Účinnost brzd vozů - doladění

ML636

Průvodčí
Zakládám nové téma, které jsem v poslední dostupné době nenašel, že by se řešilo. Jen okrajově v jiných vláknech.

Jde mi o mimořádně (nebojím se použít to slovo) pitomě nastavené chování brzd některých vozů.
 V soupravách, které ve skutečnosti mají brzdná procenta dovolující zábrzdnou vzdálenost nerozkládat do dvou oddílů jsou tak mizerně brzdící vozy, že ani při rozkladu zábrzdné vzdálenosti do dvou oddílů - to jest kolem výstrahy/očekávejte rychlostí max. 120 km/h, není často dost dobře možné bez nereálných zásahů* zastavit před následujícím stůj.
V rychlosti 160 km/h kolem výstrahy se soupravou s dostatečným přebytkem brzdných procent (např. již dříve zmíněná souprava H-Start na Hungarii), je absolutně nemožné zastavit.
* rychlobrzda+písek+přímočinná+rychlé zaklikání ručních brzd vozů

Chtěl jsem tedy rovinout diskuzi s poznatky a případně i tipy na vozy, které mají dle vašich zkušeností špatně nastavené parametry a pak také mám prosbu o radu, jak tyto parametry upravit podle nějakých dobře nastavených vozů.

Za sebe mohu přispět do diskuze poznatky, že souprava vozů RŽD v jedné z nejnovějších aktivit EN Vltava, brzdí také špatně. Jsou to nové vozy s kotoučovými brzdami, přesto bych v aktivitě minimálně 4x projel stůj, kdyby se nepřeklopilo do výstrahy - a to i s rozkladem ZZ do dvou oddílů, při 120 km/h kolem výstrahy.
Dále již zmíněné vozy H-start, tuším z nějakého toho zahraničního EC Packu a zřejmě nebudou jediné.
Srbské vozy využívající dříve zvuky vozů MÁV a tuším i ladění, jsem nezkoušel. Zvuky jsou přepsané, ale chování nevím, jestli se změnilo.
Celkově bych si asi vzal příklad z českých "Emzetek", které mi připadají dobře naladěné a i v reálu jsou to nejlépe obrzděné vozy na našich kolejích.  Byl bych rád, kdyby se nám to společně nějak podařilo dát dohromady, rád si přečtu názory zkušených jezdců a třeba i jejich poznatky a rady, pokud si dotyčné vozy ladí sami.
Jde mi o to, jestli zahraniční vozy stažené z cizích stránek například využívají jeden a špatně naladěný wag, a tím by se pak dalo zjistit, jaké vozy to mají a soubor upravit, aby všechny brzdily jak mají.

Že jsou špatně naladěné, je dost dobře možné. Ale je potřeba si uvědomit, že pokud je u vlaků v SJŘ uvedena rychlost a potřebná brzdící procenta pro zábrzdnou vzdálenost na jeden oddíl,
pak je to pro kombinaci R+Mg a to Mg jaksi v MSTS nemáme a nakonec ani provozně se Mg nepoužívá. Nechce se mi věřit, že by někdo letěl 160 km/h kolem výstrahy a napral tam rychlobrzdu, aby ta Mg zaúčinkovala.

To jistě, ale "horní" procenta platná právě pro možnost nerozkládat zábrzdnou do dvou oddílů, jistě nejsou počítána pro případy jen nouzové brzdy.
Rychlobrzdu tam určitě nikdo nepere, ale vím, že za optimálních podmínek není těch 160 problém kolem výstrahy jet, pokud se ví, že se to na danou vzdálenost mezi návěstidly v daném místě ubrzdí. To samé v Modřicích, tam se za optimálních podmínek 160 dá jet ještě kolem výpravní budovy, přičemž za zhlavím je 120.
Převedeno do MSTS, soupravu ČD tam můžu vést přesně tímhle stylem, zatímco vybrané H-start soupravy potřebují extrémně snížit tlak v HP a stejně nebrzdí. Takovýmto snížením tlaku odstřelí EDB, takže to nebrzdí už vůbec a v reálu bych byl za Modřicema minimálně bez prémií.
Takže bych právě rád zapracoval na tom, aby ty soupravy byly v základu brzdící, než v základu nebrzdící.

Už jsem se díval do wagů, ale jako neladič si do toho samozřejmě netroufám hrabat. Všiml jsem si některých rozdílů v nastavení brzdné síly, ale netuším, za jakých podmínek a jestli vůbec by to šlo přepsat dle vozů ČD, protože takhle od rychlého pohledu ty zahraniční soubory vypadají úplně jinak. Taky proto jsem založil toto vlákno, kde by se časem mohlo pár lidí shodnout, které modely brzdí nejreálněji a podle toho potom mít možnost doladit ty ostatní.

Model osobní brzdy od O. Janiše:

hnací vozidla:
EmergencyBrakeResMaxPressure( 73 )
TripleValveRatio( 2.48 )
MaxReleaseRate( 1.5 )
comment (brzda v rezimu P - odbrzdeni cca. 16s)
MaxApplicationRate( 2 )
comment (brzda v rezimu P - plneni cca. 5s)
MaxAuxilaryChargingRate( 5 )
EmergencyResCapacity( 14 )
EmergencyResChargingRate( 5 )
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce( 55 )
EmergencyResVolumeMultiplier ( 0.02 )

vozy:
TripleValveRatio( 2.48 )
MaxReleaseRate( 2.85 )
MaxApplicationRate( 4 )
MaxAuxilaryChargingRate( 10 )
EmergencyResChargingRate( 10 )
EmergencyResVolumeMultiplier ( 0.05 )

Hodnotu MaxBrakeForce musíš určit experimentálně tak, aby zábrdná dráha vozidla odpovídala normám UIC 544-1 a ČSN 28 0101. Je naprosto nesmyslný do MaxBrakeForce udávat hodnotu brzdící váhy vozidla. Přitom se to děje dnes a denně. Tolik k tvému oprávněnému pocitu, že mnoho vozidel je nastavených špatně.

Prozatím jsem zkusil na RŽD WLAB napasovat ladění původního českého WLAB, a na WLABmee jsem použil čísla také z českého. 

Zatím se to zdá být lepší, i když možná by to chtělo rychlejší odbrzdění. Ještě to budu zkoušet. Asi bych se měl dopracovat k vozu, kde je pod laděním podepsaný právě O. Janiš, což tyto dva zřejmě nejsou. Nějak to dopadne, každopádně děkuju za odezvy. ;)

ML636: Tak si ze stránek O. Janiše http://msts.ondrajanis.cz stáhni CD 749 a vůz CD Bp, ty jsou naladěny správně. Paradoxně jako jedny z mála vozidel na jeho stránkách... a pak v tom nemá bejt bordel, když se ani autor ladění neobtěžuje jej dodatečně naimplementovat do svých vozů.

Palec nahoru pro tebe, že se tim zabejváš- většinou je nějaká fyzika lidem úplně ukradená, hlavně že jsou mašinky pěkně vymodelovaný.

Děkuju za tip, ty vozy už nějakou dobu používám, tak jsem zkušebně dosadil na testovací EN405 Vltava jejich parametry.

Poznatky: nástup brzd je hodně pozvolný, ale při razantním snížení tlaku na cca 3,9-4 bary už je to znát a brzdí poměrně ostře. Odbrzdění je docela rychlé, takhle bych to u kotoučáků i čekal. Chce to ale dřív si nabrzdit, aby brzdy už měly náběh např. v dotyčném oddílu, ve kterém je potřeba razantně snížit rychlost. Ale zatím jsem si s nima netroufl využívat možnost nerozkládat do dvou oddílů. Vždy jsem do posledního oddílu jel už značně nabrzděný.

Pro kontrolu sem dodám parametry, abys to mohl jako zkušený ladič omrknout.

Test č.1: (dle WLABmee z trainsetu TBP)

MaxBrakeForce( 71kN )

MaxHandbrakeForce( 10kN )
 NumberOfHandbrakeLeverSteps( 100 )

Comment ( rezim R - max. rychlost 160 kmh )
Comment ( Predpis CD V15/I pl. od 1.1.2002 cl. 409: doba plneni 3 - 5s, doba vyprazdnovani 15 - 20 s, zpozdeni 3s pri prurazne rychlosti 50-80m/s na konci vlaku dlouheho 200m )

TripleValveRatio( 2.5 )
MaxReleaseRate( 2.2 )
MaxApplicationRate( 1.7 )
MaxAuxilaryChargingRate( 3 )
        EmergencyResVolumeMultiplier ( 11 )
        EmergencyResCapacity( 0.88 )
EmergencyResChargingRate( 1 )

Test č.2 (dle Bp od O. Janiše)

MaxBrakeForce( 33kN )

comment(38t v rezimu P - zabrzdna draha 720m ze 120 km/h)
comment(55t v rezimu R - zabrzdna draha 540m ze 120 km/h)

MaxHandbrakeForce( 15kN )

TripleValveRatio( 2.48 )
MaxReleaseRate( 2.85 )
MaxApplicationRate( 4 )

Ve druhém případě jsem do wagu vozů RŽD doplnil poslední řádek EmergencyResVolumeMultiplier, který v původních zápisech i zápisu z WLABmee chyběl. Originál zápisu vozu RŽD už nemám, ale možná to samé bude u těch mizerně brzdících vozů H-start, z jednoho z EC packů.

Takhle to brzdí mně http://youtu.be/0J9xa1SVy18

Na wagu z TBP je krásně vidět ona blbost- Wlabmee má brzdící váhu R 71 t, tak lup tam s MaxBrakeForce( 71kN )... To nemůže brzdit správně už z principu...

A samozřejmě MaxBrakeForce nemůžeš takhle svévolně kopírovat, musí se určovat individuálně...

Triviální postup:
1) Vezmi nějakou lokomotivu a aplikuj na ní model O. Janiše pro hnací vozidla
2) Do položky Mass v daném eng souboru lokomotivy zadej hmotnost prázdného vozu, který chceš naladit
3) V eng souboru nahraď sekci Friction z wag souboru laděného vozu
4) Stáhni si normu UIC 544-1 http://www.uloz.to/x3BncMq/uic-544-1-pdf
5) B.1. cejchovací čáry pro jediné vozidlo, UIC 544-1 str. 36
6) Z brzdícího procenta (100*brzdící váha/hmotnost) a cejchovací čáry 120 km/h odečti zábrzdnou dráhu
7) Spusť trať BP a vyber rovný úsek s pravidelným trakčním vedením (sloupy po 50 m)
8) Rozjeď lokomotivu solo na 120 km/h
9) Pozici ulož
10) U jednoho ze sloupů stiskni Backspace (Rychločinné brzdění) a začni počítat sloupy
11) Hledej vhodnou hodnotu MaxBrakeForce tak, aby zábrzdná dráha odpovídala hodnotě odečtené z grafu
12) Jakmile jí najdeš, nakopíruj do vozu model brzdy od O. Janiše pro vozy a onu hodnotu do MaxBrakeForce zadej
13) Zkušební eng soubor použij pro další vůz

Děkuju za ten návod. Asi si s tím vážně začnu hrát. Potom dám vědět, co a jak, i když je mi jasné, že víc než zdejší mistři ladiči toho moc nevymyslím.
Ale aspoň budu mít vzor, podle čeho hledat ten správný zápis u ostatních vozů. Teď jsem se znova prohrabálav Trainsetem a co vůz, to originál... Přepsat to bude trvat do příštích Vánoc. ale udělám to, protože mě s tímhle bincem na kolejích fakt nebaví jezdit. :roll:

Taky budu muset něco udělat s těmi Bastardy. Modely od Hekla a Kulicy brzdí na druhý stupeň BS-2 celou soupravu skoro jako rychlobrzdou. Tam to chce brzdit co nejvíc EDB a když už se musí hrábnout do brzdiče (jak je za jízdy obvyklé), tak ťuknout, rychle našvihat a stejně to většinou přebrzdím. Taky mi to tam nějak nepasuje...

Ahoj, brzdaři,

už pár dní, podle zdejšího návodu, zkouším na okruhu nastavit brzdy. Začal jsem vozem z TBP Ampz a vyšlo mi tohle:

BrakeEquipmentType( "handbrake, graduated_release_triple_valve, Auxilary_reservoir, Emergency_brake_reservoir" )
BrakeSystemType( "Air_single_pipe" )
MaxBrakeForce( 95kN )
comment(56t v rezimu P - zabrzdna draha 625m ze 120 km/h)
comment(71t v rezimu R - zabrzdna draha 518m ze 120 km/h)

MaxHandbrakeForce( 24kN )

TripleValveRatio( 2.48 )
MaxReleaseRate( 2.85 )
MaxApplicationRate( 4 )

Ta hodnota 95kN mi připadá vysoká, ale opravdu to na vzdálenost 625 m v režimu P zastaví. Mohl by jste to někdo zkontrolovat? Jestli jsem někde neudělal chybu.
Základ pro lokomotivu jsem převzal z cdc 753.7 od Ondry Janiše, přenastavil duhovku 151 a na ní to vše zkouším.

Nikde nemůžu najít nastavení pro režim R a G. Nemáte tip na vozy, které to mají správně, tak jako O. Janiš na vozech Bp v režimu P?

Ahoj, mně se to moc nezdá. Pošli mi ten eng na e-mail charleetone@seznam.cz, kouknu na to přes víkend.

Jinak já osobně vzhledem k tomu, že MSTS v konečném důsledku tak rychle jako napouštějí vozy R vzduch do brzdového válce napustit schopen není (3-5 s) a doba odbrzdění je stejná jaku u P, používám i pro R vozy model P a koriguji akorát MaxBrakeForce.

Model G brzdy se, aspoň co já vím, zatím nikomu vyladit nepodařilo. To zůstává na nás.  

Back
Nahoře