Editor tratí do Open Rails

Tak tohle netuším, ani jak měnit uhel a šířku pro zarovnání terénu klávesou F. Ani nevím, jak tady zaoblit ostré hrany jako klávesou F v MSTS.
Proto používám souběžně i MSTS editor.

Ale několikrát se mi stalo, asi zakopnutím o nějakou klávesu, že se mi pohled zamkl do určité výšky a nemohu ani nahoru ani dolů. Jedině restartovat editor. Netuší někdo jakou klávesou tohle deaktivovat?

Opět jsem asi objevil Ameriku. Já jsem nevěděl, k čemu je funkce Stick To Target.
Když to mám zatržené, tak mohu spojovat databázové díly i nad terénem, ale hlavně. Statické objekty se mi automaticky zarovnávají s kolejí nebo silnicí. Další urychlovač prací. Jen se nesmí s modelem hýbat myší. Jinak se začne všelijak převracet. :)

Zkoušel jsem podle tohohle návodu dostat do tratě mapový podklad a ztroskotal jsem na bodě C2.
Tlačítko GET A KEY na té stránce prostě není.
Zkoušel jsem se nějak proklikat někam jinam, pro získání API klíče jsem se musel přihlásit, pak to chtělo po mě upgrade mého účtu a součástí toho bylo číslo karty, tak jsem to zabalil.
Nemáte někdo odkaz na získání toho API klíče?

A jsou ty mapy kvalitnější? Například na území Německa jsou google mapy katastrofa a stejně ošklivé jsou na stejné adrese v prohlížeči. Proto jsem to tam u sebe prioritně co nejvíc překryl vegetací. Ale i tak je to jako omalovánka hodně dobrý pomocník.
pak to chtělo po mě upgrade mého účtu
Také jsem na tomto skončil, protože jsem si nebyl jistý, jestli jsem nezabloudil někam jinam než jsem chtěl. Ale na druhou stranu, přístup na ty mapy člověk potřebuje jenom jednou a u kafe si natáhne co potřebuje a až kam to plánuje a pak se už k tomuto nevrací. Nebylo by jednodušší, kdyby ti to někdo, kdo má přístup vygeneroval?

Já jsem právě promačkal vše možné a když kliknu na Expand, tak se jak kilometrovníky, tak zvukové značky rozšíří i na okolní koleje. Zpětně to asi nejde, pak jedině nechat individuální body pro jednu kolej a dát to jen tam, kam potřebuji. Oproti editoru MSTS je to zde lepší kvůli rychlému SAVE. Ale zase minus je, že s databázovými body kromě přejezdů, které naopak nejdou editovat v MSTS, nelze po kolejích posouvat. Tedy rozjeté body musím upravovat jen v MSTS. Anebo v TSRE5 smazat a osadit znovu anebo to jen ještě neumím. :)
expand.JPG

A když už jsme v těch tipech, tak jsem ještě objevil Ameriku s automatickým zarovnáváním objektů s kolejemi i silnicemi, což je hlavně u náspů k nezaplacení. Vlastně i perony a veškeré cedule u trati. Když zatrhnu Stick to Target, tak se všechny statické objekty i silnice zarovnají a osadí v úrovni kolejí. Je to dobré na náspech, že se nic nepropadne dolů. Na přikladu jsem osadil pás křovin na to stejné místo. Jen je nutné model vždy odsunout z kolejí. Pokud používám dál jen ctrl C a ctrl V, Když musím například model otočit o 180°, tak je dobré zatržítko dát pryč, jinak jak se přiblížím ke koleji, tak se to srovná zase do default.
Ale hodně to urychlí stavěcí práce.
StickToTarget.JPG

Já jsem si náspy upravil, aby měly pivot stejně s kolejí a pak dám Copy Pos+Rot a Paste. U ostatních objektů používám Copy Rot.

A jak se to dělá? A jde to taky naopak? Tedy pro méně kolejí? Hodilo by se to na souběhu tratí.
Vložím na kolej, rychlostník, zvuk, hektometrovník, kliknu na expand a mám to na ostatních kolejích. Když chci vymazat z konkrétní koleje, označím jehlan a dám delete selected.

Já jsem si náspy upravil, aby měly pivot stejně s kolejí
Já náspy nemám se stejným pivotem, ale i tak mi to nevadí, protože stejně nemám všechny kolejové délky, někde jsou podjezdy, tak je nutné to někde přetáhnout. Ale právě takto s Tick To Target nemusím používat žádná tlačítka, ale rovnou to tam flákám, jen šipkami musím vystředit. Přišel jsem na to, až jsem měl většinu náspů už osazených, postaru. Copy Rot.
Ještě jsem přišel po letech na další věc. Když mám tohle zatržené, tak mohu spojovat databázové díly nad zemí. A pokud potřebuji přeskládat, tak nejprve například nad silničním dílem klávesou Z zruším databázi a pak jde myší osamocený silniční díl přiklepnout jako v MSTS. A databáze pak naskočí automaticky. Ale když si člověk nedá pozor, tak se mi už stalo, že jsem posunul jen model a databáze zůstala, kde byla. A často to zjistím až dodatečně jiný den. Většinu jsem sice dokázal opravit, ale když omylem smažu model, tak je konečná. Respektive, tohle bez modelu neumím.

Ale divím se, když máme takové nástroje, které asi 20x urychlí stavění tratí oproti MSTS, tak že to nezkusí jiní stavitelé, kteří mají přání nějaké trati co ještě není. I když MSTS je stále potřeba. TSRE5 neumí vše.

Hezký den, doplním pár drobností. Dosah rychlostníku, zvuku apod. se nastavuje (v metrech) do okna viz fialový rámeček (20m odpovídá asi 8 kolejnicím). Pokud se kříží koleje a silnice (nadjezd, most) a komplikuje to stavbu tratě, stačí rozbalit menu (zelený rámeček) a nastavit Target: Tracks. Pak už se koleje k silnici 'nepřilepí'.
expand.jpg

Ahoj chci se zeptat ohledně tsre5 mapových podkladů google map,furt to chce nějaký api klíč,ale já v tom prostě neumím a vůbec to nechápů jak na to bude tady zde někdo hodný a poradí mi?

Dával jsem sem příspěvek s odkazem na alternativní mapové podklady kde ti to taky vygeneruje kdy kterej dáš do setingu. A nepotřebuješ k tomu platební karty.

Dával jsem sem příspěvek s odkazem na alternativní mapové podklady kde ti to taky vygeneruje kdy kterej dáš do setingu. A nepotřebuješ k tomu platební karty.

Když to tam zadám tak mi to píše data read failed pak zas něco v olgu netuším,nepošle zde někdo svůj klíč,já prostě nevím co dělám špatně.

Tady se předháníme, kdo má víc znalostí ohledně TSRE5, ale pozor na kompatibilitu. Já jsem konečně dodomečkoval, vlastně bych už mohl i vydat aktualizaci, tak jsem ještě potřeboval v MSTS editoru dohladit nějaké schody terénu. (V TSRE5 to nejde) Teleportuji se do Děčína a pád. Tak jsem v TSRE5 hledal co by mohlo být špatně a nic nenašel, kromě 1700 objektů na čtverec. Tak jsem našel měsíc starou zálohu tohoto čtverce a MSTS už načte. Ale o 700 objektů méně. Ještě jsem zpětně smazal v TSRE5 silnice, které od té doby přibyly a na záloze jsou jen databázové šňůry. A pak jsem všechny chybějící objekty po dnešek zkopíroval z problémového world do toho ze zálohy. Včetně smazaných silnic. A MSTS editor se už načetl. Oťukal jsem všechny mrtvé statické silniční díly, aby se změnily na databázové, doplnil provoz aut a vše funkční a mám tam opět 1700 objektů. Tak kontrola dál na Prostřední Žleb a opět pád. Tam metodou pokus a omyl jsem postupně měnil 4 čtverce a dělal to až ten poslední. Ale netuším, co se mu tam nelíbilo. Opět jsem do zálohy nakopíroval ručně ve world chybějící objekty, protože s tím bylo tolik práce a znovu osazovat se mi to nechtělo. A opět to tam už funguje i v MSTS.
Přemýšlím, co jsem v trati měnil, protože ještě nedávno jsem všude v MSTS vesele poletoval. Doplňoval jen kilometrovníky, ale že by tohle dělalo neplechu? Asi ne. Provoz aut. Jestli TSRE5 neumožní delší šňůru než MSTS a po načtení v MSTS se to zasukuje a spadne. Ale tím to asi nebude. Spíš si myslím, že TSRE5 do World někdy udělá nějaké nečitelné zápisy pro MSTS. Proto funguje to ruční kopírování statických objektů do world.
Ještě nemám stabilní Mělník a Lovosice. Ale který čtverec, netuším. A to nejsou nijak přetížené.
Škoda, že takto pokročilý tady nikdo tratě nestaví. Většinou už ani MSTS nepoužíváte, tak se není s kým na tohle téma bavit. Ale třeba nějaký tajný stavitel..... :)

Dosah rychlostníku, zvuku apod. se nastavuje (v metrech) do okna viz fialový rámeček
A zde právě nastává ta zásadní chyba. Jakmile například kilometrovník jde přes víc než 4 koleje, tak MSTS, bez kterého se tratě stavět nedají, tedy pokud nestavím jen jednoduchou trať na rovné placce, tak MSTS okamžitě padne a do těch míst se v editoru už nikdy nedostanete. Teď jsem si to otestoval. Podobné to asi bude i s rychlostníky. Tedy na tohle bacha. Stejně kilometrovníky nejsou nijak důležité, aby byly přes všechny koleje a rychlostníky také ne. Škoda, že jsem tohle nevěděl dřív, mohl jsem si ušetřit dva dny zbytečného pátrání a testování.

Back
Nahoře