Vlaková rychlost

Bury99

Začátečník
Zdravím mám prosbu.

Neví někdo aktuálně rychlosti vlaků na trati Libní-Kolín v rychlích úsecích??

Dle JŘ 2014 mají vlaky skoro totožnou dobu jízdy. Jen u R na Havlbrod mají do kolína vyšší o 1 min.

Příklad

EC 145 doba 36 min do KOL, 1:04 do PC
EC nezastavující v Kolíně ale až Pardubkách (1 hod) dle časů příjezdu do PC zřejmě jezdí stejně, když počítám že ty 4 minuty sežere zastavení čekání a rozjezd v Libni a Kolíně.
R 863 jede do kolína 36 minut
R 975 (HB) 37 minut
V opačném směru dokonce R 978 45 minut

Dle pár zkušebnách jízd a pomocí dob jízd uvedených v Multi-3N sem tak nějak vydedukoval

Že všechny vlaky mezi libní a kolínem, v úsecích kde je traťová rychlost víc jak 120 stejně jezdí vlaky jen těch 120 a u R (HB) snad 115

V opačném směru R 978 snad 100km/hodinu nebo musí někde stát a křižovat

Zatím sem to neprojížděl Pendolinem ale dle jízdní doby do Pardubic by tudy snad mohl jezdit 130. (A už vůbec netuším jak je to u RJ a LEO)

Dále prosím o potvrzení zda všechyny EC mezi Kolínem a Pardubicemi jezdí 140 km/h

Pokud jedu dle trať. rychlosti dojíždím do Kolína či Prahy i s 6 minutovým náskokem. Což se i ve skutečnosti (realu) děje viz konkrétně teď R 876 náskok v Libni směr Hl.n náskok 6 minut a již párkrát sem si všiml že i EC kolkrá přijíždí s náskokem.

Může mi tedy někdo osvětlit a přiblížit jak se jezdí mezi Kolínem a Libní ve skutečnosti (SC,EC,R,LE,RJ) ??? Popř jak je tomu tak po jiných úsecích koridorů. A pokud je tomu tak jak popisuju výše není to škoda nevyužívat nejvyší trať rychlost? Vvždyť takhle by se dala oficiálně zkrátit jízdní doba u vlaků EC
A vytvořit třeba vyšší rozdíl mezi dojezdy u SC/EC a R. Nehledě že takto je i Pendolino k ničemu když tam kde může frčet 160 jede jen 130/140. To snad využívalo své naklápěcí skříně mezi Brnem a Českou třebovou popř kolem Ústí nad Orlicí kde se rychost vlaku lišila od běžných EC o 15- 30km/h

Vím že u MSTS jistě dochází k odchylce tudíž nemůžu očekávat jízdní doby dle realu ale i tak bych si chtěl projet trať tak nějak souběžně s realem a nečekat v každé stanici o 5 minut dýl než ve skutečnosti. Dle nějaké nastavené rychlosti a ne jako pokusné jízdy.

Pokud se někdo najde díky za osvětlení

Pokud tě zajímají traťové rychlosti,ty jsou např. zde ,křižování poznáš na stejném odkazu v sekci nákresné j.ř.Z praxe ti neřeknu nic ale zajímá mně kde a proč musíš čekat ve stanici 5min?To když jedeš volnou jízdu a snažíš se kopírovat nějaký spoj a jsi všude brzo?

Ondra.H napsal:
Ta vata tam je kvůli předpokládané rekonstrukci Běchovice - Úvaly.

Ach tak takže proběhne nějaká dlouhodobá rekonstrukce, tudíž aby nedocházelo k sekerám tak se s tím počítá v JŘ a prozatím se jezdí buď pomaleji nebo když dá situace tak se dojíždí náskokem ??? Rozumím tomu dobře ???

Já myslel že ten úsek je komplet hotový - snad 3 roky sem tama nejel.

Údajů v jízdních řádech ohledně jízdních dob si nevšímat. To je jen hra s minutama úředníků nahoře, aby vykazovali nějakou činnost. Ještě za bolševika, když jsem se na fírcimře (plná mašinfírů) díval jednou na zprávy a chlubili se, jak zrychlili dopravu a například expres mezi Prahou a Bratislavou že bude o 6 minut rychlejší, tak tak bouřlivý smích jsem nezažil ani u té nejlepší komedie v kině.
A dnes je to úplně stejné. Úředník škrtne perem a nějakému EC se zkrátí jízdní doba o nějakou minutu a je o čem psát v novinách.
Ale i tak, například na jmenovaném úseku Praha - Pardubice už mnoho let stačí jet max 120 a jede se včas.
Základní problém je ten, že tratě jsou tolik přetížené, že se tam těch 160 jet moc nedá, protože co chvíle se dohoní nějaký příměstský vlak a jede se za ním na blok. Proto jsou jízdní doby volnější. Snad z Pardubic do Chocně, tam už se 140 jet musí, ale 160 nemusí, protože by se opět moc krátilo. Ale určitě se tato rezerva hodí, když je zpoždění.

Srandik32 napsal:
Pokud tě zajímají traťové rychlosti,ty jsou např. zde ,křižování poznáš na stejném odkazu v sekci nákresné j.ř.Z praxe ti neřeknu nic ale zajímá mně kde a proč musíš čekat ve stanici 5min?To když jedeš volnou jízdu a snažíš se kopírovat nějaký spoj a jsi všude brzo?

Díky ale ty traťovky znám - tu mapu mám staženou. Spíš mě jde o rychlosti samotných tipů vlaků v těch úsecích kde se dá jet víc jak 120 km/h. Zda jezdí jinak a kolik.

příklad SC 130, EC/R 120 Os 100 a pod.

Vím že u vlaků taky záleží jaké jsou řazené vozy a jejich max-V
Ale i tak když má vlak řazeny vozy s Vmax 160 není škoda aby jezdily jen 120 ??? Když se může zkrátit dojezd a může být větší konkurence mezi Busem třeba Pha - Bno.

Právě proto se ptám jeslti někdo neví jaké mají ty vlaky rychlosti v danných úscích. Jestli se nenajde někdo kdo má SJŘ pro fíry pro letošní rok.

Ano pokud jedu kopii realu su všude brzo protože u těch rychlostí improvizuju a hledám tu rychlost která mi dá aspoň torchu realný dojezd.
Pokud jedu dle těch traťovek tak přijíždím do z Phy do Kolína i 6 min náskokem do Pardubic sem dojel se 6 min. Do ČT sem dojel tušim 3 min ale to jen díky tomu že v obloukách sem jezdil o 10km míň než bylo povoleno neboť se mi jednou stalo že sem nestihl za Chocní zbrzdit a i dyž sem tam vletěl tušim o 7 kmn/ víc sem letěl z kolejí. To člověka nasere když jede 2 hodiny z prahy a pak v půlce vyletí z trati :D . No mezi ČT a Brnem to neřeším protože se rychlost mění pomale u každé břízy tak tam jedu konstantně vždy - 5- 10 km/h a do brna přijíždím buď na čas nebo s náskokem 3 min ale to bývá běžně neboť se půlka trati jen brzdí a dá se sjet vez výkonu. No a BNO - BV je bezpředmětná neboť je tam 200 km/h a to žádný vlak nejezdí a kdybych to jezdil v plné tak dojedu do BV snad za 15 minut :) Tam jezdívám 130 - 140 s tím že do Bv už příjezd s náskokem neřeším a přičítám to jízdě s větrem. PRostě byhc rád věděl jak jezdí vlaky na rovných úsecích abych nemusel případné náskoky odstát ve stanici nebo tratit v obloucích.

Vím že je to šílené a úchylné ale tyto detaily bych chtěl pro sůj pocit z bezvadného simulátoru a trati pana Šemory (před kterým smekám a měl sem tu možnost se s ním na krátkou chvíli setkat) a projet si ty vlaky tak nějak jako v realu :D

Zbyněk Šemora napsal:
Údajů v jízdních řádech ohledně jízdních dob si nevšímat. To je jen hra s minutama úředníků nahoře, aby vykazovali nějakou činnost. Ještě za bolševika, když jsem se na fírcimře (plná mašinfírů) díval jednou na zprávy a chlubili se, jak zrychlili dopravu a například expres mezi Prahou a Bratislavou že bude o 6 minut rychlejší, tak tak bouřlivý smích jsem nezažil ani u té nejlepší komedie v kině.
A dnes je to úplně stejné. Úředník škrtne perem a nějakému EC se zkrátí jízdní doba o nějakou minutu a je o čem psát v novinách.
Ale i tak, například na jmenovaném úseku Praha - Pardubice už mnoho let stačí jet max 120 a jede se včas.
Základní problém je ten, že tratě jsou tolik přetížené, že se tam těch 160 jet moc nedá, protože co chvíle se dohoní nějaký příměstský vlak a jede se za ním na blok. Proto jsou jízdní doby volnější. Snad z Pardubic do Chocně, tam už se 140 jet musí, ale 160 nemusí, protože by se opět moc krátilo. Ale určitě se tato rezerva hodí, když je zpoždění.

Potěšil mě koment od mistra. Takže dle mojich zkušebních jízd jsem správně určil ideální rychlost v úseku 120 aby se nekrátilo moc. Děkuji.

Ale v reálu taky nejsi sám na trati.Stáhni si nějakou aktivitu,která kopíruje grafikon a uvidíš.

Bury99 napsal:
Potěšil mě koment od mistra. Takže dle mojich zkušebních jízd jsem správně určil ideální rychlost v úseku 120 aby se nekrátilo moc. Děkuji.

Skutečnost je ale taková, že se využívá plná traťová rychlost, pokud je u daného vlaku dovolena a jsou zařazena vozidla, která danou rychlostí jet můžou. GVD konstruován tak aby k žádné jízdě na blok nedocházelo. Je vytvořen počítačovým programem takže představa že někdo někde něco škrtne, vygumuje nebo překreslí aby ubral nějakou tu minutu a udělal se hezkým, je více než úsměvná.
Takže když tomu nebrání například zařazení vozidla s nižžší povolenou rychlostí, rychlosti jsou zpravidla IC,EC=160 km/h a R,Os=140 km/h.
Jak správně uvedl Ondra.H volné jízdní doby jsou už několik let z důvodu předpokládané výlukové činnosti, aby se mohlo krátit případné zpoždění a naopak je nařízeno co nejvíce využívat jízdu s náskokem, což se také děje.

Pokud tedy nejedou všechny vlaky (včetně příměstských s max. 140 km/h) na blok za nějakým Kefalínem, který si to sere 120 km/h, aby náhodou nebyl někde dřív! :)

Mc.Ota napsal:
.... GVD konstruován tak aby k žádné jízdě na blok nedocházelo. ....

Za předpokladu, že to EC nepojede 160,ale jen 100. :)
Na trati Praha - Kolín. tam to snad ani jinak nefunguje. Respektive na dvoukolejném úseku Kolín-Poříčany. Videa co mám hovoří za vše. A jezdilo se i tak na minutu včas i trochu s náskokem.
V dnešní době toho Elefanta alespoň v nejbližší stanici uhnou a EC nechají předjet. Ale dříve Poříčany - Kolín expresy nasadily rychlost max 50 a šouralo se dle jízdního řádu 50 až do Kolína pěkně za zastávkovým pantografem. Proto ty rychlíky měly ve špičku jízdní dobu Praha - Kolín hodinu.

Naposled editoval moderátor:
Mc.Ota napsal(a): .... GVD konstruován tak aby k žádné jízdě na blok nedocházelo. ....

Tomu snad i rozumim ale zase tím kefalínem musíš počitat i vlak který se musí džet striktně JŘ (OS) a tím pokud jede nějaké EC s náskokem jej dohání v dřívějším místě než dle nakresleného GVD které s náskokem snad ani nemůže počítat ne? Příklad: Mezi staniční úsek dlouhý 15 km se 4 zastávkama. Na ní Os stojící na druhé zastávce do úseku vjede EC s 5 min náskokem než se OS dostane do 4 zastávky EC mu šlape na prdel a další 3-4 km za ním jede stejně na blok. Kdyby jel normállně dle stanovené rychlosti tak ho bez brždění předjede ve stanici ne ??? Takže se dostáváme k tomu zda by se vlaky neměli držet stanovené rychlosti a neměli by se tudiž dělat nějaké volné jízdní doby ??? A krátit dobu opravdu jen v nutných případech ??? Např traťová rychlost 160 - pro EC 140 s možností kráti při 160 a nebo v - EC 160 bez možnosti krácení.

U tom když se počítá s rekonstrukcí tedy chápu že GVD je udělánoo tak že ty vlaky dle časů dojezdů nejspíš jezdí v max 120 s tím že až bude rekostrukce budou jezdit rychleji a tvořit náskoky na případné výluky. A nyní když to jde tak jedou s náskokem (není před nimi ten kefalín co musí jet podle JŘ) Jinak si nedokážu vysvětlit že jedno EC dojede s náskokem 6 minut a druhé na čas.

Tož nemyslel sem to zle očividně se tak jezdí když dokáží nahnat 6 minut náskok. Já sem jen chtěl vědět jestli to má nějaká pravidla a když tak jaká. To že je v těch jízdních dobách taková volnost tak s tím asi nikdo z nás nic neudělá. Prostě zřejmě vlak (momentálně EC 173 dojel do kolína včas tak jel asi těch 120) ale ráno ten rychlík mohl valit víc tak dojel o 6 minut dřív. Schválně teď se dívám na IC 570 že má 7 minut sekeru v Pardubicích tak jestli to na Pražský hlavas dožene :) .
Snad sem někoho neurazil svými poznámkami jen sem nastínil to co sem viděl tak sem to chtěl vysvětlit. Ohledně MSTS vím že pokud chcu jet na čas a nepotřebuju dohánět tak mám jet 120 km/h. Pokud sednu k PC o 20 minut později tak můžu sekeru v klidu dohnat neboť se tak děje i ve skutečnosti. Tím asi tečka. Jen sem schválně dopíšu jestli ta 570 dohnala tu sekeru.

A díky za vaše komenty a odpovědi jsem o něco moudřejší.

Praha - Kolín je tak hustý provoz, že to tam jezdí opravdu jako tramvaje. Simulátor je oproti reálu nepatrně rychlejší s tím se musí počítat. Zajeď si spíš nějakou aktivitu kde se budeš proplétat mezi vlakama jako v reálu. Naposled jsem byl na mašině v tomhle úseku někdy v listopadu a že by to fíra nějak šolíchal se říct nedá.
Do Kolína stačí 140, víc nemá cenu. Každou chvíli mám v hlášení kolik jakých vlaků jede s jinou než plánovanou řadou mašiny, takže plno EC jezdí místo 350 s 362 nebo mīsto 380 tam dávají pražáci 150,2, nebo 162.
I taková je denní realita. A jízdní doby vesměs stíhají.

IC 570 Fibich v Běchovicích včas takže prakticky všichni kdo zde psali mají nějaký kus pravdy.

Matýsek napsal:
Má sice videa, ale už několik let se jezdí trochu jinak.

Já jen nechápu, že se do diskusí míchají lidé s nemístnými narážkami. Někdo napíše svůj pohled na věc, já napsal, co jsem viděl nyní a jak to bylo dřív, tak v čem máte problém ?

Matýsku, kdy jste jel naposledy na lokomotivě nějakého EC z Prahy do Kolína, když oponujete.
To samé Mc.Ota

Jako bývalý zaměstnanec lokomotivního depa nemám žádný problém si vyjednat povolenku a projet si co potřebuji. Zde jsem napsal jen to co jsem viděl v době nedávné z oken 350 nebo 1216 a podrobným vysvětlením mašinfírů, jakou technologii se na každém úseku jezdí.

Sice nevím, proč ten Mek otův smích, ale je pravdou, že nejlepší způsob, jak přijít o svá privilegia, je mluvit o nich veřejně. :)

Back
Nahoře