Elektrické lokomotivy ŠKODA pro Open Rails z dílny Pikku Locomotive Works Inc.

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Pikku
  • Datum začátku Datum začátku
Jenže třeba nové plecháče v MsTS stejně nepůjdou. Modely jsou příliš polygonově náročné a počty polygonů na jednotlivý materiál vysoce přesahují MsTS limit 3 tis. . Možná jsem se měl tomu více věnovat a celý název pozměnit tak, aby nekolidoval se jinými modely, ale jsem v tomto poměrně nedbalý (a navíc jiné modely 242 stejně nemám, nevím kde a s čím bych to vlastně porovnával). Spíš mě mrzí ten chaos v závorkách, to mi uteklo.

Tak, tak. Staviame to už viacerí od základu pre OR. Takže tá zložka je tam zbytočná úplne. Je to ľahšie na modelovanie (nemusíš strážiť počet polis na materiál) a je to lepšie pre hru. Menej matriálov , menej kujus.

hroch V obou případech byl problém mezi klávesnicí a židlí. Na světla mám udělátko v excelu, které generuje blok kódu pro osvětlení. Kromě jiného spočte i počet definovaných světel. Jenže, když to přenesu do .engu a následně se v tom ještě šťourám, už to blbuvzdorný není. Obvykle (což znamená, když nezapomenu) dávám ještě kontrolu funkcí PSPadu "Najdi Light( a spočítej". Nemluvě o tom, že mě barevně zvýrazňuje napsaný kód vč. první a poslední závorky bloku. Takže celé je to jen o pečlivosti.

A to je právě chyba. OR si rovnou šáhne do adresáže pro OR verzi a pro MSTS může být soubor.eng úplně ořezaný, ale hlavně přítomný.

Jenže složka OpenRails v adresáři vozu není kvůli koexistenci modelu OR s modelem MSTS. To je mylný a bohužel už zakořeněný výklad. Open Rails má tuto složku jako pomocnou pro soubory include, které jsou volány soubory .eng nebo .wag z hlavního adresáře. Typické je také použití pro dynamický náklad - FreightAnim. V hlavním je popsán vůz bez hmotnostních parametrů a parametrů vázaných na hmotnost. Ve složce OpenRails jsou potom definice prázdného vozu a jednotlivých nákladů. A nemusí jít jen o nákladní vozy. Stejně se nechá definovat i voda a uhlí tendrovek a tendrů.
Takže .eng nebo .wag soubor provedený podle těchto OR pravidel by stejně MSTS nepřečetl. Chyběly by mu údaje schované ve souborech složky OpenRail. Poláci a Maďaři už ten systém pochopili a zavedli. My se jej teprve učíme.
Příkladem pro pochopení jsou vozy Vtr, které Pikku nedávno zveřejnil na svých stránkách. Vozy jsou laděné pro statický i dynamický náklad, viz. zde a zde. A definice těchto parametrů jsou ve složce OpenRails vozu.

Editor msts ty soubory OR nenačítá a nepotřebuje je. Stačí mu ten základ. Viz výše. Když mu na defaultní místo nacpete soubor s nabouchanými rozšířeními, tak to nemusí vzít.

Editor msts ty soubory OR nenačítá a nepotřebuje je. Stačí mu ten základ. Viz výše. Když mu na defaultní místo nacpete soubor s nabouchanými rozšířeními, tak to nemusí vzít.
Ale ten základ je k ničemu, když jeho části jsou jinde. Jinde - ve složce OpenRails, kam MSTS nevidí. Ani editor MSTS, ani simulátor MSTS. Simulátor MSTS zná pouze složky Cabviews a Sound. A pokud v základu chybí definice obrždění nebo jízdních odporů, je ten základ na dvě věci. V MSTS to prostě nepojede.

Pokud je vozidlo pouze pro OR, není třeba dávat samostatnou složku Openrails do modelu, je jen třeba zachovat to, aby jel Activity Editor MSTS, což se vyřešilo a byla to vlastně chyba zápisu v eng. Chci se tím zeptat, proč na mne CB řve chybu, u vozů s komínkem, když zadám do wag. souboru kouř? Kde mám chybu? Musím tak dělat dva wag soubory a ten druhý se zápisem kouře cpát právě do složky Openrails.
Zde je wag soubor vozu ČSD F:

SIMISA@@@@@@@@@@JINX0D0t______

Wagon ( F5-0758-ORz

Type ( Carriage )

Name ( "CSD vuz F5-0758 zima OR" )

WagonShape ( F5-0758.s )

Size ( 3.219m 4.262m 15.33m )

CentreOfGravity ( 0m 1.7m 0m )

Mass ( 17t )

WheelRadius ( 0.46m )

InertiaTensor ( Box ( 3.219m 4.262m 15.33m) )

Coupling (

Type ( Chain )

Spring (

Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )

Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s )

Break ( 1.1e8N 5e8N )

r0 ( 30cm 60cm )

)

CouplingHasRigidConnection ( 0 )

Velocity ( 0.01m/s )

)

Coupling (

Type ( Chain )

Spring (

Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )

Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s )

Break ( 1.1e8N 5e8N )

r0 ( 30cm 60cm )

)

CouplingHasRigidConnection ( 0 )

Velocity ( 0.01m/s )

)

Adheasion ( 0.2 0.4 2 0 )

DerailRailHeight ( 10cm )

DerailRailForce ( 2.5*10t )

DerailBufferForce ( 350kN )

NumWheels ( 2 )

Friction (

234.7N/m/s -0.1 1.7mph 1.051N/m/s 1.969

5.1N/rad/s 1 -1rad/s 0 1

)

BrakeEquipmentType( "Handbrake, Graduated_release_Triple_valve, Auxilary_reservoir, Emergency_brake_reservoir" )

BrakeSystemType( "Air_single_pipe" )

MaxBrakeForce( 13kN )

MaxHandbrakeForce( 2kN )

NumberOfHandbrakeLeverSteps( 100 )

TripleValveRatio( 1.24 )

MaxReleaseRate( 1.5 )

MaxApplicationRate( 1.5 )

MaxAuxilaryChargingRate( 5 )

EmergencyResCapacity( 7 )

EmergencyResChargingRate( 30 )

EmergencyBrakeResMaxPressure( 73 )

BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce( 35 )

Sound ( "../../common.snd/Vozy/Be-OR.sms" )

Effects (

SpecialEffects (

Comment ( == Wagon Smoke == )

WagonSmokeFX (

-1.2 4.03 1.57

0 1 0

0.1

)

)

)

Dane, vyzkoušel jsem výše uvedený soubor .wag v jednom voze mého trainsetu, a řekl bych, že problém bude u Wagon ( F5-0758-ORz nebo WagonShape ( F5-0758.s ) nebo Sound ( "../../common.snd/Vozy/Be-OR.sms" ). Tyto tři položky wagu jsem si změnil podle mého trainsetu a CB žádné chyby nehlásí, takže zbytek wagu je v pořádku.

Chápu snahy mít jeden trainset pro oba simulátory. Skutečnost je ale taková, že je tím oba omezuji. MSTS umí hledat přímo pouze ve složkách Sound a Cabview a s úplnou cestou totéž ve složce Trainset. Jiné složky nezná (neumí) a proto musí mít veškeré definice napsány v základním souboru .wag nebo .eng. To je ale limitující pro OR, protože ten pro řadu funkcí používá odlišné hodnoty i parametry. Původní parametry MSTS přečte, ale nebudou fungovat správně.
A teď obráceně: Na kabinu i zvuky jde OR úplně stejně jako MSTS. Kromě toho umí ještě jít do složky OpenRails v adresáři vozu a načítá z něj další rozšířená nastavení. Definice dynamického nákladu FreightAnims, dílčí sekce parametrů .inc apod. Vždy ale v této složce očekává doplňky, ne celou základní definici se záhlavím SIMISA@@@@@@@@@@JINX0D0t______. To fakt neumí. To je pro změnu limitující pro MSTS: V této složce nepřečte nic a v základní složce má neúplnou definici eng. nebo wag. pro OR. Navíc s parametry OR, kterým nerozumí.
Ještě tak by mohly existovat dvojice. Jeden .eng pro MSTS a druhý pro OR. Totéž pro .wag. Musely by být jednoznačně označkované, aby z toho editory tras, consistů apod. neměly guláš. A to nemluvím o tom, že ShapeView nenačte dds textury, u načteného .eng/.wag pro OR neukáže FreightAnim. Nechuť mít dva trainsety zabírající nemalé místo je pochopitelná. Ale duální trainset zase nese komplikace a rizika.

To je presne to čo som napísal vyššie. S OR modelmi treba tvoriť v OR editore. To že kopec vozidiel mu v msts editore ide a nie je s tým problém je len preto, lebo to sú také OR modely ako som ja pápež Frantík.

p.s: lenže to sa mu nepáči....

Neměl jsem v úmyslu postavit mezi příznivce obou simulátorů zeď. Snad nějaké řešení existuje. Podle mě ale přes jediný .eng a .wag prostě nepojede vlak. Ani ten MSTS, ani ten OR.

S OR modelmi treba tvoriť v OR editore. To že kopec vozidiel mu v msts editore ide a nie je s tým problém je len preto, lebo to sú také OR modely ako som ja pápež Frantík.
Jak mám vysvětlit, že Activity Editor MSTS jede i se všemi zahraničními vozidly určenými jen pro OR a vůbec jej nezajímá kolik má vozidlo polys, či kujus, kam je směrována kabina, či zvuky. Pokud někdo přeloží OR editor do češtiny budu třeba tvořit v něm. Takové aktivity jako jsem vydal na trati DVK před nedávněm, nevím, jak bych vůběc dělal v jiném editoru. Tady byla chyba zápisu v eng souboru a po opravě AE normálně běží. To na co jsem se ptal výš neshazuje Activity Editor, ani nevyskakují chyby. Řve pouze ConBuilder a já chtěl vědět proč, poněvač jsem si wag. soubor editoval sám a nebyl jsem si jistý, zda soudruzi v NDR neudělali někde chybu. :-)

Jestli jsi ten .wag pošťáku nakopíroval celý, potom tě tam chybí poslední závorka, která uzavírá celý blok "Wagon". Mohu jen odhadovat - přepsal si ji, když jsi tam vložil ten poslední kus kodu s kouřem. Ty tři poslední závorky tě uzavírají blok Effects ( , SpecialEffects ( a WagonSmokeFX ( . A zbytek kodu zůstal neuzavřen, přestože začíná Wagon ( F5-0758-ORz.

Jak mám vysvětlit, že.............

Mám pocit , že ty si hraješ dookola len svoju pesničku.....Tak skúsim polopate.....Idú ti preto, lebo aj keď sa to navonok tvári ako OR modely tak OR modelmi nie sú. Sú spravené síce tak, že pod msts nefungujú, ale to len kvôli počtu polis na jeden matroš a kujus. Avšak definície má stále pre msts a nie OR. Takže je to model, ktorí s potenciálu OR nevyužíva nič. MSTS a jeho definície len bránia pokroku v OR. A dokiaľ sa autori modelov od msts úplne nedištancujú, tak to nikdy nebude ono......Ono to tu Josef pekne popísal. Existujú možnosti ktoré OR má a ktoré je škoda nevyužiť, ktoré sa viac menej nepoužívajú práve preto, lebo by to nebolo kompatibilné s msts. Potom máš rôzne skripty, kde môžeš definovať chovanie modelu.......Nie nadarmo sa snažia stále vylepšovať ten OR editor. Ten je k tvorbe do OR zo skutočne OR modelmi nevyhnutný.....

Dane, určitě máme zcela jiný trainset pro tvorbu aktivit, ale můžu tě ujistit, že vozidla, určená pro OR, v MSTS editoru skutečně nefungují. Od Dema jsem si nastahoval jeho parádní Ypsilony i další modely, od BOBOmsts jsem si nastahoval ty plošiňáky na návěsy. Výsledkem všeho bylo, že to buď editor odmítl přijmout a opakovaně padal, než jsem plošiňáky vymazal, nebo v případě Demových vozů editor nespadl, ale nezobrazoval při tvorbě Consistu jejich náhled a nešly zařadit do soupravy.

Problém OR editoru je ten, že se s ním nepracuje zdaleka ani tak dobře, jako s MSTS editorem. Není ještě úplně dodělaný a navíc zcela odlišný a je problém se naučit s ním pracovat, pokud se vůbec nastartuje. Musím říct, zlatý MSTS editor a hlavně neviditelné servisy. Ten způsob blokování návěstidla v OR aktivitě, kdy je třeba se rozjet proti němu, aby vůbec do stanice vjel křižující traffic a následně se postavilo volno, se mi vůbec nelíbí. Neodpovídá to realitě a je to navíc i hrozně debilní...

Back
Nahoře