Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Dnes jsem vyzkoušel udělat opěrnou zeď pár set metrů dlouhou jako jeden objekt. (dříve jsem to skládal z 30 a 50m dílů a spoje pak všelijak problikávají). Šlo to krásně. Vegetace je samozřejmě osazená samostatně. Tak by se to mohlo dělat všude. Zase tolik práce ten model nedá. Jen si poskládat šablonu v podobě obloukových kolejí.
0901Cotta_zed.JPG
0901Cotta_zed1.JPG

S délkou objektů bych to úplně nepřeháněl, tak 500 m max a pivot uprostřed. Pak to může dělat problémy při pohledu z velké dálky - zmizí moc brzo / zobrazí se moc pozdě.

Už jsem to zkoušel u těch mostů, které jsou také dlouhé asi 500m a žádný problém. Podle stožáru s lany je vidět na maximální možnou vzdálenost. Nic nemizí ani neskáče před oknem. Pravděpodobněji zmizí v oparu (u CZSK). FPS je z HBF celým úsekem 30. (Riva tuner) Tedy na HBF trochu méně, 29 :)

Jestli někoho zajímá, jak se dělají perony do nepravidelných oblouků, tedy to samé platilo i u těch zdí. Zkrátka ty oblouky jsem si jako šablonu načetl do gmax. Klasické koleje žádný problém, natočím je podle úhlu koleje. Ale dynamické koleje, které jsem převedl, tam je jak poloměr, tak uhel neznámý. Tak velkým přiblížením a zarovnáním s mřížkou jsem dospěl k uhlu 19,5° Další navazující dvoukolejný díl je už známý, úhel 10, tedy celkově 29,5. A podle toho dvoukolejného dílu jsem přesně napojil ty dva jednokolejné z dynamické koleje. Detail na obrázku je pohled TOP vlevo nahoře. A tím pádem by peron měl vyjít přesně. Pivot modelu bude na rovné 100m části peronu a celek se pak zarovná v TSRE5 funkcí Copy pos+rot na kolej a Paste na pohozené nové perony této zastávky. Ale prakticky to dělám tak, že Paste takto zarovnám například pravítko a jen změním název pravítka za název peronu nebo minule název zdí. A model je osazený i zarovnaný. Respektive téměř, protože pivot koleje je od hrany peronu kousek vedle. To už posunu ručně.

To jen tak, jestli se pro tuto práci někdo další nenadchne. Je to celkem zajímavá práce a na rozdíl od stavění tratí, zde je vidět začátek a konec. G max je zadarmo a není s ním ohledně nestability vůbec žádný problém. (jak jsem byl naopak předem varován) :)

Peron budu ohýbat a dokončovat až zítra. Uprostřed má být tráva, tedy to bude zajímavější. Pak ještě nadjezd a od peronu schody nahoru. Dnes ještě jen vyzkouším jestli sedí rozteč hran peronů v editoru. A rovnou to finálně zarovnám. Druhý obrázek. Bude to tam ještě hodně modelářsky zajímavé. Jinak ten peron má začínat až o 10m dál. Namísto peronu je tam jen beton pod schodiště.
0901Kremnitz_perony.JPG
0901Kemnitz_perony.JPG

A to je problém si je převést zpátky
To není problém. Ale dynatrack mi funguje jenom doma a to ještě za určitých podmínek. (na jiných počítačích nekompromisně zatuhne - trať je moc rozsáhlá). Ty podmínky jsou, že jeden čtverec nahraji s chybným souborem, kdy jsem automaticky řešil označení kolejí pro koleje bez TV. To mi poslal Icik a Dynatrack tyto nemá rád. Tedy tam se vše zarazí a mohu jej používat. Jinak by načítání trvalo několik dní. :)
A nejhorší najít konkrétní čtverec. V mé trati je to opravdu na dlouho. Poskládat podle abecedy soubory nelze. Pak je rychlejší údaje odhadnout pokus a omyl.
Jak tam můžou fugovat sezonní textury?
Ty chodíš do první třídy obecné? Každý inteligent si dávno přečetl a pochopil, že všechny mé modely jsou jak noční, tak zimní. Nauč se gmax a začni modelovat. Pak to konečně pochopíš a uděláš pro komunitu konečně něco užitečného. Tedy jestli máš smysl pro pečlivost.

Ještě jsem zvládl k peronu přilepit nadjezd se schodištěm. Uhel mostu jsem chytil asi až na 10. pokus. Ještě že máme MSTS Editor. Ten se dá spuštěný refrešnout a nemusel jsem po každé nové verzi modelu znovu načítat editor. Ještě tady bude hodně betonování pod silnicemi, pilíře a také ocelová konstrukce pod schody. Také přemapovat zábradlí, protože jsem měnil jejich délky. Přes víkend to snad zvládnu. Ještě něčím překrýt tu dálnici na textuře terénu. Ale něco už vymyslím nějakým podkladem pod koleje.
1001DrKemnitz1.JPG
1001DrKemnitz2.JPG

Ty chodíš do první třídy obecné? Každý inteligent si dávno přečetl a pochopil, že všechny mé modely jsou jak noční, tak zimní. Nauč se gmax a začni modelovat. Pak to konečně pochopíš a uděláš pro komunitu konečně něco užitečného. Tedy jestli máš smysl pro pečlivost.
Neměl jsem na mysli modely, ale trať, Pane.

Neměl jsem na mysli modely, ale trať
A co je s tratí? Normálně funguje. Den, noc, zasněžená zima. Vše jak má být. Kdyby jsi si trať pořídil, tak by jsi si to vyzkoušel a neptal se na zbytečné otázky, které jsou viditelné hned při spuštění hry. Zimní textury terénu mi upravoval Meridian. Ale nejsou ještě udělané ty poslední od Drážďan do Berlína. Jestli se nudíš, můžeš je udělat. a pomůžeš tak dobré věci. Já na tohle zatím čas nemám. Stavění tratí je kolektivní záležitost, kdy jeden staví, druhý modeluje a třetí vyrábí textury. A čtvrtý dělá aktivity. A ladí vozový park. Ale když to dělá vše jeden, tak to co není priorita ustoupí do pozadí. Ale i tak postupuji celkem rychle, ne?

Za dopoledne jsem si pohrál se schodištěm. Hlavně ty konstrukce, které to celé drží. A cedulky nahoře a dole.
1101DrKemnitz.JPG
Ještě jsem se vrátil do stanice Cossebaude. Jednak jsem dokončil druhé zalomení chodníku a vyřešil parkoviště. A když se pojede vlakem, tak vůbec nebudou rušit žádné mazanice na textuře u kolejí. ...Sice mi to moc nejde...... :)
1101Cossebaude.JPG
1101Cossebaude2.JPG

A co je s tratí? Normálně funguje. Den, noc, zasněžená zima. Vše jak má být. Kdyby jsi si trať pořídil, tak by jsi si to vyzkoušel a neptal se na zbytečné otázky, které jsou viditelné hned při spuštění hry. Zimní textury terénu mi upravoval Meridian. Ale nejsou ještě udělané ty poslední od Drážďan do Berlína. Jestli se nudíš, můžeš je udělat. a pomůžeš tak dobré věci. Já na tohle zatím čas nemám. Stavění tratí je kolektivní záležitost, kdy jeden staví, druhý modeluje a třetí vyrábí textury. A čtvrtý dělá aktivity. A ladí vozový park. Ale když to dělá vše jeden, tak to co není priorita ustoupí do pozadí. Ale i tak postupuji celkem rychle, ne?
Jen jsem se slušně zeptal, pane. Chtěl jsem jen vědět, jak vypadá ten foto podklad (ty fototextury podkladu kolem trati) v zimě/noci/jaře/v podzimu. Toť vše. Omlouvám se za otázku.

Chtěl jsem jen vědět, jak vypadá ten foto podklad (ty fototextury podkladu kolem trati) v zimě/noci/jaře/v podzimu.
Slušně odpovídám. Tak proč se rovnou nepodívat? Spustit Openrails a vyzkoušet čas v noci nebo vyzkoušet zimu. Jinak jaro ani podzim textury terénu neumí žádné. Jenom kdysi Trunda dělal stromy i pro tohle období. Na tohle je nutné vyzkoušet jinou hru, která tohle umí. Ale zimní screen jsem už sem přece dával. Dresden Friedrichstadt. A tak to vypadá všude východním směrem.
Tady je další obrázek, ale čas v 8:00 je ještě za tmy.
zima1.jpg
zima2.jpg
zima3.jpg

Jak v 8 tma, to bych nemohl dělat, opravit, nejdéle v zimě v 7:15 a to beru 21.12 nebo tak nějak tohoto datumu, kdy je nejdelší tma.

No, snad ten model dám. Ještě je nutné udělat silniční sjezd na levé straně modelu. protože je také celý na zdi a dole je silnice. Pak drobně doladit některé body. Už je v tom hodně matematiky.
Aby nerušila foto dálnice na textuře, dal jsem pod model podklad trávy. Terén se ještě doladí, aby vše rušivé zmizelo.
modelovani.jpg
1201Kemnitz.jpg

Nakonec jsem udělal celý model i se zdmi z jednoho kusu. Trefil jsem i ten silniční sklon. Ještě dodělat nějaká zábradlíčka, aby někdo od silnice nespadl, ale to až příště. I pilíře dálničního mostu. Trochu vegetace a myslím, že už to celkem odpovídá. A až tam v další fázi budou i domečky, bude to dokonalé. Ale ještě mám budovat několik mostů podjezdů na Friedrichstadt.
1201Kemnitz1.jpg
1201Kemnitz2.jpg
1201Kemnitz3.jpg

Krásná práce, pane. Ale ať koukám, jak koukám - tak furt ten podklad trati jsou jen letní textury. Což je velká škoda, pane.

Krásná práce, pane. Ale ať koukám, jak koukám - tak furt ten podklad trati jsou jen letní textury. Což je velká škoda, pane.
Zimní textury terénu mi upravoval Meridian. Ale nejsou ještě udělané ty poslední od Drážďan do Berlína. Jestli se nudíš, můžeš je udělat. a pomůžeš tak dobré věci. Já na tohle zatím čas nemám.
Ali, to chce trochu trpělivosti. ;) A jestli někdo něco chce dřív, nechť přiloží ruku k dílu. :)

Ali, vnímáš vůbec? Meleš jako kolovrátek to samé dokola bez ohledu na to, že je ti vše vysvětleno.

Ale pro tvou informaci. Vyzkoušej si spustit editor TSRE5 Ten je zadarmo. A budeš se asi divit, že v editoru jsou jenom letní textury. To samé Editor tratí v MSTS. Také zimní neumí. To jsou věci, že? Ale ty to děláš tady schválně, aby jsi jenom prudil a bavíš se tím, že reagujeme. Protože takový hlupák, jakého ze sebe děláš určitě nejsi.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře