Zajímavé video o železnici

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Edie
  • Datum začátku Datum začátku
Tady bych to řešil asi Maglevem. Či podzemním spojením. Respektive podzemní tunely, přičemž v tubusech tunelu by bylo vakuum. Teoreticky by Maglev mohl jezdit 2000-3000 km/h. Pro naše podmínky ideální rychlost. Také co se týče hlučnosti, bylo by to velké plus (čisté vlaky, které by neznečišťovaly životní prostředí; ve vakuu, kde by se těžko šířil nepříjemný hluk; cestující i lidé nad tratí by to jistě ocenili). Možná i rychleji, ale silně pochybuji, že by stihl nabrat takovou rychlost dejme tomu na trase Ostrava-Aš. A hlavně by asi DIČR takouvouto traťovou rychlost nepovolila. Navíc Ostravsko by mělo po stavební a ekonomické stránce velké plus. Máme pro takovouto trať již hotové základy... :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_tube_train

No, jenže pokud máš malou republiku, a na trati plno zastávek, tak se na těch 300 ani nerozjedeš. Nehledně na to, že výstavba musí stát ohromný prachy, který prostě nejsou. Nemluvím o nákupu vozidel, který 300 zvládnou. Slyšel jsem, že zvýšením rychlosti ze 100 na 120 vzrostli náklady o 200% (kalkulováno). Spíš bych upravil jízdní doby na menší vatu. Ale to je jen můj názor :).

E499_2002 napsal:
Tady bych to řešil asi Maglevem. ...

Viděl jsem projekt resp. vizi, kde je propojena Evropa se Severní Amerikou maglevem s rychlostí 8 000 km/h, trať vede pod vodou v jakýsi tubusech co se vznáší na místě a jsou přichyceny k mořskému dnu.

Ano, to je přesně ono. Tehdy říkali, že by teoreticky mohl jezdit bez problémů 3500 km/h tuším. Jediný problém byl v brždění z tak velké rychlosti - cca 10 km. A pak, jaké účinky by to mělo na lidské tělo. Plus fyzika - polohová energie vlaku apod. Měli i vyřešeno uchycení tubusů. Jakési pružné tubusy. Byla tam i animace scénáře, kdy by ponorka narazila do toho tubusu. Jediný problém viděli v tom, jak z tak obrovského prostoru odčerpávat vzduch a vyrovnávat tlaky. Myslím, že to mám nahrané na VHS. Až se mi příležitostně povede udělat z mých VHSek o vlacích DVD, hodím to na YT. Možná by se to dalo i dohledat na Internetu. Zítra na to kouknu.

Tunel se myslím dělil na sekce, které se před vlakem a za vlakem uzavíraly. Nejen kvůli možné vodě, ale i kvůli srážce s čímkoliv od velryby až po ponorku. Mě spíše to přišlo jako potrubní pošta :-D

Chlapi veľmi fantazírujete :D Takéto trate majú význam len na prepojenie veľkých miest na veľké vzdialenosti. Ak ste si všimli, tak v danej ukážke ide vlak Brusel - Paríž priamo, bez zastávok. V našich končinách by pripadolo takéto vysokorýchlostné prepojenie len medzi Prahou, Ostravou, Brnom, Bratislavou, Košicami, Viedňou a Budapešťou. Otázkou však je, či by to vôbec u nás bolo rentabilné :roll: Tie TGV vlaky sú celkom slušne zaplnené ...

Back
Nahoře