Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Úspěšně jsem doplnil do kolejiva stovkové a asi šedesátkové vexle. Tipy mi poradil ve zprávě Deterio. A1tpnt5dslft (asi 60) a A1tPnt3_0dLft (100)
Bohužel jsem zjistil, že nemám žádnou funkční trať na xtracku. Doma jsem našel jen poloprázné adresáře. Asi po nějaké obnově systému se mi to promazalo. V práci něco mám, ale opět nikdo to nemá funkční v editoru. Odklikávání desítek chybějících objektů.... Takže se nemohu podívat na příklady použití.
Byl by nějaký tip na něco ještě o trochu kratšího na šedesátkové vexle? U těch pětek přebývá asi 10 metrů při osazení do zhlaví mezi první a druhou kolejí. Ale třeba to někde vyjde. I ty stovkové jsou takto trochu delší, tak uvidím, jestli to půjde povyměňovat.
Jinak jsem z Global vyhodil tu zakřivenou rovnou desetimetrovou kolej a nějaký nepoužívaný silniční díl.

a co a1tPnt4_7dLft.s (Rgt) a k tomu doplňky pro odbočení a1tFrog4_7dDbl.s a1tFrog4_7dLft.s (Rgt) a1tFrog4_7dTo2tLft.s (Rgt)
v dvojkoleji přímo a2tPnt4_7dLft.s (Rgt) a2tFrog4_7dDbl.s a2tFrog4_7dLft.s a2tFrog4_7dRgt.s
to stejné platí pro a1tPnt3_0Lft (Rgt) a1tFrog3_0dLft (Rgt)

Martine, bingo. právě jsem úspěšně otestoval. Nejprve jsem musel znovu oživit trať 321 a okouknout co kolejivo nabízí. A tam jsem objevil právě tu 4_7 vexli. Protože ta pětková je moc dlouhá. Ale Martin (stavitel) mezi první a druhou také používal ty trojkové vexle jako já, nechápu.
Tak jsem si z xtraku tyto dvě vyzobal a už celkem svižně vyměnil v kolejivu BP za ty pětkové.
Zkusil jsem je dát na zhlaví do Vranovic. Natažený metr, kilometrické polohy dle reálu a tyto sedí jako prdel na hrnec. Propojka mezi první a druhou a zpět a délka sedí přesně na metr. Na dva, no :) Jinak ty stovkové 3_0 ty už mám v Modřicích a vešly se tam také. Martin je také používá na sto do odbočky.
Ale jinak už asi nic nepřidám, protože jsem nadoraz se zápisy do TrackSection. Jedině kdyby se stejnou geometrií, která už je zapsaná existovala nějaká dobrá kolej. Totiž ty propojky mezi 4_7 vychází na 20.20m kolej. Ale nevím, co bych ještě vyhodil. Myslím, že jako dřív řešit kompatibilitu s původními tratěmi je dnes už mimo mísu. Tedy by se něco vyhodit ještě mohlo. Je tam ještě několik adeptů. Ale asi bych se musel domluvit s bratry na Slovensku, pokud použili také nějaký paskvil kolejóvy :) Aby jej vyměnili za něco normálního. Ať zachováme kompatibilitu.

Ještě jsem si poskládal v trati 321 modelovou situaci a už jsem se rozhodl. Bude dobré ještě přidat kolejové díly jak píše Martin Mouka. Tedy kromě toho dvoukolejného.
4xFrog a 2xEnd. A jestli zbude nějaká pozice, tak bych přidal nějakou speciální rovnou kratší kolej, aby se nemuselo tolik čarovat. Nebo někdo něco navrhněte.
Dříve jsem zachovával kompatibilitu s MSTS, tak tohle už od další aktualizace nebude. Stejně MSTS už na nových železech téměř nefunguje.
Vyhazuji z kolejiva 5ks těch nesmyslných 45kových, ruční výhybky původního kolejiva, to jsou další tři a koleje 10 a 100m s tou plochou mezi kolejemi a dvoukolejný díl 10 asi s přejezdem. Kontroloval jsem všechna world i v trati 130 a nikde tohle použité není. Já měl jen jednu ruční výhybku ve Valticích, už letěla do pryč a v trati 130 je jeden stometrový díl té kolejnice s tou plochou mezi kolejemi. Souřadnice jim pošlu, aby jí nahradili a Nebulus určitě jako doplněk udělá statický model, pokud ta kolej taková je důležitá. Ale jelikož osadili jenom jeden ks v celé trati, tak se spíš jednalo o omyl a překlep myší při osazování. Napíši to raději rovnou sem. A1t100mstrtWtr.s je ve čtverci trati 5472 - 14754 (nedíval jsem se tam, jen výsledek vyhledávání) Tyto přihlouplé koleje stejně jenom znepřehledňovaly editor při pokládce kolejí.

Tak jsem vše za dopoledne zvládl. Vyházel jsem, co jsem naznačoval a přidal tyto kolejové díly:
Doplněno 1.2.2020:
157 - A1tPnt4_7dLft.s
142 - A1tPnt4_7dRgt.s
78 - A1tPnt3_0dLft.s
250 - A1tPnt3_0dRgt.s
84 - A1tEndPnt4_7d.s
85 - A1tFrog4_7dLft.s
86 - A1tFrog4_7dRgt.s
87 - A2tFrog4_7dLft.s
90 - A2tFrog4_7dRgt.s
213 - A1tEndPnt3_0d.s
214 - A1tFrog3_0dLft.s
215 - A1tFrog3_0dRgt.s
216 - A1t0_2mStrt.s
217 - A1t15_2mStrt.s
218 - A1t40mStrt.s
221 - A1t5mStrt.s
Určitě se bude nyní trochu lépe stavět.
Jen se asi budu muset naučit z těch nových výhybek udělat efektivní zhlaví. :)
To bude zase rozbitých aktivit, když všude vyměním šedesátkové vexle za ty co tam patří. Ale to svezení poté :)

Koleje jsem určitě vybral správně. Vzal jsem to od Modřic až po Šakvice, tedy zatím jen první a druhá kolej a využil jsem hojně kompletní novou kolejovou nabídku. Úplné nadšení, jak nyní jde udělat stanice s šedesátkovými i stovkovými zhlavími. Ale Hustopečské zhlaví v Šakvicích mi nedalo a zkusil jsem jej osadit celé. Viz obrázek. Až to vybudují v reálu, tak doladím.
Takže zbývají stanice Zaječí a Podivín, k tomu obarvit nové koleje do Track_B, pak dokončit stanice všemi kolejemi. Do vánoc to snad zvládnu až do finále.
zhlavi.JPG

Zaječí už mám komplet přeložené. Kolejivo moc kvalitně zobrazené není. Vpravo je ještě nerozebraná původní trať směr Šakvice.Perony jsem zkusil zarovnat v editoru OR. Ale problém, většinou se mi model otočí o 180°. Ještě že je zde volba "zpět". Neví někdo, jak zvolit, aby se model zarovnal jak potřebuji? Jinak by v tomto editoru bylo zarovnávání objektů ke kolejím mnohem rychlejší. Nemá někdo češtinu do tohoto editoru? Abych věděl co v které nabídce hledat. Mě tady fascinuje rychlé ukládání databázových objektů. Namísto asi 8 minut je to uložené za pár sekund. Ale ještě jsem například vůbec nepochopil, jak se pokládají koleje. :) To pak mám rychlejší v MSTS.
42zajeci1.JPG

Nejjednodušším způsobem je označení koleje a následně zvolit "copy pos+rot" pak kliknout na nástupiště a pak "paste"
A pak jen dorovnat.

Jestli jsem to dobře pochopil, další aktualizace pro mě už nebudou. Už budou jen pro OR a MSTS opouštíš. Co se dá dělat, nemůžu a ani nechci do toho mluvit. Jen je mi to líto. Vím, že nás "petrojejkářů" už moc není, ale na to prodloužení jsem se těšil. I tak Ti přeji ať se to povede.

Jestli jsem to dobře pochopil, další aktualizace pro mě už nebudou. Už budou jen pro OR a MSTS opouštíš. .
Kdepak. Vše je kompatibilní. To je stejné jako když si zvolím, jestli tratě pro hraní spouštím z MSTS nebo OR.
Kompatibilita nebude jen s původními tratěmi do MSTS, protože jsem vyházel nesmyslné všelijak zakroucené koleje a namísto nich dosadil potřebné další koleje, které jen zpříjemní jízdu v MSTS. Počet pozic je omezený a mě několik pozic blokoval havarovaný angličan původního kolejiva, který v MSTS nešel smazat. Tedy šel, ale poté celá trať zkolabovala. Až editor pro OR tohle dokázal hravě smazat a bez následků.

MMouka: však tohle dělám. Ale potřeboval bych když se mi model otočí o 180stupňů, což je nežádoucí, jak tohle ukočírovat? Jestli se dá nastavit zarovnání v obou rovinách.

Ale nejlepší co dokáže tento editor OR je, že umí odstranit vadné vektory z havarovaných kolejí. Trochu jsem experimentoval a podařilo se mi 100% vyčistit dávné havárie jak ve Velimi, tak v České Třebové. Nejprve jsem odstranil poškozené vektory a pak šel smazat kolejový objekt.
Tady je obrázek z Velimi. Když se podíváte v editoru MSTS BP 93, tak tam uvidíte ještě další čáry mimo, kde byla celá desetiletí havarovaná skrytá kolej.
Opraveno v OR, ale nyní načteno v MSTS, aby si někdo nemyslel, že v MSTS mé tratě už nefungují a nerozšiřovaly se zde poplašné fámy. :)
Ale nutno poznamenat, že editor MSTS vykresluje koleje mnohem pěkněji a ostře. V OR je to mazanice. :)
velim.JPG

Však podobně to dělám. Tedy nástroj na tohle tam není. Škoda. To už je rychlejší to dělat postaru ve world. A tady zarovnávat jen náspy a podobné objekty, kde je jedno, kterou stranou se otočí

Zdravím, já mám češtinu (amatérskou a ne 100%) pro verzi 0.6972. Jinak postup zarovnání nástupiště dělám takto: 1) vyberu nástupiště, 2) zatrhnu okénko, 3) kliknu na Umístit, 4) kliknu na kolej v místě, kde bude střed nástupiště, 5) 2x kliknu na Rot Y 90°, 6) kliknu na Vybrat, 7) kliknu na nástupiště a numer. klávesami jej posunu kam chci.
Jinak co se týká pohybu s objekty: stiskem T a pak numer. klávesy se objekt pohybuje, stiskem R a num. klávesy objektem otáčím. Podržím-li pravý Ctrl, změny jsou zpomalené. Pomocí PageUp/Down objekt stoupá/klesá. S pozdravem BobekSoft.editor.jpg[/QUOTE]

Aha. Ten Rot Y 90, to jde přesně otáčet. Dík. Vyzkouším.
Ne že v tom budu stavět, ale například to zarovnávání objektů ke kolejím mne zajímá. To práce hodně urychlí. A také mne potěšilo, že jsem tímto opravil už všechny rozbité databáze kolejí. Dnes jsem odebral poslední u Brna Židenic.
Ale tam přes hustou zástavbu se nedá pohybovat.
Kde se dá nastavit viditelnost? V MSTS v takových případech zkracuji na minimum PgUp a PgDn. Jinak kolabuje a v TSRE5 to také po chvíli šachování s kamerou padá. Tedy je to dost důležitá klávesa.

Viditelnost se upravuje v souboru 'settings.txt', který se nachází v adresáři nainstalovaného editoru. Upravit řádek 'objectLod = 500' (tj. viditelnost 500m). Pokud řádek není, vytvořit ho.

Viditelnost se upravuje v souboru 'settings.txt', který se nachází v adresáři nainstalovaného editoru. Upravit řádek 'objectLod = 500' (tj. viditelnost 500m). Pokud řádek není, vytvořit ho.
Tohle problém neřeší. Já tohle potřebuji měnit pohotově přímo v editoru. když osazuji problémovou oblast, tak zkrátím viditelnost, aby editor nespadl a poté hned viditelnost vracím zpět.

Konečně jsem vyřešil zhlaví, kde je kombinace 60 a poté 40 do odbočky. Jako například Podivín. Hned jsem si to zapsal do taháků, protože už nyní jsem zapomněl hodnoty dynamické koleje, která má srovnat uhel pro klasické zhlaví z výhybek AltPnt3dB. A hned to i lépe vypadá. Sice jsem musel trochu podobně čarovat v Modřicích, ale tam byly složitější kombinace.
zhlavi.JPG

TSRE5 Menu - Settings - značka "MSTS Shadows" , settings.txt - přidat v řádku shadowsEnabled = 1 komentář # .

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře