Zajímavé video o železnici

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Edie
  • Datum začátku Datum začátku
E499_2002 napsal:
Ano, to je přesně ono. Tehdy říkali, že by teoreticky mohl jezdit bez problémů 3500 km/h tuším. Jediný problém byl v brždění z tak velké rychlosti - cca 10 km. A pak, jaké účinky by to mělo na lidské tělo. Plus fyzika - polohová energie vlaku apod. Měli i vyřešeno uchycení tubusů. Jakési pružné tubusy. Byla tam i animace scénáře, kdy by ponorka narazila do toho tubusu. Jediný problém viděli v tom, jak z tak obrovského prostoru odčerpávat vzduch a vyrovnávat tlaky. Myslím, že to mám nahrané na VHS. Až se mi příležitostně povede udělat z mých VHSek o vlacích DVD, hodím to na YT. Možná by se to dalo i dohledat na Internetu. Zítra na to kouknu.

Jedná se o pořad Mimořádné projekty - díl Transatlantický tunel

Rozpaky kuchaře Svatopluka 5. díl, začíná příjezdem brejlovce s vlakem do nádraží v Karlových Varech.

Malá ukázka ze hry Vizionář

Hlavsa: Tak se do toho dáme. Víte, já nejraději věštím z trouby,
protože se potřebuju dívat do úplný tmy. A ten horkej luft, co z ní jde,
to jako by na vás vanul dech dějin. - Tak se ukaž Daňku.
Kdepak tě máme? V Praze! A hele, jakej má velkej podnik. Těch strojů.
Dokonce lokomotivy. A má tam kamaráda. Ale nespí mi, pane Ptáček. Co s tím budeme dělat?
Ptáček: Že bychom chvíli počkali? Třeba se po obědě natáhne.
Hlavsa: To nejde, pane Ptáček, já nemůžu nechat tady pana Smrtku tak dlouho čekat.
Smrtka: Správně. Žádný zdržování.
Ptáček: Tak se mi, prosím vás, podívejte ještě na toho druhého nápadníka.
Hlavsa: Jak se jmenuje?
Ptáček: To je pan Kolben.
Hlavsa: Tak se ukaž, Kolbene. Kdepak tě máme? V Praze! A hele, jakej má velkej podnik. Těch strojů. A má tam kamaráda.
Ptáček: Ale počkejte. To tam máte zase toho Daňka. Toho už jste říkal.
Hlavsa: Kdepak. Tohleto je Kolben. Dokonce lokomotivy. Ale taky mi nespí.
No nedá se nic dělat. Tak to máme Kolben a Daněk po pěti korunách, dostanu celkem deset korun.
Ptáček: Ale to hlavní, pane Hlavsa, to chrápání, to jsem se vlastně nedověděl.
Hlavsa: Taky to máte levnější. Jinak by to stálo dvacet.

Pánové Kolben a Daněk se musí v hrobech pěkně otáčet.

Také přemýšlím, kdo byli větší barbaři. Jestli komunisté po 48. nebo ti co přišli po 89. Nejen pánové Kolben a Daněk se musí obracet v hrobě. To jsou desítky až stovky takto zplundrovaných a vyrabovaných dříve funkčních továren. Lidi měli práci a hlavně jsme byli soběstační. Nyní jsme klesli na manufakturu západu a vše co se u nás vyrábělo se nyní musí dovážet.

Back
Nahoře