Ďalšia zbytočná debata o TBP a značení

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Kazan
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.

Kazan

Cestující
Dobrý večer všem, po dlouhé době se navracím zpět. Přiznám se - nejsem nejmladší, časem příliš neoplývám, k počítači mám přístup stále uctivý, nikdy jsem nerozpoutával diskuze.. ale rád jezdím... Jsem moc vděčný všem, co se obětavě věnují všemu, co se týká MSTS. Problematika TBP byla už mnohokrát popsána, řešena, odvržena, atd. Teď ale nebudu řešit TBP, protože i do Zbyňkovy trati přibývá aktivit s novámi modely a skiny, které v TBP nikdy nebudou. Řešme Trainset jako takový. Podle návrhu dema stáhnu inovovaný vůz nebo loko, ale když pominu, že se pravděpodobně dostanu do rozporu s autorem modelu nebo skinu tím, že přejmenuji souborové textury a *.s soubor - nebo spíše tím, že upravuji eng, resp. wag (takže bych si pravděpodobně měl vyžádat souhlas autora). Pokud to vše podle postupu udělám, tak jako na potvoru se dříve nebo později vyskytne nějaká aktivita, kde aktivitář použil onen model nebo skin v originále od autora, tedy v consistu chybí a pak si musím pamatovat, že je to právě stroj, který jsem v duchu značení TBP před půlrokem přepsal. A pokud si nepamatuji, buďto nahradím jiným stejné řady nebo značení (což může aktivitu "znehratelnit"), nebo od autora skin nebo model stáhnout ještě jednou a zařadit tak, jak je, což ale vede k duplicitě a bobtnání Trainsetu a na to je i conBuilder krátký... Duplicita modelů, skinů, cabů znamená, že dříve jednoduchý Trainset ztrácí na přehlednosti. Najednou zjistíte, že máte přes 1900 strojů a 3600 vozů (což CB pregnantně spočítá), ale neporadí vám, že před půlrokem vámi přejmenovaný soubor zzz.eng je vlastně originální xxx.eng, který po vás chce aktivita. A co se týče sjednocení názvů a souborů, tak to už nejspíš dávno ujel poslední vlak. Tedy nemusel by - kdyby se závazně dohodlo definitivní značení souborů ace, wag, eng, s a sd. Přesto ale také žádný vlak nejede, protože v tu chvíli se pozvedne vlna autorů modelů a skinů se zdviženou pěstí - promiňte mi ten výraz, ale nikdo není snad tak ješitný, že by to adresně vzal na sebe :-) - Sám, abych jen neprášil, bych velmi rád přispěl tím, že kdyby mi nějaký autor poslal email se seznamem vozidel, tak bych je podle dohodnutého značení přepsal. Věřím, že by se obdobně zapojil každý, kdo by alespoň takto chtěl pomoci ostatním. A s půlnocí 31.12.2012 by bylo sjednoceno. Potom už bych se nebál, že když si stáhnu skin, který se mi líbí více, tak jednoduše přepíše všechny soubory skinu starého mimo texturových, které by se musely odmáznout. Podstatná je ale dohoda o jednotném značení.. Je mi jasné že se to citelně dotkne i aktivitářů, proto ten návrh do konce prosince (ostatně aktivitáři by mohli dle dohodnutého značení dělat aktivity po novu). Vytvořte prosím anketu, argumentujte věcně pro i proti, oprašte původní návrhy od značení jednotlivých souborů až po Name v engu nebo wagu - šance tu ještě je. Jak říkám, rád bych pomohl komukoli, tohle ještě zvládnu... Ještě jednou prosím o konstruktivní debatu, protože si netoužím v reakci přečíst, že tenhle blbec pro MSTS nic neudělal a kecá, jak by se to mělo dělat ...

Naposled editoval moderátor:
RE: TRAINSET BP, připomínky, návrhy

Kazan a vysvetlíš mi ku všetkej úcte prečo by mal niekto niečo preznačovať? Keď to preznačíš pôjde to lepšie? Nechytať sa a nevymýšľať hlúposti a všetko bude fungovať ako má. TBP bol vymyslený preto, aby si menej skúsený ľudia čo si kúpia DVD s traťou mohli na nejakom jednotnom traisete zahrať aktivity na danú trať. To že tam je také značenie je vec autora TBP. Tiež tam platí, že ak to budeš preznačovať tak ti tie aktivity nepôjdu. Tu je problém ten že užívatelia nepochopili, že to čo vydávajú autori mimo TBP nie je určené na to aby sa to premenovalo a zaradilo vzorovo do TBP. (myslené nie verejne, ale doma vo svojom TBP) Takže až sa naučia byť užívatelia rozumný a prestanú vrtať do autorského diela, tak všetko bude k spokojnosti fungovať každému aj spolu s TBP. Pokiaľ by však niekde nastala nejaká duplicita a niekto si to všimne, ako prvé by nemalo byť preznačenie podľa nejakej šablony, ale upozornenie autora na duplicitu cez fórum a autor sám zjedná nápravu. Ale k tomu asi nedôjde, pretože autori používajú také značenie, ktoré toto neumožňuje. Takže sečteno, podtrženo, nikdy sa nehrabať v niečom čo som sám nestvoril a bude to chodiť korektne. Prestante nám v tom konečne robiť bordel. (všeobecne všetci užívatelia nie osobne ty :) )

Dem, nevíš o co se jednalo. Asi proto, že tě mé práce jen tak z principu vůbec nikdy nezajímaly a vše jsi ignoroval. Já ti to tedy vysvětlím.
TBP není žádný systém značení vymyšlený pro potřeby DVD, ale určitě si to pamatuješ. Už jsi na MSTS scéně tenkrát byl. V dobách stránek Filipa Havla bylo na jeho webu ke stažení velká databáze vozidel, ale mělo to jednu chybu. Značení každý pes jiná ves, diakritika, překlepy, zkrátka to bylo značeno proti fyzikálním zákonům a nic nefungovalo. Já tenkrát vozidla na svém DVD opravoval, aby to vůbec fungovalo a sjednotil jsem značení podle systému pana T, aby se vše úhledně řadilo za sebe a přehledněji se v adresáři pohybovalo při dalších opravách.
Pak byla první slezina, kde se dohodlo značení podobné tomu, které jsem měl v TBP a na tento systém se pak postupně vše přeznačovalo, kdy nové modely se takto už značily. Ale několik modelářů nebo skinařů řády neuznávají a šli si vlastní cestou. Proto nyní někdy vznikají duplicity nebo se vozidla nepřehledně řadí jak v adresářích MSTS, tak v seznamech v Conbuilderu. A s tím nic nikdo nenadělá. Je to boj s větrnými mlýny a já už to dávno vzdal, protože jsou v životě krásnější věci, než se zde dohadovat o takových ptákovinách, ktré jsou pro nás jen hračkou dospělých.
Ještě zopakuji, že TBP (výběr vozidel pro DVD) byl kromě vozidel na Ppoolllových stránkách jediným balíkem vozidel, který fungoval s příchodem pokročilé verze MSTS BIN. (u ostatních vozidel nešlo rozpojovat vozy mezi sebou) Také nešlo po najetí na vozy nebo přechodu na druhé stanoviště mnohdy odbrzdit. Na tyto práce jsem s odstupem času hrdý.
Ale nebyl to můj vynález. Nastavení spřáhel podle Frinty, Ppoolllovy šablony o brzdách a tabulky rozměrů od Honzy U. Já byl jen dělníček, který to všude přepočítával a kopíroval. :D

Zbyněk to je dávna história. To že čo to malo byť je jedna vec a to čo to vlastne je vec druhá. Momentálne je to len TBP k DVD ktoré umožňuje bezproblémové hranie aktivit založených na TBP. Nič viac a nič menej.

Ibaže doba pokročila a dnes už každý autor dáva von odladené veci. Ono nie je na tom nič na hanbu. Ja sa do wag nerozumiem a tak si zoberiem hodnoty naladeného od teba. Ale s názvoslovím to nič nemá. Toto by konečne inteligentný užívatelia konečne mali pochopiť a nikdy sa nestane, že budú mať duplicitu, alebo že im aktivita bude zháňať to, či ono. Najdôležitejšie je to mať naladené tak by to šlo normálne prevádzkovať. Zjednané tlaky, a nastavené spriahadlá. To je všetko. Dnes to už každý autor takto vydáva. Takže tu problém nie je. AKo som povedal. Ak do toho nikto nebude vrtať bude to fungovať. A ak sa vyskytne nejaká chyba, tak treba na to upozorniť autora a nie svojvolne si do toho vrtať. Poprípade opravu hneď poslať autorovi a nebude nikdy žiaden problém.

p.s: o histórii toho celého Zbyňek samozrejme viem. ALe ako som už písal, je to minulosť a ja žijem tu a teraz.

Kazan má pravdu ale právě kuli takovým jako ty to nikdy nebude fungovat. Proto jsem zavedl označení "Tupouni" pro všechny, co neodržují normu. On byl ten výraz původně ještě horší ale to by asi někteří nezkousli a rozbili mi při první příležitosti držku :D :D. Takže děkujeme, že nám v tom děláte bordel a musíme furt něco předělávat a tím si zbytečně zkracovat život...

Čoudo - copak jsi nepochopil, že právě předělávači v tom dělají ten bordel .... prosím Tě ... poraď mi .... v čem dělám chybu ...mám TBP, trainset od Tupounů Pikka i Taxe, trainset ruský i trainset exotické trati Djibouti....a všechno mi funguje tak jak má ..... kurňa, co dělám blbě? :D

A to si si Martens ako mohol dovoliť taký bordel v Trainsetu? Už to malo byť všetko premenované a podtržítkované v správnom tvare. Ja sa nečudujem že ti to funguje keď nedodržuješ dohodnuté normy.

Uč sa od tých čo dodržujú normy a nemajú bordel v trainsete. Im furt niečo nejde a furt niečo hľadá. A tak to má byť.

Ad Čouda Kazan má názor a nie pravdu. Pretože pravdu má autor daného modelu. A je napísaná aj do readme. Je to strašne jednoduché. Až tak jednoduché , že to ty Mirku už niekoľko rokov nedokážeš pochopiť :)

Čouda napsal:
... jsem zavedl označení "Tupouni" pro všechny, co neodržují normu ...

Práve najväčší Tupoun si práve ty sám, pretože len taký tupoun jak ty môže ignorovať jednotlivé epochy a vyradiť z trainsetu mašinu len preto, že už to "nemá byť" ČD v modrožltom, ale je to ČD v najbrtu a to ostatné "už neni" realita :D
Na mrdníku v trainsete máš ty sám leví podiel napriek tomu, že dodržuješ pomlčkovo podtržítkové nariadenia ...

Na tvojom mieste platí: mluviti stříbro, mlčeti zlato

Takže ti zvyšujem kvalifikáciu :D

Naposled editoval moderátor:

To už je myslím si jeho osobná vec. Neublíži s tým nikomu, len sebe Keď to ostatný budú používať v aktivitách jeho vyradené veci tak bude zase nadávať, že to musí v CB všetko upravovať ....... Kto čo seje bude aj žať. A platí to aj pre preznačovanie. Ak si to preznačuje a vydáva takto preznačené do aktivity tak nech si ten bordel medzi sebou aj na fóre sami riešia. Nevzniklo to u autora, ale pri užívateľovi. Ja to už neriešim. A ak mi niekto napíše sz, že som si preznačil to či ono a toto mi to píše tak sa sním o tom ani nebavím. Je to jeho problém, ktorí si vyrobil on sám. Nech si ho rieši.

Tax: Koukám, že se mi to už nevejde ani do chlívečku. Snad by nebylo od věci to nějak zkrátit ;)

Jinak ANO funguje to i v tom jakémsi podivném značení. Funguje to úplně stejně ale je to krapet nepřehledné. Principielně bych to přirovnal k našim silncím. Proč je opravovat a jezdit po dobrých silnicích, když můžeme jezdit po "tankodromech". Tak jako tak dojedeme do cíle své cesty (pokud pomineme ostatní ohrožující vlivy).

Nevím no, dělejte si co chcete...

Za celé roky mi nějak uniká o co vlastně všem přeznačovačům a normovačům jde. Může mi někdo vysvětlit, k čemu je běžnému uživateli nějaký systém značení jednotlivých souborů? Nemá do toho přece hrabat. Má to používat, jezdit. Ne zkoumat proč se textura jmenuje "okno.ace" a proč ne "cd_742.xxx_b.ace"
Kdysi po mě jeden člen fóra chtěl, abych všechny soubory zvuků přejmenoval do angličtiny, prý aby v tom byl systém a cizinci tomu rozměli. Rázně jsem s ním vyběhl, systém v tom mám já, já tomu potřebuju rozumět a ne uživatelé, aby do toho rýpali. Už vůbec ne nějací cizinci :D

Čoudo, jedno přísloví také praví "neopravuj to co funguje". Taky by mě zajímalo jak budeš normovat a přeznačovat třeba soubory v RailWorks :P

Tvoje prirovnanie kuľhá Čouda. Tá dobrá cesta v tvojom prirovnaní je model bez úpravy. Tie krátery na ceste si robíte normovaním niečoho čo funguje dobre aj bez toho......

Raz som mal na metropole 350 016. V Ba na to išiel peršing na príprah. Dobrú gorilu som odstavil na studeno a v Břeclavi to už nesprevádzkoval.....Na studeno naspäť tak ako to tam prišlo......Poučenie , nikdy nerýp do toho čo funguje. :) Tak ako hovorí Jacek :)

Klucí, nechte toho, zase se zbytečně štěkáte kvůli blbosti.
Čouda si dá svůj oblíbený tmavě hnědý mok, u sebe si přeznačí co a jak chce, a já už dohlédnu, aby co od něj půjde ven, nikde nic nepřepsalo.
Kazan se holt musí rozhodnout: buď respektování značení autorů a jednoduché spouštění aktivit nebo bude mít svojí halvu, ale pak také bordel v trainsetu.
Upřímně, je mi jako uživateli fakt jedno, zda se něco jmenuje cd_XXX nebo CDvagXXX. Já jsem hlavně rád, že se najdou šikovní modeláři, kteří jsou přes všechny rýpaly stále ještě ochotni se s námi, řadovými uživateli, o s vá díla podělit veřejně.
Takže pokud jsou Pikku, Tax, Dem a další "tupouni", hlásím se k "tupounům" taky.

Jacek napsal:
Za celé roky mi nějak uniká o co vlastně všem přeznačovačům a normovačům jde. Může mi někdo vysvětlit, k čemu je běžnému uživateli nějaký systém značení ...
Jacku, když vytváříš v Conbuilderu soupravy, jak se ti tam hledá, když je položka name páté přes deváté ? Já tam jednou marně hledal jednu 363 od Jardy Skůry. Věděl jsem, že ji v adresáři mám, ale to inventární číslo nikde. A pak mi došlo, že Jardova vozidla nemají v name tečku, ale mezeru. Já si je všude pak doplnil a hned se úplně jinak a lépe dalo pracovat. A to je nic. TBP, nepatrný zlomek vozidel, která existují. Pokud někdo má úplně vše co existuje, tak na to člověk potřebuje maturitu, aby našel v tom chaosu to co potřebuje, pokud si tedy sám každý name v engu nesjednotí. To je jen jeden příklad, proč je dobré mít systém.
Ale jinak je zajímavé, jak je tohle stále žhavé téma a okamžitě se ozvou i tací, o kterých by si člověk myslel, že už sem nechodí.
Ale jak praví klasik. Můžeme na značení nadávat, ale to je vše, co s touto problematikou lze dělat. Kromě toho, že si doma každý může vše přeznačit podle sebe. Pokud problematice rozumí a má nekonečně mnoho volného času. :D

Čo má spoločné položka name vo vnútri wag, alebo eng s názvom daného súboru? Pokiaľ ja viem bavíme sa o preznačovaní....Zmena name vo vnútri súboru nie je preznačovanie a nijak neovplyvňuje vydanú aktivitu v negatívnom smere....

Mimochodom Zbyňek ak má niekto v trainsetu všetko čo bolo vydané ten potrebuje psychiatra a nie preznačovanie......Ani samotný MSTS nie je schopný uniesť vozidlá nad istý počet......

dem napsal:
...Ani samotný MSTS nie je schopný uniesť vozidlá nad istý počet......
A proto omalovánky co nejdříve vyházet....

Zbyněk Šemora napsal:
Jacek napsal:
Za celé roky mi nějak uniká o co vlastně všem přeznačovačům a normovačům jde. Může mi někdo vysvětlit, k čemu je běžnému uživateli nějaký systém značení ...
Jacku, když vytváříš v Conbuilderu soupravy, jak se ti tam hledá, když je položka name páté přes deváté ? Já tam jednou marně hledal jednu 363 od Jardy Skůry. Věděl jsem, že ji v adresáři mám, ale to inventární číslo nikde. A pak mi došlo, že Jardova vozidla nemají v name tečku, ale mezeru. Já si je všude pak doplnil a hned se úplně jinak a lépe dalo pracovat. A to je nic. TBP, nepatrný zlomek vozidel, která existují. Pokud někdo má úplně vše co existuje, tak na to člověk potřebuje maturitu, aby našel v tom chaosu to co potřebuje, pokud si tedy sám každý name v engu nesjednotí. To je jen jeden příklad, proč je dobré mít systém.
Ale jinak je zajímavé, jak je tohle stále žhavé téma a okamžitě se ozvou i tací, o kterých by si člověk myslel, že už sem nechodí.
Ale jak praví klasik. Můžeme na značení nadávat, ale to je vše, co s touto problematikou lze dělat. Kromě toho, že si doma každý může vše přeznačit podle sebe. Pokud problematice rozumí a má nekonečně mnoho volného času. :D
Zbyňku, ale položka Name nemá vliv na nic, to si může každý upravit jak chce a nic to neovlivní. To dělám taky. Narozdíl od přejmenovávání souborů, textur, složek ve jménu nějakých norem. To je to co nechápu, protože na funkci to nemá vliv, ale na aktivity ano. Bohužel je to v lidech asi hluboce zakořeněno, před časem byl na mě odkázán jeden nejmenovaný uživatel, který se zrovna rozhodl postahovat celý trainset od nuly, aby v tom měl pořádek. Nic mu nefungovalo, bylo mu totiž jiným členem fóra poraděno, že všechno před zařazením do trainsetu musí důkladně zkontrolovat, přejmenovat, upravit... Poradit jsem skutečně nedokázal a skončilo to pak i na fóru velkým nepochopením, když se dotyčný zeptal, kde je chyba.
Někteří uživatelé mi zas občas píšou e-maily typu "přejmenoval jsem si některé wav soubory a zvuky mi nejdou, co mám dělat?" No co, sám sis to zkazil, tak si sám poraď...

Edie napsal:
Správně a do aktivit je už více nedávat !!!!!!
Problém je v tom, že těch omalovánek je strašně moc. Mimochodem, třeba 163ky a 363ky - co skin to omalovánka :D

Pepa z Nuslí napsal:
Edie napsal:
Správně a do aktivit je už více nedávat !!!!!!
Problém je v tom, že těch omalovánek je strašně moc. Mimochodem, třeba 163ky a 363ky - co skin to omalovánka :D
Kibicovat, kibicovat, na to čas má každý, ale co tak něco přeskinovat, když se mi nějaké inventární číslo nelíbí. A vyzkoušet si vlnu kritiky, že zase někdo zplodil omalovánky:D A také nikdo nikoho nenutí, aby jste jezdili s omalovánkami. Ten počítač, na kterém jezdíte je přece Váš a je jen na vás, jaké vozidlo si načtete do hry :D

Jinak aby jste zase někdo nepolemizovali o systému značení, v dnešní době je už dávno pozdě vymýšlet nějaké normy.
Pointa mého názoru nebyla o přeznačování, ale reagoval jsem na to, jak se někteří ptáte, k čemu je nějaký systém, když "tupunské" značení funguje také.
Položka name v engu byl jen příklad, proč je nutné mít ve věcech nějaký řád. Úhledné složky a soubory v trainsetu obyčejného uživatele opravdu zajímat nemusí, ale jsou ladičové, kteří také své práce vyvíjí a pak je nutné vše aplikovat do vybraných vozidel. A pokud je značení každý pes jiná ves, tak je špatná orientace a vzniká živná půda pro překlepy a chyby.
A to není jen o trainsetu ale i o ostatních modelech. Například když skládám v editoru náspy pod koleje a někde mi to nevychází a díl mám moc dlouhý nebo krátký, či by se tam hodil jiný poloměr. Vše měním přímo v adresáři w, kdy jednoduše už osazený násep změnou hodnot vyměním za jiný a vše mohu dělat bez nutnosti vyhledávání v seznamu, protože autor nebyl "tupoun", ale inteligentní člověk se smyslem pro systém a pořádek.
Kdo stále nechápe, tak bohužel víc pomoci nemohu.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře