Ladění a nastavení brzd v Open Rails

V každém adresáři lokomotivy se vytvoří nová složka OpenRails a tam se zkopírují engy dané mašiny. A ve složce OpenRails se pak mohou dělat úpravy pro OR .....
Pak když spustím soupravu v MSTS, ten složku OR ignoruje a čte ladění pro MSTS. Když spustím OR a vyberu tu stejnou soupravu, tak ten přednostně čte ze složky OpenRails a ignoruje eng pro MSTS. Pokud složku OpenRails vytvořenou nemám, tak OR čte eng pro MSTS.
Zbynďo, kolikrát jsem to v různých vláknech psal (a vím to od Josky), že toto je ta cesta a že to takto už dávno děláme. Tedy u tramvají a úzkorozchodných vozidel. A nic se tímto způsobem nepodělá. Ale jako bych hrach na zeď sypal.

Cokoli napíšeš Jirko na fórum, za chvíli to skončí v propadlišti dějin. Tady to není encyklopedie, proto se zde někteří ptají na věci, které se dávno řešily. Já o tom co píšeš také z fóra nevím. Ale i tak to až tak dávno neděláte, protože Joska ke stažení má nějaký pravěk, kde složka OpenRails je snad jen u dvou vozidel. I na slezině říkal, že to má ještě nějakou starou verzi. Ale navíc mi při porovnání chybí nějaké důležité řádky, asi aby BSE držela tlak, který si brzdičem nastavím. Pokud to nemá ošetřeno jinak. Eng pro MSTS v OR nastavený tlak pomalu vypouští.

Zdá se, že brzdič BSE mám v OR vyřešený. Naklonoval jsem potřebné věci z 362 na 350tku a funguje jak má, nastavený tlak drží. Jen nechápu návod zde ve FAQ, proč se má mazat jeden řádek v engu, aby chodila přídavná? Já jsem porovnával neupravený eng a funguje také. Ten neupravený právě neumí udržet nastavený tlak. (do engu jsem naopak jeden řádek přidával)
Vyzkouším ještě na jiné mašině.
Ale, co je problém, je krokování na 350 a podobných mašinách. Mašinka bez úpravy se sice rozjede, ale zkrokovat je téměř nemožné. Alcapone na slezině poradil smazat v krokování všechny zápisy s jedničkou. Ano, pak to funguje, úspěšně jsem se rozjel a v pohodě zastavil, ale veškeré animace číselníku i pohybu rajčáku jsou pryč (oproti MSTS v OR to nefunguje ani v originále) Nemáte to někdo vyřešené ?

U žabotlamy sice zmizely ty všelijaké grafické blesky, asi nějaká aktualizace, ale nějak se tam chvěje číselník rychloměru. EDB nechodí jako B1 a B2 ale nabíhá plynule. Jestli to náhodou někdo nemá doladěné. Ale nejlepší by bylo to dát rovnou k Miranovi a ostatní úpravy pro OR na stránky autorů.

Možná už je v nové verzi OR "problém" pořešený ale na mašinách se zmiňovaným řádkem v ENGu skutečně přímočinná brzda nešla. Respektive do válců nešel žádný tlak.

Aha, díky. Ona se hýbe páčka, ale jen dělá že funguje, to jsem si nevšiml. Takže beru zpět, ten řádek se musí smazat a pak už to funguje i reálně. Naštěstí jsem si jen udělal několik vzorových engů, které ještě opravím.

Ohledně té lokomotivní brzdy, začal jsem to řešit na foru elwas tower.

http://www.elvastower.com/forums/index.php?/topic/28325-train-brakes-common-problems/

Zatím jsem dostal tuto odpověd.
EngineBrakesControllerFullServicePressureDrop is the pressure drop resulting from a full service application of the engine brake controller, accordingly to official MSTS documentation. If it is equal to EngineBrakesControllerMaxSystemPressure, this means that the brake pipe pressure goes to 0 when braking at full service, which is not correct.
In fact the official MSTS documentation suggests a value of 26 for this (in case the max system pressure is 90). A possible value for european trainsets could be 22.5

Jestli to teda chápu tak stačí přepsat hodnotu u tohoto řádku a nemusel by se mazat . Nová hodnota by měla být teda 22.5. co vy na to ?
EngineBrakesControllerFullServicePressureDrop ( 73 )

Howky a proč má při brzdění přímočinkou klesat tlak v brzdovém potrubí? Ten řádek mi přijde nesmyslný celý resp. jakákoliv nenulová hodnota v něm. Ale blíže jsem nezkoumal.

Jinak, co se týče Drop u brzdění vlakovu (TrainBrakesControllerFullServicePressureDrop), tak tam je pro BSE správná hodnota 73 a pro BS2 nikoliv 22.5 ale 29.2. Pozor na to.

Howky, zkus zjistit, zda má ta hodnota vliv na max. tlak v brzdovým válci při brzdění přímočinkou (měla by mít).

Nastavoval bych trošku víc než 3.5 Bar (přesně 3,45 Bar viz níže), ideálně podle skutečný hodnoty pro danou mašinu... Takže doporučuju:

TrainBrakesControllerFullServicePressureDrop ( =73*(1-0.2*p) ), kde p je požadovaný max tlak v barech...

Tedy například
p=3: 73*(1-0.2*3)=73*(1-0.6)=73*0.4=29.2
p=3.5: 73*(1-0.2*3.5)=73*(1-0.7)=73*0.3=21.9
p=4: 73*(1-0.2*4)=73*(1-0.8)=73*0.2=14.6

PS: Z toho je mimochodem i vidět, proč vám to předtim nešlo

p=0: 73*(1-0.2*0)=73*(1-0)=73*1=73 :)

Ještě můžeš zkusit, co udělá druhá singularita (nastavit nulu), jestli se ve válci dostaneš na 73 Psi nebo to vybouchne...

Howky a proč má při brzdění přímočinkou klesat tlak v brzdovém potrubí? Ten řádek mi přijde nesmyslný celý resp. jakákoliv nenulová hodnota v něm. Ale blíže jsem nezkoumal.

Jinak, co se týče Drop u brzdění vlakovu (TrainBrakesControllerFullServicePressureDrop), tak tam je pro BSE správná hodnota 73 a pro BS2 nikoliv 22.5 ale 29.2. Pozor na to.
Tento Drop parametr se však nechová pro všechny brzdové systémy (brzdiče) identicky, u některé charakteristiky vyznačuje rozdílový potenciál mezi max. a min. tlakem, který lze nastavit v brzdovém potrubí brzdičem, ve druhém případě určuje přímo cílovou hodnotu tlaku min.

Howky a proč má při brzdění přímočinkou klesat tlak v brzdovém potrubí? ...
Třeba proto, že je to tak v simulátoru nastaveno od samého počátku. Zde ale není partně myšleno brzdové potrubí, což je potrubí vlakové samočinné průběžné brzdy, ale potrubí druhého systému - lokomotivní brzdy.
Musíš si představit, že přímočinná brzda je v simulátoru definovaná tak, že brzdí mechanickou pružinou bez tlaku v protiválci a pro odbrzdění je potřeba do pneuválce nafoukat tlak systémový, který působí proti brzdící pružině. Tomuto systému se říká střadačová brzda a normálně se používá v Evropě pouze pro zajištění stojících vozidel.
Těžko odhadovat, proč to tvůrci implementovali v rozporu s realitou.

Nastavte si do té přídavné hodnoty 73/23, takže to bude chodit v rozsahu 73/50 a bude to fungovat bez kousání, pokud to vychází ze stejných hodnot, které jsem nastavoval v msts.

Nastavte si do té přídavné hodnoty 73/23, takže to bude chodit v rozsahu 73/50 a bude to fungovat bez kousání, pokud to vychází ze stejných hodnot, které jsem nastavoval v msts.
Ještě možná bude dobré si uvědomit jedno pravidlo, které není v msts radno zanedbávat a vzhledem k podobnosti nejspíše bude platné i v OR:
Pokud chci, aby mi přídavná bezpečně odbrzdila, musím mít zajištěno, že nebude v hlavní jímce menší tlak, než je potřebný pro odtlačení brzdové pružiny (73). Pokud tomu tak nebude, je dost pravděpodobné, že se nepodaří odbrzdit ani po dodatečném natlakování. Nejdříve tedy natlakovat hlavní jímky a pak teprve povolovat zabrzděnou přídavnou. To samozřejmě odpadá při výchozí základní poloze "odbrzděno" u vstupu do cab.
Jak se to jednou kousne, tak už to většinou nepustí (v msts), nepomůže ani opakované přebrzdění. Nejzlobivějši je na tohle elektrický kohout BPE. Výjimečně lze zkusit přeskok mezi kabinami, kdy se podaří občas nějaký reset, ale jisté to není.

...

Jestli to teda chápu tak stačí přepsat hodnotu u tohoto řádku a nemusel by se mazat . Nová hodnota by měla být teda 22.5. co vy na to ?
EngineBrakesControllerFullServicePressureDrop ( 73 )
Prosil bych o vysvětlení, jaký je praktický rozdíl v tom, jestli tento řádek podle dřívějších instrukcí smažu nebo napíši "nově" objevenou hodnotu. ( já už je totiž všude dle instrukcí smazal :( ) Ale nutno poznamenat, že v několika egech pro MSTS tyto řádky vůbec nebyly a nikomu to nevadilo.

Jaké je doporučení ? Raději zápis znovu dopsat jen s jinou hodnotou pro BS2 a BSE ? Nebo to nechat jak je bez tohoto řádku a počkat na nějaké novější výpočty.

Těžko říc, ještě čekám na odpověd na foru elwas tower, a zkušenější řeknou asi víc :)

Jaké je doporučení ? Raději zápis znovu dopsat jen s jinou hodnotou pro BS2 a BSE ? Nebo to nechat jak je bez tohoto řádku a počkat na nějaké novější výpočty.

Zbyňku, já myslim, že zatim je tohle úplně jedno. Tlak přímočinky by sice měl bejt správnej, ale myslím, že zatim nejsou pro OR nastaveny mnohem zásadnější věci.

Back
Nahoře