1. Výběr návěstidla a vložení do koleje. (Vybral jsem zrovna sice správné, ale pro ukázku zcela nevhodné). Další ukázky jsou s jiným návěstidlem, leč se stanice Mělník shoduje. Místo Mělník, (Karlos a ČD 072). Navíc jsem začal ukázku na straně od Liběchova, pozdější postup je již od Všetat.
2. Označení obou součástí klacku. doporučuji udělat ještě před jakýmkoli pohybem s modelem návěstidla. Při tomto tutorialu jsem jej musel osadit znovu, neboť při "Flip" otočení pro správný směr mi už
červený jehlan nereagoval !!!

3. Před otevřením nabídky
"Show list" je potřeba vypnout tlačítko
"Select nebo Place New". Pokud tak neučiníte, odznačíte si návěstidlo nebo případně vložíte další nové
!!!!

4. Pro jednotlivé
"Linky" návěstí zaškrtnout a klinout v uvedeném pořadí. Ve spodku nabídky na tlačítko
"Set Link" přibyde pořadové číslo řádku nabídky (důležité číslo pro funkci systému návěstidel pro zápis do TDB a dalších souborů).
5. Před tímto úkonem je potřeba se přesunout do míst, kde se nacházejí směry pro jednotlivá linkování návěstí. Potom kliknout na tlačítko
"Set Link" a ukázáním na správné místo pomocí
Pointeru kliknout do místa, viz
obr. 6.
6. Kliknout v místě červené šipky pro daný směr linku, v tomto případě vpravo. Návěst se bude zobrazovat pro celou kolejovou skupinu.
7. Zde je označená kontrola správného linku návěsti. V kolejišti výhybkový bod
"4311", ve spodní části nabídky zapsáno v okénku
"From" (odkud)
- "To" (tedy kam). Zde je vidět i další bod, který program bere pro zápis a tím je v tomto případě další výhybka
"4316". V případě kolejí šturcových je to
koncové modré číslo databáze.
8. Jako poslední z možností je příklad pro návěst
"Volno", kde je opět kontrola dle čísel TDB, ale druhé číslo je až na druhé straně, tedy na druhém zhlaví. Kontrolu si můžete provést přesunem nad kolejí k tomuto bodu.
Následuje návrat k umístění návěstidla.
9. Zavřete si nabídku "Show List", klikněte na tlačítko "Select" a "Pointrem" klikněte na návěstidlo. Pořád je zde vidět, že jehlan návěstidla není vidět.
Tlačítky 2, 4, 6 nebo 8 na Num. klávesnici proveďte pohyb návěstidlem pomocí jednoho zmáčknutí kterýmkoli směrem. Následně přes kombinaci tlačítek
"CTRL+Z" nebo pravým klikem myší a výběrem
"Undo" vraťte návěstidlo do Vámi vybrané výchozí polohy.
Objeví se
zmizelý jehlan. Jeho prokliknutím jen zkontrolujte, zda v levé části nabídky "Properties" souhlasí název návěstidla, které jste právě editovali. Mělo by k tomu zůstat návěstidlo v modrém průhledném hranolu.
10. Nyní můžete kliknou komkoli do prostoru mi všechny objekty a uložit provedený úkon nebo pokračovat v další práci.
Doufám, že tento
Tutorial pomohl. Dané zkušenosti s programem TSRE5 mám vesměs výborné, ale je potřeba důsledně kontrolovat úkony a pořadí postupů při editaci a stavbě tratě či při úpravách již hotového díla. MSTS RE to umí trochu jinak, ale tady to jde daleko rychleji.
Hraní a nervovým šokům zdar.
GOOD LUCK.
Tygy.