LINUX a MSTS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna eRKO
  • Datum začátku Datum začátku
Právě že mám zkušenost, že za grafické efekty "může" i verze Wine. Třeba GTA VC - s novějšími verzemi Wine rozsypaná grafika, rozpadlé modely, popřehazované textury; s verzí 1.1.40 je vše v pořádku. Budu to muset vyzkoušet i u MSTS (s GTA jsem laboroval až po instalaci/smazání MSTS)

Časem to určitě zkusím a napíšu, jak test dopadl.

Ronoath napsal:
Právě že mám zkušenost, že za grafické efekty "může" i verze Wine...

No jasně, já jsem osobně zatím nezkoušel jiné hry, takže to nevylučuju. Ono se Wine chová u každé hry (programu) jinak, proto taky existuje tolik verzí a proto někdo vytvořil PlayOnLinux, aby bylo možné verze Wine kombinovat.

Konkrétně u MSTS na to má ale i grafika svůj vliv. Tedy, konkrétně NVidia. Jak jsem procházel diskuze, tak ATIny celkem problémy nedělají, ale NVidie jsou léta letoucí na linuxu pekelnou duchařinou. Poté co před pár měsíci Linus Torvalds vzkázal veřejně NVidii "Kalousku jsi jednička :D", začaly se teprve hýbat věci kupředu - viz funkčnost posledního experimentálního ovladače oproti stable vydání a nedávno ohlášené zveřejnění dokumentace.

Naposled editoval moderátor:
Já to slyšel naopak, ATI je na Linuxu peklo a naopak nVidia má celkem dobré ovladače (ale proprietární). Můžu to potvrdit, na ATIně jsem nebyl schopen rozjet ani celkem nenáročné GTA San Andreas (FPS okolo 1), které mi ve Windowsu jelo na nějakých 15FPS. Avšak na nVidii mi jede srovnatelně s Windows (ikdyž tady porovnávám jabka s hruškama, ono na 10let starém PC odcházejícím do křemíkového nebe je to něco jiného než na novém s FX-6300). MSTS jsem ještě nezkoušel, ale můžu na to dneska mrknout a hodit sem, jak jsem dopadl.

Jo v minulosti to tak bylo. Kdysi jsem to na jednom PC řešil a na ATIně to byla noční můra pokud šlo o akcelerovanou grafiku, v podstatě nebyly opensource ovladače a proprietární nefungovaly (nebo nešly pořádně zkompilovat). Proto jsem posléze spoléhal na NVidie. Postupem času se ale všechno obrátilo naruby... až do stavu kdy Linus poslal NVidii tam kam slunce nesvítí...

Jinak dneska jsem vyzkoušel jak MSTS tak RE.

Hra ve volné jízdě naprosto dokonalá, kupodivu jsem nezažil zadrhávání nebo zpomalování v hustě osazených čtvercích tak jak to znám z W7. Testovací jízdu jsem jel na trati BP po trase Pardubice - Hradec Králové - Týniště n. O. - Choceň - Pardubice. FPS jsem nehlídal (snad příště). K zadrhávání nedocházelo dokonce ani při zrychleném času (Ctrl+T při přepínači -timeacceleration). Zvuk maká jak má. Akorát to holt není fullscreen.

RE funguje bez závad, dokonce v linuxu (KDE) lze ve speciálním nastavení okna zvolit vynucení velikosti a voilà - klidně mám hlavní okno Route Editoru o velikosti třeba 1280 x 1024 (doporučuju dodržovat poměr 4:3). Jedinou vadou na kráse je neustále blikající informační proužek na spodu okna. Jinak úplná spokojenost, odezvy RE okamžité (oproti W7 kdy čekám i 1 sec. než se mi přepnou nástroje, otevře okno výběru objektů apod.).

Takže hurá do toho, můžete zavařit procesory :D :D :D :salut:

Naposled editoval moderátor:
Spíš rozpálit dedikované grafiky v noteboocích. Už jsem to jednou na svém Aceru provedl, a to odborně: Rozpálená grafika upálila základní desku. Pozdravujem Husa:-D

Já zase ve starém PC měl nForce4 a to je vyhlášený přímotop. Byl na tom jen takový malinký pasivek, takže se pravděpodobně spálila grafika, tudíž jsem byl nucen za 4 stovky koupit ultravýkonnou HD5450. Jednou jsem dělal "pokus". Vzal jsem do kapátka destilku a kápnul trošku na chladič. Voda se okamžitě vypařila. Jsem si myslel, že nevydrží ani půlrok, ale v tomhle polofunkčním stavu vydržel 3,5 roku. To už vzaly za své RAMky.

Jinak k MSTS na Linuxu - dneska to nějak haprovalo, všude byly různé patvary v obraze. To jak v GTA, Trackmanii, NFS Most Wanted, tak v MSTS (ovšem MSTS se ani nehlo, 1FPS, vše ostatní jelo), tak jsem se rozhodl, že zkusím nové beta ovladače, které údajně řeší hodně problémů, tak jsem stáhl dnes vydané 331.17, které ovšem nefungují na verzi jádra 3.11 a vyšší. Takže jsem byl nucen stáhnout starší 331.13, které ještě nemají podporu pro jádro 3.11, ale existuje na ně patch (na 331.17 nefunguje). No, problém s ostatníma hrama se vyřešil, žádné artefakty, ale MSTS hodí jen chybovou hlášku, jestli jsem opět něco podělal...

No tak nevim, dnes jsem to tedy zkusil s Wine verze 1.7.4, na té hra hned po zapnutí aktivity nebo prohlížení trati spadla.

Na verzích 1.3.28 a 1.4.1 se začla načítat, ale dostal jsem jsem se jen k hlášce "Nastavuji simulátor", pak to hodilo chybku, tu výpis z konzole. Hra jako taková se načítala dost dlouho.[/code]

Kód:
fixme:d3d_surface:surface_cpu_blt Filter WINED3D_TEXF_LINEAR not supported in software blit.
wine: Unhandled exception 0x80000003 at address 0x4504af (thread 0009), starting debugger...
01.jpg

Taky jsem, vzhledem k tomu, že mám 64-bitový systém, musel do proměnné LD_LIBRARY_PATH přidat cestu /usr/lib32/, takže když jsem použil Wine nainstalované pomocí PlayOnLinux, tak příkaz vypadal nějak takto.

Kód:
LD_LIBRARY_PATH="/usr/lib32/:/usr/lib/" /home/ja/.PlayOnLinux/wine/linux-amd64/1.4.1/bin/wine train.exe -mem:512

Třeba se to bude někomu hodit. Ještě zkusím vykoumat tu chybovou hlášku, ale je to na dobré cestě.

Ono u Wine asi obecně platí, že co kus, to originál. To co jede někomu, automaticky nejede nikomu jinému, je to taková alchymie.

Hmmmmm, zvláštní.....

Já jsem MSTS nainstaloval jak na stolní mašinu tak notebook, pravda, obojí je Intel + NVidia, a všechno šlape jako hodiny. Proto jsem celou svoji anabázi s instalací psal v domnění, že na dvou PC ověřená instalace a konfigurace bude stačit.

Jinak do vysloveně experimentálních ovladačů grafiky bych osobně nešel, historie mě už několikrát poučila (rozbitý graf. desktop aneb dokonce rozbitý systém). Proto jsem šel nejvýš do verze 310 (319), prostě "co repozitáře daly" a i tak nejsou tyhle drivery na 100% stabilní - Ubuntu totiž bere mnohé "aktuální" balíčky z debianí větve Experimental, zatímco většinu ostatního SW do LTS dávají aspoň z Testing. Respektive proprietární ovladače od NVidie pouštějí do repozitářů až od určité míry stability, všechno ostatní s vyšší verzí je v podstatě alfa testing. Už i takhle se mi (zatím) jednou seknuly KDEčka a nebylo možné nahodit druhý monitor. Pomohl až restart.

Krom toho bych rozhodně doporučil instalovat MSTS do jiné virtuální mechaniky PlayOnLinuxu než ostatní hry (programy). Samozřejmě krom utilit k MSTS, ty se musejí instalovat tamtéž. Spoustu chyb Wine dokáže nadělat mix knihoven a ostatních částí windowsího softu.

Jestli máš AMD a 64bit linux, pak je to další možnost, proč ti to takhle stávkuje. V 64bitové verzi byly ovladače na NVidii vždycky nestabilnější, aspoň co pamatuju.

Pokud nic z toho nepomůže, tak už nevím. Výpis chyb z Wine bohužel asi stačit na analýzu nebude (viz moje hokuspokusy)...

Tak samozřejmě, že jsem pak povyzkoušel všechny možné a nemožné stabilní či nestabilní ovladače, ale nejdál jsem se zatím dostal s 331.13 a 325.25 a wine 1.4.1 a 1.3.28, můžu zkusit ještě 331.17, pokud na to seženu nějaký patch (existuje jich hodně, třeba patch pro jádro 3.12 z 325.25 funguje i na 331.17, ale pro 3.11 jsem zatím žádný nenašel).

V PlayOnLinuxu mám samozřejmě vytvořený samostatný profil pro MSTS, ale zkoušel jsem to nainstalovat i do ~/.wine a výsledek stejný.

Ono na 4GB RAM se ještě dá uvažovat nad 32bit systémem, i když si myslím, že 64bit by byla lepší volba, ale já mám RAM 2x více a přijít o půlku paměti se mi fakt nechce.

Taky není moc času na hraní se, včera jsem prakticky celé odpoledne a večer strávil nad Chemií, Fyzikou a Základy elektrotechniky. Nechce se mi zrovna sedět doma, když je venku takhle, ale co nadělám. Ještě, že jsou víkendy, kdy můžu vypnout a teď navíc podzimní prázdniny.

dejf9 napsal:
Ono na 4GB RAM se ještě dá uvažovat nad 32bit systémem, i když si myslím, že 64bit by byla lepší volba, ale já mám RAM 2x více a přijít o půlku paměti se mi fakt nechce.

Tohle se snad týká Windows, ne? Na linuxu je to poněkud jinak. 32/64-bit závisí na procesoru a ne na velikosti obsluhované RAM. Já mám např na notebooku Intel, jádro i386 (tzn. 32-bit) a obsluhovanou mám celou 8GB RAM bez sebemenších obtíží. Paradoxně W7-64bit mi stejně celých 8GB nesežraly a plus k tomu jenom přibyly problémy s 32-bit aplikacemi. Ale linux je opravdu o něčem jiném. Pokud máš CPU Intel tak jednoznačně jádra i386/i686, pokud máš AMD tak jádro amd64. Ale např. jádro amd64 ti na Intelu nepojede...

(odskočil jsem si k volbám)

Přesněji: 32-bit kernel sice umí primárně jenom 4GB (asi 3.2GB) RAM, pae verze ale v pohodě adresují až 64GB RAM. Jediná limitace je na adresaci pro procesy, kdy jednotlivý proces nemůže využít víc než ony 4GB. 64-bit má význam až v případě že se na daném PC provozují aplikace, které potřebují na jeden proces využít víc než 4GB RAM, čili třeba audio nebo video střižny. Obecně platí že pod 512MB RAM by se měl používat jen 32-bit kernel, od 512MB do 4GB je lepší 32-bit, může se použít 64-bit. Od 4GB do 64GB lze použít 32-bit jakož i 64-bit, ten je samozřejmě lepší (ale záleží na využití aplikacemi). Teprve nad 64GB RAM je nutný 64-bit.

Takže 64-bit má význam instalovat jedině že potřebuješ MSTS (nebo jiné hře) přiřadit víc než 4GB RAM a nebo stříháš video (či využíváš jinou paměťožernou aplikaci). Jinak to jede bez patálií i na 32-bitu.

Ale stejně mě zaráží že ti to nejede. Verze Wine nebo ostatních nativně linuxových programů by měly být zkompilované (v repozitářích) pro danou verzi jádra, takže ve funkčnosti by neměl být rozdíl. Pravda, nezkoumal jsem to do hloubky. Tohle schválně ještě ověřím, zkusím si pohrát s kernely a popátrám jak se to bude chovat... Škoda že nemám testovací stroj na kterém bych moh' udělat několik různých instalací a odzkoušet to. Měl jsem tu jednu desku ale je mrtvá a druhá s AMD mi nějak nežere RAMky Kingston (bere jenom 256MB místo 512).

Tak jsem se opět něco nového dozvěděl, no vzhledem k tomu, že už mám nainstalovány 64bit systémy a fungují jak mají, tak měnit nebudu.

Taky se mi povedlo konečně rozjet to MSTS. Nakonec to bylo parametrem -mem:512, bez něj to jede jak víno. Tohle celkem naštve, že to způsobí taková prkotina. :D Je vidět, že Wine je věc nevyzpytatelná. Jede to na verzi ovladače 325.25, 331.13 a 331.17 (našel jsem patch). Paradoxně to nejde na stabilním vydání 319.60 (zásek hned po zvolení aktivity).

Sestava:
AMD FX-6300, 3,5Ghz
Kingston HyperX 2x4GB
MSI GeForce GTX650TI
GIGABYTE 970A-D3P

Kubuntu 13.10, na Wine 1.3.28 a 1.4.1 funguje vše, na 1.7.4 funguje jenom pohled za kabiny, jak popisuješ. Textury OK. Na most v Rosicích se dívám z okna je tam a v MSTS je taky. Nabídky průhledné nemám.

Díky za pomoc!

Aj ta krajta... 13.10, to by mohlo být ono. Já mám 12.04 LTS. Po mnoha bohatých zkušenostech s Ubuntu i Kubuntu počínaje Breezy Badgerem můžu v klidu tvrdit, že není Ubuntu jako Ubuntu. A zejména podzimní verze bývají testingem pro jarní vydání. To je ten problém že Canonical používá pro tvorbu Ubuntu distribuci Debian testing a někdy dokonce i experimental, takže nemálo softwaru je nestabilního a neodladěného. Před pár lety mě to dokonce donutilo k dočasnému odchodu na Debian. V současnosti zase jedu na Kubuntu, ale raději se držím LTS vydání a pokud potřebuju novější verzi nějakého programu, dohledávám si ho v ppa repozitářích nebo backportech.

Jo, ty nabídky souvisely s průhledností mostů, jakmile se mi začaly správně zobrazovat mosty, zmizela i průhlednost rozbalovacích nabídek. Takže asi jiná vykreslovací metoda použitá na konkrétní kousky grafiky. A problém s klávesnicí mi vyřešilo Wine 1.3.28, fungují mi kompletně všechny klávesy jak v MSTS tak v RE. Už jsem i kousek stavěl a je to proti instalaci na W7 lahoda :cool: .

Jinak nemáš zač ;)

Zdravím po delší době,

Dnes jsem se opět pokusil rozjet korektně MSTS na mém starším notebooku s integrovanou grafikou Intel.

Instalaci jsem provedl přes PlayOnLinux, pomocí Nastavit/Různé/Spustit .exe soubor v této virtuální mechanice/ jsem nainstaloval update MSTS, verzi Wine nastavil na 1.1.35 - a obrázky jsou asi docela výmluvné:
01.jpg
02.jpg

Vypadá to tedy, že i na takovémto stroji (Mint 13 Maya Xfce) jde rozjet MSTS - ještě jsem tedy netestoval české tratě, ale domnívám se, že mě asi nic nepřekvapí (daleko nižší FPS než u defaultních tratí mě nepřekvapí:-/ )

Časem asi zase zaspamuji, jak to vypadá v případě nějaké té české tratě.

Nedaří se mi nainstalovat MSTS na Linux, instalaci spustím přes Wine, instaluje se normálně do doby, než naběhne "vložte cd 2", v tomto okně nelze kliknout na "OK". Zkoušel jsem i obsah obou CD zkopírovat na plochu, ale bohužel stejný výsledek. Instaluji na Linux Mint 17. Máte někdo nějaké řešení? :(

Houby. Zkus přes "playonlinux" (najdeš normálně v repozitáři) a tam je instalační skript, přes který mi to jelo normálně. Navíc si můžeš zvolit verzi wine - na mé konfiguraci nelze provozovat MSTS na novějších verzích.

754 067 napsal:
Zkoušel jsem i obsah obou CD zkopírovat na plochu...

1) Také doporučuji instalaci přes playonlinux dle výše ve vlákně uvedených popisů. Nedávno jsem trnul při aktualizaci (K)Ubuntu na 14.04, ale všechno běhá bez problémů.

2) Před započetím instalace je nutné mountnout CD1 ručně do nějakého adresáře (vytvořit třeba /mnt/msts_cd, nebo jak chcete), teprve potom spustit instalaci a po výzvě na vložení CD2 to první umountnout a druhé ručně mountnout do stejného adresáře. Jinak instalátor nenajde obsah CD2. Rozhodně nepoužívat automatické připojovače médií (obvykle všechno připojují do /media), nebo použít symlink (např. /media/MSTS_CD1 --> /mnt/msts_cd)

3) Jetli by fungovalo překopírování obsahu CD na HDD je diskutabilní, originální CDčka mají ochranu proti kopírování (rozhodně vím o záměrně vložených vadných sektorech) a kdoví jestli nemají i kontrolu při běhu instalátoru. Ale osobně jsem to netestoval.

Stingray napsal:
3) Jetli by fungovalo překopírování obsahu CD na HDD je diskutabilní, originální CDčka mají ochranu proti kopírování (rozhodně vím o záměrně vložených vadných sektorech) a kdoví jestli nemají i kontrolu při běhu instalátoru. Ale osobně jsem to netestoval.

Jaké záměrně vložené vadné sektory?

754 067 napsal:

To bývala koncom 90-tych rokov minulého storočia pomerne hojne používaná metóda na zabezpečenie aby sa nekopírovali inštalačné CD. Dnešné programy ako napr. Clone CD/DVD to hravo zvládnu. Nájdete to napríklad na multimediálnych CD ROM DKMM od BSP Multimedia. Ale to je naozaj už dávna minulosť :D

754 067 napsal:

Oblíbená to kdysi ochrana proti kopírování CD - při výrobě se záměrně některé sektory na disku utvoří vadné - nečitelné. Uživatel běžně nic nepozná, pokud nezkusí disk zkopírovat. Vypalovačka pak vadné sektory zkouší načítat stále dokola a kopírování buďto trvá moc dlouho, nelze ho dokončit, nebo se disk zkopíruje bez vadných sektorů (lze navolit ve vypalovacích programech - přeskočit vadné sektory). Pokud je na CD software, je pravděpodobné že po svém spuštění kontroluje, zda jsou vadné sektory na disku tam, kde určil tvůrce. Když je nenajde, nespustí se. Lze to obejít např. pomocí CloneCD, které umí disk zkopírovat i s vadnými sektory. Toliko obecně k této SW ochraně.

Back
Nahoře