Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Já bych si dovolil vnést trochu logiky do toho. Praha-Beroun máme v BP. Opět by to byla další rozdělaná trať, protože Martin po staru nestaví a celá plzeňka je teď rozkopaná, včetně stavby (bohužel) toho šíleného tunelu.

Totéž platí pro Praha-Budějce. Rozkopáno v Hostivaři, rozkopáno za Táborem.

Takže jako nejlogičtější se mi jeví
a) postavit krajinu mezi blavou a Žilinou, aby se daly vozit i slovenské Intercity BA-KE, nebo
b) dostavět trať z Valmezu do Vsetína (a příp. dál), ať se dají vozit i zdejší rychlíky.

Já osobně jsem se nejvíc těšil na Cheb, ale důvody byly jasně řečeny, snad se tam tedy brzy dostaví a aktualizace i v MSTS bude moci na svět. Všechno ostatní, jako je Břeclav-Brno a podobné návrhy, bych nechal úplně plavat do doby dokončení všech ostatních plánovaných staveb a to s čistým svědomím, protože už je to součástí BP, tedy jezdit se tam dá.

P.S. Krásné dílo na tu Ostravu, jen co je pravda. ;) Mimochodem, technická otázka - došlo k výměně návěstí pro eletrický provoz mezi Prahou a Ostravou? Například v Běchovicích ani v Rostoklatech už nejsou "tvrdé" stahovačky, ale jen šachovnice, či Dropbox, neboli "Vypněte trakční odběr". :)

ML636 napsal:
Například v Běchovicích ani v Rostoklatech už nejsou "tvrdé" stahovačky, ale jen šachovnice, či Dropbox, neboli "Vypněte trakční odběr". :)
Ano, to je tam už dobré dva roky. Jen jsem nějak nepochopil smysl toho celého. Z jedné strany bude svítit podmíněná stahovačka a musím stáhnout sběrač, kdežto z druhé to můžu projet sice bez trakčního odběru ale se zdviženým sběračem.

ML636: Já říkal, že jako překvapení dokončím některý rozestavěný úsek, ne že začnu stavět další úseky, takže Vsetín a dál určitě nebude.
Až bude zmodernizováno z Žiliny do Púchova, potom se dá uvažovat o propojení ValMezu s Púchovem.

Ale co je nejpodstatnější, když stavím v ČR, mám k dispozici plány stanic (včeteně kilometrických poloh každé výhybky, průjezdné rychlosti jednotlivých výhybek), dále mám k dispozici poloměry oblouků na širé trati, sklonové poměry, kilometrickou polohu každého návěstidla, mostu, přejezdu atd...
Na starých slovenských tratích jsem měl taky dostatek materiálů (např. úsek Žilina - Košice), ale na zmodernizovaném úseku z Žiliny do Bratislavy nemám k dispozici vůbec nic.
A bohužel ani nemám možnost to nikde sehnat, takže pokud tak usilovně toužíte po trati do Bratislavy, něco pro to udělejte a sežeňte mi podklady, jinak ta trať postavená nebude, nemám ji podle čeho stavět a od oka to určitě mít nechcete (už stárnu a můj zrak je stále horší)... :cool: 

A ohledně těch stahovaček, na tratích v ČR je jich strašně moc a já nevím, kde všude se co změnilo. Musel bych vzít kameru a natočit (obousměrně) všechny elektrifikované úseky, které mám v trati postavené, abych zjistil, kde je jaká stahovačka, což je časově i finančně příliž náročné, za to mi ty stahovačky nestojí.
Možná někde nějakou upravím, pokud mi uživatelé pošlou konkrétní info + foto, video...

Delay napsal:
Nooo alebo Kúty-Bratislava :D to by bolo vzrúšo :D a dokonca podla mapky má Martin v pláne až do Budapesti :D možností je hoooodne :D

No to by bylo stavitelské vzrůšo, protože by tam mohlo chybět takových 15 až 20km, jedině že by Martin Bratislavu odsunul dál, ale musel by to na Púchov postavit znovu. Stavět od a do b je celkem relativní sranda, ale udělat celou pavučinu tratí, aby to i tak trochu kilometricky i sklonově vzájemně odpovídalo, to už je maturita, ale často to může skončit i patem, pokud jsou odchylky příliš veliké. Já se hodně zapotil mezi Brnem a Přerovem a v jednu chvíli jsem myslel, že už to vzdám. Vycházelo mi to delší asi o 15 km. Takže jako přání se vám vše lehce plánuje, ale realizace je mnohem složitější, než se může komukoli zdát.

Já jen nevím, co by bylo na úseku Kúty-BA tak zajímavého, když už ho máme hotový v jiném projektu. Ale každý ať staví jak chce, je to jeho věc :)))

Přesně jak říká Zbyněk, propojovat tratě není žádná sranda.
Nejdříve musí být finální podoba úseku Žilina - Púchov, potom se může propojit ValMez s Púchovem, potom se předělá úsek Púchov - Bratislava a až potom se můžou propojit Kúty s Bratislavou a dále na Budapešť.

Ale jak už jsem napsal, pokud nebudu mít zmiňované plány, nebude ani Púchov, ani Vsetín, ani Bratislava, ani Budapešť....

Zbyňku tos měl ten lepší případ, pokud to vychází delší, natáhnout trať není až takový problém, jako ji smrskávat :D 

Proč je třeba na dostavění úsekeu ValMez - Púchov, počkat s rekonstrukcí Púchov - Žilina? Nestačí akorát počkat na dokončení rekonstrukce Púchova? Ten má být hotový na jaře.

Přesně tak, Martine. Pokud tam mám kilometry navíc a není jich moc, dá se to na každém km trochu natáhnout a nikdo nic nepozná a naopak se dá jet ve hře víc na ostro a nemusí se čekat na čas. Ale pokud to někde vychází o několik km kratší, to už je problém. Smrsknout se to moc nedá a pak se ve hře jede až moc příliš s náskokem. Takové restíky mám kolem Brna. A nelze s tím dělat vůbec nic. Břeclav Kúty jsem také měl původně o několik km kratší. Po přestavbě jsem se nestačil divit, kam se Kúty odstěhovaly. A pak byl problém s tratí na Holíč.

Ondra.H napsal:
Proč je třeba na dostavění úsekeu ValMez - Púchov, počkat s rekonstrukcí Púchov - Žilina? Nestačí akorát počkat na dokončení rekonstrukce Púchova? Ten má být hotový na jaře.

Zdravím,
jestli jsem dobře četl a posléze i dedukoval správně, Martin nemá materiály (sklony, směry atd.) pro slovenský úsek tratě (tunel na hranici CZ/SK - Púchov) a videozáznam při stavbě tratí sice pomůže hodně, ale právě sklon a směr (poloměr oblouku) na něm nepoznáme.  :(

David

No Martin by třeba mohl postavit úsek tratě 231 Kolín-Lysá a dál 072 Lysá - Ústí n.l. Střekov. To by byla paráda.

Natočit trať z obou směrů VM - PUCH a zpět by neměl být problém :-) povolení vstupu na stroj bych se obstaral a může se točit..

bearshare21 napsal:
Natočit trať z obou směrů VM - PUCH a zpět by neměl být problém :-) povolení vstupu na stroj bych se obstaral a může se točit..

Co si pamatuji, tak videozáznamy z obou směrů jsou. S tou dokumentací je to ale horší.  :(

David

A už se tady zase vyskytuje spousta "poraděnků", kteří nejlépe vědí co by ten druhý měl udělat že?

Videa si natáčím sám, s tím si nedělejte starosti, od vás potřebuji hlavně ty technické podklady (plány stanic, sklony atd.)

co si o stahovačkách pamatuju z toho videa, které jsem sem dával, tak (ve směru z Prahy do Ostravy):

úsek Praha hl.n. - Praha-Libeň (za tunelem) je jen šachovnice
za Běchovicemi taky jen šachovnice
Rostoklaty - Tuklaty šachovnice
hned za Zábřehem žádná stahovačka není (v reálu)
úsek Dluhonice - Prosenice taky šachovnice

kdyžtak mě opravte  :)

Back
Nahoře