Aktivity pro OR Dan J.

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dan J.
  • Datum začátku Datum začátku
Ahoj.
I když jsem na této trati jezdil na čundry do Svobodných Heřmanic na Šifry, vůbec netušim, jak vypadala situace s odvěšením vozu v Jakartovicích. Pomůže někdo? Situace je taková, páteční den roku 2014:
Os 23412 Opava Východ - Svobodné Heřmanice
V Jakrtovicích příjezd v 17:35:30 - 17:37:30, od 810ky se odvěšuje Btax a 810ka pokračuje do Svobodných Heřmanic, s příjezdem v 17:44
Os 23413 Svobodné Heřmanice - Opava Východ:
Odjezd ze Svobodných Heřmanic v 17:47, sólo 810, Jakartovice 17:53 - 18:03, doírá Btax.

ŽST Jakartovice

Mne by zjímalo, na které koleji by odvěšoval Btax při cestě do Svobodných Heřmanic a jak by probíhal příjezd a následné připojení vozů Btax v Jakartovicích při cestě zpět? Jsou tam jen dvě koleje a ta u budovy do odbočky byla průjezdná? Že by při cestě z Opavy zastavil tam, odvěsil bafík a z Heřmanic dojel na druhou od budovy, pak najel na bafík odstavený na 1. u budovy a odjel do Opavy? Fakt nevím-
Dan

Tak vidím, že mi příšlo kvantum odpovědí, či rad. Celkem 0. Fakt povzbuzení do veřejné tvorby aktivit... Já si nevím rady, poněvač v Jakartovicích je jen jedna dopravní kolej, jak jsem si myslel a nechápu, jak tam probíhal posun s tím Btaxem. Zde je plán stanice:
Jakartovice.jpg

sjř.jpg

A teď vůbec nevím, co s tím.
Os 23412 má za ČD 810 v pátek, sobotu a neděli vůz Btax, která veze mezi Opavou a Jakrtovicema, tam jej má odvěsit a sólo pokračuje do Svobodných Heřmanic. Na odvěšení vozu má 2 minuty, poněvač pobyt v Jakrtovicích má 17:35:30 - 17:37:30.
- Jak by probíhalo odvěšení vozu Btax
a) posunovač tam určitě nebude, takže přívěšák odvěšuje kdo, fíra?
b) výpravčí tam asi nebyl, když je tam sídlo dirigenta v odbočce Moravice, ale v sjř značka telfónu není, tak jak bude Os do Heřmanic vypraven?

Zatím to mám odělané tak, že zastavím na 1. koleji u konce perónu, ať vlezu při cestě zpět z druhé strany k perónu. Odvěsím Btax a jedu do Svobodných Heřmanic.

Os 23413 má obrat sólo ČD 810, pobyt ve Svobodných Heřmanicích 3 minuty (příjezd jako Os 23412 v 17:44) s odjezdem 17:47. Zae není v SJŘ. značka telefónu, tak nevím jak byl vypraven na cestě zpět do Opavy. Ale podstatnější věc, osobák jede do Jakrtovic, kde přibírá Btax, co tam odstavil jako Os 23412 a teď už vůbec netuším co s tím, poněvač:
a) na dopravní koleji 1 stojí Btax a já musím do odbočky na kolej 2. Na přivěšení vozu je pobyt v Jakartovicích 10 minut, 17:53 - 18:03
b) jak by proběhl vjezd, a následný posun, ve voze jsou cestující, stavěl by motorák na 2. koleji u budovy a pak zahajoval posun?
d) jak by byl ošéfovaný posun a odjezd vlaku

Zatím to mám tak, že vjedu na 2. kolej, zastavím před přechodem od nástupiště, a po dvou minutách po příjezdu vyjedu za výhybku směr Opava, najedu na Btax a jedu do Opavy.

Tak snad mi na druhý pokus někdo podá informace, abych mohl aktivitu ohláškovat a popřípadě i vydat. Dan

Jde o rok 2004, kdy tam byl pravidelný provoz ČD, který byl zastaven tuším na Jaře 2004, ale to je detail (že se pojede na podzim, nebo v létě, aktivita má 3 odlišné zakončení, tak uvidím, jaké období dám. Ale řazení máš výš, na odkazu u vlaků z Vagonwebu. Tady je odkaz i z VODky:
vodka.jpg

Takže ano, jsem si jistý. :-)

Dane, bohužel, pokud se nenajde nikdo, kdo by pamatoval provoz ještě za ČD nebo někdo, kdo dané problematice rozumí, tak nejde očekávat odpověď.

Pokud jde o rok 2004 a ne 2014 (jak jsi psal v prvním dotazu - asi překlep), tak ohlašovací povinnost byla tehdy ještě všude. Pokud by tehdy v SJŘ byla nějaká značka, tak je to zrušení ohl. povinnosti, ne její nařízení. Takže fíra by se určitě z Jakartovic i z Heřmanic (ale i z Mladecka a Dolních Životic) hlásil na Moravici. Ohlašuje příjezd a žádá o odjezd.

Přívěšák by asi odvěšoval sám fíra. Vlakvedoucí může být nějaká křehká slečna nebo starší dáma, navíc přichází do styku s cestujícími a nemůže být zbabraná od šmíru.

A co se týká manipulace s vozem, možná bych to prohodil - příjezd z Opavy na 2. kolej (s tím, že při příjezdu by mělo být postaveno na 1. kolej, takže zastavit před výhybkou a přehodit ji), odvěsit přívěs, popotáhnout si k výhybce, přehodit ji (ať ji neřízneš), zastavit za vexlí a přehodit ji zpátky (ať máš postavený příjezd na 1.) a odjet do Heřmanic. Je to z toho důvodu, abys pak od Heřmanic rovnou přijel na 1. kolej a osobně se mi to zdá "předpisově čistší".
Od Heřmanic příjezd na 1. kolej, telefon na Moravici, ohlášení příjezdu, žádost o povolení k posunu, popotáhnout k vexli směr Opava, přehodit si ji (nechal sis ji po příjezdu na 2., což je pěkná prasárna, kdyby třeba z Mladecka ujely vozy), vytáhnout, otočit na 2., zajet na vůz, přivěsit, vytáhnout, zatlačit na 1., telefon na Moravici, oznámit ukončení posunu, žádost o odjezd.
Přesné znění hlášek přenechám znalejším.

Plexi, díky moc, jinak ano, 2014 byl překlep, jde o rok 2004. Ale teď k tomu posunu, v Jakartkách je pobyt pouze 2 minuty, než by fíra udělal následné, tj. přehodil výhybku, najel do odbočky potáhl a zase přestavil, to by musel mí trysku v.... Tím mi právě přišlo schůdnější, že vjede rovnou a odvěsí si vůz, při cestě z Heřmanic má v Jakartkách delší pobyt, takže bych selským rozumem předpokládal, že zastaví tabulky, přestaví výhybku, vjede na 2. kolej, tam může jít přestavit na opavské zhlaví i ta křehká průvodčí a fíra by mohl za výhybku, pak na vůz co nechal na 1. koleji a než zavěsí vagón, přehodila by třeba ta průvodčí výhybky opět na průjezd po 1. koleji, oznam dirigentovi a odjezd.
Dan

Ahoj, takže vozově i s traffic hotová aktivita, která bude obsahovat 3 různé zakončení, ale postupně. Prvotně se mělo jednat jen o osobák z Opavy do Svobodných Heřmanic a byl situován do podzimního pátečního dne roku 2004, aby si hráč užil pestré krajiny a stmívání, kdy po cestě z Opavy jel za světla a do Opavy už prakticky potmě. Jenže 1. přívěšák ČD Btax jel v soupravě v létě a všechny konce aktivity byly potmě. Takže jsem aktivitu převeksloval do letního dne a vše se jede za světla. A nyní k aktivitě samotné:
Z Opavy Východ vyrážíte jako Os 23412, i když tehdy Opava nebyla pod dráty a vypadala poněkud jinak, na škodu to určitě není.
Os 23412 Opava Východ - Svobodné Hežmanice (ČD 810: Opava V. - Sv. Heřmanice + ČD Btax: Opava V. - Jakartoviice)
001.jpg002.jpg003.jpg004.jpg005.jpg006.jpg007.jpg008.jpg009.jpg010.jpg

Os 23413 vjíždí do stanoce Opava Východ souběžně s Os 3473 z Krnova
021.jpg

V 1. zakončení aktivity pojedete "osvobodit" motor ČD 810, aby mohl vyrazit zpět do Jakartovic jako Os 23414
022.jpg023.jpg024.jpg025.jpg026.jpg

V 2. zakončení aktivity pojedete jako Os 23474 Opava Východ - Hradec nad Moravicí:027.jpg028.jpg029.jpg030.jpg

Opavské lokálky 2004_II.jpg

Tato aktivita otevírá minisérii, která bude postupně umístěna na webu "Mojevláčky", nejprve na tratích Opava - Olomouc s přidruženými lokálkami. Nejprve začneme po okolí Opavy: V této aktivitě protáhnete v páteční letní den roku 2004 motorové vozy ČD 810 po okolí Opavy a také si zaposunujete s "Kocourem" ČD 742.

- Z počátku se nacházíte na vlaku 23412 do stanice Svobodné Heřmanice a zpět se budete vracet jako Os 23413.
- V 1. zakončení aktivity přeberete úlohu na posunu v Opavě Východ, kde "osvobodíte" motor, se kterým jste přijeli ze Svobodných Heřmanic.
- V 2. zakončení aktivity přeberete Os 23474 a zavezete jej do cílové stanice Hradec nad Moravicí.
- V 3. zakončení aktivity přeberete Os 13431 a zavezete jej do cílové stanice Hlučín. Tam se celá koncová trilogie aktivity končí.
- A jeden bonus, osobáku, na který jsem malinko pozapomněl, takže byla ve finále sjednána náprava.

Přeji příjemnou a ničím nerušenou jízdu.
Dan J

Aktivitu naleznete zde.

Právě jedu výše zmíněnou aktivitu a ty zakončení jsou super. Díky za ni! jen co se týče Jakartovic a Btaxu, tak vůz si určitě odpojoval strojvedoucí. Předpokládám, že když jela tato souprava, tak jistě nejela v režimu "očička", a že v soupravě jel vlakvedoucí/průvodčí. Co si pamatuju na jiných lokálkách D3, tak ti právě obsluhovali výhybky při křižování atp. Tudíž si myslím, že příjezd do Jakrtovic mohl být tak jak jsi to v aktivitě udělal. Při cestě zpět by ale motor zastavil před první výhybkou, vlakvedoucí by šel přehodit výhybku, po projetí by ji vrátil do základní polohy. Podle délky koleje by na něj strojvedoucí buď počkal a nechal nastoupit zpět, nebo by vlakoš došel na druhou stranu dopravny, kde by opět provedl obsluhu výhybky. A strojvedoucí by asi žádal dispečera o souhlas k posunu. Ale jak jsem psal, je to jen moje úvaha z toho, co jsem vypozoroval v provozu. Víc by jistě řekl někdo, kdo na D3 jezdí.
BTW, můžeme se těšit na aktivitu Os Zadov - Lopovice a zpět a Mn Zadov Lopovice a zpět v roce 1989 , kterou jsi tu prezentoval někdy v květnu? Díky

BTW, můžeme se těšit na aktivitu Os Zadov - Lopovice a zpět a Mn Zadov Lopovice a zpět v roce 1989 , kterou jsi tu prezentoval někdy v květnu?
Ahoj. Určitě, už jsem dokonce odeslal k vydání, takže už nezbývá než čekat oznam, že je aktivita venku. Jinak k těm Jakartovicím. Tamjsem to udělal takzvaně "herní", takže zjednodušeně a vím, že je to fikce, ale ošéfovávat zastavování před výhybkama se mi už nechtělo...

Ahoj. Trochu k té manipulaci na D3, byť je to pár dní po "pohřbu".

V roce 2004 již platil nový předpis D3 (od roku 1997) a je tedy divné, že v Jakartovicích nejsou vyhubené přivolávačky.
Nicméně takto na východ můj akční rádius nebyl, mohlo jít o krajové zvyklosti.
Podle zveřejněných SJŘ to předpisově mělo vypadat takto:
a) vlak vjede do Jakartovic na kolej 1, strojvedoucí vykoná sloučenou ohlašovací povinnost s oznámením obsazení koleje číslo 1, vlakvedoucí odvěsí Baafičku, zajistí a pak sólo odjedou.
b) ve Svobodných Heřmanicích vykoná strojvedoucí sloučenou ohlašovačku a jede zpět.
c) v Jakartovicích vjede na obsazenou první kolej. Zde vykoná příjezdovou ohlašovačku a požádá o povolení k posunu. Po udělení souhlasu se vrátí za výhybku 2, po druhé koleji objede za výhybku 1, zde opět změní směr a najede na Baafičku správným směrem. Výhybky háží podle domluvy, může vlakvedoucí, může fíra. Po najetí někdo přivěsí Baafičku, vlakvedoucí s fírou udělají zkoušku brzdy a fíra oznámí dispečerovi konec posunu, uvolnění koleje 1 a požádá o povolení k jízdě dále.

Ahoj Petr

Opavské lokálky 2004 update!
Pánové chybička se vloudila a divím se, že na to nikdo neupozornil. V aktivitě chybí soubor píšťalky a tak není vypraven vlak z Jakartovic směr Opava.
ZDE je update aktivity.
Stačí jen dokopírovat, na uložené pozice to vlív nemá...

Ad Icik: Koukám na Tvůj podpis...

Původní OpenRails je v šuplíku teď už jen MG OpenRails + upravené Shadery + ReShade, FullScreen 3840x2160

Co si mám pod tím představit?

Díky Petr

Ad Icik: Koukám na Tvůj podpis...

Původní OpenRails je v šuplíku teď už jen MG OpenRails + upravené Shadery + ReShade, FullScreen 3840x2160

Co si mám pod tím představit?

Díky Petr
To, co tam je napsané. :) Mám osobní neveřejnou verzi, kterou si piplám k obrazu svému.

Back
Nahoře