Debata o Babišovi, pokladniach, pive a iných problémoch nepriamo súvisiacich s tvorbou do MSTS

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Pokud někdo čekáte další novinky, tak se zeptejte u Babiše. :D Od 1.3 se mě týká EET, tak už dva týdny řeším. Za všechny prachy jsem koupil pokladnu (nejlevnější) a v práci jí krmím skladem. Z 7000 tisíc položek jsem zatím u čísla 2100. Naštěstí mi, když může, pomáhá moje klavíristka. :D Tak pak to jde trochu rychleji. Zkrátka MSTS musí chvíli počkat.

@Zbyněk Šemora Keby si mal (a používal) v PC riadny skladový SW tak nemusíš kŕmiť pokladňu. PC zo skladu pri predaji tlačí príamo na ERP. Neviem prečo Vy občania ČR toľko nariekate nad registračnými kasami. U nás sú zavedené od roku 1995 a kdekade inde ešte skôr. Ešte som nevidel že by niekto skrachoval kvôli kase. Keď skrachoval tak kvôli niečomu inému. Napríklad že je blbý alebo že sa nechal osrať štátnou mafiou - teda prácou pre firmy oligarchov, od ktorých potom dostal zaplatené veliké guľové. Alebo mal veľké oči, žil si nad pomery a zadlžil sa. Ale normálny človek sa nemá čoho báť. Kúpa a používanie kasy nie je dôvod aby pivo v šenku zdraželo z 33 na 60 CZK. To je len obraz toho koľko šenkár priznal z tržby a koľko si vopchal do vlastného vačku.

Taxi, ty jsi se nějak rozpovídal :D Nevíš o čem je řeč. Ono to není tak jednoduché, jak si myslíš, protože neznáš konfiguraci na které pracuji, jinak bys tady nenapsal takový nesmysl, protože já řádný skladový SW používám už celé roky. A jinak, o čem je řeč nejsou registrační poklady, ale EET pokladny. Ty jsou úplně něco jiného. Zkus si to vygooglit a poučíš se. :D Mě účetní SW také umí spojit se s finanční správou, ale používat jej jako tuto pokladnu se nedoporučuje. A také by to nešlo propojit s platbou kartou. A tiskl bych každý prodaný ventilek na papír A4 :D Hlavně, že ti to olajkovalo tolik lidí, kteří také asi ví o podnikání kulové. Koupě nejlevnější kasy je 6000 CZK plus měsíční poplatek operátorovi 600 CZK s DPH, takže v už tak malých maržích zdražit musíš. Ale ne o 100% jak píšeš :D Co chodím na obědy, tak pivo nezdražili vůbec, jen jídlo asi o 3 koruny, což je adekvátní.

Zase ale Zbyňku si můžete dát koupi pokladny + poplatky za připojení atd do nákladů a odepsat z daní, tak se to vyrovná a ve finále nic neplatíte jako podnikatelé ;) :-)

Zbyňku, táraš, trepeš a plačeš nad nesprávnym hrobom. A celkom zbytočne. Viem dobre čo hovorím. Aj u nás to je, ak nie presne to, tak čosi podobné. Je to snáď všade v EU, ale akurát vy robíte z toho haló a obrovskú tragédiu. Pokladňa je jednoducho zavesená na daňový úrad. Ak nie online, tak aspoň offline a musí sa pripojiť najmenej 1x za niekoľko dní. A o softvéroch mne tiež nemusíš vykladať. Najmä nie o ekonomickom a skladovom softvéri. Pracujem s rôznymi ekononomickými softvérmi. Od jednoduchého účtovníctva so skladom pre nejakého provinčného príštipkára cez zložitý farmaceutický softvér až po komplexné riadenie výroby u nadnárodnej firmy. A so všetkými si musím poradiť. Milióny ľudí nemajú problém, len Ty a niekoľko ďalších ...
Okrem toho o tom pive sa písalo x krát, ak práve nie tu na fóre, tak na FB určite.

Taxi, co tady táráš? Tvá představivost musí být nějaká nemoc nebo co :D Já nemám žádný problém. Jen uživatelům trati jsem sdělil, že s aktualizací musí chvíli počkat, protože musím nakrmit pokladnu skladovým hospodářstvím, nic víc. Tohle není žádný pláč, ale sdělení, že zákonné povinnosti jsou nadřazené MSTS. :D Já opravdu nemám žádný problém. Pokladnu jsem si nainstaloval a zapojil sám bez technické podpory. Tak co tady žvaníš, že já mám nějaké problémy. To že jen konstatuji, že mi i ostatním Babiš připravil práci a výdaje navíc, to je jen fakt. Ale jinak nesmíš věřit všemu, co se píše na Facebooku, že někdo zdražil pivo o 100% :D To by tam nikdo nechodil. :D

Marco Polo: Nevíš o čem je řeč. Odečíst z daní a daňového základu je zatraceně velký rozdíl. Babiš udělal gesto, že mimořádně pokladnu jen tento rok a do výše 5000 si z daní odečíst můžeme (jinak vše ostatní jen sníží daňový základ, ze kterého se daň počítá). Jenomže pokud nepodnikáš ve svém, tak hlavně za nájem platíš tak nehorázné měsíční sumy, že do přiznání DFO to vyjde zaplatit daň tak pár stokorun. Někdy i vůbec nic. Letos je to už jasné, opět šul nul a vejdu se do nezdanitelného minima, tak těch 5000 za kasu mi nikdo nikdy nevrátí. (kvůli ní jsem nyní v kontokorentu) Ale přesto, je tady DPH a to je někdy hodně bolavé, kolik se musí zaplatit. :D Z toho se nic právě odečíst nedá. :D

Zbyňku, ja som napísal že keby si mal poriadny, vhodný skladový SW tak nemusíš typovať 7000 položiek do kasy. Stačí kúpiť kasu použiteľnú pre skladový SW a prepojiť ju s PC a skladovým SW. Ale Ty si začal s rečami že ja neviem o čom hovorím. ERP alebo EET je nič iné len iný názov pre to isté. Ako to má fungovať stanovuje zákon, ktorý je v celej EU veľmi podobný. To ostatné už nepotrebuje komentár.
Inak mne osobne je jedno či (zbytočne) kŕmiš kasu údajmi, alebo fidlikáš na violončelo alebo staviaš trať.
Rozumný človek by vytiahol databázu skladu do excelu, pozrel na možnosti importu do kasy, upravil databázu tak aby vyhovovala kase a importoval to na jeden šup. Toto vedeli už staré blbé kasy pred viac než 20 rokmi aj v MS DOS. Ale kto šetří má za tři. :D :p
Schválne vytiahnem perly z Tvojho príspevku, poradie podľa absurdity:
1) o čem je řeč nejsou registrační poklady, ale EET pokladny - to je len iný názov, nič iné.
2) Mě účetní SW také umí spojit se s finanční správou - ja som o účtovníctve a prepojení na finančnú správu nehovoril nič. Ja som hovoril o prepojení skladu na pokladňu a tlačiť predaj zo skladu priamo do pokladne pre EET.
3) A také by to nešlo propojit s platbou kartou - Ale išlo. Vie to aj oblikátny, takmer tupý a lacný MRP. Okrem toho platbu kartou zadávaš priamo v kase počas predaja :p
4) A tiskl bych každý prodaný ventilek na papír A4 - Ďalší nezmysel. Ja nie som Tvoj poradca, Zbyňku, ale treba myslieť politicky :D

Ale na túto tému je úplne zbytočné hovoriť s Tebou. Jednoducho stačí keď nebudeš strašiť ľudí ktorí sú zúfalo závislí na Tvojej tvorbe a neťahaj sem problémy súvisiace s Tvojim podnikaním. Ty nie si jediný podnikateľ, OSVČ či SZČO ktorý nejako pôsobí v MSTS. Ale o ostatných nie je počuť, tí ostatní sem neťahajú svoje problémy či úspechy.
Radšej si zahraj na violončelo a prepni na iné myšlienky. ;)

PS: Vieš aký je rozdiel medzi husľami a violončelom?

Ten první příspěvek jsi tam mohl nechat, protože byl psán z důvodu, aby se někdo zbytečně neptal, že dlouho jsem nedal žádné info, jak stavba pokračuje.

A když už jsi začal řeč o tom, že kdybych si tenkrát před 20 lety koupil SW, který bude s letošní pokladnou kompatibilní.... :D
Mě vše do teď spolehlivě fungovalo. Každý rok se kupuje aktuální licence a i když je to dosovský program, vše funguje ke spokojenosti. Daňová přiznání a přehledy jsou otázkou několika minut včetně exportů platebních příkazů či exportů na Daňový portál. Bohužel, pokladna s tímto není kompatibilní. To víš, že jsem hledal a našel nějaký externí excelový program na naplnění pokladny zbožím. Ale opět tam je na každou položku vyplňovací formulář. Takže žádný hromadný převod dat.
Do teď jsem měl vše v jednou, nyní bude pokladna zvlášť a zvlášť účetní program, kde to budu muset ručně párovat navíc. Tohle je ta Babiš kombinace, která mne vadí. Určitě všichni ostatní, co si platí účetní, to tak dělají a problém navíc nemají. A za další, každý den máš práci navíc, abys si kontroloval, jestli nějaká účtenka se na finanční správu neodeslala dvakrát, protože se tak děje. Když si to neohlídáš, tak pak denní obraty skutečné a denní obraty odeslané nemohou sedět.

@ Zbyněk Šemora: Ach jaj! Miliónom ľudí to funguje bez problémov, len niekto robí z toho strašiaka, hľadá problémy tak kde nie sú. Ach jaj!

Ještě k Tvému bodu 4 . To je vidět, že víš úplně kulové o tom, na čem pracuji a píšeš tady nesmysly. Ten účetní SW tiskne faktury na A4 nebo účtenky za hotové a také na A4.
:D
Kuš, že já tady ztrácím čas. Dostal jsi mě, opět, byť po dlouhé době. Alespoň dáváš najevo, že máš ten komplex stále v sobě, kdy se pokoušíš číst mezi řádky a vytváříš a prezentuješ vlastní konspirační teorie. :D

Ale Zbyňku. Kukni si napríklad web MRP a uvidíš. Kasa zo skladu vytlačí jednoduchý blok, akurát to odpíše zo skladu. Žiadne A4. Samozrejme ja nepoznám Tvoj program, ale normálne programy v spojení s kasou tlačia takto. Tie najbežnejšie určite. Stormware Pohoda, MRP a mnoho iných. Pripravil som na to nejeden PC. Fungujú v obchodoch, reštauráciách - aj v Katke si platil na jeden z "mojich" PC. Vyšla z neho snáď strana A4?
Ale vieš čo Zbyňku, už keď takto pekne debatujeme a konšpirujeme, prišlo mi na um, prečo strašíš ľud s typovaním kasy. Nebude to tým aby si nemusel ísť na slezinu do Prahy? Nevidím tam Tvoju prihlášku. Možno by to bolo užitočné pre Teba, ukázal by som Ti ako si uľahčiť život a zracionalizovať prácu. A že si kamarát tak úplne zadarmo, bez nároku na odmenu. Teda možno jedným malým pivom by si mohol odmeniť ma za rady, ale nie som odkázaný na to ;) Ale fakt pre Teba to urobím rád a zadarmo. :D Veď si môj dlhoročný kamarát a kolega ;)

PS: Ešte si neodpovedal na otázku či vieš aký je rozdiel medzi husľami a violončelom!

Já nemám Pohodu, mám od roku 1997 SW Účto od Tichý a Spol. To není jako pokladna, ale spíš účetní SW. Takže na výstupu jen doklady na A4 Na servis kol je to zase ideální formát. Drobné prodané položky jsem jen zapisoval do počítače a doklad z toho udělal na konci směny. To na tu A4 krásně vychází. Konzultoval jsem to i s FÚ jestli to tak mohu dělat a nebyl žádný problém.
Slezinu nevím. Sponka bohužel nejde, to byl ideální odvoz. Vlakem se to zase za jeden den nedá stihnout. Zatím je to věc otevřená, nějak se rozhodnu.

Jinak na hloupou otázku mne nenapadá žádná hloupá odpověď :D Snad jen to, že cello proti houslím se zapichuje do země. :D

Nie, Zbyňku, si vedľa. Violončelo lepšie a dlhšie horí ;)
Na téma pokladňa sa už nevyjadrím, lebo by som napísal niečo nepekné. Dúfam že v sobotu budeš tam jak na koni. Deterio Ti vysvetlí ako nájsť vhodný vlak.

Taxi, díky. Déle hoří. Jojo, pravda. :D Pokladnu neřeš. Už jí druhý týden mám a musím pracovat s tím co je.
Jinak s violoncellem jsem už přepnutý na jiné myšlenky. Dopoledne jsem měl telefonát a v květnu jedeme hrát do Vídně. Tolik jsme ty Rakušáky zaujali, když v říjnu byli u nás. Už teď potřebují naše fotky na plakáty a pozvánky. Musíme s Kájinou něco pohledat z našeho archívu, ona každou fotku neschválí. Marně jí vysvětluji, že vypadá pěkně všude. :D

Back
Nahoře