Elektrické lokomotivy ŠKODA pro Open Rails z dílny Pikku Locomotive Works Inc.

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Pikku
  • Datum začátku Datum začátku
Podle toho co jsem zjistil na ET diskuzi k tomuto parametru (manuál je v tomto skoupý), ORTS používá tohoto parametru vozidla k výpočtu příčného zrychlení v průjezdu oblouky. Pokud je rychlost vysoká, poloměr oblouku malý a parametr ORTSUnbalancedSuperelevation chybí nebo je malý., ORTS se "ozve" oznámením, že rychlost v obloucích je příliš vysoká. Vozidla z trati nevyskočí, chybí kolizní model zavržený programátory. ORTS to decentně nazývá "překročení pohodlí cestujících" v případě, že se jedná o osobní vozy. U ostatních prostě varuje, že rychlost v oblouku je příliš velká a uvede doporučenou hodnotu.
Ve svých nastaveních používám standardně hodnoty 150 mm, která je původně určena pro projektované tratě. Od jisté doby jsem to vylepšil dalším parametrem - ORTSTrackSuperElevation ( x y ), což je tabulka, kde x jsou poloměry oblouků v metrech a y převýšení v mm. Tabulku jsem opsal z kteréhosi drážního předpisu S3 o železničním svršku.

Mikulda: Nedostatek převýšení jsem si spočítal, k tomu další tabulku nepotřebuji. Příklad:
Pokud budu mít oblouk z tabulky, např.:
R = 300 m,
P = Pst = 150 mm,
v = 75 km/h.
Tak mi pro takový poloměr a rychlost vychází teoretické převýšení Pt = v^2*11.8/R = 75^2*11.8/300 = 221 mm.
Nedostatek převýšení je pak Pch = Pt - P = 221 - 150 = 71 mm. Tedy při traťové rychlosti 75 km/h (dnes máme hned čtyři - kulaté, dolní, horní, NS) jedu výše uvedeným obloukem s nedostatkem převýšení pouhých 71 mm (neodpovídá to kulatým rychlostníkům?). To je to, co uvádím už v předchozím příspěvku. To je přeci nějak málo, ne?
Takovýmhle obloukem by se mělo dát jet rychlostmi až 80 dolní / 84 horní / 87 NS km/h.

Josefe, díky za objasnění. Čili ORTSUnbalancedSuperelevation je vlastnost vozidla, nikoliv koleje. V praxi je to hodnota nedostatku převýšení, na které je vozidlo konstruováno a je schopno být takto provozováno, aniž by docházelo k chodu na příčné narážky (tím se myslí to snížení komfortu). Tahle hodnota je u starších vozidel právě jen těch 100 mm, u novějších 130 mm (včetně třeba lokomotiv Škoda s podvozky 2. generace) a u NS a nejnovějších vozidel 150 mm.
Přičemž to příčné vypružení musí přenést nejen síly plynoucí z nedostatku převýšení, ale musí tam být i rezerva na dynamické pohyby vyvolané příčnou nerovností koleje.
Tyhle hodnoty ale nemají nic společného se stavebním převýšením tratě (150 mm, jak píšeš).

Sám o sobě tenhle parametr ale fungovat nemůže - je potřeba ho v každém oblouku porovnat s aktuálními podmínkami jízdy, tj. R, v, stavební převýšení koleje. Ten poslední jmenovaný je však pro každý oblouk v ORTS stejný, nemýlím-li se, což je zase v rozporu s praxí.
Ad ORTSTrackSuperElevation ( x y ) - i taková tabulka P = f (R) neodpovídá praxi. Ale co se dá dělat, chápu.

Takže by se to dalo shrnout závěrem, že ten parametr je v podstatě k ničemu/nefunkční a naštěstí nezpůsobuje vykolejení vlaku.;)

Pravda je taková, že ta tabulka je z šedesátých let, kdy se nějaké teoretické převýšení nepočítalo. Jezdilo se pomaleji, a rychlostníky byly pouze jednoho druhu, tj. hranaté. Na tu tabulku jsem se měl vybodnout a napsat pouze že pro oba rozchody jsou hodnoty stejné. Tímto se omlouvám za plevelení vlákna. :-)

Josefe, díky za objasnění. Čili ORTSUnbalancedSuperelevation je vlastnost vozidla, nikoliv koleje.
Asi tak nějak. Podle mě tím ORTS sděluji o jaký typ vozidla se jedná a jak by si měl stát při "průletem" obloukem. Ovšem přiznávám, že pro všechna vozidla používám jeden a ten samý parametr. Snad jen u historických vozidel se neobtěžuji s tím druhým tabulkovým parametrem. ORTSUnbalancedSuperelevation ( 150 mm) pro rozchod 1435 mm a ( 75 mm) pro rozchod 760 mm.

Díky, rozumím. Je to vlastnost vozidla a v tomto případě je přímo úměrná rozchodu koleje.

Ja som "miestny", tie širokorozchodné dvojičky chodia okrem postrku vždy vo štvorici, postrk býva pravidlom v úseku Trebišov - Výhybňa Slančík, ak je dostatočná vozba, tak zvyčajne ju prikváčia na vlak idúci opačne, ktorý je prázdny. Čo sa počtu vozňov týka, loženú súpravu som narátal najviac 53, prázdnu najviac 57 vozňov, ale toto sa podľa mňa mení od súpravy na súpravu, neviem aké je maximum. Ale len jednu dvojičku som tam na vlaku nevidel nikdy. :)

Inak ten model vyzerá krásne. :)

Vzhledem k tomu, že mě @Pawlik upozornil na některé chyby, co jsem měl na modelu 122/123, šel jsem (malinko) do sebe a modely pomalu upravuji. Jde to fakt pomalu a se vší úctou, vy to ani nepoznáte. ;) Ale jedna úprava byla i na čele skříně a tu jsem musel upravit i na dalších modelech - 125.8, 130, 242 ... No a protože 242 je hromada tak na to kašlu, upravil jsem jen S499.02. Samozřejmě že to zase nepoznáte, ale pro @Pawlik to je dost zásadní. :cool::) Tak jeden screen z přípravny. Očekávejte celou rodinu 122/123/125/130 spíš v delším časovém horizontu. Fenomenální textury opět od @Lukyn-CZ . (A Pavle, doufám, že ten piškot není už tolik brutalistní. :p )
scr03.jpg

Pikku, děkuju! Piškot je jak od mistra cukráře. Izolátory jsou v cajku, hřebenáče na střeše taky.:);)

Pikku, děkuju! Piškot je jak od mistra cukráře. Izolátory jsou v cajku, hřebenáče na střeše taky.:);)
A skříň na baterky nee? o_O Ještě ta střecha chce upravit, ale to zase někdy příště. A pořád toho ještě hodně zbývá ...

... (také viz 181.008), ale ...
Přitom 181069 je OK, stejně tak 182 a 183. To je pěknej bordel ve firmě, vyházím zodpovědné pracovníky a sám si snížím prémie. :confused:
Jinak samozřejmě pokud narazíte na nějaké nesrovnalosti nebo něco co se vám nezdá, obraťte se na reklamační oddělení firmy - s vašimi příspěvky a poznatky bude samozřejmě naloženo tak, jak si zaslouží.
Edit: tak je to jasné, 181008 má piškot ze 122/123, takže proto je takhle debilně vyprsený. Pracuji na nápravě. Pomalu. Rozvážně. Nerad.

Ta 3001 je opravdu nádherná. Musel bych moc hledat na fotkách rozdíly. U (nové) hrbaté (130) bych měl 2 rozměrové poznatky a můžu je poslat do "Lovosic" (diskrétně) třeba ve photoshop úpravě. Ale jak jsem naznačoval, nechci prudit zaběhlou produkci.

Ta 3001 je opravdu nádherná. Musel bych moc hledat na fotkách rozdíly. U (nové) hrbaté (130) bych měl 2 rozměrové poznatky a můžu je poslat do "Lovosic" (diskrétně) třeba ve photoshop úpravě. Ale jak jsem naznačoval, nechci prudit zaběhlou produkci.
Vzhled 123001 dělají ve velké částí výborné textury od @Lukyn-CZ . Jinak nová hrbatá ještě není venku mám ten dojem. Pokud se ti něco nelíbí, klidně napiš, možno i SZ pokud je toho víc. Jak s tím naložím je samozřejmě jiná věc. :p Lampárna čeká.

Back
Nahoře