Modely a modeláři... H0, TT, N

Celkem se to rozšířilo
Kde jsou ty časy, když jsem si také dělal HO čmeláka. Karoserie sice epoxydový hrubý odlitek (tehdy od pana Číže z Ostravy), ale střecha i nárazníky z bronzového plechu a mosazné kulatiny. Zábradlí jsem letoval z ocelové struny. A hlavní rám jsem letoval z mosazných plechů, aby to mělo dole těžiště. A co šlo jsem zalil olovem. Takto mám ještě kyklopa, brejlovce a T457, která je komplet sletovaná z mosazné stavebnice. Vlastně ještě žehlička. A pak několik motorových vozů. M 262, 240 a M296 Hungárka. Měl jsem to i kdysi nafocené. První počin byla bobina, ale to byl první pokus z papíru a máčený v epoxidové pryskyřici. Sice mašina trochu nic moc, ale jezdila.

Díky, čili akrylky. Já jsem zvolil Vallejo a už jsem u nich zůstal k plné spokojenosti. Obecně si ale moc nerozumím s akrylovými transparentními laky. Vyzkoušel jsem několik výrobců a moc spokojený nejsem. O odolnosti proti otěru ani nemluvím, to je to u akrylek obecně špatné.
Ty míchané podle RAL vypadají zajímavě, sice často najdu nějaký ekvivalent, ale může se to hodit. Díky.

Díky, čili akrylky. Já jsem zvolil Vallejo a už jsem u nich zůstal k plné spokojenosti. Obecně si ale moc nerozumím s akrylovými transparentními laky. Vyzkoušel jsem několik výrobců a moc spokojený nejsem. O odolnosti proti otěru ani nemluvím, to je to u akrylek obecně špatné.
Ty míchané podle RAL vypadají zajímavě, sice často najdu nějaký ekvivalent, ale může se to hodit. Díky.
ty gunze akrylovky jsou docela dobre jen tak se ti neotřou+schnou docela rychle

Vy jste fakt kluci šikovní. Až se bojím sem vystavit svá "patlála, patlála". Ale tehdy nebylo nic. Jezdilo se jen do NDR pro levné lokomotivy PIKO, které jsme měli už rozpočítané podle rozvoru, na jakou lokomotivu ČSD se to bude hodit. Přelepovaly se jen masky na podvozky. Odlitkami z epoxydové pryskyřice. Já jsem s dalšími modely praštil po revoluci, kdy lokomotiva, která stála i tak nehorázných 200 Kčs najednou stála 2000 Kčs.
Tenkrát existovaly hrubé epoxydové odlitky na objednávku (hodně hrubé, muselo vytrvale pilovat pilníčky každé okno), ale od někoho jsem dostal respektive výhodně koupil stavebnice komplet z mosazného plechu (žehlička a T457). Tak jsem se vlastně naučil pořádně letovat. Ale moje prvotina byl Peršing. Toho jsem si komplet nastříhal podle výkresů z mosazných a bronzových plechů. A ty proužky na boku a na střeše jsem dělal z klasického zvonkového drátu zbaveného izolace. :) A letoval jsem na skříň jeden po druhém. :) Ale je to opravdu patlála patlála. Je to natírané ručně barvičkami Humbrol, které se i za socíku daly běžně sehnat. Tak je to takové dost hrubé. A epoxydové odlitky jsem doplnil střechami z bronzového plechu a zábradlí jsem letoval z ocelové struny. Také trvalo, než jsem se to naučil a nebyly ve spojích zbytečné kapky. A rámy vozidel jsou ze silnějšího mosazného plechu a co šlo jsem zalil olovem.
Ale jinak, jak je mi vlastní, mám tam spousty nedodělků. Nezasklená okna, a další detaily. :) Ale byl jsem tenkrát rád, že jsem rozšířil flotilu o vozidla, která se nedala nikde koupit.
HO1.jpg
HO2.jpgHO3.jpgHO4.jpg

Vy jste fakt kluci šikovní. Až se bojím sem vystavit svá "patlála, patlála". Ale tehdy nebylo nic. Jezdilo se jen do NDR pro levné lokomotivy PIKO, které jsme měli už rozpočítané podle rozvoru, na jakou lokomotivu ČSD se to bude hodit. Přelepovaly se jen masky na podvozky. Odlitkami z epoxydové pryskyřice. Já jsem s dalšími modely praštil po revoluci, kdy lokomotiva, která stála i tak nehorázných 200 Kčs najednou stála 2000 Kčs.
Tenkrát existovaly hrubé epoxydové odlitky na objednávku (hodně hrubé, muselo vytrvale pilovat pilníčky každé okno), ale od někoho jsem dostal respektive výhodně koupil stavebnice komplet z mosazného plechu (žehlička a T457). Tak jsem se vlastně naučil pořádně letovat. Ale moje prvotina byl Peršing. Toho jsem si komplet nastříhal podle výkresů z mosazných a bronzových plechů. A ty proužky na boku a na střeše jsem dělal z klasického zvonkového drátu zbaveného izolace. :) A letoval jsem na skříň jeden po druhém. :) Ale je to opravdu patlála patlála. Je to natírané ručně barvičkami Humbrol, které se i za socíku daly běžně sehnat. Tak je to takové dost hrubé. A epoxydové odlitky jsem doplnil střechami z bronzového plechu a zábradlí jsem letoval z ocelové struny. Také trvalo, než jsem se to naučil a nebyly ve spojích zbytečné kapky. A rámy vozidel jsou ze silnějšího mosazného plechu a co šlo jsem zalil olovem.
Ale jinak, jak je mi vlastní, mám tam spousty nedodělků. Nezasklená okna, a další detaily. :) Ale byl jsem tenkrát rád, že jsem rozšířil flotilu o vozidla, která se nedala nikde koupit.
Zobrazit přílohu 33728
Zobrazit přílohu 33729Zobrazit přílohu 33730Zobrazit přílohu 33731
Zbyňku ty modely na svou dobu vubec nevypadaji zle.. :)

Souhlas, ty modely jsou opravdu pěkné, když vezmu v úvahu, jaký byl ten základ (odlitek) a jaké techniky a barvy byly k dispozici.
K té šikovnosti asi tolik: To, co já tu poslední dobou prezentuji, je spíš prací ducha než rukou. Práce rukou začíná až po vyjmutí z tiskárny.
Je ale paradoxní, že vyvinout a odladit ten model zabere nesrovnatelně delší čas, než ho pak vyrobit.

To, co já tu poslední dobou prezentuji, je spíš prací ducha než rukou.
Vidíš? Obojí je potřeba. A má to společného jmenovatele. Musíš mít nekonečnou trpělivost. Sranda byla, když se mi do rukou dostala napůl sletovaná T457. Upadly mi tam prsa s nárazníky a já nebyl schopný je naletovat zpět. Mosaz se musí pořádně prohřát výkonnou páječkou, jak se používá na plechy na střeše. :) Například. Ne, měl jsem páječku 100W. A pak když nahřeji plech, tak odpadne něco dalšího, co před tím drželo. Ale fakt se to dalo naučit. Bavilo mne letovat i nárazníky. Kulatina, na to omotat kousek mosazného plechu a talíř z bronzového plechu. A toho Peršinga jsem letoval o pauzách v práci na žabotlamě. Zásuvka na 220 tam byla a pájku to utáhlo. Reálný prototyp jezdil po hlavním nádraží v Praze a já koukal a porovnával, jestli mi to trochu lícuje. Pak mne přistihl cvičnej Paukner. Já na mašině zaujatý do letování,... :) Ale práci na skutečné lokomotivě jsem udělal. Tedy mazání rozsoh na podvozcích, odrazníků mezi vozy a odkalení jímek. To vždy nejprve kontroloval. Jinak bych měl průšvih. Ale takto jsem byl pochválen i cvičným, že se ten model i podobá. :)
Ale jen je škoda, že ty mašinky dostaly mnohými exkurzemi hodně zabrat a sem tam se něco ulomilo. Nejdestruktivnější byla exkurze děcek z Černobylu. Tenkrát jsem měl panel vystavený na Domě dětí, kde jsem v dílně začínal podnikání s opravnou kol. A jestli bych těm dětem z postižené oblasti výbuchem elektrárny, ubytovaných na ozdravném pobytu u nás nepustil vláčky. Tak jo. Do klubovny se nahrnulo asi 30 děcek asi kolem 10 let a začalo peklo. Jede vláček a hned strkaly do kolejí ruce, aby vlak vykolejil, tedy něco i popadalo na zem mimo panel. Tak jsem prostě na ně udělal přísný "pohled". Rus neRus, jestli tam ještě jednou dáš ruku, tak dostaneš na prdel. Děcka jak z divokých vajec. Jak se u nás říká hyperaktivním. Tehdy jsem nevěděl, že to nejsou Rusi, ale Ukrajinci. A dnes asi chudáci musí mnozí bojovat na frontě. Ale i tak, je to jiná mentalita než jsme my.

Dneska mi přišli díky od @Pawlik na 121 moc deluju vypadají bombově ještě je otestovat s pak už jen novou kastli,pantografy které budou z leptu a bude to parada.
8E7A7B61-BB3D-4CA5-8520-2671C798C008.jpeg

Mnoho pokusů a iterací se odehrálo, než jsem se dopracoval k tomuto výsledku. Byl jsem i ve stavu, kdy jsem si opravdu myslel, že vytisknout takhle rozměrný skořepinový díl s kvalitním povrchem a bez deformací bude nemožné. Je to možné. Nicméně stále ještě nejsem spokojen na 100 %. Jen pro představu, tisk trval téměř 18 hodin! To je vyloženě "ideální" pro experimenty.

Je fakt radost držet tu malou mašinku v ruce! Vydržel bych se na ni dívat hodiny.

20230407_180830.jpg

20230409_083346.jpg
20230409_083553.jpg

SchichtwagenCSD.jpg
Tak tohle jsem našel 9600 km daleko od bývalého Československa v malé modelářské prodejně v městečku Buriem ve státě Washington (jen pár kilometrů od mezinárodního letiště Seattle - Tacoma) i s modelem naší "Gorily" 350. Majitel tam má sbírku velmi zajímavých kousků z celého světa. Koupil jsem si tam na kolejiště cca 30 let starý model motorové lokomotivy řady DD13. Model je i po letech ve výborné kondici.

Back
Nahoře