Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Došlo na další detaily z fotek od Kimira. Výstražné piktogramy, logo DB na čele haly a vše je součástí některého modelového dílu. Ještě mám připravené popisky na podchody, tedy až budou hotové. Ostatně v gmax na model se takové drobnosti nalepí celkem rychle, ale osazovat tabulky čísel kolejí či sektorů v editoru, to není vůbec přesné a je to dost zdlouhavé. Jinak ta abeceda a číselník nejsou z fotek, ale už z nějaké dávné textury. Měnit čísla a písmenka jde také hodně rychle. Myslím, že tudy vede cesta. Nadělat si všelijaké šablony (což je asi největší práce) a pak to jen sekat jako Baťa cvičky na všechny možné další modely rovnou na míru.
0202DrHBF1.JPG
0202DrHBF2.JPG

Jen tak dál, z fotek si použij co uznáš za vhodné
Už mám trochu pocit, že to s detaily přeháním. Například peron první a druhé koleje už má 5360 polygonů a to ještě nemám podchody se zábradlíčky. Ale to dělají i ty lampy. Kolem 350 krát 7. (ale oproti Němcům 1008 x 7) . Pro srovnání, kompletní hala i s nádražím i vnitřkem má 2792 polygonů i s tím novým logem DB. Jen jsem nepochopil, proč ty výstražné trojúhelníky, aby lidé neskákali do kolejí nemají jako vedle do boku oboustranně, ne, oni tady museli dát cedulku na sloup a další z druhé strany. Hned by se ušetřilo. Jinak všimnout si, že jsem vyměnil texturu sloupů šibenic z blue.ace na vlastní namíchanou ve Photoshopu. Ta modrá mi tam vůbec neseděla.

Ještě dotaz. Vymodeloval bych ještě ty tříděné odpadkové koše. Ty jsou všude. Ale jaký to má půdorys? Nemůžeš to nějak nakreslit? Jestli je to pravidelný útvar nebo jen z jedné strany vyosené. Tu betonovou pixli už mám i osazenou. To asi bude nějaký zásobník na posyp v zimě? Vyskytuje se jen mimo halu.

Dr12peron1.JPG
Dr12peron2.JPG
DrHala.JPG

Já už si to moc nevybavuju,ale myslím si že ty koše jsou čtverec, případně Renault znak,a rozdělené na 4 z rohů

Ve hře to vypadá ostřeji a jasněji než v editoru. Neví někdo, kam jezdí to ICEčko? Tipuji Berlin nebo Lipsko. Do Práglu to asi nebude. :) Na mnoha videích u toho peronu stává.
Jinak mi už chybí jen ty podchody. Peron 17 s těmi lampami také dává 5700 polygonů. Asi ty samostatné lampy dám do samostatné skupiny, aby se nezobrazovaly zbytečně na 2 km daleko.
0302DrHBF0.JPG
0302DrHBF1.JPG
0302DrHBF2.JPG
myslím si že ty koše jsou čtverec
Tohle na čtverec nevypadá.
kos.JPG

Aby se tady dalo i jezdit, je nutná příměstská souprava. Ale ta se zobrazuje s průhlednými okny jenom v MSTS a prohlížeči. Zkoušel jsem i ORCZSK. Ve finále jsem i překomprimoval textury do Photoshopu a pak zase převedl zpět do ace, ale bez výsledku. Stále kvoká, stále kvoká (okna jsou zatřená červeně) Takto se přece nedá jezdit. Nebo existuje nějaký lepší model? Má někdo tušení, kde je chyba? Přikládám i obrázky, že na textuře alfa je.
textury.JPG

První pokus o podchod. Tedy ten světlík nahoře má být vyšší, ale to až příště. Ale to vykrajování díry nedělá dobroty. Pokud to má být díl, ke kterému se má přilepit zbytek, tak gmax vždy vyhodí při exportu chybu a spadne. Musel jsem improvizovat. Model do kterého se udělá díra, se dá exportovat už jen samostatně nebo přibalit k něčemu.
Potom variace na tento podchod bez stříšky a s přidaným světlíkem a tubusem podchodu pak půjdou do haly.
Ohledně zabarvených oken vlaku výše asi také nikdo neví. I když mi připadá, že Němci se ještě neposunuli z MSTS do Openrails. Tam znají jako vyšší level jenom MSTS Bin. :) Tedy alespoň na the-train.de
0402podchod2.JPG
0402podchod1.JPG

Tak to mne ani ve snu nenapadlo, že dokáži vymodelovat podchody. Díra byla nutná nejen do peronu, ale i do podezdění a ještě se přesně strefit. Jsem rád, že mne napadlo udělat i tubus podchodu, protože je tam těmi světlíky vidět.
Jelikož mám vystředěnou děrovací šablonu pro celou délku nástupiště, tak další perony už půjdou rychleji. Ještě doplnit nějaká čísla, automaty na občerstvení, nějaké tabule, odpadkové koše a bude tady hotovo. Číslování jsem opravil i na konstrukci východu na 12 (jsou tam i zavěšené dvě lampy), ale koukám, že dole na dveřích je 17. :) Také až teď vidím, že jsem si ďobnul v editoru do celého bloku a tím mám hranu dlažby skrz památkovou zeď. To je hned a v editoru to není jen tak vidět.
A ve finále je nutné udělat zátěžovou zkoušku ve hře. A naházet do nádraží vlaky, samozřejmě. Volná jízda problém nebude. A pak už to mohu nachystat do příští aktualizace.
0702DrHBF0.JPG
0702DrHBF1.JPG
0702DrHBF2.JPG
0702DrHBF4.JPG
0702DrHBF3.JPG

12. kolej šla hůře, protože jsem si kdysi omylem peron spojil se zdí a když jsem vrtal díry pro podchody, dělalo mi to nějaké deformace textury. Musel jsem to stále vystornovat a asi na 10. pokus jsem to dal. Teď bych si určitě zasloužil jednu tyčinku z toho automatu, ale nemám Eura. :)
Tedy doplněny i tyto další drobnosti. Chybí tam ještě stěny s těmi lavičkami, ale ty snad někdy. Už tak je tam polygonů až až.
Zítra zkusím ty perony kolejí 1 - 3. Snad už takové komplikace nebudou.
0802DrHBF1.JPG
0802DrHBF2.JPG

Dokončil jsem podchody i na kolejích 1-3 a všude doplnil automaty na pamlsky a odpadkové koše. Bohužel jsem chtěl trochu posunout výtah na peroně 1,2 a při pokusu o načtení v gmax se mi obsah úplně smazal. Mám sice ještě zálohu peronu ještě bez děr pro podchody, tak by měl jít zdroják obnovit. Stále nemám posezení na peronech, tedy ještě editace bude nutná. Ale až ve hře člověk vidí nepřesnosti. Něco levituje, někde jsou skuliny, atd. Tohle je zatím poslední verze. Výtahy sice jsou jenom takový poskládaný kočkopes, ale svůj účel splní. Možná by jen mohly být trochu vyšší. Asi to chce zajet do Drážďan s pásmem a vše tam přeměřit. :) Jenomže je to už moc daleko. Chtělo by to výlet na dva dny. Třeba někdy. Ale i tak mám nádraží ve stavu o jakém se mi nezdálo ani v nejlepším snu. Jenomže oproti modelům vozidel, na kterých se kocháte celou jízdu, tak takovým nádražím jenom projedete a nijak jej nevychutnáte. Asi si vymyslím nějakou fiktivní aktivitu, kdy se to tady projezdí cik cak. :)
1102DrHBF1.JPG
1102DrHBF4.JPG
1102DrHBF3.JPG

Nádraží HBF už nechávám jako finál, ale ještě je na řadě s podchody Neustadt. Jednak jsem opravil halu i když je jen provizorní. Ale už má sloupy oblouků tam, kde mají být. Kdybych si někdy troufnul na originál.
Tam to bude jednodušší, jsou tam jenom dvě schodiště do podchodu výtahy a někde uprostřed peronů takové zděné čekárničky. Něco vymyslím z textury budovy HBF.
Pak ty lampy jsou tam i po celé trati až do Bad Schandau jiné, ale neměl by být problém je vymodelovat a nahradit ty 1000 polygonové německé. A navíc na ně v gmax rovnou přilepím ty sektory a čísla kolejí.
Zatím jsem si připravil perony přesně umístěné do podkladu nádraží, aby podchody lícovaly. Slučování modelů ještě neumím, tak měření tím hrubým žlutým metrem a na třetí pokus mi už vše lícuje.
Zbývá si jen nachystat děrovačku s roztečí těch dvou podchodů. Zatím jsem umístění podchodů naměřil odpočítáváním 15 sloupů v hale podle Mikuldových videí. A pak i tady bude hotovo. Ta konstrukce haly je sice strašná, ale jednou na ní také dojde, včetně budovy. Perony mám tady trochu výš, ale je to jen pracovní verze, aby se to rozlišilo od osazených původních peronů. Ty na obrázku ještě nejsou smazané
1202Neustadt.JPG

když je to spíš to jehlanu
Nevím jak ty, ale já vidím jehlany, vím co jsem modeloval. :) Ale i tak, dělat moc podrobností, jako například různé příchytky nemá smysl. Už teď, na velkém nádraží osadím asi 30 lamp a krát 350 polygonů, plus budova nádraží plus provoz vlaků a budeš rád, když si tam zajezdíš. Ale udělat ty lampy detailní na 1000 polygonů, tak nevím nevím. Právě to pak chci otestovat na nějaké provozní aktivitě. Ale problém jsou vozidla. Ten jejich S bahn nahradit slovenskými patry s řídícím vozem od Skúry (také červené :) plus německá lokomotiva ), ale to omalovánkové Desiro, které jezdí i k nám do Děčína. Neexistuje někde normální pěkný model? Pak ještě tam jezdí ICE (to by jako traffic šlo), šnelcuky do Práglu a sem tam Mikulda s kontejnery. Tedy co jsem vypozoroval z videí.

Tak mi to nedalo, pro orientaci po peronech, potřebuji těch 15 žebroví na Dresden Neustadt a provizorium halu ruším. Vybral jsem si jedno žebro a to jsem srovnal do osy, opravil vektory, aby to ladilo a trochu přizpůsobil i tvar. A pak to namnožil 15x po 10,7m. Tedy i ta hala byla o 10m delší. Zkusil jsem na čelo dát originál texturu, ale to mapování na takový oblouk mi moc nejde. Je to taková ruční patlanice, musím na to asi jít jinak. Ještě takové tvary neumím.
Vše je to taková beta. Ještě otestuji, jestli lícují rozměry sloupků mezi koleje (mohlo se něco posunout), jestli to podjede vlak jak má a mohu pokračovat dál. Ale když se to porovná s obrázkem výše, tady to má k originálu blíže. Pod to sklo dám samozřejmě ještě příčku jako na HBF. Jinak ten středový oblouk má být vystouplý dopředu, ale to také nebude problém. O kolik to je? Metr, dva? Škoda, že si to nemohu odskočit přeměřit. Bohužel, vařím z vody.
1302DrNeustadtHala.JPG
No myslím, že do kolejiště konstrukce i sedla.
1302DrNeustadtHala1.JPG

Ještě jsem to trochu vylepšil. Ty krajní koleje mají téměř lízat trolej... Myslím, když dám na obvod čelních oblouků rámeček, tak to překryje nepřesnosti v mapování. Skla jsou jen provizorně, aby trochu vynikl celek a šlo to porovnat s fotkou originálu.
1302DrNeustadtHala2.JPG

Deterio mi včera poslal fotky, jak nedávno nafotil po Drážďanech. Sice ani já ani on netušil, že půjdu s modely tolik do detailů, tedy fotky většinou orientační. Tak jsem musel kouzlit ve Photoshopu. Ale i tak, v žebrování mám lampu a to nevím jak vyretušovat, aniž bych narušil strukturu. A stačilo při focení udělat jen úkrok vlevo. Ale další modely budou ty zděné čekárničky na peronech a nějaké cedulky nad podchody. U haly ještě opravím drobné chybičky, které vidím až ve hře, pak jen oplechuji a zasklím a bude hala hotová.
1402DrNeustadt1.JPG
1402DrNeustadt2.JPG

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře