Editor tratí do Open Rails

Dobrý den, já v případě nepropojení databáze 4-proudové silnice (v TSRE5) použiji nejkratší oblouky (místo 20d jen 5d), pak už se databáze propojí.

Na obrázku je právě oblouk 5d. :) Z jedné strany je normální a z druhé strany takto rozházený. A takto jsou komplet oblouky US. Tedy jen 4 proudé.

Dálnice_090-N.Ouhol_1.jpgDálnice_090-N.Ouhol_2.jpg
Tak to je zrovna náhled na ty kousky dálnice u Nových Ouholic. Jde to stejně jako s editovat koleje případně. Má to několik typů dálničních úseků včetně mostových.

Je to tak, Zbyněk pravdu má, že je to potíž s databází pro čtyřproudé silnice typu US1Road. Je to chyba základní databáze MSTS, zvolena je špatná délka. Dělají to všechny zatáčky pro 4 pruhy na vnější databázi s označením úhlu 5d. (US1Rd4l500r5d.s, 1000r5d.s atd., )
Takže bude potřeba upravit délku databáze pro tyto silnice. Jen tedy mnou použité modely jsou z řady DB Track a jsou již prodloužené, takže vzájemně pasují bez propadlin.

RDB_Problém_1.jpg

Tohle je originální zápis v Tsection.dat (156kB)

TrackShape ( 210
FileName ( US1Rd4l500r5d.s )
NumPaths ( 4 )
SectionIdx ( 1 -4.5 0 0 0 278 )
SectionIdx ( 1 -1.5 0 0 0 260 )
SectionIdx ( 1 1.5 0 0 0 262 )
SectionIdx ( 1 4.5 0 0 0 280 )
RoadShape ( )
)

tomu odpovídá sekce:
TrackSection ( 280
SectionSize ( 1.5 0 )
SectionCurve ( 506 -5 ) potřeba přepsat na - SectionCurve ( 504 -5 )
)
a sekce :
TrackSection ( 278
SectionSize ( 1.5 0 )
SectionCurve ( 494 -5 ) potřeba přepsat na - SectionCurve ( 494.5 -5 )
)

Výsledek je tento :
RDB_Problém_2.jpg

To bylo zatím pro sekce US1Rd4L500r5d.s,
Udělám to i pro ostatní, které jsou vadné a já to tedy v balíčku ÚZK opravím a dám pak k downloadu.
Ti, kteří používají svůj vlastní Global a mají tedy vlastní Tsection.dat, učiní tak opravou přepsáním v souboru. Tím by chyba měla být eliminována.
Ale .... Má to jedno velké ALE !!!! A to, že nežli dojde k opravě v souboru Tsection.dat, bude potřeba vypnout příslušnou databázi nad těmito silnicemi. Mohlo by dojít k destrukci souboru "tvojetrať.RDB" a víte co by, kdyby??? Víte. Ale zase je možné to zálohovat nebo opravit zpět zálohovaným Tsection.dat před úpravou, že.

Než se tady všichni vrhnou do zápisů v GLOBAL - jeden dotaz: Máte to vyzkoušené i v New Roads?
Buď trochu více konkrétní. Co máš přesně n mysli??
New Roads jsou okousek delší modely, které mezeru na screenech retušují, ale databáze k nim je stejná, viz scr čl.424

Zde je scr modelů z New Roads, sice nemají textury, ale bezchybné spojení je vidět.
RDB_Problém_3.jpg

Já jsem právě myslel, že chyba bude jenom u mě, protože používám úplně základní kolejivo a silničivo :) z MSTS, kde jsem jen doplnil volné pozice a ty co bylo potřeba navíc, tak jsem odebral všelijaké kolejové i silniční nesmysly. Tím se mi tam vešlo vše a nabídka v menu je mnohem přehlednější.

Tedy když pak někdo udělal Xtraks, tak jsem myslel, že tento bug opravili, když tady na tohle nikdo neupozorňoval.
Ale pamatuji si, jak jste jezdili někteří na chalupu do Olešné, tak jste tady informovali, že jste právě tento problém řešili. Regedit, Tom Kanka, Deterio, Tax.... Tedy pokud jste se tam dopracovali k výsledku, stačilo by jenom na to navázat a ne vše vymýšlet znovu. Já na tyto sleziny nejezdil. Tax mne jednou lámal, když jeli na místo autem. Mě se to nehodilo, protože na neděli jsem měl nějaké fidlání.

.... New Roads jsou okousek delší modely, které mezeru na screenech retušují, ale databáze k nim je stejná, ...
Tím bych si právě nebyl tak zcela jistý. NewRoads nejsou jen modely ale především jiný Tsection.dat.
Já tam tedy problém nevidím:
NewRoads.jpg
Víš já si velmi vážím toho co děláš, ale trochu mě znepokojuje to přepisování Globalu.
V dobách, kdy jsi stavěl svou 090 bylo tvoje UZK něco nového. Jenže uplynulo už mnoho let a mezitím jsme se naučili spoustu věcí ohledně alternativního koljiva řešit i jinak. Tvůj rozšířený XTracks se stal základem pro mnoho tratí, jenže pak přišli kluci s tratí 310 a jejim Globalem, což je vlastně tvůj Global 090 (tedy Xtracks +UZK) rozšířený právě o NR, a na něm stavěli mnozí další. Do toho vznikaly Uniglobaly, apod. a neustále se zde někdo dotazoval proč mu nějaká trať dělá psí kusy, protože v Globalech byl takový mrdník, že už se v tom nikdo nevyznal. A začalo se ctít to, že do Globalu se nehrabe. Potom byl celkem klid, občas se někdo ozval kvůli tomu nešťastnému Uniglobalu, ale vypadalo to, že už je jasno. A tak mě trošku vyděsilo, když ty najednou začneš někomu radit, aby si ve svém globalu začal něco přepisovat.
To prosím neber zle nebo osobně. ;)

Tím bych si právě nebyl tak zcela jistý. NewRoads nejsou jen modely ale především jiný Tsection.dat.
Já tam tedy problém nevidím:

Víš já si velmi vážím toho co děláš, ale trochu mě znepokojuje to přepisování Globalu.
.......
Spíš se tady jedná o to, že tento zápis je od počátku počátků, tj. od prvotního programu KUJU - MSTS, leč jsme to si nikdy nijak neřešili. Dokonce ani Microsoft ani Kuju to neřešili nějakým updatem. Takže pokud jsme začínali stavět jen na základu z MSTS ( tím mám na mysli původní global s Tsection.dat velikosti 156kB ), byla chyba už tam. a neseme jí s sebou celou dobu. Zbyněk se o problému zmínil, tak hledáme řešení.
Já jsem tsection.dat z new roads nepoužíval, vše je jen z XTracks, ale ani tam to nikdo neopravil ani do poslední verze. Pokud stavím na tomto, musím si to opravit. Zápis chci nabídnout všem, pokud mají tento problém a mají zájem jej vyřešit. Ale ze scr si myslím, že tam máš rovinu a za ní teprve zatáčku. Nejde to úplně poznat.
Můžu se do New Roads podívat, jak je to tam.
Tady je výsledek:
_INFO ( Build 00027 )
_INFO ( Created by Tsect.exe, V1.2 on 11/14/2004 )

TrackSection ( 280
SectionSize ( 1.5 0 )
SectionCurve ( 506 -5 )
)
Je tam stejná chyba jako v originále !!!!! I Ostatní sekce silnice ( jsou tam celkem 4 ), mají hodnoty stejně.
Ta chyba se objeví jen v případě, že jsou instalovány 2 zatáčky a více za sebou, dělá to jen vnější oblouková sekce i v kombinaci s jinými 5d silnicemi, tj. kombinace r250/5d - r500/5d r250/5d - r1000/5d, r500/5d - r1000/5d.
Chápu obavu z úpravy, ale jiná cesta není, pokud stavitel nechce ustoupit od používání těchto modelů s chybnou databází. Modelu silnice to je jedno, pokud nahradíš silnici domkem nebo čímkoli, pořád k tomu je databáze přiřazená a není jiné východisko nežli oprava databáze.
V podstatě, když to shrnu, si to opravíme my stavitelé a s nějakým dalším Update tratě to musíme dodat s opraveným Tsection.dat daného Globalu patřícího k trati.
Pokud je ale nějaký takový Addon daný veřejně do placu, měl by být opraven a vydán s opravou a s upozorněním na předchozí chybu. Proto to udělám u UZK. Je pak na každém, zda to chce přijmout nebo nikoli.
Tato diskuze a polemika je naprosto v pořádku. Vážím si toho, také proto to řešíme zcela otevřeně. Mohli jsme si to napsat v několika SZ, ale to by se těžce míjelo účinkem.
Díky za reakci.

Já jsem právě myslel, že chyba bude jenom u mě, protože používám úplně základní kolejivo a silničivo :) z MSTS, kde jsem jen doplnil volné pozice a ty co bylo potřeba navíc, tak jsem odebral všelijaké kolejové i silniční nesmysly. Tím se mi tam vešlo vše a nabídka v menu je mnohem přehlednější.

Tedy když pak někdo udělal Xtraks, tak jsem myslel, že tento bug opravili, když tady na tohle nikdo neupozorňoval.
......
To je v pořádku. Škoda je, že jsem neměl čas před těmi lety, mohli jsme to mít již dlouho vyřešeno. Ale jak je známo, na "kdyby" a na "co když" se to nehraje ani v normálním životě. Chce to nějakou tu slezinu.
Zkus si na mě v nějakou volnou chvilku a poraď, jak umazat tu trolej. Díky.

... Ale ze scr si myslím, že tam máš rovinu a za ní teprve zatáčku. ...
Nemám. Jedná se o dva oblouky US1Rd4l500r5d.s.
Tady jsou čtyři za sebou:
NewRoads.jpg
Nemůžu si pomoct, všechno sedí. Asi mám nějaké nadpřirozené schopnosti.
Jedná se o NewRoads verze 4 (Build 00038)

EDIT: Funguje mi to i pod GLOBAL310

Tak to je v háji. Máme to rozbitý jen my dva se Zbyňkem.
Scr má i silnice 250r5d i 1000r5d. U 250r jsem to přeházel přes "X" k té špatné, proto nejsou spojené ty ostatní 3 databáze. Vzadu je 1000r, tam je to samé. 500r uprostřed má opravenou databázi.
Build je z 0038.
RDB_Problém_4.jpg

Doplním info o malované textury v editoru. řešila se tu velikost další věci. Tak zatím podle úprav malovaných textur z editoru má každá své specifické číslo. Pokud je nakopírujete do Terrtex/Snow, budou se zobrazovat namísto šedých placek. To je ale asi známé. Velikost upravené textury z editoru vychází z velikosti původní textury použité pro terrtex povrch. Z velikosti textury 512/512 171kB se vytvoří textura 512/512 771kB. Pokud je textura menší, logicky bude velikost menší a naopak.
Ruční úpravou textury přemalováním na zimní se vždy sníží velikost textury, někdy o 1/3, někdy až o polovinu vzhledem k použitému množství "sněhové nadílky". Není asi úplně potřeba malovat všechny textury zvlášť na sněhové, stačí vybrat jeden solidní sněhový povrch a přepsat na potřebné textury. Ale doporučuji u specifického terrtexového podkladu vymalovat zvlášť. Ukázky úpravy na zimní textury jsou ve vlákně "Trať Praha - Děčín". Nebudu vkládat duplikáty. Je to zbytečné.

Máme to rozbitý jen my dva se Zbyňkem.
A kde to rozbité nemají? Pak by nebyl problém si modely silnic zkopírovat o nich, ne? Ale jsou to jenom silnice a v MSTS se i tak spojí, proto jsem to neřešil. Jenom by mne zajímalo, co by to udělalo z již osazenými silničními díly, kdyby se model vyměnil.

Tak je tu další pokus dělaný v editoru trati na zimní úpravu textur. Porovnání stejné místo, jiné období.
Chaba_D8_zima_nově_1.jpgChaba_D8_zima_nově_2.jpgChaba_D8_zima_nově_0.jpg
Tento screen představuje rozdíl v ušpinění sněhu s náznakem odfoukání vlivem jízd vlaků a vlevo ještě bez úprav.

Potřebuji ale poradit, kde se dá nastavit změna načtení textur pro Forest na zimní, neboť toto mi nefunguje, přitom zimní texturu pro Forest mám dle názvu i období správně.

Back
Nahoře