Grafikon na 9. setkání MSTS

A ty osobaky na lokalce by byla vratna souprava nebo by obracely? Ja totiz obraty v ME (mezipatro) vzdycky zavrhnul, pac ten vlak tam dlouho stoji a blokuje kolej. Navic na posun je to tam hodne nepristupny a jsou tam uzitecnejsi veci na praci, nez tam delat tyhle lotroviny. Tocim tam pravidelne jen solo motory nebo vratne soupravy.
Jinak je celkem blby, ze neznas situaci, pac krizovani 3 vlaku na hlavnim se da zmaknout treba i za 3 minuty i s vatou. Prijede osobak z lokalky, prijde osobak z hlavni trati, prijede a odjede rychlik a odjede osobak na hlavni trat. Technologicky casy jsou dany tim, jak dlouho je obsazeny obvod stanice jedoucim vlakem. Jakmile opusti obvod stanice, muze jet dalsi. A pokud je to ve smeru, tak muzou jet oba.
Celkove se tak daji zdrcnout ty pobyty osobaku na hlavnim treba jen na 2 minuty. S rezervou 3. Ale na tu rezervu jsou mista jinde. Treba v Mezipatre.

O vikendu budu delat GVD do diplomky, tak si urcite najdu cas neco delat i pro kolejiste. Kdyz mi to cirou nahodou pujde, tak vyexportuju nejaky navrh. A kdyz bude mit hlavu a patu, tak bych ho rad nekdy projel. Pokud to vyjde, tak to bude zabava. Cela ta sranda bude hodinovy blok a da se tedy kopirovat na vic hodin. Vzdy za hodinu se vlaky dostanou do vychozi polohy.

->KimiR
HIS ani nahodou. Za to se chodi na trestnou lavici. Jediny, kdo to ma povoleny, jsou deti z matersky skolky. Kdyz by byla z nasi strany nejaka touha, tak mame vlastni amplion a velkou databazi s Andulou.

V.

Kdyby bylo možné z Ledečka sjet rovnou do Spodku, tak by se to významně usnadnilo. Ale teď vážně: Jak dlouho trvá nejkratší doba od odjezdu vlaku ze Spodku do Mezipatra a zpět a ze Spodku do Podbaby a zpět?
Na lokálku mě napadl dobrý koncept: Klasika Podbaba - Ledečko a motor s vlekem v intervalovém jízdním řádu. Motor nechává v Ledečku vlek a solo jede do Sázavy a zpět do Ledečka, kde dobere vlek a jede do Podbaby vrchem. Tím se vyhneme obracení v Mezipatře a nereálným cyklickým oběhům.

Podle mych mereni je cas SP-PP prumerne 4,18'. Ja pocitam 4,5'. To pri modelove rychlosti. Da se to ujet i za 3' a nekdy i za min.
pro SP-ME mam 2,55', pocitam 3'. Technologicke casy ve SP je dan prujezdem smyckou a schopnosti obsluhy. Minimalni cas postupnych vjezdu nebo odjezdu na dvou zaustenych tratich beru pri konstrukci GVD 0,5'. Podobne i v ME a PP. ME ma vyhodu 2 regulatoru, takze tam je mozne jezdit na obou zhlavich nezavisle. Ovsem vylucuji se protismerne jizdy s trati do LE. Tam je opet provozni interval 0,5'.

Co se tyce jezdeni Os dokola, tak to ma jednu zasadni nevyhodu. Cely okruh se da ujet modelovou rychlosti priblizne za 10' az 12'. To v pripade intervalu 10' znamena jizdu bez rezerv, u 15' je to podobny a az od 20' je to pouzitelny. Jenze pri 20' intervalu tam nelze davat dalsi soupravy (prolozene Os vlaky) a provoz by byl nudny. Nasleduje tak interval 30', ale tam je problem, ze je 15' jizdy a dalsich 15' minut se musi nekde prostat. A to tak, aby to nevypadalo blbe. Takze pobyt 15' v ME. A to je vyhybna a tam na to neni misto. Jediny reseni, ktery me napada, je rezignovat na estetiku provozu a proste jezdit ve 30' a ty vlaky zazdit na vic mistech, aby to nebylo zas tak uplne blby. 5' na halvnim, v ME a LE. Do toho volny jizdni doby a je to vyreseny (pri nejakym krizovani cestou prijede prvni a odjede posledni).
Kdyz se tahle 30' prolozi druhou v 15' prokladu, kdy to druhy budou obraceci vlaky, ktery na hlavnim budou vazat na R/Os na hlavni trati, tak je krasny pravidlo, ktery se bude hezky tocit v 1h cyklech. S drobnym vylepsenim mam neco podobnyho v planu.
Celkova potreba souprav je 2x dokola, 1x obraceci, 1x R, 1x Os (hl.trat) a nejaka rezerva.
Lze to jeste prolozit linkou Sp (SP-ME-PP-ZR-LE a zpet), ale to si musim namalovat. Tam to bude o volnych kolejich a taky o tom, jestli zbydou volne trasy pro nakladni vlaky.
Ted me neco napadlo, ale to uz vysvetlim jen na obrazku. Takze smula, az po vikendu. Ale bude to super. Zatim si promylsete personalni obsazeni. Dodam si 3 vlastni lidi, co to uz umi (PP,SP, ME) Ty si k sobe mohou vzit nekoho do zacviku. Pak jeste zbyva lokalka. Tam je potreba 4 vypravci a 2 strazniky oddilu. Z toho jeden ma funkci posunovace v Ledecku a na hlavnim.
V.

RE: 9. setkání příznivců MSTS, Praha

VencaM napsal:
... stanice P-Podbaba je nejvice podobna stanicim Cercany, Svetla n/S ...

Kdybych já si vzpomněl, podle které stanice to tenkrát Pepa Bosáček (autor původního projektu kolejiště) dělal! Něco mi říká, že to měla být nějaká slovenská stanice. Byl to sice takový mišmaš, ale tehdy říkal že základ je podle skutečnosti, pouze nějaké úpravy byly dle fantazie - např. kusá kolej vedle depa pod násypky, jako ve Vršovicích. Ty v současném kolejišti nejsou, také byly prohozeny stanice Ledečko a Zruč (obě původně značně redukované), Odb.Rataje byla v rohu a od dnešní stanice Podbaba by se do imaginárního Kolína jezdilo úvratí. Jenže to bylo v dobách, kdy v MSMT byla pro kolejiště pouze místnost, v ní jedno "kolejiště" (víceméně ovál) velikosti N a zbytky rozebraného kolejiště HO z Karlína - kompletní byla snad jen bývalá stanice Hraničná(é). A plné skříně mašinek a vagónků (také z Karlína) z produkce PIKO, včetně jejich úzkorozchodného programu (který byl sice v TT, ale rozkošný) - tedy "naší" U 58.0, vozů a podvalových vozů pro přepravu vozů HO.
Jenže pak byl z nějakého důvodu kroužek rozpuštěn s tím, že se nám všem po znovuobnovení ozvou, což se však už nikdy nestalo. Šacoval bych to tak na rok 1984-85, ale tím si nejsem opravdu jistý. V roce 1982 jsem se během příprav na výstavu v Kořenově seznámil s Pepou Bosáčkem (také s Petrem Davidem - to jsou zase liberečtí modeláři :)) s kterým jsem se potkal zhruba po roce právě v kroužku ŽM v MSMT, a pak už nevím jak dlouho kroužek ještě běžel. Jen si pamatuji, že při jednom z návratů domů jsem na nákladu v Modřanech poprvé viděl místo Pilštika Bangli. Asi bych to tedy dohledal, ale o co jde.

Nicméně, proč to píšu - měl jsem tehdy plány doma a také vymýšlel grafikon. Bez jakýchkoliv vědomostí a zkušeností z provozu, vyzbrojen pouze poznatky z njř a sjř 523 a 523a z roku 1972 (které jsem vyměnil s kamarádem z kroužku Vláďou Mallátem za nějakou jinou drážní relikvii, a dodnes si to vyčítám!!!). Ale rozhodně se tenkrát nejednalo o žádný takt, spíš jsem se věnoval i obratům Os vlaků a posunům u Mn vlaků - tady žádné "Metro" tam a zpátky.

Tak se omlouvám za OT, (že jsem se tak po Šemorovsku rokecal - Zbyňku ;)!) a kdyžtak, ať to někdo z modeátorů smaže!

Dobrou!

->Tom Kanka
Nemazat! To jsou zasadni informace. Pametnika aby dnes pohledal. Vzdyt ja jsem nastoupil jako spunt v roce 96 a jen matne si pamatuji predchazejci generaci 90. let, ktera dotahla kolejiste do takoveho stavu, v jakem je. Natoz ty lidi predtim. Mezi nejcenejsi relikvie patri stary notes s evidenci lokomotiv a nejakymi dalsimi udaji a pak mame zalozeny stary prihlasky a par dalsich dokumentu. Krom toho mame jeste nejaky stary plan kolejiste na pauzaku. Oproti planum je na skutesnem kolejisti mnoho zasadnich zmen.
Stav se nekdy...
V.

VencaM, Tom Kanka: Podbaba je zrcadlově otočená Lužná u Rakovníka doplněna o odstavné.
Porovnejte: http://goo.gl/maps/EO5A0

RE: 9. setkání příznivců MSTS, Praha

Tom Kanka napsal:
....

Tak se omlouvám za OT, (že jsem se tak po Šemorovsku rokecal - Zbyňku ;)!) a kdyžtak, ať to někdo z modeátorů smaže!

Dobrou!

Tome, ono je to prý nakažlivé a nešíří se to vzduchem, ale prý psaním. Jestli na to vymysleli už lék, netuším. Kromě odpojení síťového kabelu nebo wifi od počítače. :D

Lék na to zatím není. Jediná možnost je dát klávesnici na dva roky do karantény...

https://www.dropbox.com/s/8ytk4pufdenvw1o/ts1.pdf
Je to prvni pracovni verze. Musite to nejdriv stahnout a pak otevrit. Primo v prohlizeci se to nezobrazuje spravne. Snad jsem to vygeneroval spravne.

Drobny popis:
Kdo nezna nase kolejiste, tak si k tomu otevrete nas web. Je tam par planku a napriklad pro pochopeni provozu v podzemi je treba vedet, jak vypada stanice Spodek (SP): Schema podzemi kolejiste
Zakladem je provoz rychliku (64x) na hlavni trati doplneny o spesny vlak (112x), ktery zajizdi na lokalku a ve stanici Praha Podbaba (PP) vhodnym krizovanim tvori vazbu za roh. Aby to nebyla nuda, tak se tam mota jeden osobak (910x), ktery nema zadny zavratny obeh. Za celou hodinu 20' stoji ve SP a 30' obraci na PP. Jeste s nim neco vymslim.
Na loklace do tohoto uzlu navazuje osobak (920x), ktery pendluje mezi PP a Ledeckem (LE). Je mozne ho udelat ze solo vozu/vratne soupravy a nebo tak, aby se na konecne musel objizdet. Na obou konecnych je dost casu. Ovsem pokud by byl solo, tak tam mam trasu pp (1920x), kdy se jeste s uvrati pres Meziptro (ME) dostane po spojovaci trati do Zruce (ZR). Tam udela vazbu na posledni linku osobnich vlaku, kterou jsem nezminil.
Tou je jeden par osobaku (925x) krouzicich po lokalce dokola. Jak jsem zminil nedavno, tak pri 30' intervalu musi nekde hodne casu prostat. Toto minus jsem rozmelnil na nekolik mist, takze to chvilema vypada, ze stoji umyslne kvuli krizovani a neni to takovy hnus.
Jeste mi tam chybi trasa pro Rn SP-LE, ale kreslit se mi ji tam nechce, pac si myslim, ze vypravci sou inteligentni a procpat to tam umi. A navic je to ten vlak na mereni prepravniho vykonu a je tak kontraproduktivni ho vazat na JR.

Jeste bych mel uvest, ze cely tento cirkus je dlouhy 1 hodinu, takze se soupravy vraci do vychozi polohy a tento zaklad lze s drobnymi obmenami kopirovat cely den. Naprikald pri neschopnosti Sp muze ze stanice PP zaskocit zevlujci souprava obratoveho osobaku z lokalky a s trochou snahy a predvidavosti i souprava osobaku z hlavni trati. Takovyhle figlu je v tom spousta.
Celkove si myslim, ze je to velmi stabilni JR. Je tam dostatek vaty vsude mozne a pokud neni obsluha uplne blba, tak po jednom nebo 2 cvicnych kolech se to ustali. Podle toho jak rychle se to bude ustalovat, lze do provozu vypoustet nakladni vlaky. Taky proto, aby se osazenstvo stanic neunudilo k smrti.

A nakonec neco na vysvetleni. Jelikoz jsem se rozhodl, ze dnes budu pracovat na diplomove praci, tak jsem cely vecer stravil touto plodnou praci v jednom prima nemeckem programu na tvorbu GVD. Proto je to cely otoceny na bok. Me se s tim lip pracuje a kvuli teto male prezentaci si cely program nebudu obracet na cesky zpusob. V pripade uskutecneni tohoto provozu dostanou vypravci k dispozici jiz pocestene sluzebni pomucky...

Pokud najdete chybku, budu rad za upozorneni. Ja to jen tak rychle splacal dohromady. Musim si to stejne cely projit a zkontrolovat vsecky krizovani a jizdni casy. Estli se nekde nedostavam do konfliktu. Trasy by mely byt v poradku, ale jsme omezeni ZZ.
V.

Bude na šikovnosti obsluhy, zda zvládne mezi osobkou provést v úseku PP - SP jeden, nebo i dva nákladní vlaky. MM naco německý licenční program, když stejně ti to nakreslí i jeden český freeware grafikonový program.

Řekněme, že mám něco společného s FD ČVUT a tím je to jasné. :-)
Jinak kdo chce, může si stáhnout demo verzi, která má však jeden háček - nelze tam nic uložit. http://www.irfp.de/download/fbs-demo.exe

Dobre zpravy vespolek!
Dnesni skore: Deti vs. Mazaci 1:0

Dnes probehl neplanovany ostry test GVD na detech, ktere me premluvily, ze pristi tyden maji prazdniny, tak chteji jezdit u dnes. Seznamy vlaku pro vypravci byly jiz celkem dopracovany, takze krom formalnich nedostatku byly pouzitelne. Po priprave kolejiste a 15 minutovem skoleni muzstva, kdy jsem vysvetlil, co ktery sloupek znamena, jsme sli na to.
Prvnich 10 minut nastal neuveritelny chaos a pak se to diky vatam krasne ustalilo. Na to ze vetsina to zkousela uplne napoprvy a celkove to nejsou zadny velci prebornici na rizeni provozu, tak si myslim, ze to byl bezva uspech.
Nasledne jsem opravil par preklepu, doplnil chybejci casti a po konzultaci s ostatnimi vylepsil tabulky pro lepsi prehlednost.
Pro predstavu, co vas ceka dodam link na PRACOVNI verzi:
https://www.dropbox.com/s/f23gb5pecb0u7xn/seznam_vlaku.xlsx
Kompletaci pomucek ke GVD budu delat az pozdeji. Nejdrive nejspis probehne druhy ostry test na detech ve stredu. Ty jsou o poznani schopnejsi a lze tak ocekavat lepsi vysledky.
Muzete psat prani a stiznosti. Ty seznamy vlaku pro stanicni zamestnance je kombinace ceskych a nemackych vzoru s upravou pro pedagogicke a provozni ucely naseho kolejiste.
Pro ty, co budou mit kecy, mam pripraveny zjednoduseny dopravni denik. A pozor. Cervenou tuzku mam vzdy v pohotovosti.
V.

Neboj. Do soboty tomu stihneme vystavit certifikat nejvyssi kvylity:
Testováno na dětech

Konkretne tahle tabulka je jmenovana v predpisu D2 a jeji vzor je Prilohou c.5 tohoto predpisu. Po upravach pro potreby kolejiste tato tabulka obsahuje chronologicky serazene udaje o prijezdech a odjezdech vlaku v jedne konkretni stanici. Casove udaje jsou uvedeny pouze v minutach. Dalsi podrobnosti vysvetlim na miste.
Proste je to jako sesitak, ale pro vypravciho!
V.

A je to 2:0!

Dnesni test probehl bez me ucasti, ale podle podaneho hlaseni uspesne. Provozni koncept overen s pridanymi nakladnimi vlaky a pozadavkem na jejich maximalni dopravni vykon. Prave zpracovavam pozadavky na upravu sluzebnich pomucek.

V.

Konečně jsem se k tomu dostal, abych shrnul.
Ale bude to stručný, páč hodně už jsme si řekli přímo na místě. To podstatné je, že se podařilo celkem úspěšně ujet 3 hodinové cykly. Koncept GVD je stabilní i s obsluhou, která nemá běžnou praxi na kolejišti. Jako hlavní problém bych viděl to, že není dobře poladěná poloha vlaků směrem k uzlu na hlavním (myšleno časový přestupní uzel). I s drobným zpožděním (do 1 minuty) velmi zásadně mění situace. Ale to je problém modelového provozu na kolejišti obecně. Pokud jsou jízdní doby mezi stanicemi v řádu desítek vteřin, tak to ani jinak nejde. Když na velký dráze prodloužíte přípravu VC o pár desítek vteřin, tak se to ztratí v porovnání s jízdní dobou mezi stanicemi. Tady chybná komunikace a následné zdržení znamená takové zpoždění, že v době skutečného odjezdu by vlak měl být o stanici dál.
Pokud budeme hodnotit výsledný výkon práce obsluhy, tak jsme byli mile překvapeni. Nevznikla žádná mimořádná událost s následkem materiálních škod z důvodu chybné obsluhy nebo komunikace. Naštěstí ani z jiného důvodu (závada na technice). Konkrétní výsledky konkrétních lidí komentovat nebudu, páč vás stejně neznám jménem. Navíc každý sám nejlíp ví, jak mu to šlo. Kolikrát špatně připravil vlakovou cestu nebo vyzkratoval vlak kvůli špatně otočenému směru na přechodu mezi stanicemi. Podstatné je poznání a poučení, které si každý odnesl.

Za sebe můžu říci, že dalším přínosem pro mě byly nápady lidí, kteří nemají z našim provozem zkušenosti a dokážou vymyslet věci, které by nás nikdy nenapadli. Například diskuze o číslování souprav/vlaků.

Pokud to půjde, tak do příštího roku zas něco vymyslíme. V plánu mám udělat "starý" jízdní řád. To je pro mě takový, který není konstruován podle zásad integrálního taktového grafikonu. V principu to bude náročné ze 2 důvodů. Jednak to nebude tak jednoduché na oběhy a plánování hodinových cyklů. Za druhé budu dělat přesně to, co do mě posledních několik let ve škole a teď i v práci hustí, že je špatně. Takže uvidím, jak si s tim poradím.

Závěrem důležité upozornění. Ještě chvilku si zdejší diskuze budu hlídat, ale jinak na toto fórum chodím jen kvůli organizaci srazu. Takže na jakékoliv nápady a připomínky budu zde reagovat nanejvýš několik dnů. Pak zvolte naším směrem jiný informační kanál. Nápady a dotazy se mohou týkat nejen GVD na kolejišti a našeho kolejiště, ale i opačně. Velmi rádi poradíme s problematikou modelového i skutečného provozu.

Zdar a zas za rok touhle dobou. V.

Back
Nahoře