Modely a modeláři... H0, TT, N

Ronoath, klidně i dřív, však mi napiš nebo zavolej.

ke zvukům, tak taky Roco nebo Artol není Jacek:-), ale taky je fakt, že na ty výstavy se zvuky moc nehodí, velká rozlehlá místnost a dav lidí, tam to není ani slyšet.

K osvětlení berty Roco, dá se pořídit deska plošného spoje od kolegy Bedlische, pak to má samostatné poziční, dálková, koncová, kabiny, posun:

Ten výběh jak píšeš, to je výsada, která je jen u mých zvuků, na žádném videu to zatím není, protože je to nová funkce. Pokud modelu shodím rychlost o určitý počet stupňů, spadne zvuk motoru na volnoběh. Případně se dá nastavit tlačítko volnoběhu, po stisku jde motor na volnoběh, je to stejná funkce jako Pawlikem zmíněný plný výkon, jen opačně. Nebo se dá nastavit automatická reakce na zátěž, těch možností je nespočet.

To zní skvěle a padá tím má hlavní výtka funkcím zvukových modelů. Teď jen si poslechnout, jak to vypadá bez spousty lidí okolo a naživo.

Díval jsem se na video se zvukem 1016/1116: To už zní velmi realisticky a Taurus opravdu pěkně "zpívá"...

Jacku,jak jsi již psal,tak děláš zvuky jen do zv.dek.Zimo. Zajímalo by mě proč ostatní zavrhuješ? Dek.Zimo je v ceně asi o tisíc Kč dražší než např.
dek. Uhlenbrock Elektronik GmbH. Do nich by se Tvůj zvuk nahrát nedal?
A nebo jen ze zásady.
Mirek

No ne že bych něco zavrhoval, ale je to velmi jednoduché. Když jsem se rozmýšlel, pro které dekodéry budu dělat zvuky, zkoumal jsem nejen možnosti dekodérů jako takových, ale taky způsob tvorby. Chtěl jsem minimálně takové možnosti jako v MSTS. Nejlepší možnost bylo ZIMO. Každá firma má totiž svůj program, svůj firmware, svoje zařízení na nahrávání. Vzájemně je to nekompatibilní. Prostě nejde zvukový projekt ZIMO nahrát do dekodéru ESU a nejde ani upravit, muselo by se to vytvořit úplně od nuly, protože i samotný princip zvuků je úplně odlišný.
K těm cenám, mám pocit, že ESU je nejdražší. U jiných zas cena odpovídá kvalitě, nelze použít kvalitní wav (vyšší frekvenci) nebo k tomu není ani žádný program na tvorbu a dá se naprogramovat jen nějaké vrčení v txt, to je o ničem.

Někde taky padla řeč, proč jsou dekodéry obecně tak drahé, když to beztak vyrábí nějaký stroj. Výroba je zřejmě velmi levná. Ale vývoj toho firmware je velmi drahý. Jen manuál ke zvukovým dekodérům ZIMO má 70 stran a různých CV je několik stovek oproti tomu Uhlenbrocku třeba.

Jacku,díky za info. Ono kolem dekodérů je to celkem opředeno tajemstvím,prodejci nic neřeknou,každý samozřejmě propaguje svůj tovar a na internetu se o tom člověk nic moc nedoví. Uhlenbrock už dodává k dekoderům nahrávací hardware i software,ale zvuky jsou nereálné.
Mirek

a teda kluci, bude lepší dát vláčky přestavět nebo koupit rovnou sadu na digital i s kolejemi, předpokládám, že na starých HO kolejích si i tak moc nepomůžu?

kelcia:
mnoho modelářů se snaží své staré modely nějak zmodernizovat, vyměnit motor, dosadit setrvačníky, lepší převody, atd., ale většinou každý přišel na to, že vložená investice nesplnila očekávání, jízdní vlastnosti dají zlepšit jen nepatrně, s novými modely se to ani tak srovnat nedá. Prostě jako staré embéčko a nová fábie. Jednodušší je staré rozprodat a za to koupit nové...

K těm doběhům, tady je nové video berty, kamera ty zvuky moc nebere, tak je na konci zvuková stopa nahraná z dekodéru pro srovnání. David určitě pozná houkačky :oops: Můžu ještě napsat, že tyto zvuky časem budou i v MSTS ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=Q3uHaBAy6oA

Naposled editoval moderátor:
Jacek napsal:
...
David určitě pozná houkačky :oops:
...

No ja, rychle ven z trumpety, odrazit se od stěny skladu těžkých náhradních dílů a pak již hurá v širé lány ostravského hl.n. ;)

David

Naposled editoval moderátor:
Pro Davida,
Pokud jsem pochopil,máš o něco takového zájem. Cena je výhodná a aukra bych se nebál. A dlouho to tam nebude.
http://aukro.cz/multimaus-roco-10810-kompletni-set-i4100017446.html
Mirek

Miky945 napsal:
Pro Davida,
Pokud jsem pochopil,máš o něco takového zájem. Cena je výhodná a aukra bych se nebál. ...

Děkuji za tip.
Někdo byl sice rychlejší, ale budu číhat na další příležitost. ;)

David

Tak dnes jsem poprve vyskoušel Ceckatou se zvukem s Roko Multimouse.
:P
Okamžitě potom jsem rozebral BR 86 a čučel, kam zabudovat zvukový dekodér, protože s digitálem na věčné časy. Žel bohu bez frézy ani rána. :D
Mirek

Miky945 napsal:
Okamžitě potom jsem rozebral BR 86 a čučel, kam zabudovat zvukový dekodér, protože s digitálem na věčné časy. Žel bohu bez frézy ani rána. :D
Mirek

Ahoj Miky,
já si vloni kvůli frézování drážek do kotoučků pro brzdiče BS-2 pořídil hentoto a protože je již zásilka ze Slovácka na cestě, frézka se tak určitě využije i mimo MSTS. Jako první na řadě bude pitva dvou Tilligáckých Sergejů. ;)

David

Miky945 napsal:
Mirek

U starších modelů ještě připočítej pájku (pájecí stanici), aby jsi měl šanci vůbec připojit kabely od dekodéru.

Jacek: Nové zvuky jsou skvělé, teď už mi to opravdu připomíná čas strávený na nádraží ve Frenštátě, kde jsem rád pozoroval Bardotky při objíždění souprav a podobně. Velmi reálné!

Chtěl bych se ještě zeptat: Jestliže sety s MultiMouse neumožňují ovládat všechny možnosti, které tyto zvuky obsahují, jaké alternativní možnosti mám k dispozici? Chtěl bych základní set, kde bude sice vše potřebné pro provoz digitálu, ale obejdu se bez kolejiva a vozidel. Je dobrým nápadem využít komponenty "DIGI-CZ"? Máte s nimi nějaké zkušenosti?

Ronoath napsal:
Chtěl bych se ještě zeptat: Jestliže sety s MultiMouse neumožňují ovládat všechny možnosti...

Mě ovládá vše z nahrané výroby - start, houkačku, píštalku, přepnutí světel, pískování (pokud to šumění pískování je) a nevím, co by tam mohlo tak ještě být.
Výrábím si novou centrálu, ale zatím mě to stačí. Nevím, jak to bude s párou.
To DIGI-CZ vypadá zajímavě i ceny jsou solidní.
Mirek

Je to trochu jinak. Plnohodnotná ústředna s plnohodnotným ovladačem, např. Lenz LZV101 a LH100 umí funkce F0 - F28. Nevím co všechno umí začátečnická centrála Roco, ale ovladač Multimaus umí funkce jen do F20, včetně. Vyšší číslo tam prostě není čím zadat.
U zvuků záleží jaké a od koho to člověk má. U komerčních zvuků těch funkcí moc není, u mých jsou nižší pozice vyhrazeny pro světla a od F6 do F20 je všechno zaplněno zvuky. Od F21 výš jsem dal jen pár doplňkových jako bonus a teď ještě tři funkce na ovládání hlasitosti, to Multimausem ovládat nejde. Na přání se dají funkce přemapovat.

Jacek napsal:
Je to trochu jinak. Plnohodnotná ústředna s plnohodnotným ovladačem, např. Lenz LZV101 a LH100 umí funkce F0 - F28. Nevím co všechno umí začátečnická centrála Roco, ale ovladač Multimaus umí funkce jen do F20, včetně. Vyšší číslo tam prostě není čím zadat.
U zvuků záleží jaké a od koho to člověk má. U komerčních zvuků těch funkcí moc není, u mých jsou nižší pozice vyhrazeny pro světla a od F6 do F20 je všechno zaplněno zvuky. Od F21 výš jsem dal jen pár doplňkových jako bonus a teď ještě tři funkce na ovládání hlasitosti, to Multimausem ovládat nejde. Na přání se dají funkce přemapovat.

Pak je otázka kolik toho umí samotný dekodér.

Dekodér toho umí víc než dost, ale to nesouvisí s počtem zvuků. To je dáno jen tím co obsahuje zvukový projekt, který se tam nahraje. Je prostě možné využít libovolnou funkci od F0 po F28, klidně přiřadit nějaký zvuk na každé tlačítko. Nejsou to výstupy jako dráty pro světla, s elektroinstalací to nemá nic společného.

Back
Nahoře