Open Rails - galerie obrázků a videí

Nebude spíše lepší opravit ty konkrétní stromy, přeci jen to nedělají všechny a ořezem UV se minimálně změní rozměr veškeré vegetace, včetně trávy, kde jsou malé opakující se texturym, já kdybych teď neřešil tolik různých věcí, tak bych se na to i vrhnul, také by bylo dobré kdyby to někdo zkontroloval a udělal soupis všech problematických stromů.

Nebude spíše lepší opravit ty konkrétní stromy, přeci jen to nedělají všechny a ořezem UV se minimálně změní rozměr veškeré vegetace, včetně trávy, kde jsou malé opakující se texturym, já kdybych teď neřešil tolik různých věcí, tak bych se na to i vrhnul, také by bylo dobré kdyby to někdo zkontroloval a udělal soupis všech problematických stromů.
Alois píše...
Ne úplně. :-) Ořez UV nemění rozměr modelu ani vegetace, mění pouze rozsah vzorkování textury. Máš ale pravdu v tom, že kdyby se Clamp použil bez rozlišení na všechno, rozbije to objekty s opakovanými UV – a nemusí jít jen o stromy, ale třeba i o trávu nebo jiné alfové materiály.
Proto se to musí udělat bezpečně. Pokud má objekt UV v běžném rozsahu 0–1, použije se Clamp s malým insetem, což odstraní křížky. Pokud má opakované UV mimo 0–1, musí zůstat Wrap. Pak se těchto objektů úprava nedotkne.
Opravovat jednotlivé problematické stromy samozřejmě jde, ale znamenalo by to hledat a opravovat konkrétní modely napříč různým obsahem. Pokud se to správně rozliší přímo v rendereru, není potřeba opravovat každý strom zvlášť.

A pokud hodnotíš současný vzhled v OR CZ/SK, tak ten je právě důsledkem toho, že je tam Clamp použitý plošně na všechno, co jde přes tuhle alfovou/vegetation větev. Proto sice zmizí křížky u stromů, ale zároveň se tím mohou rozbít objekty, které používají opakované UV a potřebují Wrap.

Alois píše...
Podívej se na střechy nástupišť v Praze na hlaváku. Ošklivé, že? :-)
A přesně za tohle může úprava křížků u stromů. Nemůžeš dát Clamp/forest řešení bez rozlišení úplně na všechno, protože stejnou alfovou větev používají i jiné objekty než stromy.
Stromy mají UV v zásadě v rozsahu 0–1, takže tam Clamp a ořez UV funguje správně a odstraní křížky. Jenže některé normální alfové objekty – třeba právě ty střechy – mají texturu opakovanou a UV jde několikrát mimo 0–1. Tam musí zůstat Wrap, jinak texturu zdeformuješ.
Takže je potřeba tyto případy rozlišit: stromy/vegetace → Clamp, ale opakované alfové textury → Wrap. Nestačí poslat všechno přes stejné VegetationPS.

U nás jsem to vyřešil tak, že se při načtení modelu zjistí skutečný rozsah V souřadnic. Pokud textura V opakuje mimo 0–1, použije se samostatný VegetationWrapPS s Wrap V; běžné stromy zůstávají na VegetationPS s Clampem a UV insetem.
Tento problém jsem řešil a ne jen v tomhle. Na střechách nevidím nic špatného. Rozsah si hlídám.

Tento problém jsem řešil a ne jen v tomhle. Na střechách nevidím nic špatného. Rozsah si hlídám.
Alois píše...
Včera večer jsem potřeboval něco otestovat oproti tvé verzi. Praha hl. n. ty nástupiště kde problikává střecha (ta oranžová) nevypadá tak, jak má. Je tam táhly pás rozmazané textury. Opravdu za to můžou křížky. Buď jsi to už opravil a nebo máš nějaké speciální nastavení grafiky, které to eliminuje. Tvé nastavení nemá každý a taky každý nemá PC z NASA :-) O takovém testování jsem ti už psal. Večer pošlu přes kluky screen.

Back
Nahoře