Návody pro Open Rails

A nedělejte ty mezery moc veliké. Pak to vypadá strašně, když auta stojí 10 m od sebe. Zkus třeba délku modelu, co to udělá. Možná tam bude chtít dát nějakou malou korekci třeba 1 m na každou stranu, tak + 2 m. Ale vyzkoušej a uvidíš.

Ano, nazval si to odborní, prostor pro model. A kolik uvádím u autobusu, zrovna třeba Karosa je 11 M Dlouhá Přidal jsem 2 m což je 13, kloubový autobus je 18 m dlouhý, některý i19, Napsal jsem 20. Tak teď už není o čem diskutovat asi

Samostatná trubka, kde ke koleji vede jedno nebo dvě lana ( dle potřeby, jedna, dvě nebo více kolejí ), používá se v oblouku většinou u vyrovnání koleje před výhybkou. Vypadá to jako kšanda, taky se tomu nadává "kalhoty". Na scr skica.
Popisky - typy stožárů
Hnědo-černé - izolace
Šedé - Trakční podpěry a směrová lana, ramenaOdtah-schema.jpg
Snad je to k pochopení.

Tak to vypadá, že to nastaveno, možná u osobních aut trochu zkrátím vzdálenosti, ale ani takhle mi to nevadí. Ono je mít nárazník na nárazníku taky není dobře.Carsprawn_06.jpg

Tady je detail na kola vozidel, bez zvedání či snižování silnice sedí dobře.

Carsprawn_07.jpg

To vypadá dobře. Akorát proč tam jsou nalevo ty dva stejný pažouti? To musela být hodně velká náhoda, že to generátorem prošlo.

To právě byla ta náhoda, kterou jsi zmiňoval, že může být i tato varianta. Hmm, a zrovna se to povedlo.

Divím se, že tě Zbyněk už nesjel za to, že mu vypaluješ oči těmi fotkami. Takhle to vypadá opravdu jako moc přepálené. Neměl bych to přeci jen ubrat?

Já si jas okolního světla stáhl na nejnižší možný (75%?) a vypadá to dobře, minimálně si to myslím. :)

No, tak jasný. Ale má to zase simulovat jasný, letní den, kdy odraz paprsků od světlých ploch také šikanuje oči.

Zde si dovoluji hodit odkazy na PDF soubory ke stažení, jenž zde prvotně dával odkaz Tom Kanka. Jde o originál pro vytvoření dynamické koleje jakožto modelu s případným převýšením. Jeden odkaz na originál, druhý odkaz je na neodborný překlad originálu do češtiny. Je to více návod na modelování než na nastavení dynamické koleje pro OR
originál AN - pdf
Překlad CZ - pdf

... Je to více návod na modelování než na nastavení dynamické koleje pro OR ...
On tam ten návod je (Soubory profilu tratí). Co se týče samotného modelu, spíš tedy profilu - je třeba ten profil samozřejmě vytvořit a definovat LODy, vlastnosti textur, apod. tak, aby byly stejné jako u běžného kolejiva. Ono je to podobné, resp. téměř stejné jako u vytváření profily pro DynaTrack. Ale není to až tak složité, jak se na první pohled zdá. Vše se dá "opsat" z modelu základního kolejiva např. v Gmaxu.
Jen opakuji - takto vytvořený profil funguje pouze u oblouků při naklápění, standartní DK v trati zůstane původní.

PS: SZ bude následovat.

Zde si dovoluji hodit odkazy na PDF soubory ke stažení, jenž zde prvotně dával odkaz Tom Kanka. Jde o originál pro vytvoření dynamické koleje jakožto modelu s případným převýšením. Jeden odkaz na originál, druhý odkaz je na neodborný překlad originálu do češtiny. Je to více návod na modelování než na nastavení dynamické koleje pro OR
originál AN - pdf
Překlad CZ - pdf
Upozorním jen na to, že toto je návod platný pro MGOR a původní OR, kde je kód pro další podporu více profilů tratě. V OR CZ/SK to nebude fungovat. Ovšem převod dynamických kolejí na profilové to bohužel neumí. Takže je nutnost nemít v trati žádné dynamické koleje v oblouku pro naklopení a pro každý typ koleje vytvořit profil.

Jasně. To už je spíše k diskuzi do tsre5, kde se dynamická kolej dává a tam jí tvoří nějaký kód pro generování. Samotný výtvor dynamické koleje se dá přes jakýsi program převést a samostatný model a editací přepsat jako jiné typy kolejí a výhybek. Databáze příslušné dynamické koleje se zapisuje do Tsection.dat v kořenové adresáři tratě.
Tady je ale od věku vků problém se zápisem databáze, neboť pokud stavitel změní nebo smaže dynamickou kolej v trati, číslo i odkaz databáze se nemění ani nemaže. Pokud se vytvoří stejná dynamická kolej i na stejném místě, vytvoří MSTS resp. TSRE5 nový zápis s jiným číslem byť příslušný se stejným místem původní dynamické koleje a po uložení editoru to zapíše do příslušných souboů trati ( model s číslem databáze do .W, TDB, RIT, TIT a do Tsection.dat) vše v adresáři tratě.
Teď vysloví domněnku, že pokud bude v TSRE5 sspráný příkaz v podobě kódu pro generování modelu profilové dynamické koleje, měl by jí OR všech modifikací vidět jako profilovou ( protože modely zobrazuje dle modelace) a pokud bude nastavení s převýšením 0, bude vše ok.
Ale jestliže parametr převýšení v jakémkoli OR se změní na 1 a vyšší, OR jí vymění za nám dobře známý model současně používaného standardního kolejíva. Nebudeme řešit teď klopení modelu. To už asi víme.
Domnívám se správně?
A jak se řeší dynamické koleje pro více rozchodů v trati?? Já nepoužívám,, beru je jakonutné zlo, jak jsem psal. Ale pro zajímavost a ostatní mě to zajímá.

Back
Nahoře