Kolizní blok u vozů

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Jaká je zkušenost po téměř ročním používání s tímto nastavením spřáhel a rozměrů? Chtěl bych opustit svoje nastavování spřáhel podle O.Frinty 80cm/150cm. V Open Rails podle původního popisu ztratilo zřejmě funkčnost. OR nepoužívá ani rozměrovou definici modelu .sd ani default.wag v trainsetu. Totéž se dá říci i rozšířenější variantě 30cm/60cm.
Zkusil jsem upravit několik Balmů a 720 dle výše popsaných úprav a otestoval spojování/rozpojování i projíždění oblouky. Přijde mě to velmi dobré. Před tím (80/150cm) mě při najetí vzájemně prolnuly nárazníky prakticky na celou svoji délku a následně se srovnaly. Stejně tak při rozjezdu vznikla cca. 20cm mezera, která se po chvíli srovnala.

OpenRails nemá aktivovaný kolízny blok, takže celí sd súbor je absolútne zbytočný. S toho titulu ja nastavujem spriahadlá na nulu.......Má to viaceré výhody....Okamžite pri dotyku nárazník na nárazník sa vozne spriahnu. Kdežto pri klasickom nastavení 30/60 alebo 80/150 sa spriahnu až v momente keď dosiahnu hranicu určenú v riadku size (keďže pri tomto ladení sa dáva iná hodnota rozmeru modelu ako je skutočná). Ďalšia výhoda je, že väčšina zahraničných addonov je takto ladená tiež a teda nemusím nič nikde ladiť a prepisovať a mám to kompatibilné.....

Už jsem se do toho pustil. Parametry spřáhla šly změnit snadno funkcí najdi/nahraď v celém trainsetu OR naráz. Ale Size a InertiaTenzor nutno měnit ručně a odměřovat před tím model (Ctrl+B ShapeView). Ne všechny modely kopírují délku přes nárazníky svých reálných předloh. A nejde jen o přečuhující návalky nebo přechodové plechy.
Z "politického" hlediska by tedy šlo o něco, jako třetí standard. Netřeba ale lamentovat na kompatibilitou. Vozový park MSTS může sice v OR fungovat, ale nikdy nebude optimálně naladěný. OR některé parametry používá jinak a zavádí řadu vlastních.

Ja som s toho dôvodu vypustil všetko ladené na 30cm aby som si ušetril zbytočnú držkovú........Nejak je človek po toľkých rokoch už opatrnejší.....U seba to mám na nula.

Back
Nahoře