Otázka pro fíru

ML636 napsal:
Gorila krokuje dolů po stupních vždy, bez ohledu na proudy až do nuly, ale trakční obvod se jízdním kontrolérem dá rozepnout v poloze B okamžitě při proudech nižších než 300A.
Přestavením směrové páky do 0 se obvod rozepne okamžitě bez ohledu na proudy.

Tak toto pravda nie je. A mimochodom na serioparalel pri vyšších rýchlostiach akjo 120 máš na 34 stupni menej ako 300A a rozopína sa trakčný obvod aj keď to buchneš do B aj keď to prestavíš smerom do nuly....Gorila krokuje len po 300A a potom skok do nuly. Na sérii to nevadí, ale pri sérioparalely tie stykaťe nemusia rozopnúť okamžite. Bavíme sa o milisekundách...A po niekoľkých takýchto rozopnutí ide stykač do kambodže...

O tom čo robíš ty tu reč nebola kolego :) Ale o tom čo urobí mašina......A tuto vyššie tvrdenie že gorila krokuje vždy , platilo keď tam bol medzikontrolér s vačkami a relátkami....Vtedy sa vôbec nedalo ani skákať ani zhadzovať. Musel si dobre poznať trať aby si sa všade trafil s gorilou do vypínačiek, do klesania , sťahovačiek, zmeny sytému.....Dnes ti počítač umožňuje aj skákanie a nie je odolný voči blbosti obsluhy... A žiaľ na to tá mašina často dopláca......

dem: Takhle to funguje pořád co je tam Mirel, nebo se něco během provozu s Mirelem změnilo? Čerpám z manuálu k obsluze a popisu ovládání ř.s. Mirel. Tam je uvedeno, že skok do nuly je jízdní pákou možný jen při I < 300A po přestavení do B a skok do nuly při I > 300A jen přestavením směrové páky. Ale je možné, že jsem natrefil na další rozdíl mezi teorií a praxí a na Gorile jsem nikdy nebyl abych to viděl v praxi. Papír snese všechno...
Každopádně podle všeho by 350 neměla umět možnost skoků po stupních sérioparalelu a přímý skok z nuly na sérioparalel, narozdíl od 150/151. Tím se prý dost huntují převodovky.

No v predošlom príspevku si písal , že Gorila krokuje do nuly vždy bez ohľadu na tr.prúdy. Táto veta pravdivá nie je.... Krokuje len vtedy ak ju krokovať necháš. Inak platí to čo popisuje ten manuál mirel rs. Takže nechápem zmysel napísania tých dvoch protichodných viet za sebou. Skákať sa dá len na sérii, ale rozopnúť do nuly sa dá aj na sérioparaleli. A to je kameň úrazu tejto mašiny,. Hlavne keď to dáš hneď do B tak sa ti môže podariť ešte aj nože opáliť...

dem napsal:
..Skákať sa dá len na sérii, ale rozopnúť do nuly sa dá aj na sérioparaleli. A to je kameň úrazu tejto mašiny,. Hlavne keď to dáš hneď do B tak sa ti môže podariť ešte aj nože opáliť...
Tohle je jen rukama a proto strojvedoucím nemůže být kdejaký týdýt z ulice a je třeba udělat na každou řadu zákonité zkoušky.
Například 451/2 nezkrokovávají postupně, ale po přestavení kola kontroleru zpět se tak děje až po přestavení do "0". Kdy se odpojí ihned komplet trakční proud a to následné krokování kontroleru je jen naprázdno a přetáčí se do výchozí polohy. (v MSTS je nasimulovaný kompromis) Aby se neodpojovaly příliš vysoké proudy a nedocházelo k opalování stykačů, tak hold tuto jednotku obsluhují ne řidiči, ale strojvedoucí, kteří ví co a jak. Pokud se například rozjíždím na rychlost 80, nikdy nedávám shunty. Pokud se rozjíždím do 60km/h nepoužívám paralel. Nakrokuji potřebný výkon, kontroler přestavím do polohy M a čekám až dosáhnu požadovanou rychlost. Poté přestavím do 0. To je zásadní rozdíl proti obsluze jiných lokomotiv, kdy musím jít z výkonu před dosažením maximální rychlosti, protože při postupném zkrokovávání mašina stále ještě táhne.

Takže určitě žádného strojvedoucího by ani nenapadlo to o čem se tady diskutuje, odpojovat při plném tahu lokomotivy trakční proud najednou. Úplně stačí, když to člověk zažije při výpadku trolejového napětí. To je pěkný škubanec s vlakem.

Bohužial opak je pravdou....U nás v depe už aj rozmýšľali nad protiopatrením aby sa to niektorí traktoristi odnaučili, ale zatial sa to nepresadilo do praxe...

Zdravím,
mal by som otázku z praxe, keď sa tu už spomína rada 350, tak by som sa chcel spýtať, koľko ampérov znesie z miesta s 9 vozovým vlakom (nejakých 500 ton) - dajme tomu, že je sucho...
Ďakujem za odpoveď, s pozdravom Lukáš.

Znesie celkom pohodlne 1000A. Ale neodporúčam. Ja jazdím s Metropolom za ideálnych podmienok (700 t 13 vozov) na 900A.

ML636 napsal:
A jen tak pro odlehčení tématu, v MSTS, kdopak z vás poctivě krokuje do nuly před vypínačkou nebo stahovačkou a neodstřelí rovnou sběrač, s tím že zůstane na stupních a nemusí kvedlat, až ho zase zvedne?:D

Nejhorší je, že takovéhle a podobné prasárny ze simulátoru pak lidi zkouší i v reálu. To by jim člověk utrhal ruce. Mě se to naštěstí nestalo, ale prý jeden takový borec reverzoval za jízdy s odůvodněním, že v simulátoru to tak jde...

No tak ale práve u 350 ide reverzovať aj v reále....Kvôly tomu bol upravený aj Mirel aby ti nesfukol hneď keď zaradíš opačný smer.

A k čemu to je dobré?
To co jsem psal nebylo na 350, ale na jiné mašině. Ta to má výslovně zakázané i v manuálu.

Nevýhoda simulátoru jsou bohužel často zlozvyky, které si pak člověk může přenést do reálu aniž by to tušil. Já se jim snažím vyvarovat právě tím předpisovým plněním všeho (to je kolikrát sakrování, že to zas je v MSTS v nesouladu s předpisy) :D Ale stejně pro nás, co nemáme každodenní praxí na skutečném vlaku to může za určitých okolností později vyrobit problém. Ne nadarmo mi otec nepůjčoval volant a ne nadarmo zkušení fírové říkají nejezdit simulátory - riziko získání špatných návyků před vlastním učením se.

P.S. Zrovna na těch simulátorových 350, 150/151 by to chtělo umět funkci rychlejšího zkrokování do nuly. Já to právě taky odřazuju po jedné dolů a to by se jeden před vypínačkou uklikal. Taky se mi ale párkrát stalo, že jsem to odstřelil rovnou, ale potom vrátím stupně do nuly, než zvedám sběrač. Koneckonců, metodu červeného hřibu (bum HV) jsem během svých jízd zažil na tratích několikrát. Dost jsem se tehdy vyděsil, když se Eso v tahu blížilo ke stahovačce údržby a pár metrů před ní PRÁSK a škub. Naštěstí to stihl. Jsme lidi.

Presne tak. Ja som aplikoval Pawlikove nastavenie kontroleru a je to o dosť lepšie.....

ML636 napsal:
...

P.S. Zrovna na těch simulátorových 350, 150/151 by to chtělo umět funkci rychlejšího zkrokování do nuly. J...
Vyřešeno, používám gamepad nebo Joystick, kde mám jednu polohu pro režim turbo. Takže dle potřeby mohu krokovat pomalu i rychle.
Doporučuji.

Pawlik napsal:
ML636 napsal:
P.S. Zrovna na těch simulátorových 350, 150/151 by to chtělo umět funkci rychlejšího zkrokování do nuly.
Již vyřešeno - bude to někde v mých příspěvcích.
Jestli jsem to pochopil, je upravený eng na rychlejší zkrokování do nuly?
Pročítám Tvé příspěvky, zatím jsem na to nenarazil.:(

Back
Nahoře