Skiny nejen pro OR, Dan J.

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dan J.
  • Datum začátku Datum začátku
Tak a samozřejmě, aby vůz nebyl osamocen, tak ještě jedna varianta, ale zde budu potřebovat pomoc, období a za čím vlastně jezdily, vzor jen jedna fotka ostravského vozu Sv odstaveného v Porubě.

12241080_10207859026256284_3793982990655186030_o.jpg
Balm0139.jpg

Přijde mě, že na té ČB fotce je ještě původní nátěr pro Modré šípy. Tedy kombinace krémové, modré a červené linky.
Jezdit tedy mohly za M274.0, M275.0, M273.0. A později díky svému nezávislému topení a osvětlení, prakticky s čímkoliv co je utáhlo.

Dane, ale na ČB obrázku je naprosto iný voz. Máš niekde hodnoverný podklad že aj Calm 36 bol natretý do tohoto náteru?

Stavět nějaký model ze staršího období znamená většinou dlouhou přípravu spočívající ve shánění podkladů. Jedna černobílá fotka nestačí. Vůbec nejhorší zdroj informací je paměť pamětníků, kteří se budou i hádat, že takhle to přesně bylo a ne jinak. Viz např. nátěr Antona 486.007 křiklavou zelenou a současný, který by měl sedět.
Vzhledem současných muzejních nebo většinou nostalgických vozidel se už v žádném případě nelze řídit. Neodpovídají odstíny barev, provedení nápisů a jejich umístění. Odstrašujícím příkladem jsou třeba vozidla KŽC, která s historií nemají nic společného cílem bylo natřít to tak jak se zrovna někomu líbilo.
Calm od Jardy Skůry vznikl přesně tak, tenkrát jsem to s ním řešil. Výsledek, sice je to kravina, ale přece je škoda tak pěkný skin nezveřejnit...
Fotek s celočerveným nátěrem v provozu s M 262.0 apod. je dost, stav po vyřazení je patrný z mých fotek vozu 013. Je dost nepravděpodobné, že by měly mezitím jiný nátěr.
Na vozy je kapacita Ivo Mahel, zkus se ho zeptat na ten SV, mimochodem z kterého je roku?

Ahoj. Jacku v roce 1986, možná 85, jsem byl za spolužačkou v Albrechticích u Českého Těšín, v té době jsem se už o vlaky zajímal, sice okrajově, větší záběr jsem měl ohl. MHD v Ostravě. V té době, jsem vůbec netušil, že jezdil nějaký Calm se středním vstupem a v těch Albrechticích stál krémovo červený vůz s dvojkřídlým středním vstupem. Tak mi potom řekni, co jsem tehdy viděl. (psal jsem i v mejlu). Nevím, ze kterého roku ta fotka je, ale určitě po roce 1979, poněvač stojí na tramvajových kolejích do Klimkovic a dráty už jsou taky dole. Ale vzezřením, je to přesně ten vůz z Albrechtic u Těšína, stál ob jednu kolej od nástupiště směrem ke kolejím co vedou na šachtu. A fakt bych dal ruku do ohně za to, že byl krémovo červený, ale už asi jako SV.
Dan

@Dan J. Ťažko povedať čo si videl, ale pravdu má Jacek, je veľmi nepravdepodobné že nejaký z prvorepublikových Calm-ov mal iný než celočervený, tzv. hurvínkoidný náter. Ak sa niečo pretrelo z modro-krémového tak to bolo do hnedočerveného náteru so žltou poprsnicou. Pokiaš nemáš hodnovernú fotku Calm36 tak malo by platiť to že červeno-krémový náter neexistoval. Na Tvojej fotke je Calm 35 ale či to bol červeno-krémový náter alebo ešte modro-krémový tak to z ČB fotky ťažko zistíš. Že sa pri muzeálnych náteroch robili prasačiny je dobrý príklad tzv. jamoěřský "lentilkový vlak" . Prípad Zeleného antona je troška iný, akú zelenú zohnali za dobrý peniaz takú použili. Ono je to kopa peňazí, kopa farby a kopa roboty natrieť takú mašinu. Aj opucovať. Niečo som pucoval aj ja na mazutke, feťák na mojom mieste by bol maximálne blažený :D

Lépe pro mně, i když mně se..e, že se mi ta červená celkem povedla. Aspoň se s tím nemusím drbat a tím hlásím hotovo. Teď to jen poslat Jardovi s pár prosbami na mapování a uvidíme jak to dopadne. Pár "porovnávaček""
balm031_001.jpgbalm031_001b.jpgbalm031_002.jpg
balm031_002b.jpg
balm031_003.JPG
balm031_003b.jpg
balm031_004.jpg
balm031_004b.jpg
Dan

Na Tvojej fotke je Calm 35 ale či to bol červeno-krémový náter alebo ešte modro-krémový tak to z ČB fotky ťažko zistíš.
Tenhle v Porubě byl tmavočervený (jako na úzké), také jsem kolem něj jezdil. Dříve stával u mlýna, když ještě jezdila tramvaj do Klimkovic. Modrý nástin je tu dole. (Je tam i link na Ivoše.)

Celý rok jsem se chystal nafotit tento kousek, avšak jsem se k tomu nedokopal. Jednak je to pro mne z ruky, těžko utrefím správné počasí a navíc nemám dron na nafocení střechy. Web nyní nefunguje, tak vám zde v kostce popíši, oč se jedná: http://www.m274.cz/vehicles.htm

Pravděpodobně Calm III. série, který byl dovezen z Německa. Odstín vozu je RAL 6022, který byl nejbližší odstínu U.S. Army v 50. letech na vozech, bílá asi RAL 9002. Nápisy se sestavily na základě archivních snímků podobných vozů, neboť snímek tohoto vozu nebyl nalezen, takže nemusí odpovídat tomu původnímu. Vůz byl před posledním lakem šedozelený, značně opršelý a jen nějaké stopy nechaly tušit, jak to asi bylo. Současný nátěr je smyšlený, i když ve stylu podobných vozů. Z druhé strany nápisy nejsou. Byl asi 2x přestavěn a nyní se opět upravuje. Je deponován tuším na soukromém pozemku. Není pravděpodobně v plánu, aby se někdy usadil na koleje.

nápisy.jpg

Ahoj. Tak když už mám tu texturu červeno krémové, pustím se do mašinky DPMO:
16E1_03e.jpg
Ale chtěl bych udělat i variantu posledních let provozu v oranžové verzi, těch fotek je ale velmi málo a barevmé žádné, kdyby je někdo měl, velmi rád uvítám:
16E1_03c.jpg

To není v DPMO (Olomouc). Pěkná fotečka je z porubské vozovny DPO (Ostrava) zrovna před mou rodnou ulicí (přímo skrz okna). Tady září novými barvičkami, zatímco jako klukům nám v Klimkovicích nabídla při prolézání na nádraží jen rez a špínu.
Prolezl jsem materiály synovy sbírky z působení v ostravském DP, ale 107 jsem nikde mezi fotkami v barvě nenašel. Pro barevné schéma poskytuji alespoň jiný pracovní vůz se stejnou barvou:
P8290062.JPG

Dokonce ani sám DPO (Ostrava) na svých stránkách tento vůz neukazuje mezi exponáty.

Bobe, ale za našich mladých let přece nynější DPO mělo zkratku DPMO.

Odesláno z mého SM-G935F pomocí Tapatalk

K té červené nee, těch fotek je mrtě, ale té oranžové jako pracovní vůz DPMO ano. Jinak přesně to byl Dopravní Podnik Města Ostravy, nositel řádu Vítězného Února. :-)

Teď koukám, že tam mám chybu, "Řádu práce Vítězného Února..." :) Nicméně, se skinem ještě vyčkávám. Psal jsem Jardovi a posílal skin Balm, ale zatím žádná odpověď.

Takže bohužel, ta mašina by se musela komplet přemapovat. :-( Textura je tvořena skoro pro celou kastli v jedné barvě a s polomáčenou se nepočítá. A navíc dělené barev háže dokřiva a nerovně. Tím by ani u celooranžové verze nešly naskinovat to ruhování, škoda.
DPMO107.jpg

Dane, koho to je model? Pokiaľ od Skůry, tak na žiadny jeho model sa nedá skinovať iný náter....

Back
Nahoře