Hlášení chyb a chování v Open Rails

Kdyby OR smazal a cele to znovu nainstaloval fungovalo by to. Prostě si hrál s něčim a teď mu to nejde a nehraješ to náhodou v okně.

Zkuste si pohrát s touto hodnotou rychlosti plnění brzdového potrubí. Má znatelný vliv na prodlevu plnění/vyprazdňování brzdového válce.
Ahoj, tak jsem zkoušel měnit tu hodnotu. Těch 100 PSi si nastavte jako absolutní minimum, pokud chcete, aby vám brzdy fungovaly jako v MSTS tak 200 PSi.

Dobrý den
já jsem dal dokonce hodnotu 999 ( 1 000 je maximum) a přes toto opatření tramvaje bezproblémově jezdící v MSTS se v O-R odbrzďují několik minut a to i takové engy kde byla tlakovzdušná brzda potlačena nebo zrušena vůbec. Takže si s tím vůbec nevím rady .....

Pánové, nechci vám do toho kecat, ale brzdy se, alespoň v MSTS, musí dělat od základu tj. postupným a vzájemným laděním dílčích parametrů eng/wag souboru... A pochybuju, že v OR tomu bude jinak. Pokud OR čte eng/wag jinak než MSTS (jako že pravděpodobně ano), nečekejte, že to spraví nějaký zázračný parametr, ten v tom akorát nadělá ještě větší paseku. Protože nastavovat manuálně absolutní hodnotu rychlosti plnění soupravy, navíc v uživatelském rozhraní, je vzhledem k ambiciózní koncepci OR, nesmysl. Na to už máme zcela funkční parametr TrainBrakesControllerMaxReleaseRate... OR by mu naopak měl dodat významu maxima (od významu prakticky konstantní hodnoty nezávislé na soupravě - máme-li tedy dost vzduchu v HV), a ne přidávat další duplicitní parametr fixní rychlosti plnění...

Krom toho, někdo mi nedávno říkal, že OR má problémy, protože narozdíl od MSTS naprosto přesně a správně zpracovává a vyhodnocuje zadané údaje (což je nesmysl, protože v engu/wagu to, co si nastavíte, to skutečně naměříte - brzd nevyjímaje) ... V tom případě: 100 psi/s jako absolutní minimum? Really? :D

Pajavlaky má pravdu v tom, že to bude chtít naladit od úplného začátku a jinak než MSTS. Co my, vy víte, jestli MSTS vůbec vše ještě nějak nepřepočítává nějakým interním parametrem? To koneckonců může OR dělat taky a jinak.

Ladil jsem si lokomotivy x6x tak, aby rychlost pohybu ručičky zabrždění a odbrždění na manometru odpovídaly tomu jak je na videu:

Parametr OR: 100 PSI/s

Lokomotiva:
Brzdové válce
MaxReleaseRate( 4 )
MaxApplicationRate( 12.5 )

Nastavení 3-cestného ventilu
TripleValveRatio( 2.5 )

Kapacita kompresororu
AirBrakesMainResVolume ( 15 )

Brzdové potrubí
TrainBrakesControllerMaxReleaseRate ( 7.5 )
TrainBrakesControllerMaxQuickReleaseRate ( 11.25 )
TrainBrakesControllerMaxApplicationRate ( 5 )
TrainBrakesControllerEmergencyApplicationRate ( 50 )

Bohužel se mi nechce ladit každý vagón zvlášť, tak pro úpravu brzdícího účinku ladím jen tento parametr:
Vagón:
Tlak v brzdovém válci, kdy působí největší brzdný účinek
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce ( 73 )

Odpovídá tak, aby osobní vlak ČD362 s 10 vagóny Ampz zabrzdil na rychlobrzdu na maximální vzdálenost do 700 m ze 100 km/h.

Ad Icik

Díky za vysvětlující tabulku. Snad se mi s její pomocí podaří vyladit tramvaje, které jsou tak trochu stranou zájmu železničních příznivců.

A prosím ještě dotaz:
Jak jsem výše uvedl, mám v Nastavení OR 999 . Není to přes povolenou limitní hranici ?
Mám totiž dojem, že vzhledem k původnímu nastavení (100) se efekt sice zlepšil, ale ne 9x. Ten dojem mám i u klasických železničních vozidel.

Předem díky za případnou odpověď.

Ten parametr určuje rychlost plnění brzdového potrubí z pomocného vzduchojemu. Jestli jsi v tomto vzduchojemu příliš nízko tak ti nepomůže ani 1000.
Koukni na parametr AirBrakesMainResVolume, nastav ho minimálně na 30 a pozoruj změnu. Optimální hodnotu tohoto zásobníku si pak musíš nějak zjistit(vytestovat).

U O. Janiše máme 020, které se nechtěj zobrazovat v OR. Může se na ně někdo zkušený podívat. Mám i balíček skinu na tyto modely a ani ty se nechtěj zobrazovat. Předem děkuji.
btx761.jpg

Pikku děkuji. Funguje.
Jinak v aktuální verzi funguje omezená rychlost včetně zobrazení značek a lze ovládat páku tam i zpět při jízdě vlaku. Tedy te hlavně pro PepkaQ, který brzdí tramvaje zpětným chodem.

Ad alcapone :

Díky moc z zprávu. Hned jdu sosat ....... :-)

Nejde ani tak o to jak tramvaj zabrzdit (i když někdy také), ale jde o to, že TRAM signalizace je jednosměrná.
Díky tomu je v MSTS možné s přepnutým reverzem projet návěst Stůj a dojet do zastávky jako druhý vlak - například při večeních a nočních přestupech.
Tato funkce také pomáhá "rozhýbat" zaseknuté návěstidlo ..... e.t.c
Jsem zvědav jak to bude fungovat v O-R. Doufám, že stejně jako v MSTS.

Včera jsem náhodou zjistil zajímavý (vedlejší ?) efekt příkazu CTRL+M. Na 4-kolejné smyčce jsem čekal na odjezd. Vedle přijela dvojice linky 14 a protože se naše dráhy kříží, tak trpělivě čekala na můj odjezd. Dal jsem CTRL+M a na mojí návěsti se objevil signál Stůj a té čtrnáctce se otevřela vlaková cesta. Zajímavý efekt. Pokud je to známé všem - pak se omlouvám za tento komentář.

Tak bohužel moje radost byla předčasná.
Verze X3411 stažena a uvedena v činnost. Vždy při jízdě vlaku v nenulové rychlosti stejná hláška a stejný efekt.
"Reverz zablokován."
Testováno na tramvajích ČKD-Tatra (včetně starých OMV) a dále na lokomotivách řady E499.1 , T466.0 , M240.0 , M262.0 atd.

Pouze na parních lokomotivách to funguje - ale tam to funguje již na verzi X2127. Starší verzi na test už nemám

Tak se omlouvám, já jsem šiboval a povedlo se mě to, tak jsem hned napsal. Teď jsem na to kouknul znovu. Ano polohu lze měnit, ale pouze do 5 km/h. Tedy otázka, pokud to maj blokované do této rychlosti, zda by to nešlo zvýšit.

Ano pomocí CTRL+M si pomohu. Touto zkratkou hodíš zabezpečení do ruky a musíš sebe ovládat ručně, ale AI jede furt na automatiku, tedy je rychlejší v navolení si trasy pro sebe. Podmínkou je stát. Navíc, toto musíš použít, když přejedeš červenou a zasáhne záchranka. Jinak soupravu neodbrzdíš. Couvneš před návěstidlo a zase zkratkou přepneš do automatu a frčíš dále.

Jé, z vyřešení nezobrazujících se Balmů mám velkou radost! Dokázal by někdo říct, kde byl zakopanej pes? Když porovnám wag Pikkův a původní, vidim výrazný rozdíl v zápisu světel, mohlo by to být ono?

A nešel ten reverz nastavit v ENG nějak ?

Zatím jsem tam nic takového nenašel. A pochybuji o úspěšnosti takové snahy. U parních lokomotiv to vnímám tak, že tam se především jedná o nastavení šoupátek a reverzace je tedy až druhý výsledek jedné funkce. To že MSTS to nemá blokované a O-R ano - to mi připadá jako schválnost. Něco jako jsou pískáčci-teroristé ....... :-)

Zdravím

dnes jsem testoval na X3411 funkci příkazu CTRL+A.
Je to skvělé !
Rychlé vypínání jízdy na 0 jsem ocenil zejména u tramvají s jemnou mnohastupňovou tyristorovou regulací jízdy.
Na krátkých mezistaničních úsecích mi to konečně umožnilo být skoro tak rychlý jako v provozu pod MSTS.

Pane Howky, prosím - mohl by jste se přimluvit u autorů O-R aby podobnou funkci aplikovali i na EDB ?
EDB na tramvajích je ovládaná klávesou D. Logický ekvivalent by tedy byl CTRL+D.

Díky

Ještě bych si dovolil publikovat jedno (dvě) doporučení.

V podmínkách provozu naší bývalé ČSR je na železničních a zejména tramvajových tratích daleko více zastávek umístěných na pravé straně ve směru jízdy. Z tohoto důvodu jsem v O-R v rubrice "Nastavení" přehodil příkazy Q a SHIFT+Q.
Díky tomu ovládám pravé dveře příkazem Q a nemusím se "mordovat" s dvojhmatem.

Také doporučuji přehodit funkce Home a End. Pokud máte klávesnici na které je "šestice" těchto příkazových kláves uspořádána ve dvou sloupcích a třech řádcích - je logičtější když Home je pohled podél vozu vlevo a End je pohled podél vozu vpravo .....

Naposled editoval moderátor:
Nebudu citovat, fotky jsou na předchozí stránce. Včera jsem projel v testovací aktivitě nový úsek z Polomu do Bohumína, abych se podíval na chyby, co zde ukazoval Alcapone. U něj nová návěstidla s PUR plackou byla potmě nebo ukazovala nesmysly. Bohužel, tuto situaci se mi nepodařilo nasimulovat. Vše celou cestu svítí jak má, v Bohumíně jsem na 50 přijel k peronu a vše bylo v pořádku. Ale velké plus proti MSTS. Stanici Polanka nad Odrou jsem projel na volno, což bude v MSTS možné jen na výstrahu, protože je zde velké množství nalinkovaných vlakových cest. Také mne zajímalo, jak bude plynulý průjezd Ostravou a zatím žádný problém.
Ale jeden problém jsem našel. Nešel mi rozjet Railjet. Až po výměně soupravy za nějakou s Taurusem, který je v BP vše fungovalo normálně. Je nějaká úprava pro Taurusy od Jirky T. ? Aby normálně fungovaly v OR ? Jestli nepovolí brzda, netuším. Nebyl čas tohle řešit.

Zbyněk Šemora:co přesně tam bylo za problém ? Já jsem s modely od p.Tovačovského jezdil a v poho :)

Back
Nahoře