Elektrické lokomotivy ŠKODA pro Open Rails z dílny Pikku Locomotive Works Inc.

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Pikku
  • Datum začátku Datum začátku
Jenže pak to chce přehledný AE pro OR, a hlavně někoho, kdo by jej přeložil do CZ. Já se práci s novým editorem nebráním, ale nechápu, proč když už tvůrci OR použili toliko z MSTS neookopírují alespoň základ Activity Editoru, ulehčili by tak spoustu drbání nám tvůrcům aktivit. Jinak mně Demovy ypsilonky AE normálně pobere.

Zkusím to nahodit malinko zpátky k tématu, z dovolením. :) Aneb, když testy na trati 090 zdárně pokračují. Zcela nová skříň, podvozky od @Pawlik a pokus s novými vychytávkami pro ORTS. Ale v současnosti má přednosti zcela jiný projekt, takže tento screen je spíš pokus o nakolejení vlákna zpět.

122049c.jpg

Pekné........Ešte si dovolím hodiť jednu výkoľajku.

Dane moje vozne ti idú normálne preto, lebo tam je len pri modelovaní urobená odchylka. Inak je to stále MSTS voz.....(niektoré vozne už mám s ORTS brzdnou krivkou, ale tie prvé doteraz sú úplne čisté msts čo sa definícií týka.)

Zkusím to nahodit malinko zpátky k tématu, z dovolením. :) Aneb, když testy na trati 090 zdárně pokračují. Zcela nová skříň, podvozky od @Pawlik a pokus s novými vychytávkami pro ORTS. Ale v současnosti má přednosti zcela jiný projekt, takže tento screen je spíš pokus o nakolejení vlákna zpět.
Pikku, díky moc. Dotahuješ do zdárného konce moje staré sny. Mohl bys dát ještě nějaký další obrázek více z boku a s větším nasvícením podvozků?
Díky.

@Pikku Dovolím si ještě mimo téma - to je trať 090 jako součást projektu 321, nebo je to ta samostatná trať 090, která již léta není veřejně ke stažení?

Je to součást projektu od @Stavitelxx . Samostatná trať od Tygyho bohužel nedosahuje zdaleka takové úrovně zpracování okolního terénu. Martin sice zachází s reáliemi okolní krajiny volně, ale je to pěkné a dobré.

Protože se pokouším kompletně předělat moje staré modely elektrických lokomotiv ŠKODA pro ORTS, zkusil jsem k nim dodat i 3D kabinu. Ne že by to byla nějaká sláva, ale kdo z jakéhokoliv důvodu nechce vlastnit TS201x, mohl by podobnými modely jako jsou v TS201x jezdit i v ORTS. Zatím to je spíš takové hraní, jak je vidět na obrázcích. Nějak to vypadá, nějaké prvky se pěkně hýbou (živák, směr, houkačka, ovladače světel a stěračů, stěrače samotné, ukazatel napětí v troleji, proudy při jízdě), některé prvky se hýbou blbě (páčka ovládání sběračů, rychloměry, brzdiče, volant :) ) a něco se nehýbe pro jistotu vůbec (signálka skluzu, tlakoměry). V noci svítí přístroje (a docela pěkně si myslím), ale zdaleka to není ve stavu pro zveřejnění. Na rozdíl od 3D kabiny pro řadu 749 se mi ovšem povedlo ve velké míře zbavit se těch debilních stínů na částech modelu po exportu do hry (což není zase až tak snadné jak se to snadno řekne). Vzhledem k tomu, že zatím nejsem schopen sladit animace modelu kabiny s .eng a .cvf soubory se taky může stát, že to celé zahodím a 3D kabina pro elektrické lokomotivy ŠKODA ani nebude. V tom případě to berte jako ukázku toho, o co přijdete. ;) .
Nakonec ještě prosba. Věděl by někdo, která ručička tlakoměru je „BRAKE_CYL DIAL“, která „BRAKE_PIPE DIAL“ a která „MAIN_RES DIAL“ ?

181kab01.jpg181kab02.jpg181kab03.jpg181kab04.jpg181kab05.jpg

Věděl by někdo prosím, která ze tří ruček tlakoměrů vpravo je „BRAKE_CYL DIAL“, která „BRAKE_PIPE DIAL“ a která „MAIN_RES DIAL“ ?

Ahoj,
dole vlevo brzdové potrubí (BRAKE_PIPE DIAL ), vpravo jímka (MAIN_RES DIAL ) a nad tím brzdový válec (BRAKE_CYL DIAL ).

Věděl by někdo, která ručička tlakoměru je „BRAKE_CYL DIAL“, která „BRAKE_PIPE DIAL“ a která „MAIN_RES DIAL“ ?
Poznáš to podle vyznačených hodnot max. tlaku na přístroji barevnou čárkou:
MAIN 8bar nahoře
PIPE 5bar vlevo
CYL 3,8bar vpravo
Každá mašina to má jinak a není to jednotně ani u jedné řady mezi více vozidly.

A ještě k chybě na třetím obrázku s pákami: není možné mít horní aretační páku v poloze vyjímatelné 0 a zároveň mít směrovou páku v nějakém směru. Mezi pákami je mechanická vazba a celé je to ještě pro jízdu blokované elektrickými kombinacemi.
Má-li být aretace v 0, musí být předtím směr v 0.
Má-li být navolen směr P nebo Z, musí být aretace v poloze N - normální.
Pokud se na aretaci při nulovém směru navolí některá poruchová kombinace vyřazení vadné motorové skupiny I, II, III, pak jde odjet pouze se seriovým spojením motorů se směrovou pákou Pp nebo Zp směr s poruchou.

... A ještě k chybě na třetím obrázku s pákami: není možné mít horní aretační páku v poloze vyjímatelné 0 a zároveň mít směrovou páku v nějakém směru. Mezi pákami je mechanická vazba a celé je to ještě pro jízdu blokované elektrickými kombinacemi. ...
Takže páky vlevo od volantu jsou na sobě závislé a pokud změním směr (dolní levá) tak se musí změnit i poloha horní pravé? Nebo by stačilo mít horní aretační páku v poloze N a měnit jen polohu směrové páky? To budu zase za blbce. :D

Nebo by stačilo mít horní aretační páku v poloze N a měnit jen polohu směrové páky?
Jo, tohle pro MSTS/OR je postačující.
Pravá dolní jsou šunty a řadí se jen na každém hospodáru (3x3), to tam ale asi mít nebudeš, protože před přechodem na vyšší spojení je potřeba zařazené šunty zase vyhodit a pak lze přejít výše. Pro jednoduchost stačí až na posledním paralelním hospodáru pak pohnout s tou pákou a na serii a serioparalelu je nepoužívat.

Protože se stavba 3D kabiny pro 181podle očekávání zadrhla, rozhodl jsem se věnovat něčemu naprosto jinému. (Jinými slovy, chyby neopravujeme, ale ignorujeme a místo náprav bugů předhodíme zcela nový obsah, aby se zapomnělo.) Tím něčím jiným je novinka firmy ŠKODA, byť neúplná (na vozy samozřejmě kašlu) - elektrická lokomotiva DB 102 se pravděpodobně objeví i na vašem virtuálním kolejišti. Měl bych rekonstruovanou a v podobné kvalitě zpracovanou i řadu 380, ale nedostal jsem povolení šířit použité textury střechy z jiného modelu. Zatím jen ochutnávka, kdo byl v Bratislavě už viděl. A opět, ve hře to samozřejmě takhle parádně nevypadá. Základ skříně Jarda Skůra, textury EMPPU (TRS).

wip05.jpg
DB102a.jpg

Ahoj Pikku, chci se prosím přeptat, jestli lze nějak v engu 242.217ky OR smáznout ta pevná poziční světla, případně vypnout na stanovišti - či přepnout při změně směru a do režimu posun? Udělal jsem s ní v aktivitě obrat a fírové proti na mě pořád blikají a klepou si na čelo:).
Děkuji za reakci.

242.jpg

Zkusím se připojit svým názorem.
Open Rails má ovládání světel převzato z MSTS a ovládá především reflektor, nikoliv návěstní světla.
K dispozici jsou tedy celkem tři stavy:
Reflektor vypnut - první výchozí.
Reflektor tlumené - druhá poloha (1x H)
Reflektor dálkové třetí poloha. (2x H)

K tomu je nutné zahrnout několik stavů návěstních světel na HV.

1. To může být samostatné jako:
a) Stojící obsazené vozidlo (D1 - 744) po jednom bílém světle vzadu a vpředu.
b) Vozidlo při posunu (D1 - 714) po dvou bílých světlech vzadu a vpředu.
c) Vozidlo na trati - tzv. lokomotivní vlak s označením Začátek a konec vlaku (D1 - 710/712) tři bílá vpředu a dvě červená vzadu.

2. Nebo ve vlaku jako:
a) Stojící obsazené vozidlo (D1 - 744) po jednom bílém světle vzadu a vpředu.
c) Vlak s označením Začátek a konec vlaku (D1 - 710/712) tři bílá vpředu (dvě červená nebo červenobílé desky vzadu na posledním voze).

K tomu musí HV za snížené viditelnosti svítit.

Takže požadavků mnoho a možností málo.
Je potřeba zařídit:
- Na vypnutý reflektor použít nějakou výchozí návěst, ale neovlivnit použití vozidla v aktivitě. Obsazené, posunující nebo vše povypínané?
- Mít možnost rozsvítit alespoň dálkový reflektor.
Tím jsem vyčerpal první a třetí polohu ovládání světel. Zbývá druhá. Na tlumené můžu rovnou zapomenout, používá se minimálně a důležitější jsou návěsti na jejichž přepínání MSTS ani OR nemyslí.
Asi obsadím návěstí pro vlak, ale co když mám ve výchozí vše vypnuto? Musím udat posun a obsazení.
Takže nejčastějí případ asi bude:
1. poloha reflektory vypnuty, svítí posun pro případ samostatného HV (D1 - 714)
2. poloha reflektor tlumený. Tlumený kužel je zrušen a rozsvěcuji Začátek a konec vlaku (D1 - 710/712) Přepnu z 1. když nebudu posunovat a HV je ve vlaku.
3. poloha reflektor dálkový. Stejné jako 2., navíc světelný kužel posvítí na trať ve směru jízdy.

U starších vozidel nahrazuje reflektor 3 bílé návěstní svělo (vrcholek trojúhelníku), nové a modernizované HV mají samostatné reflektory a návěstní lampy.
Stojící obsazené vozidlo (D1 - 744) umí také simulátor sám jako loose consist. To ale hráči nepomůže.

Takže jediné co lze změnit při zachování nějaké funkčnosti, je zcela zhasnout u výchozí polohy ovládání světel a oželet návěst posunu.
Další možností je svítit trvale Začátek a konec vlaku (D1 - 710/712), zbylými dvěma polohami ovládat jen reflektory. V tom případě musím oželet posun a úplné zhasnutí.

Open Rails má ovládání světel převzato z MSTS a ovládá především reflektor, nikoliv návěstní světla.
Krom tří základních stavů reflektoru (párovky jen dva) umí msts/mstsbin ještě další parametry světel, kde se rozlišuje také stav koncovek - ne/připojeno další vozidlo k příslušnému čelu se světlem a rozlišení orientace předek/konec. (Nastavitelné pro lokomotivy i vozy.) Pravděpodobně OR neumí tento parametr správně interpretovat a nechává červená světla svítit na předním čele jako na konci vlaku.
Podrobný popis je v manuálu Džordžova mstsbin a taktéž na jeho webu.

Ahoj Pikku, chci se prosím přeptat, jestli lze nějak v engu 242.217ky OR smáznout ta pevná poziční světla, případně vypnout na stanovišti - či přepnout při změně směru a do režimu posun? Udělal jsem s ní v aktivitě obrat a fírové proti na mě pořád blikají a klepou si na čelo:).
Děkuji za reakci.

Zobrazit přílohu 21867
Zapomněl jsi přepnout světla a přesadit strojvedoucího na správné stanoviště. Je to popsáno v návodu, kombinace kláves Shift+V (asi, prostě animace zpětného zrcátka). Nastavení parametrů světel v enginu to neovlivní.

Krom tří základních stavů reflektoru (párovky jen dva) umí msts/mstsbin ještě další parametry světel, kde se rozlišuje také stav koncovek - ne/připojeno další vozidlo k příslušnému čelu se světlem a rozlišení orientace předek/konec. (Nastavitelné pro lokomotivy i vozy.) Pravděpodobně OR neumí tento parametr správně interpretovat a nechává červená světla svítit na předním čele jako na konci vlaku.
Podrobný popis je v manuálu Džordžova mstsbin a taktéž na jeho webu.
Není to zrejmě tento případ, animovaná světla jsou součástí modelu. Takový můj vrtoch, jsou navíc spojena s animací figurky strojvedoucího.

Zapomněl jsi přepnout světla a přesadit strojvedoucího na správné stanoviště. Je to popsáno v návodu, kombinace kláves Shift+V (asi, prostě animace zpětného zrcátka). Nastavení parametrů světel v enginu to neovlivní.
Aha! Tak to se omlouvám. Už si to budu pamatovat. Děkuji.

Back
Nahoře