Aktivita Den blbec

A pokud chceš strojovnou, smetáky dolů. Já vypínám i jističe kl.: "O", pak brzda do zâvěru, zhasnout pořípadě přístrojovku, samozřejmě vypnout radiostanici, opakovač, světla, zamknout pult a hurá na 2. stanoviště. :-)
Jestli můžu, popsal bych přecházení u střídavek 230 až 242. Na těchto strojích si přenášel na druhou stranu 3 věci. 1. brzdič BS 2 vlakové brzdy jsi přestavil do zamykací polohy a pak šel vyndat klíček brzdiče. 2. směrovou páku jsi přestavil do nulové polohy, pak šla vyndat a i tu jsi přenášel. 3. jsi přenášel klíček nebo u 242 knoflík uzamčení pultu a aby pult šel uzamknout, musely být všechny přepínače v "0", takže pak bylo úplně jedno, zda jsi šel venkem, nebo strojovnou. Sběrače byly vždy dole. Žádné jističe se nevypínaly stejně jako u řad X5X a X6X. Na těchto strojích se přenášel jen knoflík spínače řízení a aby jsi ho mohl vyjmout musel jsi spínač řízení vypnout, tím se nejen vypnul HV a stáhly sběrače, ale vypnulo se i napájení vlak. brzdiče DAKO BSE, došlo k odpadnutí brzdového ventilu a tím k vypouštění vzduchu z hlavního potrubí do doby, než jsi na druhém stanovišti spínač řízení opět zapnul. Radiostanice ty starší neznám, zažil jsem jen TRSku a nebo tu displejovou 47 a zde se ovládací skřínky vypnuly tím, že jsem vysílačku zapnul na novém stanovišti. Píšu to proto, kdyby jsi chtěl to přecházení upravit i pro tyto stroje. U lokomotiv 230 od čísla 001 až po 060, byl z výroby vlak brzdič Škoda NO. Tam se rukojeť přestavila do polohy rychlobrzda a uzavřel kohout pod brzdičem. Žádný klíček nebyl. Postupně byl i na tyto stroje dodán Dako BS2.

1. brzdič BS 2 vlakové brzdy jsi přestavil do zamykací polohy a pak šel vyndat klíček brzdiče. 2. směrovou páku jsi přestavil do nulové polohy, pak šla vyndat a i tu jsi přenášel.
Podobné to bylo na žabotlamách. Ale tam jsi musel směrovou páku dát k sobě do krajní polohy U a pak šla vyndat. Když jsme se střídali, aby nová četa nemusela chodit zbytečně 4 vozy zpět, tak čekala na začátku peronu a končící fíra při vjíždění do stanice mašinu shodil, směrovou páku do U, vyndal jí a ještě na ní pověsil svazek klíčů od stanoviště a házeli jsme tento projektil po střídající četě. Respektive na peron. Ve 40 km/h se musela trajektorie letu správně odhadnout. A tak se pravidelně střídalo. Dakovky se nezamykaly. Tam byl klíček vždy jen na krátkou dobu, když mašina přijela po generálce ze Šumperka. Kdo by se s nějakým odemykáním dakovky zdržoval. A zavřít jí při přecházení snad nikdo nikdy nezapomněl. Ale zapomenutá přídavná na druhém stanovišti, to bylo poměrně často. A pak výpravčí dá odjezd a..... ono se to nehne. Proto je zákon v této hře, když přejdu na druhé stanoviště u vlaku, který jsem přivezl, tak nikdy nesmím najít zataženou přídavnou. Protože je to technický nesmysl. V MSTS BIN tohle bylo ošetřeno po přejití výchozí polohou knoflíků na stanovišti. ( a co jsme se kvůli zatažené přídavné jako výchozí tady nahádali ) U klasického Openrails tohle budu postrádat asi na vždy. U ORCZSK to snad doladíte do ideálu. Pochvaloval jsem si tenkrát Peršinga u Topírny noc. Najedu s puklíkem na 163, přejdu a nejprve jsem musel zapnout baterky a celou mašinu dát do provozu, jak se to v depu dělá. Ale po nějaké aktualizaci jste vývojáři tohle zrušili, nevím proč. Mašinu (LC) už někdo nachystal. Ale nebyl kdo. Protože při posunu v depu se baterky nezapínají, mašina se jen ocucá, zavěsí bez hadic a přetáhne se. A to, že při změně stanoviště se přenáší klíč řízení se mi moc líbí. Jenom mi vadí ty omezené výhledy na trať. V tomto je fakt dobrá kabina 130, která má šipkou pohled sedícího fíry sledující trať a v zorném úhlu mám rychloměr i měřáky, tedy vidím na Ampérmetr, když se rozjíždím. Tak by to mohlo být všude, když tohle není možné šipkami jako u kabiny 4:3. A zrušit čelní rolety. :)

Jestli mohu zpětnou vazbu ke Dni blbec, tak v ORCZSK je to hoooodně na hraně. V Olomouci nestíhám udělat zkoušku brzdy a standardně změnit stanoviště. Hrát si s pozičkami, zapínat topení a rozjíždět se na dva sběrače nestíhám. Z obavy o zpoždění nedělám zkoušku brzdy za jízdy.

Předpokládám, že odjezd z Chocně je nějaký fixní bod v čase, takže když se dostanu tam +- před příjezdem protijedoucího vlaku, mám stejný výchozí čas pro další jízdu.
Problém je, že není prostor na provozní odchylky. Když mi přestane řídící systém přeskakovat stupně a já musím krokovat jak otrok po stupni na sérii, tak nestíhám dojet včas ani do Týniště. Napnuté jízdní době musím přizpůsobit technologii jízdy a zapomenout na nějaké hospodárné stupně. V Týništi mi veselá kráva po mém zastavení ukáže koncovky a následné zastavení v Hradci o 20 sekund po termínu odjezdu mě pošle do šatny. Tohle mít na dráze tak jsou plné blázince a prázdné stanice.
PS: nečekám žádné změny nebo úpravy. Je to jen můj názor a výkřik do tmy.

tak v ORCZSK je to hoooodně na hraně.
A je ta 151 dobře naladěná? Já neměl čas to porovnat. Ale podle zpoždění tipuji, že vám jede jen na jednu motorovou skupinu. Asi bych jí měl vyzkoušet. Sice to bude vždy porovnáním s praxí v určitém úseku trati, ale výrazné rozdíly by bát neměly. Já si pamatuji jen tolik, že originál ladění pro Openrails bylo nevyhovující. Ale už je to dávno, ještě před ORCZSK, nepamatuji si co tam bilo do očí.

Jediný rozdíl oproti standardu je nastavení adheze. Mám tam větší rozsah změny a tím mě skluzovka nepustí přes 750A. Takže rozjezdy na 1000A nejsou možné.
No nic. Do Pardubic jsem se dostal. Tam je na objetí mašiny nula celá nula nula, takže po objetí a připojení soupravy mi to hlásilo odjezd. Žádný čas na přeskupení hadic, žádný čas na zkoušku brzdy.
Už na odjezdu mi to vyhodilo žlutou kartu, že si mám do Holešovic švihnout.
V Holešovicích jsem nakonec s jazykem na vestě a s několika nepostřehnutelnými překročeními rychlostí v 10:48:16. Substrát vystupuje. Počet osob 360 se stihne vylodit se zpožděním cca 10:50:20, tzn. hláška o vystoupených cestujících vyskočila brzo a asi bych jim neudělal radost, kdybych se rozjel. Souhlas k odjezdu v 10:50:45, tak se opět opírám o doraz a vyrážím dál.
V Bubenči jsem nestihl oběd, ale pokračuju. S sólo mašinou mi při ostrém rozjezdu popadaly věci na zem. V Praze těžká orientace, ale jedu.

Navzdory nervům si docela užívám vytuněnou trať - ta vegetace i domečky paráda. Hlavně Choceň - Týniště a potom Praha.

Do Pardubic jsem se dostal. Tam je na objetí mašiny nula celá nula nula, takže po objetí a připojení soupravy mi to hlásilo odjezd.
Tam to vychází dobře. Naprosto v klidu. Najedu na vozy a ještě mám dost času než odjede Railjet. A kde jsi jej předjel, když jedeš ORCZSK. Nebo ti ujel? To by mne i zajímalo, jak se chová traffic. Ale proč nejede 160 jsem nepochopil. Když jsem jej dojížděl, mohl jet max 140.

Když máš traťovku 160, musíš smažit tak okolo 163-164. Podobně i při nižších rychlostech. Zkrátka do doby než ti začne výrazně ječet buzerant alias Big Brother. Na 3. jízdu po stejném úseku kdy už máme řízení v rukou a víme, kde bude jaké zpomalení, zastavení, stahovačka atd., se mi povedlo do některých zastávek dojet třeba s minutovým předstihem - při 1. ani náhodou. Ale musí se sakra tahat za výkon. (smajlík mrknutí)
Pro odlehčení - asi se mi povedlo odhalit mezi Chocní a Týništěm kontrolní úkryt Pauknera a spol. Zbyňku, kdy už půjdou konečně dědci do penze? V jejich věku se furt válet v křoví u přejedu... nevím, nevím. (smajlík údiv)

A kde jsi jej předjel, když jedeš ORCZSK. Nebo ti ujel?
Ujel mi. Projížděl kolem mě, když jsem najížděl na soupravu.
Dojel jsem až na Masnu, cestou jen jedna MU (auto trčelo na přejezdu za závorou do vedlejší koleje), ale jinak dobrý.
Vzdal jsem to až po posunu z Masny s 380 (hrozný ladění), protože hláška o posunu 10km/h se mi objevovala i ve stanici, za hranicí depa (až k odjezdu, dál jsem to nevydržel). Čeká me reload from save, takže pokračování po reklamě.

Když máš traťovku 160, musíš smažit tak okolo 163-164. ...
Jen tak pro zajímavost - pokud jedeš rychlostí 160km/h, pak 1km jedeš 22,5s. Pokud ho jedeš rychlostí 164km/h, pak 1km projedeš za 21,95s, takže ušetříš 0,55 sekund, což třeba na 100km udělá 55s tedy necelou minutu. Myslíš si, ze je nutné při této rychlosti překračovat? Nejvíc času se nažene při rozjezdu a co nejrychlejším opuštění pomalých rychlostí. ( Doby projetí 1km při různých rychlostech: 30km/h-2min, 60km/h-1min, 120km/h-30s, 240km/h-15s ). Takže pokud bude traťová rychlost 30km/h a zvedne se na 60km/h, na každém kilometru ušetříme 1minutu. Když ale zvedneme ze 120km/h na 240km/h ušetříme jen 15s. Tohle je dobré si uvědomit i na silnici, pokud pojedete za traktorem delší dobu, těžko se pak plánovaný čas dohání.

Když jsem jel ještě jako průmyslovák na praxi na Brejlovcovi (osobní vlak Břeclav - Přerov), měli jsme nějaké zpoždění a fíra povídá, že nejlepší způsob, jak jej dohánět je zastavovat do zastávek na rychlobrzdu. A to jsem dělal i v této aktivitě. Brzdit na poslední chvíli a pak zavčas povolit a ještě odpšouknu shift podtržítko. A to se pak krátí. A rozjezdy na mezi adheze.

Asi jsi správně nesplnil úkol a tím se nevybavila událost, která deaktivuje 10. V původní aktivitě pro MSTS v takovém případě by byl definitivní konec.
Měl jsem mírně podobný problém. První den jsem jel úsek Olomouc-Přelouč. Tam jsem dal finální uložení. O pár dní později jsem načetl a jel jsem Přelouč-Praha-Pardubice. Třetí pokračování Pardubice-Blava.
Od druhého načtení (z Přelouče) se mi vždy, když jsem překročil 105kmh, pokaždé ozval Velký bratr, že jedu více, než 100kmh. Takže když jsem byl na koridoru a blížil jsme se k 105, prst byl připravený na Escape XD

Ta původní aktivita byla ošetřená tak, pokud někdo jel pozdě, tak už nedostal zprávu od vozmistra odbrzdit a nedostal odjezd od výpravčího a mám pocit, že i skončila. Já jsem veškerá tato ukončení v nové verzi jen přeměnil na textové zprávy. Ale deaktivace omezení rychlosti se právě děje na nějaké zprávě, kde bylo místo. Je možné u každé události zadat jen 4 akce. Stačí blbě zastavit u peronu, například jej projet nesprávnou technikou brzdění a nevyskočí zpráva a všechny akce na ní. Já už jsem takto i jednou couval. Proto jsem výseče události i posouval dál za peron.
Zkrátka je to složité. Ale ty hlášky jsou jen info, klidně je mohu ignorovat a jet třeba 200, abych dohnal zpoždění. Ale jakmile tato zpráva má odblokovat jízdu proti stůj na TAB (deaktivovat bod za návěstidlem, který aktivitu ukončí), tak je to konečná.

Ta původní aktivita byla ošetřená tak, pokud někdo jel pozdě, tak už nedostal zprávu od vozmistra odbrzdit a nedostal odjezd od výpravčího a mám pocit, že i skončila. Já jsem veškerá tato ukončení v nové verzi jen přeměnil na textové zprávy. Ale deaktivace omezení rychlosti se právě děje na nějaké zprávě, kde bylo místo. Je možné u každé události zadat jen 4 akce. Stačí blbě zastavit u peronu, například jej projet nesprávnou technikou brzdění a nevyskočí zpráva a všechny akce na ní. Já už jsem takto i jednou couval. Proto jsem výseče události i posouval dál za peron.
Zkrátka je to složité. Ale ty hlášky jsou jen info, klidně je mohu ignorovat a jet třeba 200, abych dohnal zpoždění. Ale jakmile tato zpráva má odblokovat jízdu proti stůj na TAB (deaktivovat bod za návěstidlem, který aktivitu ukončí), tak je to konečná.
Ahoj mistře tvořiteli trochu bych se vrátil s podobným dotazem k té báječnéné akt. Den blebejch.Je skvělá akorát i když jsem ji jel víc jak týden právě abych dodržel vše co píšeš tak i přes věškerou snahu a dodržení a vyzkoušení všeho možného tak nevím proč mi vždy při posunu (v praze na hlavní,břeclavě,hohenau)i přes dodržení všho (tab,rychlost,čas) mi vždy tam skočila rychlobrzda a nevím proč a ne ane tomu přijít na kloub proč?No přečůral jsem to pomocí neustáleho mačkání shiftu a poddtržítka a akt. dokonce s úspěchem dojel akorát nevím proč ta rychlobrzda.

Ta 380 má asi nastaveno hlídání max rychlosti.
Fakt? Mě ta 380 nikdy nezabrzdila. Například když projíždím v této aktivitě Libní, tak na TM mám 40 až k peronům. Ale to je nesmysl, já vždy dávám výkon, když poslední vůz mine přilehlý výhybkový obvod. Poté TM až zčervená, protože jsem výrazně překročil rychlost na 80. Ale brzda nikdy nezasáhla, tedy v nastavení je hlídání rychlosti vypnuté. Ale pokud jezdíte v ORCZSK, tak je to bez záruky, protože tato mašina není na seznamu zájmů ji naladit a zařadit do balíku. Možná někdy na tuto dojde.

Back
Nahoře