Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Už finišuji před aktualizací a na mých stránkách jsem dal info o 3.6.2025 a v Novinkách dal asi 24 fotek (z toho jen tři jsem dal sem)
Předělával jsem sd soubory i na noční protože noční textury už mám připravené. A jen tak z legrace jsem je spočítal (označil a odečetl) .
Je jich celkem 98. Tedy 98 nových modelů z Prahy. Ale to ne domečků, ale celých bloků ulic a staveb, tedy jednotlivých domečků i stavebních prvků je násobně více.
Ale aby se neřeklo, že jenom já, tak Deterio mi poslal telefonní budku v originále jak do Buben patří. Tedy tu svou dám někam na nádraží, pokud si vzpomenu, kde telefonní budka kdy nějaká byla. :) V pozadí hotel Hilton, zvednul jsem tam asi o 5 metrů střechu atria. Na nějaké fotce jsem si všiml, že jí mám moc nízkou.

2705budkaBubny.JPG

Sám jsem pochyboval, že bych vymodeloval tolik modelů. 98 je moc velké číslo.
Ale tady je kompletní výpis. Neoznačená je Deteriova telefonní budka a nějaké Deteriovo update do Řečkovic. Ještě revize mých. Bloky 54x jsou mé dva starší modely, jen jsem zvednul výšku, aby mi to lícovalo a 3 modely NV_bily, cihla a cihla_bila, to se také nepočítá, protože je to jeden oblouk Negrelliho viaduktu, které jsem nejprve skládal samostatně, ale pak nahradil uceleným modelem. Pak krovi_50-6-4 je jen upravený model nízkého křoví, abych jej mohl používat trochu jinak a vkládat do svých modelů, jako například do násep Praha hl. n. Vlaštovky na hlavním nádraží je jenom moje úprava původního modelu, přizpůsobená jiné šířce peronu. Tedy čistě mých nových modelů je 98 minus devět
nove_modely.JPG

Když už Deterio chtěl dát do Buben jeho model kadibudky (telefon posunovačů), všiml jsem si, že texturu dal na nádraží Bubny. Nemá ji o moc ostřejší než já, ale má tam štíty, které mi chyběly. Tak jsem doplnil. Výhoda vlastních modelů je i ta, že si je kdykoli mohu vylepšovat či jinak editovat. Ale byla s tím celkem piplačka. Naštěstí druhý štít je už jen kopie.
3005Bubny.JPG
To čelo není tak tmavé, to zase zkresluje hra. Ale je fakt, že štít byl focený za slunečna, tedy stejné to nebude. Jedině si s tím ještě pohrát.
3005Bubny1.JPG

Už finišuji a ještě jsem nahrál změnu v trase v mé aktivitě z Drážďan do Prahy. Je to taková upoutávka na mé nové modely. Ještě jednou děkuji za fotografické podklady ML636 za pražské domy a ulice i Deteriovi za Bubny a perony hlavního nádraží. Bez těchto fotek i hotových textur by to nebylo úplně ono a tolik modelů by nevzniklo. Podbarvil jsem celý videoklip vlastní hudbou, kterou jsme kdysi společně zaranžovali i zahráli s Karolínou. Je to ze seriálů Westworld a Sherlock. Ale už jsem nějak zapomněl pracovat s Vegas pro. Nešlo mi to nejprve vůbec spustit a nakonec jsem musel SW znovu aktivovat. Zvukové stopy jsem tenkrát naštěstí měl sestříhané synchro, tak stačilo jen přidat. Ale zapomněl jsem, jak se dělají titulky. Ale něco jsem našel. :)
Zítra ještě doladím nějaké nepřesnosti. Ale jinak je celkem hotovo. Sice ještě budu v modelování Prahy pokračovat, ještě chybí hodně zásadních staveb, ale to až do příští aktualizace.

Zdravím Zbyňku. Na to se nedá říct nic jiného než že to je prostě krása a moc děkujeme. Jenom malý detail z videa. Na Hlavním návěstidle na Negreliho viaduktu svítí 40 a očekávej 40 a před Masaryčkou je opakování výstrahy. Na tom Negreliho viaduktu co si pamatuju svítilo 40 a výstraha. Jestli je to možné tak prosím o opravu. A ještě jednou skvělá práce. ;) :)

Kdo chce, může stahovat aktualizaci BP 102. Snad vše bude fungovat. Chybět by žádné modely neměly, prošlo to testy. Ještě jsem zkorigoval modely s názvy od Němců, které obsahovaly v názvu ü. za u. Protože na slezině mi jeden člen fóra říkal, že se mu nezobrazuje nádraží Südkreuz. Neměl nainstalovanou patřičnou klávesnici. Tedy po instalaci aktualizace vzniknou staronové s soubory bez toho ü. Ještě existují i některé názvy textur, ale do nich se mi už nechtělo. To bych musel asi stovku modelů dekomprimovat, opravit a zase zkomprimovat. MSTS by řvalo, ale OR jen nezobrazí patřičnou texturu. Ale jen v počítačích mimo CZ a západních zemí.

Ještě k těm umlautům. Nemožnost jejich přímého použití (podobně jako u české diakritiky) se řeší spřežkami. Tedy místo ö je používáno 'oe', místo ä zase 'ae' a konečně písmeno ü nahradí 'ue'.
Je to oficiální postup, používaný v Německu všude tam, kdy nelze přímo použít přehlasované tvary. ;) Možná to pomůže pro příště.

Je to oficiální postup, používaný v Německu všude tam, kdy nelze přímo použít přehlasované tvary.
Tady se jenom jedná o názvy souborů modelu a textur a stejně jako v případě češtiny bez diakritiky se u německých ty dvě tečky vynechají. Tedy je zbytečné řešit výslovnost.
Sypu si popel na hlavu, že jsem to hned v zárodku nepřejmenoval. Usoudil jsem, že oproti našim ěščřž to nevadí, protože MSTS editor by už řval, jako na českou diakritiku řve. A kdybych nebyl na slezině, tak bych si myslel že ty dvě tečky nad písmenky asi opravdu nevadí. A přitom německou klávesnici nainstalovanou nemám, jenom anglickou na počítači v práci, protože čtečka čárkových kódů tuto potřebuje.

Ahojte. Já jsem už naštěstí splachovací a tvořím si a modeluji, jak mne to baví. Už několik let nemám žádné modeláře, tak jsem se to naučil sám. Určitě to mnohdy není úplně ono, ale v tom slepeckém gmax holt nějaké nepřesnosti stále budou, protože v tom programu nejsou vidět.
Očekával jsem od bývalých spolupracujících modelářů, když už nemají na modelování čas, tak když už se ozvou, tak třeba poradí, jak co vylepšit, ale ne se najednou probudit z komatu, že "před lety jsem stejný model začal modelovat také" tak jej narychlo dokončím a mě pošle, abych svůj model vyměnil za ten lepší od mazáka. A když to neudělám, tak následuje tohle:
Deterio.JPG
Ale přitom jsem rád, že mi tento člověk dodal nějaké fotodokumentace pro textury na modely. Ale namísto konstruktivní kritiky mi stále dokola dělá tohle celou dobu co modeluji. . A to už člověk musí být hodně splachovací, aby takové psycho ustál. A v takových podmínkách tady tvořím.

Já taky chválím a děkuji a jdu hned zkoušet, měl jsem 14 dní nucenou pauzu s PC v servisu, tak teď s novou grafikou Gigabyte to bude jezdit už úplně samo! Nvidia po ztrátě kontroly nad chlazením hučela nepřetržitě jako Gorila, a stejně byla nějaká šmejdlá. Těším se na "Staré spojení" víc než kdy jindy. :cool:

O deštivém víkendu mne napadlo zkusit hacknout model nádraží Praha Masarykovo. 18 let starý model od Mirana. Potřeboval jsem zkrátit vlaštovky, jak šly až pod most magistrály. Nechápu, jak to Miran dokázal, že model o 18000 polygonech mu MSTS přelouskal. Já model musel rozdělit na 3 soustředné bloky do 8000 polygonů, aby mi MSTS editor nepadal. Jinak natažení textur byl také pokus a omyl. Toho jsem se nejvíc bál, že to nedám.
Protože vznikly tři modely, tak jsem každý blok potřeboval k něčemu přibalit a není nad štěrkový podklad pod koleje, aby pražce neležely na trávě. Mám to až za stavědlo 1 (druhý obrázek).

Další věc, která mi současně na modelu vadí jsou jen nahrubo zkosené perony, namísto toho aby kopírovaly oblouk kolejí. Tedy tyto perony udělám jako nový model s ostřejší texturou. Jenom nějakou vhodnou asfaltovou najít. Tenkrát se na texturách šetřilo, aby to stařičký MSTS nějak přelouskal. Také o vzdálenosti mezi hranou nástupiště a kolejemi jsou moc velké.

Abych nezapomněl, kdo stahoval aktualizaci 102 do soboty, stáhněte si jí znovu, opravil jsem ta skrytá návěstidla na Masaryčce, už vše funguje jak má. (upravený model Masaryčky neobsahuje, protože ještě není hotový)
0906MasN1.JPG
0906MasN2.JPG
0906MasN3.JPG

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře