drží pohromadě. Prohnilé podlahy, oddílové dveře lítající sem a tam, nedržící a mlátící kryty vzduchotechniky nade dveřma, oblíbené cedulky "dveře nepoužitelné" a "WC nepoužitelné",...

Tu si o tom môžeš naštudovať. Sú rôzne dôvody, napr. že ak by sa ti poškodil predný zberač, tak aby ti odletujúce úlomky nepoškodili zadný, alebo že rušeň vpredu rozráža vzduch, ktorý tlačí na predný zberač viac ako na zadný.

No, bejvával důvod, že při eventuálním poškození pantografu zadní odletí (nebo tak ňák) a dá se použít přední.
Při poškození předního hrozí nebezpečí že odletí (nebo tak ňák) a poškodí i zadní.
ale možná e to jenom pověst!

talik napsal:
Proč většina lokomotiv má zvednutej zadní sběrač a né přední?
Nás v kurzu učili, že se jezdí na zadní hlavně z důvodu eventuelní havarie sběrače. Utržením předního zdviženého sběrače by došlo k poškození jak střechy, tak druhého sběrače. Pokud jedou dvě lokomotivy, tak přípřežní jede na přední sběrač, vlaková na zadní. A tohle je z důvodu rozkmitávání troleje. Proto je to tak aby zdvižené sběrače byly co nejdál od sebe. I z tohoto důvodu mašinka, pokud má zdvižené oba sběrače, tak smí jet max 50km/h.

Pokud se cokoli za desítky let změnilo, tak mne opravte nebo doplňte.

Já měl jednou jeden pěkný rozhovor s fírou:
"Co máš se zadním sběračem?"
"Nic, proč?"
"No že jedeš na přední..."
"A kdo ti říkal, že se jezdí na zadní?" :D

Takže asi tolik k problematice jízdy na přední nebo zadní sběrač. ;)

Tahle otázka se periodicky opakuje, takže:
Jezdí se na zadní, kvůli lepšímu proudění vzduchu a při nehodě by to měl přední přežít.
Na přední se musí jet, pokud na prvním voze jsou auta, kotle, bedny nebo je tam jiná mašina.

Michal napsal:
Já měl jednou jeden pěkný rozhovor s fírou:
...
Jedna věc je, co říká předpis a druhá je, jak se předpisy ignorují.
Ale psal jsem, to platilo za mě.
Dále také na přední se jezdí, pokud za lokomotivou je vůz například s auty, abych odletujícími nečistotami náklad nepoškodil. Také mám pocit, že první ES 4990 měly jeden sběrač na SS a druhý na střídavou trakci.
Takže pochybuji, že by jakýkoli fíra zvedal sběrače jen podle nálady. Samozřejmě fírové si z okukujícího obecenstva rádi udělají legraci a když to umí se vší vážností podat, tak pak to někteří prezentují na sociálních sítích jako důvěryhodnou informaci. :)

Back
Nahoře