Kabiny pro X6X

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Ostatní parametry nemají anebo úplně minimální vliv na plnění válce a potrubí. Samozřejmě musí se doladit, aby zábrzdná dráha nebo jak tomu říkáte souhlasila:).
Tak to by ses divil, to není jen o tom odstavci, musíš ještě dolu a tam to donastavit.

Ještě se vrátím k odkazu. Až nyní jsem se dostal k tomu, abych si prohlédl rozdíly mezi mými původními cvf a na soubory na odkazu. Konkrétně jsem porovnával 362.cvf . A zjistil jsem, že máš nějaký starý soubor, kde jsou prvotní chyby. Například každý pohled v kabině je v jiné výšce (2.5, 2.8 a 3.0) Správně má být všude 3.2. Dále každý pes jiná ves jsou řádky Dirction a Position máme také úplně jiné. Za poslední já mám všechny zápisy ohraničené uvozovkami. Už si nepamatuji důvody, proč jsou nutné. Je to už hodně dávno, co jsem to všude opravoval a vím, že všelijakých překlepů bylo opravdu hodně. Jelikož se jedná o stejnou kabinu, tak by neměly být rozdíly. Proto je lepší preferovat editovat jen změny v zápisech, nikoli si kopírovat celé soubory. Není to poprvé, co jsem si přepsal opravený soubor neopraveným. :) Teď se dívám do 362_rv.cvf souboru a ten máš správně, aktuální se správnými hodnotami i s uvozovkami. :)

Já myslím, že uvozovky problém s blikající kontrolkou nezpůsobují...Všechno je špatně, já být vámi tak to vůbec nezkouším a ani nikam nekopíruju.:)

Pane Šemora, ať si každý jezdí v čem chce. Ten balík byl jen ode mne velice rychlá úprava originál kabin tak jak jsou k dispozici na netu. Protože nikdo jiný raději nic nezkouší a jen čeká a čeká...
Pokud to vymazlíte, tak jedině dobře. Já si to pak jako 99,99% ostatních pěkně v teple stáhnu.

Alcapone mi poslal cvf, který by měl být funkční. Použil jsem jej a kontrolka stejně nezhasla, bliká stále dál. Tak jsem zkusil z kabiny smazat složku Openrails a vše jsem dal o úroveň výš, přímo do adresáře cab362. Světe div se, kontrolka po zvednutí sběrače konečně zhasne a funguje jak má. Ale, BSE zase funguje naruby. Ještě jsem zkusil znovu vytvořit složku Openrails a dal tam i všechny textury. Brzda opět funguje normálně, ale kontrolka opět stále bliká . :)
Kuš, to je věda, už mne to dnes nebaví. Zřejmě jeden testuje se soubory přímo v cab362 a já tam mám ještě složku Openrails, abych byl kompatibilní i s MSTS.

Icik. :) Uvozovky určitě nemají vliv na blikající kontrolku. Poukázal jsem na to, že rv soubor je aktuální, ale 362.cvf je nějaký zastaralý ještě původní neopravený soubor, který ke svému protějšku rv vůbec nepatří.

Ostatní parametry nemají anebo úplně minimální vliv na plnění válce a potrubí.

To se obrovsky pleteš.

Divit se budem všichni, až OR tvůrci budou přidávat nové svoje funkce a my jim nebudem rozumět a proto je raději nepoužijeme.

Zatím to ale vypadá, že ty nerozumíš ani těm MSTS základním. Možná ani těm z nich, které jsou podle tebe ty "důležité". To se pak skutečně těžko pouští do "větších akcí". Jednoduchá otázka, co přesně určuje parametr MaxApplicationRate?

Nemyslím to zle, jen ti šetřim čas a energii. Zbyňkovi koneckonců taky, ten aby se z toho potom zbláznil pořád dokola rozkopírovávat podobná polovičatá řešení.

Nevim, dle mě složka OpenRails nefunguje v kabinách, tedy bude se muset vytvořit cvf s koncovkou OR. Proto to tobě nefungovalo a mě ano. Ja mam složku pouze u mašin a vozů a pak u tratě.

To se obrovsky pleteš.

Zatím to ale vypadá, že ty nerozumíš ani těm MSTS základním. Možná ani těm z nich, které jsou podle tebe ty "důležité". To se pak skutečně těžko pouští do "větších akcí". Jednoduchá otázka, co přesně určuje parametr MaxApplicationRate?

Nemyslím to zle, jen ti šetřim čas a energii. Zbyňkovi koneckonců taky, ten aby se z toho potom zbláznil pořád dokola rozkopírovávat podobná polovičatá řešení.

Máš pravdu marním čas. Okamžitě smažte tohle vlákno a běda tomu kdo bude mít nastavení, co jsem zde dal ke stažení.

Alcapone, díky za spolupráci, takže moje první postřehy

1) TripleValveRatio naprosto stejná funkce jako v MSTS (tzn. ani v OR nelze nastavit reálně 3,5 Bar v potrubí a 3,8 ve válci, a ani v OR nebude možno nastavit 1,9 Baru ve válcích vozů režimu P a nižší tlak ve válcích pro prázdné nákladní vozy).
2) Pomocný vzduchojem (AuxilaryRes) plní při manuálním zavedení rychločinného brzdění brzdový válec i po vypuštění brzdového potrubí (tuto úlohu v MSTS zastává onen Nouzový zásobník EmergencyRes a nutno říct, že je to poměrně nešťastné řešení.) Tady to tedy vypadá dobře. Ještě by ale bylo třeba zjistit, jak vypadá rychločinné brzdění monitorové. Pokud by se ukázalo, že se při něm válec plní právě z tohoho EmergencyResu (což předpokládám, že zde tomu tak jako i v MSTS bude) a pokud by se navíc ukázalo, že EmergencyRes plní válec stejně rychle jako Pomocný vzduchojem či je aspoň tato rychlost narozdíl od MSTS přímo nastavitelná, byl by to skutečně krok dopředu.
3) Trošku to vypadá, že by OR nemusel do spotřeby vzduchu zohledňovat objem pomocného vzduchu (který se zprostředkovaně nastavuje jako EmergencyResCapacity / EmergencyResVolumeMultiplier), tak jako tomu bohužel není ani v MSTS a spotřeba vzduchu by tedy řídila opět jen a pouze přírůstkem tlaku v brzdovém potrubí, tak jako v MSTS, což je poměrně nešťastné, protože v rozsahu 0-3,6 Bar plním jen potrubí a až následně se k tomuto plnění přidávají navíc pomocné vzduchojemy, čemuž by měl odpovídat nějaký nárůst spotřeby vzduchu. Do jisté míry by absence tohoto "zlomu" až tak nevadila, pokud by toto nastavení suploval již zde zmíněný nový parametr BrakePipeVolume... Prostě by se pro každý vůz nastavila nějaká kompromisní hodnota, pravdědobně ale o něco blíže rozsahu 3,6 Bar-5 Bar - je to přeci jen využívanější pásmo. Alcapone, pokud vlezeš do wagů těch vozů, který máš za sebou, zvedneš několikanásobně EmergencyResCapacity a pak s tou samou soupravou zavedeš rychločinný brzdění, necháš opět úplně vypustit potrubí a následně jej a pomocný vzduchojemy naplníš na 5.0 Baru, dostaneš se s tlakem v Hlavním vzduchojemu pod 9,0 Baru? Pokud ne, platí pravděpodobně to, co jsem napsal a je třeba zkusit zavést parametr BrakePipeVolume - pokud ti se spotřebou vzduchu hne alespoň ten, bude to dobrý. Předtím než budeš zkoušet, tak raději sniž AirBrakesMainResRestartPressure, ať se ti do toho nemotá kompresor.

A Alcapone, druhá, neméně zásadní otázka, když si rozklikneš v diagnostice tu stránku se silami a začneš z nějaký rychlosti brzdit, mění se ti "sama" s klesající rychlostí indikovaná brzdná síla ve sloupečku Brzda, aniž bys na brzdu sahal? Měla by stoupat. Pokud tomu tak není, máme v OR konstantní součinitel tření (špalík-kolo, kotouč-kolo) jako v MSTS. Což sice není reálné, na druhou stranu by to umožnilo nastavit bez časově náročných zkoušek reálné zábrzdné dráhy, k tomu by šel využít ten muj excelovskej prográmek.

Máš pravdu marním čas. Okamžitě smažte tohle vlákno a běda tomu kdo bude mít nastavení, co jsem zde dal ke stažení.
Já si myslím, že tohle je velice plodná debata, která odhalila i chyby na všech stranách. Všechno nastavit asi bude běh na velmi dlouhou trať. Zatím je nutné jen nějak začít. Došlo se k závěru, že složka Openrails v adresáři kabiny nefunguje jak má. Asi by to fungovalo, kdyby cab byl přímo v adresáři lokomotivy. Ale nebudu zkoušet.
Tedy bude nutné se dohodnout na indexu pro kabiny (cvf soubory) pro OR. Myslím si, že _or je už zavedené.
Pak pro or by byly názvy souborů x_or.cvf a x_or_rv.cvf
A ve složce Openrails pro například řadu 362 by v engu byl pro kabinu tento zápis:
CabView ( "../../common.cab/cab362/362_2s_or.cvf" ) (možná někdo vytkne, že lomítka mají být obráceně a dvojitá, odůvodnění si už nepamatuji, ale je to zkopírováno jak to zapsal ŽSR )
Až bude chvilka, tak vyzkouším. Takto budou mašiny stále kompatibilní s MSTS. Jestli má někdo připomínky nebo jiný názor, od toho je tato debata.

Když se stanoví pravidla a nastaví správné adresáře, tak v budoucnu už není problém jak budou postupně přibývat vyladěné modely, dělat aktualizace. Ale do toho by se musel dát někdo znalý a kdo má na to čas a chuť. Jak čtu příspěvek od Páje, ví o čem píše a věřím, kdyby na to měl chuť, tak to dá dohromady špičkově. Já mám zásadu, co neznám do toho nevrtám. A když někdo má řešení, předpokládám, že to nebyl pokus a omyl, ale tím co zapsal, za tím si stojí. Pak nemám problém řešení rozkopírovat na všechna příbuzná vozidla.

Zbyňku, odzkoušeno. Tedy v common.cab jsem nechal cvf bez úpravy. Do složky s mašinou jsem přidal složku CABVIEW, do ní nahrál upravené cvf, změnil adresu u mašiny ve složce OpenRails a spustil OR, který načetl kabinu ve složce s mašinou. Tedy u mašiny budeš mít 2 složky CABVIEW a OpenRails. Tak i tak musíš do engu a upravit cestu, tedy tam necháš jen "362_2s.cvf".

Před chvíli jsem otestoval , tu kontrolku pro stažení sběrače s tímto zápisem :-)
A všechno fungovalo jak má , jak na přední sběrač tak i na zadní sběrač :-)

TriState (
Type ( PANTOGRAPHS_4C TRI_STATE )
Position ( 330 329 17 21 )
Graphic ( ../../common.cab/Cab363cd/cd_363_porucha2.ace )
NumFrames ( 4 4 1 )
Style ( NONE )
MouseControl ( 1 )
Orientation ( 0 )
DirIncrease ( 1 )
)

Však jo, jen Zbyněk to měl v podaresáři, ze kterého to OR neumí vzít. Proto tu furt skuhral. Nyní i jemu to funguje.

Zbyňku, odzkoušeno. Tedy v common.cab jsem nechal cvf bez úpravy. Do složky s mašinou jsem přidal složku CABVIEW, do ní nahrál upravené cvf, změnil adresu u mašiny ve složce OpenRails a spustil OR, který načetl kabinu ve složce s mašinou. Tedy u mašiny budeš mít 2 složky CABVIEW a OpenRails. Tak i tak musíš do engu a upravit cestu, tedy tam necháš jen "362_2s.cvf".
Josko, to jsou tedy dvě varianty. Buď složka Cabviev v adresáři lokomotivy a stejné názvy cvf nebo v cab362 (příklad) mít ***_or.cvf
Co je lepší ? Je nutné se rozhodnout, protože buď se jen odmažou směrování do common.cab nebo se přidá _or.
Možná do budoucna, až se MSTS zruší by jednodušší byla složka Cabviev, protože index _or už nebude třeba.

Také jsem pro, protože by jsi i do složky cabview měl dát i textury co jsou jen pro or, tedy ten opravený brzdič bse, ono se to pak přestane být.

Noo já osobně bych volil variantu nového cvf :-) tedy cd_362_ACDC_OR .
A ponechat to ve složce s ostatníma cvf.
Já třeba už MSTS nemám.

Také jsem pro, protože by jsi i do složky cabview měl dát i textury co jsou jen pro or, tedy ten opravený brzdič bse, ono se to pak přestane být.

Možná by nebylo špatné zkusit se domluvit na Elwas foru o možnosti opravit čtění animací, aby se nemuselo tolik rýpat do TGA souborů cabů.

Pokud bude nutné dávat jiné textury pro OR, tak složka Cabviev je jasná volba. Já měl nyní jiné textury ve složce Openrails, která se potvrdila v kabinách jako problémová.
Ale zase by se musely tyto textury dát do každé složky lokomotivy. V TBP sice až takový problém to není. Ale kdo preferoval co inventární číslo, to samostatná složka, tam by to bylo složitější.

Já si myslím, že tohle je velice plodná debata, která odhalila i chyby na všech stranách...
...A ve složce Openrails pro například řadu 362 by v engu byl pro kabinu tento zápis:
CabView ( "../../common.cab/cab362/362_2s_or.cvf" ) (možná někdo vytkne, že lomítka mají být obráceně a dvojitá, odůvodnění si už nepamatuji,...
Základní chyba je právě v tom špatném směrování aliasů, které jsou v celém TBP nesmyslně aplikované rovnou v zápisech.eng.
V *.eng má být zapsáno jenom prosté jméno souboru *.cvf, který má sídlit v podadresáři CabView uvnitř adresáře vozidla.
Pak už nezáleží na tom, jestli jsou vlastní textury spolu u souboru cvf nebo jinde a z cvf volány směrově. Chybějící textury nezpůsobí pád hry jako chybějící cvf, pouze se nenačtou, ale vozidlo je jinak funkční.
(Ostatně jsou takto realizované aliasy i u default msts.)

Back
Nahoře