Něco pro zasmání

já jsem taky zkoušel ten nejdelší vlak,jako vlakovou jsem použil 6*GP38 + 150* několik SGN,SGJS a nějaké SMMP,narvané kontejnery,rychlost byla zatím 70 mil za hodinu.věřím že by zvládal i více.rozjezd teda všechny loko na 86 % výkonu,aby se to hnulo.teď už to má délku 2800 m a váha slušných cca 7500 tun.Lukáš

Posílám něco málo o akrobatické práci pochůzkáře a hlavně jeho bezpečnosti práce v jedné nejmenované zemičce. Chudák skokan to nemá vůbec lehké :D

To je sila.......No dal by som mu za trest 20 rokov odkrútit ako rušňovodič. Evidentne to ovláda keď to už robil a takých ľudí tam treba..... :)

nebulus napsal:
Vozit pravidelný vlak, to tak jednoduché není, to by jej museli evidovat strojmistři a dávat mu šichty.
Ale pamatuji si, když mne jednou z pohotovosti v depu vyhnali s parťákem odvézt z Vítova soupravu na soustružení kol do Ústí nad Labem.
V Libeňském depu mne nikdo neznal. Přišel jsem ke stojmistrům jen tak v montérkách, žádná uniforma, maximálně nádražácká košile.
"Potřebuji klíče od jednotky 451xxx." Už nevím, co jsme tam vezli. Strojmistr mi bez zbytečných otázek předal klíče. Nafoukali jsme mašinu a až byla připravená, šel jsem pod stavědlo a zakřičel na bábu, co tam sloužila, že jedeme do Ústí nad Labem. Za chvíli jsme měli bílou na výhybnu Vítkov, tam nám výpravčí přinesl vlakopis, přešli jsme na druhé stanoviště a hurá do Lysé a pak úvratí do Ústí.
Zelená ulice, můj magnetofón vyhrával aby cesta příjemně ubíhala. Najednou výstraha a v jedné stanici přišel výpravčí se slovy: "Pan dispečer se ptá, kam to vlastně jedeme" .
"Na Ústí Vávro na Ústí"
Za týden jsme se vraceli zpět, vjíždíme do Lysé na volno a také volno dál na Kolín. Zastavili jsme a museli výprvčímu vysvětlit, že jedeme do Prahy a ne dál na Kolín.
Už tenkrát mne napadlo, že úplně jednoduše se dá ukrást lokomotiva a udělat si výlet například z Prahy do Košic. On by na to za chvíli určitě někdo přišel, lokomotiva by někde chyběla, ale otázka je, kam by až takový zloděl dojel.
Ale jinak takové soustružení kol, to bylo velmi dobře placené. Týden v práci, psalo se na den 12 hodin a jen jsme tam postávali a byli k dispozici, kdyby bylo třeba nějak šibovat.
Ale hodně jsme se bavili, jakou tam měli chudáci fírové pakárnu. Hlásit u strojmistra se museli jen v uniformách a čepici a pomalu museli i salutovat. Zlatá Praha. My v polocivilu jsme tam museli hodně narušovat ústrojovou morálku. A stížnosti cizích strojmistrů na nás jim nepomohli. Pražský strojmistr se těmto vždy vysmál.

Včera nějaký R Olomouc-Brno. V Nezamyslicích to šel výpravčí vypravit,ovšem zjistil menší problém. Vlak netáhla turnusovaná 363-ka,ale 163-ka. Fíra vypadal,že by s tím klidně pokračoval dál. Nakonec se to vyřešilo takle: Za chvlíli přijel rychlík z Brna s 363-kou,tak mašiny se vyměnily,fíři si vyměnili mašinu a jeli dál.

A co by se stalo, kdyby tam už výpravčí nebyl a vypravoval by to vlakevedoucí s průvodčím (jak se po modernizaci počítá)? Odjel by vlak do Brna??? To je jeden z důvodů, proč nesouhlasím s hromadným rušením výpravčích.

Pavlík napsal:
A co by se stalo, kdyby tam už výpravčí nebyl a vypravoval by to vlakevedoucí s průvodčím (jak se po modernizaci počítá)? Odjel by vlak do Brna???
...

Zdravím,
no,vlak by možná odjel,ale po nějakém tom kilometru by to nezvládla "elektroinstalace" lokomotivy. ;-)

David

Naposled editoval moderátor:
No kdyby vlak vypravil výpravčí či vlaková četa v případě neobsazené stanice, to bych se ani nedivil, ale docela by mne rozesmálo to pako za rajčákama, které by s tím bezhlavě a s klidem odjelo ..... :D

Zvyk je železná košile,
třeba by za Nezamyslicemi shodil smeták a zjistil, že mu na pultu chybí kroutík ss/ss. :)

Som zvedavý či tá 163 bola v nejakom Najbrt nátere, ak áno tak výpravca má body naviac...

Ono je si ještě třeba uvědomit,že v Nezamyslicích se toho v novém GVD sjíždí více (osobní vlaky z Olomouce hl.n. do Přerova /-Bohumína/ a naopak,zmíněné rychlíky Olomouc hl.n. - Brno hl.n. a ke všemu ještě "R" z Bohumína do Brna hl.n.).Osobní vlaky jsou taženy povětšinou stroji ř.163 DKV Česká Třebová a rychlíky stroji ř.362/363 DKV Brno.
Z takovéhoto "chumlu" (třeba v případě mimořádnosti,kdy se sjede více vlaků najednou) tak mohl poměrů neznalý pozorovatel klidně vydedukovat úsměvnou historku o ochotě fíry odjet se strojem ř.163 pod střídavinu. Každopádně se dnes může stát cokoliv,takže proč ne zrovna toto.;)

David

Pavlík napsal:
A co by se stalo, kdyby tam už výpravčí nebyl a vypravoval by to vlakevedoucí s průvodčím (jak se po modernizaci počítá)? Odjel by vlak do Brna??? To je jeden z důvodů, proč nesouhlasím s hromadným rušením výpravčích.
Ahoj,
no, já s tím taky nesouhlasím, na 323-jce už není z Ostravy hl.n. až do Frýdlantu a to po modernizaci nejsme. Ale on si to spíš uvědomí fíra, než výpravčí. A pokud jde o vlakovou četu, ta musí napsat bržděnku, kde musí napsat celé číslo lokomotivy i všech vozů, musí se psát nově do POPu a pro každý vlak zvlášť, vlakvedoucímu je pak jasné, že když jede až do Brna, nemůže jet s lokomotivou pro stejnosměrnou trakci.

Tiež si myslím, že to je len niekoho "dedukcia", že fíra by s tým odišiel. Taký tam ani nemá čo robiť. Ja som tiež striedal v Žiline rýchlik do Bratislavy, strojmajster mi oznámil, že mašinka mi ide durch z Košíc do BA, ešte som si myslel, že načo mi to hovorí, keď to tak chodí stále. Jak čakám na peróne a vchádza to, tak vidím nejakú 163, no reku táto iste pôjde do BA. Raz si druhý fíra spravil srandu, keď s červenou 350 001 zastavil v Púchove a zistil, že ostal neschopný na jednosmerný HV. Po dotaze výpravcu, že čo sa deje, mu oznámil, že šak červená mašina za Púchov nemôže. Kým mu to stihol vysvetliť, tak už boli zalarmovaní dispečeri a strojmajstri, že poslali červenú mašinu na Košice. Fíru tento ftip vyšiel na prémie.

Zdravím,
je tomu nějaká ta minutka,co jsem se vrátil ze služební cesty do depa v Brně-Maloměřicích a protože jsem byl při zpáteční cestě svědkem velmi zajímavého rozhovoru,rád bych se ho zde pokusil citovat. ;)
Jak je všeobecně známo,páteční cestování z Brna do Bohumína je kolikrát velmi náročné,protože se do vlaků nahrne študenstvo a člověk pak má kolikrát problém se někam usadit. Já dnes ale štěstí měl a tak jsem se v pátém voze 737-čky uvelebil do kupé,které již bylo až na jedno volné místo obsazeno studenty vracejícími se z jistě náročného studijního týdne domů. Vlak se ještě ani nerozjel a všech pět mládenců začalo se svých batohů či brašen vytahovat notebooky a startovat jejich operační systémy. Já na rozdíl od nich v ruce třímal jen obyčejnou knihu „Elektrická výzbroj posunovacích lokomotiv ř.E 458.1 s pulsním měničem“ a tak mi bylo i trošku trapně,že jsem si ji už dávno nenaskenoval a nečtu si ji rovněž na notebooku.Tedy,samozřejmě kdybych nějaký vlastnil. ;)
Náš vlak se dal do pohybu jen s několikaminutovým zpožděním,což se vzhledem k venku panujícímu počasí dalo považovat za velký úspěch.Cesta pak probíhala docela v pohodě a její poklidný průběh jsem si nenechal pokazit ani posuvnými dveřmi,které byly vysazeny ze spodní vodící lišty a při průjezdu oblouky či přes výměny stále třískaly do pevné stěny kupé. Přeci jen,člověk je už na něco zvyklý a vozy řady B ve srovnání s několika „moderními“ kousky /nízko situované opěrky hlavy ve vozech ř.Bmz apod./ ještě stále považuji za vrchol pohodlí na našich tratích.Ten průvan od oken či jimi prolétavající sněhové vločky se ještě pořád dají vydržet.
Zhruba na kilometru 202,5 /kousek za Lipníkem nad Bečvou/ ovšem všeobecný klid a mír u mě narušil rozhovor mých dvou u okna sedících,zhruba dvacetiletých spolucestujcích … .

1. „Ty voe,Peťa si kupil nějak letecky simulator a mluvil,že je to dobra pařba.“
2. „To by mě zajimalo,co je na tom jako dobre ?
1. „Tak viš jak ne, Peťa při startovani pomačka tisíc knoflu,pak vyleti a pusti autopilota.Ty voe a pak pry i šest hodin čuči kolem sebe až doleti na nějake cilove letiště.“
2. „Hej jako nechapu,to musí byt dobra pakarna.“
1. „Ty voe,ja sem si nedavno za tři stovky kupil normalně simulator vlaku od mrkvochvostu.“
2. „Jak simulator vlaku? To jako jedeš ve vlaku?
1. „No,ty ho řidíš.
2. „Hej,tak to je mazec! A co tam je za vlaky ?
1. „Jake,no normalni.Parni,elektriky a motory. Jako,přišel sem na to,že to byl krok vedle,bo je to pěkna cypovina,ale viš jak,maš se doma nudit ?!
2. „Ale zase budeš umět řidit mašinu.“
1. „No dobře,ale k čemu mi to jako bakalařovi přes IT bude?“
2. „Maš recht,asi k prdu“.

Rozhovor vedený v tomto duchu trval zhruba až do Hranic na Moravě a já měl co dělat,abych se po návratu domů nemusel přebalovat s naší Anežkou. ;) Obzvláště při pomyšlení na skutečnost,že zhruba půl metru nad zmíněnými študáky leží na polici můj batoh a v něm fotoaparát doslova napěchovaný fotografiemi všemožných vozidel,které se snad jednou projedou i v oné „cypovině“. ;)

David

PS. Uznají-li moderátoři,že můj výše uvedený příspěvek je pln neslušných výrazů,nechť ho klidně odstraní. ;)

To nevím, jestli je zrovna toto pro zasmání. Za války měly DR za každou přepravenou osobu židovského původu odměnu 5 RM. Transporty do táborů smrti měly přednost i před přepravou vojsk na frontu.
To, že se v USA soudí každý s každým kvůli čemukoliv je známé klišé, tomu se samozřejmě zasmát můžu ;)

Back
Nahoře