Pomeranc.

nebulus napsal:
Neviem ako je to v najsamnovšom Bine, ale nepáči sa mi, že otáčkomer reaguje skokovito pri zmene otáčok. Ale táto poznámka by asi skôr mala byť v inom vlákne. Samozrejme spojazdnenie otáčkomera v cabe pomaranča vítam.
To se dá nastavit, viz otáčkoměr a zvuky u kyklopa. V engu jsou tyto řádky:
"DieselEngineMaxRPMChangeRate ( 25 )"
"RunUpTimeToMaxForce ( 30 )"

První ovlivňuje zvuky, např. rychlost změny frekvence u turbodmychadla a druhý je postupný náběh výkonu v sekundách. Jeden z nich (tuším, že ten druhý) ovlivňuje i ten otáčkoměr. U kyklopa jsou zvuky s otáčkoměrem krásně sladěné.
Mimochodem v nevyladěných eng souborech ten druhý řádek vůbec není.

Naposled editoval moderátor:
Když už se tu řeší otáčkoměr, tak se zeptám, jaký odstavec má být v .cvf souboru a jak musí být upraven eng. Zkoušej jsem zkopírovat do cabu od brejlovce odstavec s otáčkoměrem z kyklopa. změnil jsem počet ovládacích prvků ze 14 na 16 a při načítání mi to napsalo že nemůže nahrát cab. Tak jsem zkusil změnit řídek pivot ze 13 na 8 a ani to nešlo (myslím si že to je počet poloh - stupňů loko) Pořád stejné. Ještě podotknu, že eng brajlovce jsem porovnával s engem kyklopa a jel jsem řádek po řádku a upravoval nevyladěné položky. Ty, které výše zmińuje Jacek jsem také opravil a tu druhou doplnil. Klasicky to funguje jak má, ale nesmím zasáhnout do cvf. Díky :wink:

Čouda napsal:
Když už se tu řeší otáčkoměr, tak se zeptám, jaký odstavec má být v .cvf souboru a jak musí být upraven eng. Zkoušej jsem zkopírovat do cabu od brejlovce odstavec s otáčkoměrem z kyklopa. změnil jsem počet ovládacích prvků ze 14 na 16 a při načítání mi to napsalo že nemůže nahrát cab. Tak jsem zkusil změnit řídek pivot ze 13 na 8 a ani to nešlo (myslím si že to je počet poloh - stupňů loko) Pořád stejné. Ještě podotknu, že eng brajlovce jsem porovnával s engem kyklopa a jel jsem řádek po řádku a upravoval nevyladěné položky. Ty, které výše zmińuje Jacek jsem také opravil a tu druhou doplnil. Klasicky to funguje jak má, ale nesmím zasáhnout do cvf. Díky :wink:
Pokud jsi teda do .cvf něco přidal tak by jsi měl taky změnit toto:CabViewControls ( xx .Pokud se mýlím tak mě opravte.

Čouda napsal:
To jsem právě změnil. Já to popisuji jako počet ovladacích prvků :wink:

V cvf pro otáčkoměr musíš mít toto
Dial (
Type ( RPM DIAL )
Position ( 270 282 6 16 )
Graphic ( "..//..//common.cab/cabt4990//t499_merak.ace" )
Style ( NEEDLE )
ScaleRange ( 0 1600 )
ScalePos ( 190 170 )
Units ( KM_PER_HOUR )
Pivot ( 13 )
DirIncrease ( 0 )
)

v manuálu sice Džordž píše, že to lze použít jak DIGITAL, tak GAUGE, ale nefungují.

Nebuď zmatený z toho Units( KM_PER_HOUR), bral to jako kopii rychloměru, ale opravdu načítá RPM (zkoušel jsem to podle ladicích informací.

Bacha, po této úpravě už nelze cvf modifikovat v editoru kabiny, ale pouze v textovém režimu- takže je to jenom pro znalé.

V engu by jsi měl dále nadefinovat

DieselEngineIdleRPM( 500 )
DieselEngineMaxRPM( 1200 )

kromě toho, co psal Jacek dříve ohledně turba a nabíhání do výkonu.

Martens napsal:

Až na taký nepodstatný detail: pomaranč má max. výkon pri 775 ot/min, voľnobeh cca 350 rpm, tak by tam správne malo byť
DieselEngineIdleRPM( 350 )
DieselEngineMaxRPM ( 775 )

Totižto šesť a osemvalce 310x360 sú pomalybežné motory s max. výkonom pri 750 až 775 ot./min,
výkon sa rieši nie zvyšovaním otáčkok, ale stupňom preplňovania:
770/771 majú stredotlaké preplňovanie a výkon 993 kW / 1350 HP kým berty 749/751/752 majú 1104 kW / 1500 HP pri vysokotlakovom preplňovaní, ale oba pri 775 rpm, hektory majú výkon 551 kW / 750 HP bez preplňovania a pomaranče majú výkon 1472/1325 kW ( 2000/1800 HP ) s vysoko/stredotlakým prepňovaním ... U pomarančov by sa mala rozlišovať aj epocha, kedy jazdili, pretože pre prvú polovicu 60-tych rokov platí výkon 2000 koní, t.j. 1472 kW a pre neskoršie série + opravy u ŽOS po roku 1970 platí 1800 koní/1325 kW ... :lol:

Tax napsal:
Martens napsal:

:lol:
To Tax a Čouda : berte to jako příklad toho, jak to bylo nastaveno u kyklopa.

Mlčky jsem předpokládal, že čitatel bude tak :idea: , že si dosadí otáčky motoru podle konkrétního typu.....proto jsem zmínku o příkladu vypustil - moje bota. Díky za upozornění.

Čouda napsal:
Když už se tu řeší otáčkoměr, tak se zeptám, jaký odstavec má být v .cvf souboru a jak musí být upraven eng. Zkoušej jsem zkopírovat do cabu od brejlovce odstavec s otáčkoměrem z kyklopa. změnil jsem počet ovládacích prvků ze 14 na 16 a při načítání mi to napsalo že nemůže nahrát cab.
Přidal jsi jen otáčkoměr, tak změna byla ze 14 na 15.
Pokud je v cab 15 prvků a do součtu jich napíšeš 14, tak se poslední nebude ukazovat a cab funguje bez posledního prvku.
Pokud je to obráceně - soupiska sděluje, že je jich více -16, ale přitom je jich jen 15, tak cab padne.

nebulus napsal:
Tax napsal:
Až na taký nepodstatný detail: pomaranč má max. výkon pri 775 ot/min, voľnobeh cca 350 rpm, tak by tam správne malo byť
DieselEngineIdleRPM( 350 )...

No neviem, v múdrej knižke sa píše o rozsahu otáčok pomaranča toto: min 450ot, max 750 http://www.foto-album.cz/show.asp?Id=195896

No to máš jedno, oba údaje, 750 aj 775 dú diametrálne odlišné od 1200 ...
Voľnobeh na 350 sa upravil u hektorov 721, čo sú vlastne rovnaké šesťvalce ... múdru knižku nemám, musel som ju vrátiť, hento konkrétne som si nenaskenoval. Je možné, že u pomarančov sa zmena voľnobežných otáčok už nezrealizovala, keďže boli na ústupe už dávno, kým hektory behajú dodnes

Tax: je tam zmienka že niektoré pomaranče prešli jednoduchou rekonštrukciuou kvôly zníženiu spotreby paliva. O čo vlastne išlo sa tam už ale nepíše. Možno to bolo spomínané zníženie otáčok.

mě šlo o přidání otáčkoměru do brejlovce. Co znamená řídek pivot 13? děkuji, vyzkouším to

Čouda napsal:
mě šlo o přidání otáčkoměru do brejlovce. Co znamená řídek pivot 13? děkuji, vyzkouším to
Jedn z parametrů velikosti ručičky u DIAL - usazení středu.
Nejlépe to pochopíš, když si do kabiny vepředu definuješ hodnotu 1 a u rv třeba 10 a přepínáš se mezi kabinami - hned vidíš rozdíl.

Čouda napsal:
U definice ručičky máš nejdříve Position ( x y š v)
kde :

x, y je pozice levého horního rohu
š, v je šířka a výška textury ručičky ( v podstatě rozměr snímku).

Pokud bys nechal Pivot (0), bude střed otáčení na horní hraně ručičky.

Takže Pivot( h), kde h je počet bodů, o který posuneš střed otáčení směrem ke spodní hraně textury.

Příklad z modrého šípa :
Position ( 467 181 4 16 )
Pivot (10)

znamená, že ručička je na pozici x=467 a y=181, se šířkou 4 body a výškou 16 bodů.

Pivot (10) říká, že osa otáčení je 10 bodů dolů od horní hrany.

Aha. Děkuji Martensi a Bobe57_cz. Koukněte se do mého vlákna a stahujte patříčné soubory. Zhodnoťte moje snažení a přesvěčte se, že jsem se zde neptal na tyto věci zbytečne. :wink:

Back
Nahoře