No jo, ale jak sleduji podobné tipy na "zajímavá" videa, tak jaksi bohužel musím konstatovat, že si nikdo nedá práci, aby film měl hlavu a patu. Většinou si někdo stoupne na určitý bod a filmuje vše co jede kolem. Nikoho nenapadne, když už je akce, aby se domluvilo víc kameramanů rozmístěných po trase a společně vyrobili opravdu zajímavý a hodnotný film.
Takto mi to připadá, že si někdo koupí kameru, stoupne si na jedno místo a točí vše co se kolem hýbe.
Já jako mladej měl osmičku kameru, kde každé tři minuty stály tehdejších 50 až 100 korun v barvě (Východoněmecké ORWO nebo Západoněmecká AGFA, kvalita nebe a dudy). Filmoval jsem mašinky, ale vždy jsem se snažil, aby to dokumentovalo určitý úsek trati a co záběr, to z jiného místa. Něco jsem měl nafilmováno z mašiny, tak jsem to pak všelijak prostříhal a výsledek měl snad nějaký spád. Tenkrát ale byla jedna výhoda. Když jezdily páry v pravidelném provozu, nikoho nenapadlo tohle filmovat nebo fotit. Tato móda začala až po zrušení pravidelného parního provozu. Tenkrát byla k této příležitosti velká atrakce v Liberci. Také to mám nafilmováno. Hlavně z Tanvaldu. Ale to už nebylo ono. Davy lidí kolem a kazily autentičnost. Ale tenkrát jsem nestál na jednom místě jako pařez, ale chodil jsem po nádraží a točil jsem i z vlaku.

Hold je to i o tom, ke kameře si koupit i příručku, jak se má správně točit film a alespoň se snažit podle toho řídit. Když tohle šlo normálně kdykoli koupit v každém knihkupectví za Komančů, tak dnes v době internetu to nemůže být problém vůbec.