Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Zbyňku, jenom připomenu, že už jsem před časem nabídl možnost posouzení překladu (nebo aspoň jeho tehdy hotovou část), jeho formální úpravu, sjednocení terminologie a případné doplnění zkušeností. Pokud se toho někdo ujme a podaří se překlad uvolnit, možná pomine i řada dotazů. Samozřejmě souhlasím s tím, že překlad je návod je stručný a neúplný a není kuchařkou pro tvorbu tratí pro nováčky. To snad ani nebylo smyslem manuálu. Ovšem lidem, kteří chtějí TSRE5 nějakým způsobem používat, může pomoci aspoň se základními věcmi. Tedy i tobě, jak je zřejmé.
Též je jasné, že je nad možnosti jedince shromažďovat ojedinělé postřehy a zkušenost, roztroušené různě po fóru, a implementovat je průběžně do návodu.

Jelikož asi dva týdny se v tomto editoru pohybuji, překlad základních nabídek není už tak důležitý. Spíš by bylo dobré, kdyby někdo znalý tímto editorem provedl, co ten vše umí. Martin Mouka mne něco vysvětloval, hodně věcí jsem pochopil, ale mám pocit, že hodně nástrojů ještě neznám a jen hrubý překlad to nevysvětlí, k čemu přesně má dané tlačítko sloužit. Já třeba umím zarovnat terén pod kolejemi, ale nevím, jak nastavit uhel zarovnávání. Nevím, jak tady hýbat s terénem. Proto se pro tyto práce přesouvám do editoru MSTS. Takže možná dělat počeštění smysl nemá, když jsou časté nové verze a tímy by se vše zase anulovalo, ale hodilo by se nějaké kreslené schéma, česky popsané, co kde je. Ale hlavně ty pokročilé nabídky. A to by měl udělat někdo, kdo editoru TSRE rozumí. Protože doslovný překlad, to může vyjít nějaký nic neříkající nesmysl. Tohle se týká všech odborných překladů. Kolik lidí staví tratě v tomto editoru?
Já bych spíš potřeboval vědět, proč mi zmizely části návěstidel se světly a zůstaly jen stožáry. Jinde u toho samého zmizely jen plochy s indikátory PUR. Pak bych měl dotaz, až zastavím objekty pomalované textury s mapou, jak texturu mapy odstraním. Jestli jen stačí smazat ze složky Tertex. Odebrat nástrojem v nabídce editoru to nejde.

Já s tebou naprosto souhlasím a píšu to o něco dříve: vzniká hrubý překlad v němž je nutné 1/ sjednotit poněkud terminologii, 2/ opravit věcné chyby, 3/ připojit případně vlastní postřehy a připomínky (některé pasáže jsou pro laika nejasné a doslovný překlad může zkreslovat). Nedovedu si představit, že by nějaký podrobnější návod vznikal na jiné bázi než na překladu originálního manuálu TSRE5. Ty už s ním umíš aspoň něco, ovšem já vůbec nic a přesto jsem se, ve spolupráci s dalším kolegou z fóra, rozhodl jako naprostý laik vytvořit nějakou kostru, na níž by bylo možno stavět dál. K tomu mě vedly 2 hlavní věci: je už otázkou relativně krátké doby, kdy přestane na nových sčotech fungovat i zatím nepostradatelný MSTS Editory a nástroje. Potom se požadavek na jiný editor a jeho zvládnutí jeví jako naléhavý. Druhá věc jsou Howkyho návody vzniklé ve skalních dobách OpenRails, kdy ještě každý o jeho (OR) používání neuvažoval. A právě vznik těchto velmi polopatických návodů s možností zachytit v něm vývoj a postřehy vlastní i druhých uživatelů (s přihlédnutím k vývoji simulátoru i k technickému vývoji PC / NTB) ovlivnil i mě - v prvních fázích aspoň k tomu, že jsem začal OR zkoušet, osahávat. A stále mám v ruce nástroj, který, ač je v některých bodech překonán nebo dokonce neplatný, umožňuje používat OR co nejplnohodnotněji.
Ale zpět k TSRE5: nic jiného, pokud je mi známo, není. Kontinuita v budování stávajících tratí a zakládání nových musí být zachována. Trati bez aktivit, konstruovaných spolehlivě a přesně a s maximálním využitím nabízených možností, jsou jen poloviční. Aktivitáři se prý nemohou zdržovat korekcí, analýzou a doplňováním "nějakého" návodu, potřebují již hotovou věc. To samé traťováci. Nechci však globalizovat a házet všechny do jednoho pytle. Jenže rozum mi říká, že bez zkušeností, postřehů a nápadů těchto aktivitářů a traťováků nemůže vzniknout ucelený nástroj; lidi, kteří se rozhodnou poskytnout aspoň základní informační vodítko, nemají z čeho čerpat. Roztříštěné informace na fóru nejsou systematicky podané a soukromá korespondence mezi dvěma osobami neřeší vůbec nic. Ale stále věřím tomu, že se někdo najde a k překladu řekne své. Pak už můžeme řešit konkretní věci a buď je publikovat a nebo poskytnout uživateli text, do nějž si bude sám vkládat své zkušenosti bez ohledu na to, zda je pustí dál.
Práce na překladu je už v takovém stádiu, že by bylo škoda ji nedokončit a neposunout dále. Proto po brzkém dokončení ZNOVU oslovím případné zájemce o spolupráci a budu doufat... :)
Ještě maličkost: žádost o případné poskytnutí vlastních zkušeností není v žádném případě pokusem dívat se někomu pod prsty, sebrat know-how nebo dokonce jej vydávat za vlastní.

Za dnešek jsem kolejově vyskládal stanici Hrušovany nad Jevišovkou i s vlečkami. Nemáte někdo sklony do Hevlína? Ten kousek už také dopokládám. Poslední obrázek. Vše mám, ale tuto zrušenou lokálku ne. Naštěstí video jsem ještě stihl natočit.
Jinak povrch s vygenerovaným terénem vypadá lépe. Ušetří mi to hromadu práce. Hlavně, abych si toho nerozdělal moc najednou a pak nestíhal dokončovat. :) Velké oči, známe to. :)
53HrusovanyJ1.JPG
53HrusovanyJ2.JPG
53HrusovanyJ3.JPG
53HrusovanyJ4.JPG

Zbyňo, teda ty jedeš, to se budou dobře tvořit další aktivity. Jen přemýšlím, zda nemáš zálusk, když už budeš v tom Znojmě, na trať 241 a propojit to s Jihlavou a HavlBrodem. Ale to jsou moje velké oči.

A pak ještě propojit Jihlavu s Brnem a Hrušovany se Střelicema. :D Zní to náramně, ale vzhledem k tomu, že Zbyněk je na stavbu trati v podstatě sám(až na tvůrce objektů atp.), tak si o tom můžeme zatím nechat zdát. :D Plus bych musel nějak namnožit plecháče. o_O:D

To už můžete jen snít. Já už teď mám až moc velký oříšek k dokončení. Operativní modeláři neexistují, ale když položím koleje, je naděje, že někdo se chytí a něco vymodeluje. Trať do Znojma není moc zakroucená, tak se koleje pokládají celkem rychle.

Aktuální video. Budu muset napravit, co panstvo u moci v době nedávné zrušilo. Koleje už položené jsou. Doufám, že někdo vymodeluje nádražní budovu. Prý je v Hevlíně stejná jako ve Střeni. Tak by mohly být dvě jedním tahem. :)

Máš na mysli tyhle kadibudky? Bejvávalo, můžeš porovnat.
Dívám se na mapy a ve Střeni ta budova ještě je. Ty kadibudky nám kdysi vymodeloval Petros společně s několika jinými stanicemi olomoucké trati. Vlastně to probudilo tenkrát Deteria, že už měl některé modely asi 5 let částečně vymodelované. Myslím, že určitě bude mít rozpracované i Hrušovany nad Jevišovkou.
A můžete někdo modelovat viadukty ve Znojmě. :) Jinak je poskládám z toho co mám. Včera jsem tam dogeneroval terén. Tato trať byla asi můj poslední kostlivec ze skříně. Video i malůvky profilu trati víc než 10 let. Ale nemám sklonové a směrové poklady Hrušovany - Střelice. Mám ještě Havlbrod - Jihlava a Jihlava - Brno. Tedy ne že to budu stavět, ale nikdy neříkej nikdy. Ale i tak potřebuji vyústit tyto tratě alespoň několik kilometrů, aby přece Danovi mohl z Hrušovan odjet traffic. :) A to samé Znojmo - Šatov. V terénu MSTS to už mám krásně namalované... :) Ale stejně jsem zvědavý, jak mi to ve Znojmě vyjde výškově. Naštěstí umím terén přegenerovat s jinou korekcí výšky. Ve Znojmě bych měl pokládku kolejí pro tentokrát zašpuntovat a věnovat se dodělávkám. Já jen chtěl vyzkoušet, jak se staví ve vygenerovaném terénu. Je to hodně kompromis. Měřidla jsou někdy moc dlouhá, někdy moc krátká a poloměry oblouků se také musí trochu upravovat.

Znojmo, Znojmo, vidím tě dvojmo. :)
Ale myslím, že jsem to výškově s pokládkou kolejí natrefil dobře. Pokračování příště.
Tady to pak už zakotvím. Jen bych potřeboval sklony a směr Okříšky - Šatov. :) Hlavně kolem Znojma. Abych dokončil vyústění, aby opět Danovi měl kam odjet traffic. :) A pak až někdy možná. Myslím, že mám dokončovat až až. :)
83znojmo1.JPG
83znojmo2.JPG
83znojmo3.JPG

Aha, ty myslíš ten do Šatova. Protože ten druhý je kamenný dvoukolejný a dal jsem tam ten co mám ve Žďáru nad Sázavou, ale asi bude moc nízký.
Ono je to myslí úplně jedno, jaký tam dám. Klidně ten původní a nemám problém jej osázet sloupy TV. :) Protože když jsem si točil video z mašiny a přijížděli jsme do Znojma, tak šok, jak to bylo kolejově rozkopané a přijeli jsme k novému peronu. Nejsem žádný perfekcionalista, abych měl vše v jednom časovém období. To by už bylo na palici. Myslím si, že model původního viaduktu by byl myslím nejvhodnější, jako památka.

Včera večer jsem dokončil výhybnu Boří Les. V tomto bodě trati Břeclav - Znojmo jsou korekce mezi skutečnými souřadnicemi a původní stanicí. Je posunuto vše asi o 200m na západ. Stále i kompromis někde uprostřed, podle mapy, která byla na textuře. Tedy bylo nutné upravit i kolej do Poštorné včetně vleček vedle stanice. Navíc proti původnímu je Boří Les ve sklonu 5 promile, jak má být. Ale nevím, jestli ty vlečky také kopírují sklon nebo jsou v rovině. Textura mapy mi nešla klasicky odebrat, tak jsem označil čtverec a přebarvil základní texturou.
V práci mi už začal jarní šrumec, tak jsem rád, že všechny koleje mám položené (základní šablona ke stavění), tedy kromě několika stanic (Valtice, Mikulov a Znojmo), protože aktuálně už nebude tolik času. Ale i tak, každý den něco udělám. Jsem v klidu, že už není žádná kolejová komplikace. Všechny rekonstruované tratě jsou již sjízdné v celém rozsahu.
113bori2.JPG
113bori1.JPG

Nemá někdo sbírky pomůcek, kde jsou plánky stanic Valtice, výhybna Březí a Mikulov? Já mám nejnovější z roku 2013. kde je vše kromě Znojma ještě v původním stavu. I tabulka TTP traťových rychlostí by se hodila. Děkuji.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře