Modeláři a Honza Švec

Jan Švec

Cestující
Není tu nějaký nový zájemce o modelování objektů, zejména pražských budov? Honza Mikolášek pořizuje v Praze rozsáhlou fotodokumentaci a už teď mi je jasné, že to nemůžeme v současném počtu modelářů stihnout postavit. Případným zájemcům - začátečníkům rád poskytnu potřebný software a vysvětlím principy modelování. Těžké to zase tak není. Jednalo by se o jednodušší budovy, žádné složitosti.

Honzo, jsem zvědav, kolik zájemců se ti podaří naverbovat. :D Na mou výzvu ohledně ONJ se nepřihlásil nikdo. :? Obávám se, že to zase zůstane na staré dobré partě modelářů.

Honzo, nejsou nafocené i Vysočany včetně stavědel a opěrných zdí, případně i polorozbourané haly ČKD? Za chvíli se tam chystám, takže bych si ušetřil práci a jel fotit o kus dál.

Jan Švec napsal:
Není tu nějaký nový zájemce o modelování objektů, zejména pražských budov? Honza Mikolášek pořizuje v Praze rozsáhlou fotodokumentaci a už teď mi je jasné, že to nemůžeme v současném počtu modelářů stihnout postavit. Případným zájemcům - začátečníkům rád poskytnu potřebný software a vysvětlím principy modelování. Těžké to zase tak není. Jednalo by se o jednodušší budovy, žádné složitosti.
Jelikož jsem Pražák a rád bych měl v MSTS Prahu co nejreálnější, mohl bych něco ukuchtit. Teď budu mít po maturitě konečně čas a klid na modelování, takže bych mohl při dokončování modelu vozu ČD Uacns vytvořit jako oddechovku i nějaké baráčky. Důležitá je pro mě dobrá dokumentace, tj. kvalitní fotografie (kolmé+celkové pohledy) a přibližné rozměry stavby. Fotografie jsou nejlepší již vyretušované, neboť odstraňování sloupů a jiných nežádoucích objektů zabere celkem dost času.

Michal napsal:
Honzo, jsem zvědav, kolik zájemců se ti podaří naverbovat. :D Na mou výzvu ohledně ONJ se nepřihlásil nikdo. :? Obávám se, že to zase zůstane na staré dobré partě modelářů.
No mě se Honzovo výzva líbí.Napsal jsem mu,jestli by mi nemohl podat základní rady a zaslat SW.Rád bych alespoň jednou budovou přispěl na růst BP.

Tak už máme několik prvních zájemců o modelování objektů! Všem moc děkuji! Jsem mile překvapen počtem. Čím více, tím lépe :lol: Zítra všem odpovím osobně a domluvíme podrobnosti.

Jan Švec napsal:
Tak už máme několik prvních zájemců o modelování objektů! Všem moc děkuji! Jsem mile překvapen počtem. Čím více, tím lépe :lol: Zítra všem odpovím osobně a domluvíme podrobnosti.
No já tedy zírám. Že by se blýskalo na lepší časy :?: V případě potřeby jsem samozřejmě nápomocen se zaučováním zájemců.

Jen připomínám, že na Michalových stránkách je výborný tutorial.
To byl právě prvotní impuls pro můj začátek s modelováním,
protože je v něm vše potřebné naservírováno na tolik zmiňovaném stříbrném podnosu.

Odpovídám všem novým zájemcům o modelování objektů. Vzhledem k Vašemu počtu (ozvalo se už nyní 6-8 lidí) bych navrhoval dvě řešení.

1/Napadlo mě uspořádat malé setkání v Praze. V následujících 14 dnech by to bylo pro mne ideální. Nejlépe některý pracovní den odpoledne. Šlo by o seznámení, předání nějakého modelářského softwaru, ukázka modelování a odpovědi na dotazy. Zatím je to návrh, navíc je trochu problém, kde se sejít, aby tam byl klid. Určitě by to bylo malé, neformální setkání. Ne slezina.

2/Druhou možností je vytvořit ještě nějaký další tutorial na netu. Díval jsem se na Michalův návod ohledně g-maxu, který je moc pěkný a pro začátky dostačující. Myslel jsem spíše tutorial na ty ostatní věci: jak fotit, jak vytvořit z fotky texturu, co všechno potřebuje model, aby fungoval
v simulátoru...

Vážným zájemcům, kteří projdou těmito základy, by pak bylo možné konkrétní problémy poradit jednotlivě.
Pošlete mi soukromou zprávu nebo mail, co si o tom myslíte.

Už teď bych chtěl upozornit, že pokud bude pro Prahu více modelářů, bude nutné se navzájem podrobně domlouvat, kdo co dělá a plánuje.
Aktuálně je nás pár, ale stejně občas hrozí, že něco fotíme nebo stavíme dvakrát.

Ahoj,

Honzo bylo by asi fakt dobré se sejít a domluvit se. Bohužel teď nemám dva týdny vůbec čas, ale to domluvíme po SZ.

Také by to chtělo, aby přišel Honza Mikolášek, který to nafotil.

Novým zájemcům tam zodpovíme otázky, kdyžtak ukážeme od začátku tvorbu malého domečku. na kterém by si mohli zkusit začátky modelování.
Samozřejmě jsem ochoten pomoci pře email,icq.

A tu domluvu, co kdo staví či plánuje, to určitě chce, s Honzou víme o čem mluvíme :wink:

Pro všechny modeláře a fotografy objektů k trati BP uvádím závěr včerejšího setkání s Michalem Tučkem a Honzou Mikoláškem. A taky závěr z meilů, které mi přišly od nových zájemců o modelování:

1/ Pokusím se vytvořit na opakované žádosti český tutorial ke stavbě modelů (zásady focení, úprava fotek, tvorba textur, vytvoření alfa-kanálu, export modelu do simulátoru...). Tento návod bude spolu s již vytvořeným Michalovým návodem pro program g-max zveřejněn na internetových stránkách.
Vše upřesníme.

2/ Aktivní modeláři a fotografové získají přístup k novému textovému souboru, který bude obsahovat aktuální informace o nafocených objektech, o plánovaných a probíhajících stavbách objektů. Soubor bude umístěný také na netu, ale jak jsem napsal, přístupný bude pouze modelářům a fotografům. Jak pro psaní, tak pro čtení. Snahou je omezit riziko, že dva nafotí nebo postaví totéž. Nebude to sloužit uživatelům k tomu, aby se na něco těšili a pak byli zklamaní, že to stále není :D

3/ Dohodli jsem se s Honzou Mikoláškem, že sám zašle zájemcům o stavbu pražských objektů pořízenou fotodokumentaci. Začínajícím modelářům třeba jeden, dva jednodušší objekty na zkoušku... Takže se obracejte přímo na Honzu. Domluvíte se na konkrétních objektech.
To mi připomíná, že asi nemáte na Honzu kontakt. Proto ho tímto prosím, aby nám zde uvedl meilovou adresu nebo jeho kontakt na fóru.

To je zatím vše. Modelování zdar! :lol:

P.S.: Setkání modelářů zatím nebude, zájem nebyl velký.

To Jan Švec : Honzo, asi by nebylo od věci celou tuto agendu vypíchnout jako solo vlákno - tady se to velice rychle ztratí. Souhlasíš?

Martens napsal:
To Jan Švec : Honzo, asi by nebylo od věci celou tuto agendu vypíchnout jako solo vlákno - tady se to velice rychle ztratí. Souhlasíš?

Díky. Samostatné vlákno je určitě lepší. Už mě to taky napadlo.

Zdravím všechny nové modeláře, kterým mohu zaslat fotky na tvorbu objektů. Kdo budete mít zájem kontaktujte mě na jan.mikolasek@tiscali.cz.

Naposled editoval moderátor:
Michale musím ti trošku zkritizovat tvůj tutorial na stavbu toho reléového domku. Všecko je ještě jasné až do doby, než se má vybrat boční stěna a potom namapovat. Mohlo by tam být npsáno jak se to dělá. Člověku, který to v životě neviděl se to potom těžko vybírá, když neví jak. Nezlobím se na tebe(bez toho návodu bych byl v pytli), ale tohle by bylo dobré doplnit. Jinak oceňuji tvoji práci.

Čouda:
Postup je stejný jako při jakémkoliv jiném vícenásobném výběru. Označíš první polygon a se stlačeným Ctrl označuješ další.

Ok. právě sem to zkusil, děkuji, ale zase se mi tam nechce objevit talčítko EDIT, abych mohl mapovat texturu

Čouda napsal:
Ok. právě sem to zkusil, děkuji, ale zase se mi tam nechce objevit talčítko EDIT, abych mohl mapovat texturu

Až budeš mít ty polygony vybrány, použij modifikátor UVWMap, zvol směr a typ mapování, a potom použij Unwrap UVW.

Back
Nahoře