Editor tratí do Open Rails

2. Když se editují kolejové díly :
Předpokládám, že máš na mysli antracitovou kostku v kolejišti. To jsou body TDB s odkazem na ID návěstidla, přejezdu hektometru a dalších objektů zapisovaných do TDB, TIT, RIT, které se pod těmito čísly dají dohledat v těchto souborech a nebo v chybovém hlášení okna "Errors and Messages". To taky můžeš najít v chybovém hlášení OpnRailslog.txt, pokud máš zaškrtnuté políčko s logováním dat ve hře.
Tutorial_TSRE5_12.jpgTutorial_TSRE5_13.jpg
Může se stát, že je tam jen tato krychle a nemáš k ní žádný objekt důsledkem odebrání koleje a nevymazání některého z výše uvedených objektů. Označením této krychle a smazáním opravíš chybovou hlášku v "Errors and Messages".

3. linkování návěstidel: Pokud je "málo" řádků pro link jednotlivých návěstí, že nestačí např. 4 linky pro 40km/h, vymazáním nějaké výhybky mezi návěstidlem a "Linkovanou" kolejí je asi chyba. Zmizí databáze výhybky, přes kterou musí vlak projet. (Tedy doufám, že jsem správně pochopil dotaz). Platilo to i v MSTS, že pokud není dostatek linků pro danou návěst, je potřeba v souboru SigCfg.dat k danému návěstidlu přidat opisem další link. Podmínkou je a bylo, že jestliže už je návěstní sytém osazený někde v trati, nesmíš vkládat zápis pod již "Defaultní linky". V případě, že návěstní systém není daného návěstidla nikde použitý, je možno tyto řádky linků poskládat v pořadí pod sebe a přečíslovat, viz obr..
V opačném případě se položí návěstní sytém a tím pádem to poškodí trať.
Tutorial_TSRE5_14.jpg
Takto lze přidávat Linky i pro další návěsti - toto je jen názorný příklad. Platí jen v případě již požitého návěstního systému v trati !!!!!!

Příklad linkování návěstí už tady o kus výše předvedl kolega "Bobeksoft". Jen doplním, že lze získat nad správným linkem kontrolu v nabídce linkování dle databáze kolejiva v kolejišti. Píše v okénkách odkud a kam je směřován Link. Dle viditelného Pointer na obrázku je možno dávat pro správný Link maximálně do první poloviny délky daného směru výhybky. Pokud umístíš Pointer dále, otočí se směr Linku a vyhodnotí se to jako chyba linkování (viz Errors and Messages).
Tutorial_TSRE5_15.jpg

Ne tohle jsem nemyslel. TSRE5 neumí nalinkovat na kolej, kam pokračuje v cestě výhybka proti hrotu. Nebo umí? Mě se to nikdy nepovedlo, vždy to skončilo až za výhybku, kdy jedna cesta pak zůstala nenalinkovaná. Protože v TSRE5 nemám zpětnou kontrolu, jestli to mám nalinkováno správně.

Ne tohle jsem nemyslel. TSRE5 neumí nalinkovat na kolej, kam pokračuje v cestě výhybka proti hrotu. Nebo umí? Mě se to nikdy nepovedlo, vždy to skončilo až za výhybku, kdy jedna cesta pak zůstala nenalinkovaná. Protože v TSRE5 nemám zpětnou kontrolu, jestli to mám nalinkováno správně.
Poslední obrázek Ti dává kontrolu linku pomocí čísel databáze a v horním řádku pro Link písmena změní barvu na zelenou.
Nelze jako v MSTS linkovat až za hrot výhybky. Musíš dávat Pointer v max. do poloviny délky výhybky od JunctionPoint tedy červené svislé tyče s číslem.

Jestli se v tom opravdu pohotově vyznáte, máte můj obdiv a klobouk dolů. Tady jde také o to, jestli velmi složitě posouvat databázový bod za pomocí texťáků nebo je mnohem rychlejší spustit MSTS editor a bod posunout během sekundy. Já bych se opravdu bez MSTS editoru asi neobešel, podobně jako Dan u aktivit.

Typická stanice je Mělník. Mám málo linků, tak potřebuji na rychlost 40 celou skupinu kolejí. V MSTS je to brnkačka. Je to na obrázku vpravo ta zelená čára. Ale v TSRE5 tohle nelze, protože následuje výhybka proti hrotu. Tedy návěstidla vždy naházím v TSRE5, nalinkuji, co se dá a pak finálně kontroluji a dotvářím v MSTS. Protože nalinkování návěstidel v TSRE5 nemá kontrolu, jestli to mám správně. Na obrázku například vidíte, že dva linky pro rychlost 40 mají stejné číslo 37606, tedy nevíte, na kterou kolej který link směruje. Poslední dva zelené, když obrázek zvětšíte.
Melnik.JPG

OK. Zkusím najít nějaké podobnější zhlaví a dám screeny. Ale potřebuješ-li to linkovat 1x link 40km/h pro celou pravou skupinu, tak dáš link k první vexli stejně, jak to máš uvedeném screenu. Předpokládám, že nelinkuješ na manipulační kolej přivolávačku. Já to tak kdysi dělával u vjezových, nebylo to vždy a všude. Dnes zcela zbytečná věc.
Mám ale velmi špatnou zkušenost při "velké" počtu objektů na čtverci (zlobí to od 1500 obj./čtverec - u mě), že se stane pravidlem, že červený jehlan návěstidla se přepíše k návěstidlu jinému a hlavně při prvotním zaškrtnuím v "ShowListu" zmizí. Pak nastane opravdový problém. Vše se tváří v pohodě, pod to nezjistíš hned a ve hře klacek neukazuje buď vůbec nebo nesmysly.
Zmizení řeším to hned při prvotním osazení klacku okamžitým uložením editoru a teprve následným pohybem do místa určení. Abych měl neustálou kontrolu nad "bratrstvím" jehlanu a klacku, přes CTRL si klikem oba označím. Pokud zmizí jehlan (95% vždy) v této části editace, nemusím se bát, protože vše nalinkuji a ve finální úpravě "pohnu" návěstidlem kamkoli do strany a přes CTRL+Z vrátím zpět a jehlan se vždy objeví i tak vybledlý jako při počátku editace. To je má zpětná kontrola pro návěstidla. Dám uložit. Pak je to OK.
Jdu lovit screen s příkladem skupiny pro jednu návěst.

Klacek_Tutorial_1.jpg
1. Výběr návěstidla a vložení do koleje. (Vybral jsem zrovna sice správné, ale pro ukázku zcela nevhodné). Další ukázky jsou s jiným návěstidlem, leč se stanice Mělník shoduje. Místo Mělník, (Karlos a ČD 072). Navíc jsem začal ukázku na straně od Liběchova, pozdější postup je již od Všetat.

Klacek_Tutorial_2.jpg
2. Označení obou součástí klacku. doporučuji udělat ještě před jakýmkoli pohybem s modelem návěstidla. Při tomto tutorialu jsem jej musel osadit znovu, neboť při "Flip" otočení pro správný směr mi už červený jehlan nereagoval !!!

Klacek_Tutorial_3.jpg
3.
Před otevřením nabídky "Show list" je potřeba vypnout tlačítko "Select nebo Place New". Pokud tak neučiníte, odznačíte si návěstidlo nebo případně vložíte další nové !!!!

Klacek_Tutorial_4.jpg

4.
Pro jednotlivé "Linky" návěstí zaškrtnout a klinout v uvedeném pořadí. Ve spodku nabídky na tlačítko "Set Link" přibyde pořadové číslo řádku nabídky (důležité číslo pro funkci systému návěstidel pro zápis do TDB a dalších souborů).

Klacek_Tutorial_5.jpg
5. Před tímto úkonem je potřeba se přesunout do míst, kde se nacházejí směry pro jednotlivá linkování návěstí. Potom kliknout na tlačítko "Set Link" a ukázáním na správné místo pomocí Pointeru kliknout do místa, viz obr. 6.

Klacek_Tutorial_6.jpg
6. Kliknout v místě červené šipky pro daný směr linku, v tomto případě vpravo. Návěst se bude zobrazovat pro celou kolejovou skupinu.

Klacek_Tutorial_7.jpg
7. Zde je označená kontrola správného linku návěsti. V kolejišti výhybkový bod "4311", ve spodní části nabídky zapsáno v okénku "From" (odkud) - "To" (tedy kam). Zde je vidět i další bod, který program bere pro zápis a tím je v tomto případě další výhybka "4316". V případě kolejí šturcových je to koncové modré číslo databáze.

Klacek_Tutorial_8.jpg
8. Jako poslední z možností je příklad pro návěst "Volno", kde je opět kontrola dle čísel TDB, ale druhé číslo je až na druhé straně, tedy na druhém zhlaví. Kontrolu si můžete provést přesunem nad kolejí k tomuto bodu.
Následuje návrat k umístění návěstidla.

Klacek_Tutorial_9.jpg
9. Zavřete si nabídku "Show List", klikněte na tlačítko "Select" a "Pointrem" klikněte na návěstidlo. Pořád je zde vidět, že jehlan návěstidla není vidět. Tlačítky 2, 4, 6 nebo 8 na Num. klávesnici proveďte pohyb návěstidlem pomocí jednoho zmáčknutí kterýmkoli směrem. Následně přes kombinaci tlačítek "CTRL+Z" nebo pravým klikem myší a výběrem "Undo" vraťte návěstidlo do Vámi vybrané výchozí polohy.
Objeví se zmizelý jehlan. Jeho prokliknutím jen zkontrolujte, zda v levé části nabídky "Properties" souhlasí název návěstidla, které jste právě editovali. Mělo by k tomu zůstat návěstidlo v modrém průhledném hranolu.

Klacek_Tutorial_11.jpg
10. Nyní můžete kliknou komkoli do prostoru mi všechny objekty a uložit provedený úkon nebo pokračovat v další práci.

Doufám, že tento Tutorial pomohl. Dané zkušenosti s programem TSRE5 mám vesměs výborné, ale je potřeba důsledně kontrolovat úkony a pořadí postupů při editaci a stavbě tratě či při úpravách již hotového díla. MSTS RE to umí trochu jinak, ale tady to jde daleko rychleji.
Hraní a nervovým šokům zdar. GOOD LUCK.
Tygy.

3. linkování návěstidel: Pokud je "málo" řádků pro link jednotlivých návěstí, že nestačí např. 4 linky pro 40km/h, vymazáním nějaké výhybky mezi návěstidlem a "Linkovanou" kolejí je asi chyba. Zmizí databáze výhybky, přes kterou musí vlak projet. (Tedy doufám, že jsem správně pochopil dotaz). Platilo to i v MSTS, že pokud není dostatek linků pro danou návěst, je potřeba v souboru SigCfg.dat k danému návěstidlu přidat opisem další link. Podmínkou je a bylo, že jestliže už je návěstní sytém osazený někde v trati, nesmíš vkládat zápis pod již "Defaultní linky". V případě, že návěstní systém není daného návěstidla nikde použitý, je možno tyto řádky linků poskládat v pořadí pod sebe a přečíslovat, viz obr..
V opačném případě se položí návěstní sytém a tím pádem to poškodí trať.
Zobrazit přílohu 36805
Takto lze přidávat Linky i pro další návěsti - toto je jen názorný příklad. Platí jen v případě již požitého návěstního systému v trati !!!!!!
U tohoto příkladu je ještě potřeba změnit řádek SignalSubObjs ( 21 na ( 22 = počet návěstí.

Zdravím. Chci se zeptat, zda lze sprejovat terén i když mám již položené koleje, nebo objekty ? Potom by mne zajímalo, jak se nová textura uloží ve složce terrtex, zda s původním názvem, nebo má jiné označení. Jedná se o to , abych ji mohl dohledat a udělat pro ni alternativu, do složky "SNOW". Ještě se mi nepodařilo vyměnit ve čtverci texturu terrain za jinou. Pokaždé , když dám uložit, tak po následném načtení, tam zůstává ta původní. Předem díky za pomoc.:)

1. Výběr návěstidla a vložení do koleje.
Víš, je to hezké, že píšeš podrobný postup pro začátečníky. Základy znám, ty mne naučil MMouka osobně. :) Ale vezmi si tento příklad. Jako se mi stal zrovna v tom Mělníku. Aktivitář mi napíše do hlášení chyb, že mu nejde postavit návěstidlo na určitou kolej. Když kouknu do MSTS editoru, tak hned vidím kde je zapomenuté linkování. Ale když mi MSTS sebereš, jak to poznám v TSRE5, že ta a ta kolej není nalinkovaná? O tohle mi jde. Ale jak se zmiňuji, ideální to je probrat na nějaké slezině. Já sice MSTS editor budu používat i dále, ale někdy je ztráta času se přepínat jinam, když už mám otevřený TSRE5.

Tak Tutorial jsem pojal rovnou tak, že třebas někdo nový by mohl vědět do začátku info, které my "staré pasty" jsme neměli hned k dispozici nebo jsme byli líní hledat někde na webu a ještě v cizím jazyce. Je škoda, že kompletní překlad z angličtiny do TSRE5 nebyl dodělán a díky tomu shozen ze stolu díky negativním reakcím. Vím to, proto to zde zmiňuji. Taky mi angličtina úplně nevoní a občas musím s prosíkem na překladač a pokud jsem doma, tak i k synovi či dceři. Ti mají, díky angličtině vyučované za základní škole a pak komunikací při online hraní, dosti jiné návyky a hlavně znalosti a slovní zásoby a nemají problém něco dokonale přeložit. Tím ale netvrdím, že se v Anglii nedomluvím, jen ta slovní zásoba není do plna.
Ale problém se spadlým nebo poškozeným linkem klacku jednak bude v hlášení "Errors and Messages" v TSRE5. Napíše Ti to ikdyž nalinkuješ návěstidlo špatně, tedy příklad uvedu tzv. obrácené nalinkování tím, že Pointer umístíš dál než je první polovina výhybky, ke které link dáš. dám screen. Vliv na link nemá editace kolejiva pokud přímo danou výhybku nevyměníš za jinou klasickým smazáním a vložením nové.
Tutorial_spatný_link.jpg
Link "Volno" 441 do 450, Link "Návěst 40" 441 do 454 z tohoto screenu. Změnil jsem výhybku, změní se číslo na 451, tím nemůže být funkční link.

Tutorial_spatný_link_1.jpg
Tady již v hlášení výpis chyb k návěstidlu. Po uložení se číslo 451 ještě změnilo na 442, v ukázce je náhled kliku chyby k dalšímu postupu.

Tutorial_spatný_link_2.jpg
Po znovu otevření Editoru udělá výpis errorů. Klikneš na "Broken link", napíše i číslo linku, klikneš na "Select Object", objeví se odkaz níže "Jump", napíše i souřadnice umístění objektu. Klikem na "Jump" tě posune přímo nad objekt, pokud objekt není již instalovaný, je i tak možnost smazání objektu. Je potřeba to udělat, ať se již hlášení neopakuje příště.

Tutorial_spatný_link_4.jpg
Pokud se neobjeví v menu návěstidla špatný link, je lepší přelinkovat celé návěstidlo.

Zdravím. Chci se zeptat, zda lze sprejovat terén i když mám již položené koleje, nebo objekty ? Potom by mne zajímalo, jak se nová textura uloží ve složce terrtex, zda s původním názvem, nebo má jiné označení. Jedná se o to , abych ji mohl dohledat a udělat pro ni alternativu, do složky "SNOW". Ještě se mi nepodařilo vyměnit ve čtverci texturu terrain za jinou. Pokaždé , když dám uložit, tak po následném načtení, tam zůstává ta původní. Předem díky za pomoc.:)
Určitě to lze, nedělám to jinak. Ale pozor na nastavení Pointeru, kde by měl být v režimu "Stick to Terrain". V režimu "Stick to All" nesprejuje pod objekty.
Pro dohledání textury upravené malováním je to trošku asi složitější, ale označuje je například takto "-11f54da8_14_0.ace". Stejně je asi potřeba je otevřít všechny a v případě malování cesty ve sněhu při upravené textuře sprejováním to bude trošku umění. Ale potřebuji to zkusit taky, protože bude potřeba v zimě mít všude plošně zaváto sněhem. ;)

A další oříšek pro TSRE5.
Jak to děláte se silnicemi?
Já jsem včera potřeboval trochu snížit už položenou silnici. Samozřejmě v TSRE5 je to brnkačka. Zruším databázi, snížím model obnovím databázi a tak dokola. Pak ve finále musím u modelů silnice Road označit každý rovný díl a přes tlačítko Ctrl 4x klávesou zvednou nahoru, aby nebyly schody mezi ostatními silničními díly. (tohle zase v MSTS nejde)
Jenomže u 4proudých dílů se často nepropojí všechny databázové pruhy. Například jeden je nespojený a tedy auta dál nejedou. (tohle následně v MSTS jen označit, tak nastane fatal error a MSTS spadne) . Pak jedině v TSRE zrušit databázi, uložit, přepnout se do MSTS a tam tento silniční díl označit a tím se už databáze propojí. Pak jen uložit.

Nebo je možné, že máte nějaké opravené nepůvodní silniční díly, když na tohle ještě nikdo neupozorňoval.

Taky jsem chtěl vědět, jak se gumuje nad kolejí nepotřebná trolej. Zatím mi to nikdo neporadil a už jsem se na to ptal.
Jinak silnice pokud je v rovině, zvednu tak že nejdříve si umažu komplet databázi od silnice, O kolik potřebuji zvednout, jsi samozřejmě dopředu musím rozmyslet , případně vyzkoušet. Pokud Nechci měnit polohu silnice ale jenom výšku, kliknu na silnici a pomocí kolečka myši a případně tlačítka ctrl pro zjemnění pohybu, zvedám nebo spouštím.
Vlevo na kartě proprijety kontroluji u souřadnice y. Pokud potřebuji náklon, funguje to stejně jako u kolejí. Vlevo dole je možnost dělat sklon silnic a kolejí pomocí zápisu čísel, například 30, vyberu si ze čtyř možností. Nejvíce však využívám sklon v promilích.
Naštěstí to v tsre5 funguje lépe, nežli je to v MSTS. Tam totiž po pokládce 1.dílu silnice nelze otáčet natáčet a nebo jinak manipulovat. Tady lze kdykoli cokoli.
Zarovnávám většinou Vyškově ke koleji kvůli přejezdu, nebo položím kamkoliv volně, zrovna na potřebnou výšku a tlačítkem F srovnám terén. Tlačítkem H se modely srovnávají k terénu.

Jinak jsem objevil kouzelné tlačítko pro automatické malování pod kolej. Stačí vybrat barvu, rozsah, intenzitu, malovací mód a danou kolej. Umí to namalovat kompletně traťovou kolej od výhybky k výhybce, maluje to od každou traťovou kolej zvlášť. Někdy neumí přejít z jednoho čtverce do druhého čtverce přes červenou čáru. Ve stanici je potřeba klikat Pod každou výhybku. Maluje to i pod silnice.

Tygy, já opravdu vím, jak se manipuluje se silnicí, to mi vysvětlovat nemusíš, ale dotaz byl ten, že když skládáš silnici, tak u čtyřproudé se nepropojí jedna databáze a dá se to vyřešit jen v MSTS.
Já si poradím díky tomu že mám MSTS, ale jak to řešit, když MSTS nemám. To je i případ jiných stavitelů. Ale opravdu je možné, že mám já vadné silniční díly z defaultní nabídky MSTS. A například jestli v silnicích Xtrack se tohle neděje.

Trolej odebereš parametrem 2 Zatrhneš Custom a napíšeš 2. Pokud je tam vyplněná nula, přepíšeš na 2.

Tygy, já opravdu vím, jak se manipuluje se silnicí, to mi vysvětlovat nemusíš, ale dotaz byl ten, že když skládáš silnici, tak u čtyřproudé se nepropojí jedna databáze a dá se to vyřešit jen v MSTS.
Já si poradím díky tomu že mám MSTS, ale jak to řešit, když MSTS nemám. To je i případ jiných stavitelů. Ale opravdu je možné, že mám já vadné silniční díly z defaultní nabídky MSTS. A například jestli v silnicích Xtrack se tohle neděje.

Trolej odebereš parametrem 2 Zatrhneš Custom a napíšeš 2. Pokud je tam vyplněná nula, přepíšeš na 2.
Téma bys měl poslat screen, Jak není propojená jedna databáze na čtyřproudé silnici. Všechny čtyřproudé silnice, které jsem kdy Pokládal, byly originál kuju msts.
Nebo uveď konkrétně modely, u kterých se databáze nespojí

Téma bys měl poslat screen, Jak není propojená jedna databáze na čtyřproudé silnici.
Tady je to názorně vidět. Je to chyba modelu silnice od počátků této hry. Silnice US čtyřproudé. V MSTS se to ale spojí, oproti TSRE5. Proto se nabízí otázka, jestli ten model někdo neopravil. Nehledě k tomu, že model této silnice verze Road je o 4x CTRL šipka níž než ostatní silniční díly. Ale to jde zvednout právě v TSRE5.
sil4_1.JPG
sil4_2.JPG
sil4MSTS_1.JPG
sil4MSTS_2.JPG

Tak na té silnici je to tady hodně opravdu vidět. Ale protože to je silnice amerického typu se žlutými čárami uprostřed, já je nepoužívám. Zkusím se na to podívat v editoru, ale mám dojem, že už někdo ty modely opravoval. Jinak nové modely těchto silnic jsou v DB Track Road. Můžeš si vybrat i silnice se svodidly nebo se svodidly v kombinaci s křovím. Zaručeně na sebe pasují.
A musím ocenit i jejich snahu s názvem modelů silnic, protože mají označeno DB_Us1Road....... a model přesně odpovídá původnímu modelu z msts, tedy až na tuhle anomálii. Databáze samozřejmě pasuje.
Dám během odpoledne nějaké nové screeny se svojí Trati, kde jsem zrovna dělal kousek dálnice u Nových Ouholic. Chtěl jsem si vyzkoušet i připojovací a odpojovací pruhy.

Back
Nahoře