Ladění řady 150

Možná se ptáš, proč 3.0 Bar a ne 3.5 Bar. Je to tím, že u BS2 máš na posledním zoubku v brzdovém potrubí tlak 3.0 Bar, nikoliv 3.5 Bar.
Tohle by si měli nabouchat do hlavy ladiči nových vozidel československé scény RailWorks, kteří nastavují brzdiče na špatné hodnoty a nejsou schopni pochopit reál. Týká se to třeba všech jinak skvělých Zamračených nebo i Tornád.

Tady #18 musím v těch bodech 1)2)3) dát tentokrát Pajavlakymu za pravdu. Chyba z msts se přenesla zatím i sem.

Dobře, proč to nezkusit. Tady je současné řešení pro 742:

ENG
comment ( "Prubezna brzda typ DAKO-BS2" )
Brake_Train ( 0 1 0.04 0.87
NumNotches ( 7
Notch ( 0 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart )
Notch ( 0.14 0 TrainBrakesControllerReleaseStart )
Notch ( 0.21 0 TrainBrakesControllerNeutralhandleOffStart )
Notch ( 0.33 0 TrainBrakesControllerMinimalReductionStart )
Notch ( 0.35 1 TrainBrakesControllerGraduatedSelfLapLimitedHoldingStart )
Notch ( 0.87 0 TrainBrakesControllerSuppressionStart )
Notch ( 0.99 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart )
)
)

CVF
Lever (
Type ( TRAIN_BRAKE LEVER )
Position ( 283 233 250 130 )
Graphic ( "..//..//common.cab//cab742//742115_Bs2.ace" )
Style ( SPRUNG )
MouseControl ( 1 )
NumFrames ( 18 6 3 )
NumPositions ( 15 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14)
NumValues ( 15 0 0.14 0.21 0.33 0.35 0.39 0.45 0.49 0.55 0.60 0.65 0.70 0.80 0.87 0.99 )
Orientation ( 0 )
DirIncrease ( 0 )
ScaleRange ( 0 1 )
)

Můžeš to tedy opravit podle tvých představ? Není nic jednoduššího, než to potom vyzkoušet.

Už na tom pracuju (plus na dalších věcech k tomu). Bohužel v textuře BS2 chybí poloha posledního zoubku.

Díky, paráda. Trošku jsem ti ty brzdy poladil (přenastavená MaxBrakeForce, vložena správná křivka ORTSBrakeShoeFriction, přenastavené napouštěcí a vypouštěcí časy, upravený brzdič). Takže tady ukázka:

Pozn.: Reálná zábrzdná dráha řady 742 z 90 km/h je dle nomogramů cca 515 m.
Pozn. 2: Na videu jsem ještě zapomněl demonstrovat pokles tlaku v BP o 0.3 Bar na prvním zoubku. To u současného veřejného nastavení nefunguje (tlak v potrubí ti na prvním zoubku pořád zůstává na 5 Bar a sníží se až na druhém).

Tady ukázka výpočtu MaxBrakeForce: http://www.pajavlaky-ladeni.webz.cz/742.pdf

- - -

Máte o to s Jacekem zájem?

Žádný zásadní problém s tím nemám, aktualizace čehokoliv se vydávají běžně. Rád bych to ale napřed vyzkoušel a Jacek zřejmě taky. Pošli tedy ten eng, cvf i texturu BS2 na něj.

To Pajavlaky:
Ještě se zeptám na jednu věc: u toho přiloženého výpočtu vstup/výstup č.8. Co je to za veličinu "z" a odkud se vzala její hodnota 5,6. Děkuji.

Jaceku, u nových zvuků nefunguje klakson živáku, mohl by ses na to nějak podívat? Zatímco se starými zvuky pro MSTS není problém dokonce sladit sms soubor s nastavením VigilanceMonitoru tak, aby živák pracoval reálně (zhasnutí světla - 16 sekund ticho - 4 sekundy klakson - STOP), s novými zvuky se nechce spustit za žádných okolností při jakémkoliv nastavení (včetně oficiálního tj. přímo staženého z tvých stránek bez provádění jakýchkoliv zásahů). Pokud se to nepodaří, počítám s tím, že holt klakson bude nefunkční (v commentu engu je na to již připravené upozornění). Je to asi nejrozumnější varianta (během 20 s si zhaslého světla snad každý všimne a případně lze živák vypnout přímo v nastavení OR). Zároveň do archivu přibaluji verzi cvf pro nekódované tratě.

Archiv pro vás mám připravený, obsahuje tedy eng soubor a seznam změn v něm provedených, dva cvf soubory a modifikovanou texturu od Josefa. Odkaz na něj zasílám do soukromé zprávy.

Na ukázku ještě jedno krátké video:

Ještě se zeptám na jednu věc: u toho přiloženého výpočtu vstup/výstup č.8. Co je to za veličinu "z" a odkud se vzala její hodnota 5,6. Děkuji.

z je poměr maximální přítlačné síly špalíku na kolo a hmotnosti vozidla. Hodnota se hledá zkusmo tak, aby se na výstupu č. 16 dosáhlo hodnoty co nejbližší zábrzdné dráze. Tento "hádací" proces by sice šel zautomatizovat, bohužel nebylo by to již v možnostech domácího počítače.

Pajavlaky:

dobře, podívám se na to zřejmě až po víkendu. Zvuky živáku jsem zatím v OR neupravoval, u některých zvuků to blblo. Nefungovalo ticho, klakson a rychlobrzda v jednom streamu, u jiných zvuků nebylo slyšet nic, tak jsem to nezkoumal. Dá se ve hře živák vypnout/zapnout klávesou jako v MSTS?
Vzhledem k tomu, že tento stream by měl být jednotný pro všechny zvuky, zeptám se - ty časy zhasnutí světla - 16 sekund ticho - 4 sekundy klakson - STOP jsou jednotné u všech řad nebo se týkají jen 742?

ty časy zhasnutí světla - 16 sekund ticho - 4 sekundy klakson - STOP jsou jednotné u všech řad nebo se týkají jen 742?

Nejsem si jist, zda se vůbec týkají 742... Nicméně byla to jediná informace, kterou jsem sehnal viz http://www.strojvedouciplzen.cz/index.php?page=menu&id=64 . Nechť případně někdo dodá konkrétnější údaje. Nicméně, abych nevzbudil podezření, tak směrodatnými údaji, co se týče BS2 obecně, k ladění brzd disponuji ( viz http://www.pajavlaky-ladeni.webz.cz/BS2.jpg ).

jinak opakovač se dá vypnout (zamaskovat) klávesou V

Tuhle funkci jsem vždy považoval za arkádové řešení, neboť návěstní opakovač sice "zhasne", nicméně povinnost oblusluhovat tlačítko bdělosti je pořád závislá na následující "neviditelné" návěsti.

během 20 s si zhaslého světla snad každý všimne
To si bohužel každý nevšimne. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že když se člověk plně věnuje nějaké provozní situaci, tak nekouká na návěstní opakovač a tlačítko bdělosti obsluhuje až v momentě, kdy se ozve VZ.

Jaceku, u nových zvuků nefunguje klakson živáku, mohl by ses na to nějak podívat?

Tento kód funguje bez problému.

Kód:
                       Stream(
                Skip ( **** LZV **** )
                Priority ( 6 )
                Volume(1.0)
                Triggers( 5
                    Discrete_Trigger ( 56    SetStreamVolume ( 1.0 ) )
                    Discrete_Trigger ( 56    PlayOneShot ( 1 File ( "742.113_LVZ_ticho_4s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
                    Discrete_Trigger ( 56    PlayOneShot ( 1 File ( "742.113_LVZ_5,5s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
                    Discrete_Trigger ( 57    SetStreamVolume ( 0.0 ) )
                    Discrete_Trigger ( 57    ReleaseLoopRelease() )
                )
                FrequencyCurve(
                    SpeedControlled
                    CurvePoints ( 2
                           0.0         22050
                          50.0         22050
                    )
                    Granularity ( 100 )
                )
            )

U 742cab.sms ano, u 742.370cab-OR.sms ne. (Podotýkám, že jsem testoval dvě kompletní nezávislé složky sndDlok - jednu se starými zvuky 742, druhou s aktualizací, čili u mě by chyba být neměla).

Jinak u 742cab.sms jsem docílil výše zmíněného načasování tak, jak uvádím níže, a dokonce i to fungovalo. Samozřejmě, že elegantnější cestou by bylo vytvořit soubor 742.113_LVZ_ticho_16s.wav, což by snad ani pro mě nebyl žádný problém, zde se však jednalo jen o rychlý test.

Triggers( 8
Discrete_Trigger ( 56 SetStreamVolume ( 1.0 ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "742.113_LVZ_ticho_4s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "742.113_LVZ_ticho_4s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "742.113_LVZ_4s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 57 SetStreamVolume ( 0.0 ) )
Discrete_Trigger ( 57 ReleaseLoopRelease() )
)

.

Nevím proč u zvuků 742.370 zkoušíte wav z Kadrovy 742.113, mám tam úplně jiné wav a jinak řešené. Nevím teď přesně jak to fungovalo v MSTS, v OR mi to nešlo. Jeden soubor je ticho, druhý je klakson s definovanou smyčkou a syčení rychlobrzdy. Nebo jsou tři, už nevím. Ale to má čas, nejdřív engy, pak klonování, pak teprve úpravy zvuků.

Opravuji se, nechal jsem se zblbnout lcikem. Tedy takto:

Triggers( 8
Discrete_Trigger ( 56 SetStreamVolume ( 1.0 ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "742.512_LVZ_ticho_4s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "742.512_LVZ_ticho_4s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "742.512_LVZ_4s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 57 SetStreamVolume ( 0.0 ) )
Discrete_Trigger ( 57 ReleaseLoopRelease() )
)

To není slang. Je to pouze nedostatek odborné erudice neználků potažmo rychlokvašek. S plnící polohou to opravdu nemá nic společného, protože je použit stejný průtočný průřez jako při použití polohy jízdní/odbrzďovací. Skutečná plnící poloha používá zvětšený průtočný průřez a obchází regulátor tlaku. Písmeno P u BSE znamená Přebití a neznamená Plnění, což je přímo jasné na tlaku průběžného potrubí po použití této polohy.

Ja som len podotkol, že som sa s tým už stretol. Netvrdím nikde, že je to tak správne takže ma nemusíš opraviť. Na rýchle naplnenie hlavného potrubia sa používa švih kde ti mimo regulátor dáva plných 10 bar do HP. (tiež nie je jedno dokedy to tam držíš nech neprebiješ celú súpravu) Či to je od kvasených uhoriek, alebo riadne zaváraných to už ja neviem ani neriešim. Ale fakt je , že sa to používa aj v praxi aj keď nesprávne.

Josef Vogeltanz napsal:
Odpověď:
z je poměr maximální přítlačné síly špalíku na kolo a hmotnosti vozidla. Hodnota se hledá zkusmo tak, aby se na výstupu č. 16 dosáhlo hodnoty co nejbližší zábrzdné dráze. Tento "hádací" proces by sice šel zautomatizovat, bohužel nebylo by to již v možnostech domácího počítače.

To je myšleno vážně? Potom celý matematický výpočet pouze nahrazuje metodu, kterou používají jiní (vč. mě): Praktické zkoušky vozu nebo soupravy (jízdu) na zkušební trati s hledáním optimálních hodnot parametrů. U té praktické zkoušky v simulátoru je alespoň zohledněno celkové nastavení vozu(ů), tak jak se budou potom používat v aktivitách.

Back
Nahoře