Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Trpělivost se vyplácí i když ve finále se mi to už pletlo. Natočit, průraz válec, znovu nabít, průraz kvádr, znovu aktivovat a vložit vnitřní portál a spojit s modelem. Pootočit model o 1,2° a znovu stále dokola x počet oblouků. :)
Ještě mi zbývají asi 4 oblouky, ale už jen R250m. Mělo by to jít napojit, jen se překalibruje pivot na 250m.
Jelikož bloky jsou do lichoběžníku, tak to mapování pohledem z blízka má nějaké chybky, ale fíra z kabiny to nevidí, ani fotograf vláčku na viaduktu si toho nevšimne.
1403NV.JPG
Asi takto. Jak jsem ohýbal do poloměru, tak se to mapování trochu rozházelo. Ale přitom jsem vnitřní a vnější stěnu hromadně v mapování dolaďoval, protože hlavně klenba byla mírně mimo beranidlo. V tom gmax je to takové rozmazané a ty stíny nahoře v portálu, myslel jsem, že to mám pokryté. Snad to nevadí. Musel bych celou proceduru dělat znovu. A ten prudší poloměr bude asi na mapování horší.
1403NV1.JPG

Myslím, že to půjde. Postupně jsem nabaloval na oblouk o poloměru 500 další tři klenby o poloměru 160m a navazující tři klenby o poloměru 250m. Tedy mohu nadělat díry a nahoru stejně ohnout mostovky se zábradlím. Podobným způsobem udělám i ten oblouk do Hrabovky. Ten je zatím jenom provizorně naskládaný ze segmentů. Tam jsou také různé poloměry.1503NV.JPG

Už se nedivím, že se do toho Negrelliho viaduktu nikomu nechtělo. Rovná část je sranda, ale ty části v oblouku, už si na tom pěkně lámu zuby.
Ale jeden oblouk už mám komplet. Nickolejný provoz stále trvá. Ještě zbývá přemostění v popředí a do nádraží už jen rovná zeď tedy ještě pravoúhle lomená kolem autobusového nádraží až ke kolejím hlavní trati. A pak se vrhnu do mostů do Hrabovky.
1503Negrelli.jpg

Pokus a omyl měření pravítky v editoru a podařilo se mi plynule napojit mostovky přes ulici Křižíkova. Ještě chybí dole vyzdívka, ale to už bude legrace. Zdi a nějaká klenba. A ve finále jako celek udělat ten oblouk do Hrabovky s mostem.

To autobusové nádraží Florenc by už takto myslím stačilo. Jenom ty přístřešky jsem musel trochu prořídnout, protože vždy při pokusu o přibalení k peronům mi zamrzl gmax. Pak jsem je postupně přibaloval po třech a celek nechal jako samostatný model, který má 2000 polygonů. Možná trochu snížím ta zábradlí, mám je opticky nepřiměřeně vysoká.
Také jsem trochu vyprofiloval i tu vstupní buňku Praha Florenc, ať to není jenom hladký kvádr.
1803Krizikova.JPG
1803Florenc1.JPG
1803Florenc2.JPG

"Most s nohou" na Hrabovce u divadla Ponec by asi při rekonstrukci neprošel, že? :eek: Snesen 1992, takže mimo období tratě. Ale mohla by to být zajímavost.;)

Vždyť most u tohoto divadla v trati je už asi 15 let, vymodeloval jej modelář společně s ostatními stavbami v této oblasti. Netuším proč most s nohou. Ale určitě přidám tu modernu vedle Karlínského divadla. :) A hotel Hilton, tedy to co je u trati. Pak tam je u řeky ta trojúhelníková příšera. :)
Kdepak. Ještě stále pracuji na Negrelliho viaduktu. Žádné odbíhání, jinak bych dopadl jak víte kdo.
Ale očekával jsem, že budu zaplaven kvalitními fotkami na textury od Pražáků a nic. Jenom přání, co by se ještě mohlo... :) To jako dřív modelář Mates z Ústí nad Labem, když chtěl modelovat nádraží Hranice na Moravě. Jenom výmluvy od místních, proč to nafotit nešlo. Tak si tam musel z Ústí zajet sám, nafotit a máme model.

Vždyť most u tohoto divadla v trati je už asi 15 let, vymodeloval jej modelář společně s ostatními stavbami v této oblasti. Netuším proč most s nohou. Ale určitě přidám tu modernu vedle Karlínského divadla. :) A hotel Hilton, tedy to co je u trati. Pak tam je u řeky ta trojúhelníková příšera. :)
Kdepak. Ještě stále pracuji na Negrelliho viaduktu. Žádné odbíhání, jinak bych dopadl jak víte kdo.
Ale očekával jsem, že budu zaplaven kvalitními fotkami na textury od Pražáků a nic. Jenom přání, co by se ještě mohlo... :) To jako dřív modelář Mates z Ústí nad Labem, když chtěl modelovat nádraží Hranice na Moravě. Jenom výmluvy od místních, proč to nafotit nešlo. Tak si tam musel z Ústí zajet sám, nafotit a máme model.
Kdybych se nebál, že zase dostanu, tak bych se zapojil. :D Stačí říct, na jakých stavbách bys chtěl pracovat a nabízím se k focení. Ale nemám stativ a zrcadlovku, fotil bych jen na lepší mobilní foťák, nicméně asi lepší, než street view (nic proti němu). Chceš experimentální sídliště Invalidovna s hotelem Olympik? Libeňský první tlakový plynojem na světě, "kouli"? Nebo tu mojí slavnou kolonii Na Kotlasce? Baráky v okolí PHN? Nadiktuj požadavky, nabízím se ke splnění pokud možno podle manuálu pro focení na modely. Zrovna Karlín, Krejcárek a Invalidovnu mám tenhle týden stejně v povinnostech, takže tam všude budu.

tenhle týden stejně v povinnostech
U focení musí být pod mrakem, žádné sluníčko. Tedy je nutné počkat, až bude pod mrakem, jinak jsou fotky k ničemu.
Hodilo by se nafotit na Florenci ten Hostel Florenc, protože fotka ze Streetview je v nějakém stínu a mám ji zesvětlenou a pak je to takové modré. Pak ten Hotel Hilton, respektive, co je u trati a na nábřeží ten trojúhelníkový věžák. Jedná se o baráky, které jsou u kolejí nebo jsou to dominanty.

Jenomže bacha. Z ulice se to celé rovně nevejde, tak pak to řeším tak, že nafotím jen do prvního patra, aby to bylo pěkně kolmo a pak další patra jen namnožím na textuře. Ale když vrchol má jiné poslední patro, tak je problém, protože to z ulice nenafotíš. Jedině vyjet výtahem v protějším baráku nahoru..... :)
Tedy fotky nesmí být šikmo, ale kolmo na objekt. Pokud možno. Problém je právě u budov v ulici, které mají víc pater. Tam už se musí deformované fotky narovnat.
Pokud máš například iPhone 15 a výš, tak uděláš mnohem kvalitnější fotky než ze starého digitálu. Když jsem fotil po Praze po slezině, tak jsem hodně využíval i optický zoom 3x. (novější mají zoom5x, ale ten už v ruce neudržíš) Jestli ale máš nějaký starší telefon jen se základní optikou, tak je focení pro tyto účely škoda času.

Ájfoun nevedu, já jsem věrný už asi 8 let Motorolám, právě díky tomu, že mají ve svých třídách vždycky o třídu vyšší foťáky. Teď používám Mot. Edge 50, paradoxně ten foťák tak trochu zamrzl na předchozí řadě, tenhle má optický zoom také 3x. Dobře, mrknu se ještě jednou na návod pro modeláře a když ne dříve, tak neděle má být zatažená. Udělám to podle pokynů s nejlepším vědomím a svědomím, v HDR a snad z toho něco vyleze. :D Hostel Florenc, Hilton, trojúhelník, tam by neměl být problém se zoomem nafotit z vyvýšených míst i případně jiné nejvyšší patro. To bývá v Praze běžné, ty přístavby to i ten hostel bude mít přístavbu posledního patra a bude jiná. Nějak se s tím poperu. Domluveno.

Není třeba dělat žádné velké plány, nejprve stačí to co je rozpracované. Když jsem byl v Praze, tak mne vůbec nenapadlo nafotit ten blok domů s tím hostelem na Florenci. Přitom jsem měl ideální počasí. Tohle mi došlo až doma. Ale to už jsem já. Mě mnohdy něco napadne až "po bitvě". Naštěstí ty bloky šly obejít a nafotit ve streetview. I když ne všechny strany mám ideální.
Ten optický zoom se hodí na různé situace. Když barák vyfotím zoomem "z dálky", tak je minimální deformace oproti širokoúhlé fotce defaultního objektivu dřívějších telefonů.

Tak nevím. Sice mám most už komplet kromě šikmých pilířů pod mosty, ale v gmax je to taková dost slepecká práce a výsledek vidím až když model vsadím do trati. A trochu se mi to i někde rozjelo. Zapomněl jsem, že část zábradlí je zděné, tak jsem vyměňoval postupným natáčením modelu v různých poloměrech a ve finále jsem zjistil, že mám díly zábradlí nepatrně šikmo dolů. Tedy mohu dělat do třetice znovu. To je šílená práce, hlavně na trpělivost. Je to i vidět na obrázku, sloupky zábradlí se mi přemapovaly na jinou texturu. Ale tohle se občas děje, jenom si toho člověk musí zavčas všimnout. A nevšiml. :) (hned první obrázek)
2003NV1.JPG
2003NV2.JPG
2003NV3.JPG

Nakonec jsem přemostění ulice Pernerova udělal jako součást viaduktu a z modelu zdi a budov Správy železnic ten pahyl odebral. Takto to krásně navazuje.
Tento model viaduktu do Hrabovky je ze 4 hlavních modulů o různých poloměrech a musím to mít uložené v rozebraném stavu, jinak by už nebylo možné model dokončit. Protože každý model se natáčí jinak a také bez hodnot zapsaných na papíře bych se v tom už pořádně zamotal. Moduly jsou úmyslně přeházené, aby nepřekážely. Asi takto to vypadá v gmax:
2103NVmodelovani.JPG
Ještě mi zbývají k modelování šikmé pilíře pro most nad ulicí Prvního pluku. Zděná zábradlí se mi podařilo srovnat do roviny, ale ještě mne štvou ty bílé levé boky na jednom z dílů viaduktu. Snad to půjde opravit. Jak jsou ty baráky Správy železnic, mezi nimi a kolejemi by mělo být parkoviště, ale jaksi rozměrově mi to nevychází. Dávná chyba v pokládce kolejí. Třeba něco vymyslím.
2103NV1.JPG
2103NV3.JPG
2103NV2.JPG

Už by mohlo být rozpracované i hotovo. Konečně pokrývač měl čas a blok domů na Florenci už má i střechy. Trochu jsem posunul zeď s baráky, aby mezi Správou železnic a tratí do viaduktu byla alespoň 10m mezera. Víc to už nešlo. Celek kazí ty neoriginální činžáky, které se hodí spíš jako kulisa na pozadí. Asi ty baráky kolem také třeba zjednodušeně vymodeluji. Nyní jsou na řadě. Obrázky jsou ze hry, vypadá to lépe. Jinak ty trochu posunuté textury k domapování na bloku budov vidím. Opět až na obrázku. Ten gmax je opravdu slepecký nástroj. :) Opravím.
Jinak, já vůbec nechtěl modelovat složitější modely. Ty jsem chtěl nechat mistrům. Já bych si jen dělal nějaké ty zdi v podobě kvádrů. Jenomže nejsou lidi, tak jsem i rád, že jsem se to modelování naučil. A od sleziny v Praze jsem opět o něco vzdělanější. Sice už jen drobnosti, ale urychlily modelovací práce.
2203NV1.jpg
2203NV2.jpg
2203NV3.jpg
2203NV4.jpg

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře