Zajímavé video o železnici

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Edie
  • Datum začátku Datum začátku
Tak to nevím na co jsi se ptal. Snad když to vidím tak tomu asi budu věřit ne?

No ja viem ale tak ako pri rozbehu nemá problémi? Alebo keď by šiel opačne čiže hore tým stúpaním? Šak na SR a v CR ide 363 je na elektriku a maximálne može neviem presne ale 14 vozov. A vlak na video je diesel a má cez 30 vozov. Ako ja som nepovedal že neverím iba je to zaújmavé.

Já jsem napočítal 24 vozů, záleží na profilu trati a jak se s tím do kopce plazí rychle nebo jestli nedostane posilu jinde.

Tie lokomotívy sú "americkej triedy" - ich výkon je ďaleko väčší ako u našich brejlovcov ...
Sen o rychlovlaku - dokument ČT

Pěkné,
úsměv způsobila především hláška při popisu Bobiny E 499.001 o tom,že se v jejím případě spotřeba uhlí sníží o 50-60 %.Tedy,takto jsem to alespoň pochopil já.:rolleyes:

David

Pravda, ta hláška mi taky vykouzlila úškleb na tváři. Spíše mne ale bavily ty kydy o pětiletce, zvyšování, překračování, úspory... Kdyby se tak také pracovalo i dnes... :)

No jo,dnes je to samá přilba,bezpečnostní tabulky a kdejaké školení.:) Ale pracovní úrazovost/úmrtnost byla asi podstaně větší,to beru. V každém případě to byli machři /viz. nýtování či seřizování rozvodu atd./.

David

Z druhé strany těžkotonážní vlaky, kdo je vezl určitá sláva, ale co se týče provozu kolem nich to taková sláva nebyla. V té době kvůli těmto vlakům stáli i rychlíky. Všude samej papaláš a kontrola. Takže pro normální zaměstnance to bylo spíše naopak.

Šnek napsal:
Z druhé strany těžkotonážní vlaky, kdo je vezl určitá sláva, ale co se týče provozu kolem nich to taková sláva nebyla.
Co já vím tak když tenkrát dělali rekord, jak těžký vlak ČSD odvezou tak odtáhli třema 556.0 8000t. Pak si poklepali na rameno a mašiny šli do šrotu protože měly v háji ložiska, rámy, všechno.

Nezapomeň na rekord s turbínovkou TL659.0 a dá se říct podvod. Kdy mašina jela s vlakem po spádu do Plzně a pak do kopce do Kařízku (vrchol stoupání), kde se připojila další zátěž a pak to jelo opět po spádu až do Prahy, kde měli problém to rozpojit, protože taková dopravní kolej kam by se to vešlo ani neexistuje.

To se mi nezdá, lokomotiva je v tomto ohledu pevnostně dimenzovaná na svou maximální tažnou sílu, která je omezena adhezí bez ohledu na to, jestli má na háku 100 nebo 5000 tun. Jediné co bych pochopil, kdyby jela lokomotiva rychlostí chůze s max. tažnou silou 100 km, tak že na kluzných ložiskách nevznikne olejový film a ta se poškodí.

Já se teda nechci hádat ale parní stroj můžeš vlastně dost přetížit. Tlak do válců můžeš pustit jakej chceš, dokud ti to nevyrazí víko válce. Pak jsou ale mnohem víc namáhaný právě ojnice, čepy, ložiska...

Ale je to o tom, že tobě se ho přetížit prostě nepovede, protože ti proklouznou kola.
Zrovnatak nepůjde vyrazit víka válců vysokým tlakem, protože ten dřív uteče pojišťovacími ventily.
O těch ložiskách už jsem psal - za jakých okolností si dokážu představit poškození, ale poškození rámu lokomotivy,
to už bude jen taková ta klasická lidová povídačka, co se s každou generací o něco přikrášlí.

Pravdu má Pawlík. Co je ti platný tlak ve válcích a všechno kolem, když ti nakonec proklouznou kola.......
Edit: Vidím že jsme oba psali totéž....

Back
Nahoře