Zajímavé video o železnici

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Edie
  • Datum začátku Datum začátku
Jako já nevím, jestli mluvím do větru, ale zde je zase krásný důkaz, jak se to zvrhlo v něco jiného. Kdo to nepochpil, dával jsem zde odkaz na rychlobrzdu. Nebyla aboslutně řeč o nějaké modré tašce nebo nějaké flašce nebo co to je. Jestli podle vás takhle vypadá člověk v kolejišti, tak to máme po celé ČSR tisíce lidí v kolejích... Ptal jsem se proč se spustila. Opověď nevíme, budiž. Ale na to, aby mi někdo vysvětlil princip rychlobrzdy a ventilu OL2 snad nepotřebujete křišťálovou kouli. Takže Čoudo, byl bys tak laskav a vysvětlil mi princip, abych nezůstával mystifikován? Děkuji.

Hezký den,
abych tuto diskusi raději ukončil. Na druhou stranu beru, že to byla tak trochu i moje blbost. Měl jsem to lépe formulovat. Chtěl jsem, aby mi někdo v kostce vysvětlil princip rychlobrzdy či eventuálně možnost jejího přemostění. Nevím, zda-li řada 854 je tímto systémem vybavena. Odpovědi se mi nedostalo, takže jsem nucen opět si přečít celou příručku Popis brzd železničních vozidel. Abych nevypadal jako blbec, prostě se to všechno nedá zapamatovat najednou. Takže jsem si nebyl zcela jist.
Rychločinné brždění - poloha R. V případě rychločinného brždění se rukojeť ovladače přestaví do polohy R. Přitom vačka rozepne spínač pro ventil provozního brždění YV a vačka sepne spínač, kterým zavede proud vodiči do ventilu YZ. Ventil omezovacího a přerušovacího OPV uzavře spojení hlavního potrubí s rozvodným ventilem RV, obdobně jako v poloze Z. Kromě toho vačka stlačí dřík rychločinného ventilu dolů, čímž se otevře sedlo ventilu a stlačený vzduch z hlavního potrubí uniká velkým průřezem ventilu do ovzduší. Zajímal mne tedy jen OL2 a poslední věta, kterou jsem zde psal, jak uniká vzduch do ovzduší z brzdových válců na HDV, aby se dosáhlo co největšího brzdného účinku v co nejkratším čase.

Děkuji tedy všem zúčastněným.

Přeji hezký víkend všem, Tom.

E499_2002 napsal:
Čím se tedy vypouší vzduch při stržení rychlobrzdy?

E499_2002 napsal:
Hezký den,
abych tuto diskusi raději ukončil. Na druhou stranu beru, že to byla tak trochu i moje blbost. Měl jsem to lépe formulovat. Chtěl jsem, aby mi někdo v kostce vysvětlil princip rychlobrzdy či eventuálně možnost jejího přemostění. Nevím, zda-li řada 854 je tímto systémem vybavena. Odpovědi se mi nedostalo, takže jsem nucen opět si přečít celou příručku Popis brzd železničních vozidel. Abych nevypadal jako blbec, prostě se to všechno nedá zapamatovat najednou. Takže jsem si nebyl zcela jist.
Rychločinné brždění - poloha R. V případě rychločinného brždění se rukojeť ovladače přestaví do polohy R. Přitom vačka rozepne spínač pro ventil provozního brždění YV a vačka sepne spínač, kterým zavede proud vodiči do ventilu YZ. Ventil omezovacího a přerušovacího OPV uzavře spojení hlavního potrubí s rozvodným ventilem RV, obdobně jako v poloze Z. Kromě toho vačka stlačí dřík rychločinného ventilu dolů, čímž se otevře sedlo ventilu a stlačený vzduch z hlavního potrubí uniká velkým průřezem ventilu do ovzduší. Zajímal mne tedy jen OL2 a poslední věta, kterou jsem zde psal, jak uniká vzduch do ovzduší z brzdových válců na HDV, aby se dosáhlo co největšího brzdného účinku v co nejkratším čase.

Děkuji tedy všem zúčastněným.

Přeji hezký víkend všem, Tom.
A proč si to nenapsal rovnou, že chceš vysvětlit princip překlenutí záchranné brzdy. Ty tady pořád meleš něco o rychlobrzdě a OL2ce.
OL2 už ti vysvětlil Dráčik, že to je k tomu, aby si odpustil, popř. vypustil vzduch z brzdových válců na HV a žádnou rychlobrzdu ti to nepřeklene. Abych řekl pravdu, princip jako takový neznám, ale pochybuju že půjde překlenout rychlobrzda, nechápu co by to mělo za logiku. Překlenout jde u některých HV záchranná brzda, ale rychlobrzda pochybuju.
Pokud jde, rád se nechám poučit.:D

Nové vozidlá majú možnosť premostenia záchrannej brzdy. Neviem ako v čechách, ale na slovensku, kde sa na 350 a niektoré 362 namontoval regonik, tak tie to majú, ale funguje to za predpokladu, že sú tým vybavené aj vozne a je to poprepájané. Zatial sa to ale nijak nepoužíva, lebo nikto nevie ako. Je to nato, že ak by niekto stiahol záchranku na nevhodnom mieste, tak rušňovodič ju vie "zrušiť" (premostiť) a zastaviť na vhodnejšom mieste. Je to ale len teória, v praxi to ťažko niekto použije zvlášť pri Mg brzdách a potrubných zrýchlovačoch. Tie ventily YV a YZ sú len ako malinká pomoc, hlavne YZ zabezpečí, aby sa nedopĺňali straty, ale podstatné je, že velkým prierezom uniká vzduch z hlavného potrubia. Vtedy je OL2 na dve veci, možno zníži tlak o jeden bar, ale ten sa bude tlačiť naspäť. Stláča sa to, ak by sa náhodou dostal rušeň do šmyku.

radekedar napsal:
Super video, nejvíc mě zaujala vložená návěstidla. Kde všude se s nimi na síti SŽDC ještě můžeme setkat?
Praha Bubny, Praha Smíchov, A víc si asi nevzpomenu.
Kdysi byly v Praze Vyšehrad.

Já mám pocit, že Éčko pokládá naprosto nesmyslné otázky (čím se vypouští tlak z brzdových válců, aby to brzdilo), protože nechápe ten základní princip brzdy a to je samočinnost.
Tak tedy, na lokomotivě je brzdič, který udržuje tlak v hlavním potrubí na zvolené hodnotě.
Na lokomotivě (i vozech) je na hlavní potrubí připojen rozvaděč. K rozvaděči je připojen brzdový válec a pomocný vzduchojem.

Funguje to takto.

Tlak v potrubí 5 bar - rozvaděč propojen s pomocným vzduchojemem, brzdový válec propojen s ovzduším = bez tlaku, nebrzdí. Tlak 5 bar je informační signál pro pneumatický systém brzdy s významem !nebrzdit! a dále zdroj energie na následující brzdění.
Samočinnost znamená, že jakmile systém ztratí signál s významem nebrzdit, uvede se do stavu brzdění.

Tlak v potrubí méně než 5 bar, ale více než 3,5 bar - provozní brzdění. Pomocný vzduchojem je rozvaděčem připojen k brzdovému válci, ve kterém stoupne tlak. Tlak v potrubí už teď slouží jen jako signál o tom, jak moc brzdit - kolik vzduchu přepustit z pomocného vzduchojemu do brzdového válce. Klesne-li ve válci tlak z důvodu netěsnosti, je doplněn automaticky z pomocného vzduchojemu. A zde je ona Ol2. Pokud strojvedoucí potřebuje odbrzdit lokomotivu, aniž by odbrzdil vlak a udělal by to pouhým odvětráním válců, vzduch se do nich bude doplňovat přes rozvaděč. A OL2 je chytré zařízení, které tuto jinak nezbytnou funkci rozvaděče vyruší.

Rychločinné brzdění je stav, kdy je z potrubí vypouštěn brzdičem vzduch otvorem o větším průřezu, aby bylo dosaženo rychlejšího náběhu brzdění. Z hlavního potubí může ale nemusí být vypuštěn veškerý vzduch.

Záchranná brzda - stržení záklopky cestujícím rovněž způsobí vypuštění tlaku na 0 bar a to z čistě principiálního hlediska, protože již nelze zavřít.

Každopádně nejvyššího brzdného účinku je dosaženo při tlaku v hlavním potrubí 3,5 bar.
Klesne-li níže, k zvýšení brzdení nedojde. Čili ruchlobrzda je opravdu rychlobrzda, slouží k rychlejšímu vyvolání brzdění, nikoliv ke zvýšení účinku. S OL2 tedu nemá nic společného.

Je to už jasný?

Přemostění záchranné brzdy je nově vyžadováno u vozidel z důvodů vzniku požáru v tunelu. Strojvedoucímu je signalizován požadavek cestujícího, ale nic se neděje, dokod se on sám nerozhodne, že je vhodné zastavit. To má smysl při požáru v tunelu, na mostě nebo nepřístupném místě. Nesmysl je to naopak při vykolejení.

Pawlik napsal:
....Strojvedoucímu je signalizován požadavek cestujícího, ale nic se neděje, dokod se on sám nerozhodne, že je vhodné zastavit....

Nie, nie, brzdiť to začne, rušňovodič týmto rozhodne, že to brzdiť prestane a zastaví inde. Otázka znie, či to stihne do zastavenia povoliť.

Já to slyšel tak, že před místy, kde by nemělo dojít k nouzovému zastavení vlaku by byly cedule pro strojvedoucího, který by podle nich tu brzdu elektricky překlenul. Každopádně na elektrickém principu to být musí, fíra by pak neměl co překlenovat u otevřené záklopky. :)

To je jasné. Premostiť ju tam má, to si správne pochopil, len on to zistí tým, že to začne brzdiť. A kým zistí prečo, kým sa rozhodne, kým to dofúka, tak už dávno aj tak stojí.

Ečko Pawlik ti základní princip vysvětlil dostatečně. Teda doufám, že ti to stačilo.

E499_2002 napsal:
Hezký den,
doufám, že tohle tady ještě nebylo. Pokud ano, tak mne za to prosím nekamenujte. Nevíte, proč to strhlo tu rychlobrzdu? ...

Zdravím,
a co takhle zádrhel v mobilní části VZ-tky ? Nejsem si jist zda mají vozidla řad 854 a 954 vlakový zabezpečovač LS 90 /zjednodušeně s NO/ nebo KBSE /zjednodušeně bez NO/,ale vypuštění vzduchu z průběžného brzdového potrubí vlaku /a tím jeho brždění/ mohla způsobit buď nesprávná obsluha tlačítka bdělosti /problém fíry/ nebo prostě závada mobilní části VZ.
Dle výše uvedené teorie tedy na desce Ds 10 /jednotka relé/ "odpadlo" relé výr.č.72017 /u starší VZ-tky je toto relé označeno jako "IIK" ale u LS 90 a KBSE plní funkci relé "X" :rolleyes:/ a rozpojením jednoho jeho kontaktního svazku došlo k přerušení napájení cívky elektromagnetického ventilu EMV,který spolu s bezpečnostním šoupátkem tvoří tzv.úplný soubor EMV. Platí zde tak pravidlo : cívka EMV bez šťávy = vlak bez vzduchu.;)
Souvislost s návěstidlem bych si v tomto případě dovolil vyloučit.:cool:

Něco málo o LS 90 zde : http://www.azd.cz/produkty/systemy-...i/ls-90-mobilni-cast-vlakoveho-zabezpecovace/

a KBSE zde : http://www.azd.cz/produkty/systemy-...arizeni-pro-kontrolu-bdelosti-strojvedouciho/

David

Dráčik napsal:
To je jasné. Premostiť ju tam má, to si správne pochopil, len on to zistí tým, že to začne brzdiť. A kým zistí prečo, kým sa rozhodne, kým to dofúka, tak už dávno aj tak stojí.
To je tedy bordel k ničemu, jestli to opravdu tak funguje. Musím se na to optat pánů VUKV. :D

Back
Nahoře