spriahla po xte ... (ex MsTS bin)

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
Re: Shape Viewer

Riešenie to je.
A dokonca i na problém u parných lokomotív a tendrov.
U 475.1 si nastav v .eng toto:
Size ( 3.2m 4.253m 13.8464m )
CentreOfgravity ( 0m 1.7m 0.4416m )
InertiaTensor ( Box(3m 4.253m 13.8464m) )
a v .sd:
ESD_Bounding_Box ( -1.6 0.9 -6.4816 1.6 4.253 7.3648 )
Pri tendri vo .wag
Size ( 3.1m 4.259m 9.383m )
CentreOfgravity ( 0m 1.9m -0.0531m )
InertiaTensor ( Box (3.1m 4.259m 9.383m) )
a v .sd:
ESD_Bounding_Box ( -1.5 0.9 -4.7446 1.5 4.259 4.6384 )
(pre r0=80cm)
typ spriahla nieje podstatný.
Mne to funguje.
Skús a uvidíš.

Matto

Podle toho co jsi zde napsal mi je jasné že jsi trochu ujel - nepochopil správně význam některých parametrů.
CentreOfgravity - tohle není rozměrový střed modelu ale bod ke kterému se počítaj dynamické síly působící na model. Pokud bys měl zapnuté vykolejení, šoupnul tento bod hodně vysoko tak bys pak viděl při vyšších rychlostech neustále hlášky o vykolejení. Model by byl velmi vratký a převracel by se v obloucích. Odstředivá síla se chová v MSTS podle reálu. Jen ji je nutné v rámci zjednodušení výpočtů vztáhnout ke konkrétnímu bodu/pozici v modelu.
InertiaTensor - teď takhle z hlavy nevím přesně (a disk s MSTS mám odpojen takže se nemohu ani podívat) ale je to obdoba ESD_Bounding_Box akorát že je to v souboru chování vozidla. MSTS totiž má některé rozměrové definice zdvojené (v dvou různých souborech). Je to kvůli zjednodušeným výpočtům chování v případě trafic vlaků.
ESD_Bounding_Box - kvádr představující pomyslné hranice modelu. MSTS je bere jako pevné a zcela neproniknutelné. Jakmile se cokoliv (jiný ESD_Bounding_Box od jiného modelu - například nástupiště) dostane do těchto hranic/rozměrů tak model právě narazil a dojde k jeho vykolejení v důsledku nárazu. Hodnoty v ESD_Bounding_Box se počítaj od středu modelu v s souboru. Odnikud jinud se neberou.

Jinak fyzické (modelářské) vycentrování modelů není nezbytné pokud se model v consistu neflipne/neotočí nebo nezačneš připojovat něco na přední spřáhlo. Toho lze v klidu využít právě u parních mašin kde je zvlášť kotel a zvlášť tendr. Pokud jsou rozměry správně nastaveny (i v s souboru poloha středu modelu) tak aby to odpovídalo nárazníkům tak pak vše funguje jak má. Pokud ale model v consistu otočíš tak pak uvidíš u nesymetrického modelu co to dokáže udělat za optickou paseku - mezery či prolínání u nárazníků.

Robo napsal:
Keď fungovalo predné a zadné spriahlo ( čo vďaka binu nefunguje ), dalo sa ideálne nastaviť hodnoty každého spriahla zvlášť + príslušné sd a nárazníky sa neprelínali ako vpredu, tak aj vzadu a tender bol čisto spojený s 475.1. Niektorý bin zrušil funkciu niektorého zo spriahiel a teraz to nefunguje.
Pěkná blbost. Dvě spřáhla v MSTS nikdy nefungovaly tak aby jejich definice byla zcela plnohodnotná. Do toho Džordž nikdy nesahal. Z té dvojí definice spřáhel, kterou mám v eng/wag souborech na mých stránkách (z doby kdy jsem nevěděl zcela přesně co má smysl definovat 2x a co MSTS bere jen 1x) se berou 2x jen parametry o typu spřáhla. Rozměry pro přední spřáhlo se berou ze souboru default.wag a rozměry pro zadní spřáhlo se berou právě z eng/wag souborů. Proto pro korektní fungování musí být v souladu nastavení z default.wag s nastavením v eng/wag a sd souborem. Vztahy mezi jednotlivými parametry jsou podrobně popsány v návodu pro nastavení spřáhel. Takže pokud z nějakého důvodu je nutné mít u modelu dva typy spřáhel (například nerozpojitelná vazba mezi kotlem a tendrem ale vepředu a vzadu šroubovka) tak pak má význam dvojí definice spřáhel. Nic ale není dokonalé neboť s tím původně MSTS nepočítal a občas má pak prohozen význam mezi předním a zadním spřáhlem. Zejména v případě používání binu a přecházení na zadní stanoviště - dojde přehození orientace a tím i k významu definice přední/zadní spřáhlo.

Aby som to vysvetlil:
To kde je stred modelu určí ten kto ho vymodeluje.
To ako sa model správa určuje nastavenie v .eng a .sd súbore.
U CentreOfGravity nejde o to ako je tento bod vysoko ale o to kde sa nachádza v rámci dĺžky (osi Z) modelu pretože spriahla sú na čelách KV a nie na streche.
Keď má model podľa .s stred do predného čela vzdialený -7m a od zadného čela +5m symetrický stred sa bude nachádzať vo vzdialenosťi 6m od oboch čiel.
To aby sa model v MSTS správal tak akoby bol stred v 6m do oboch čiel KV dosiahneš tým že pri CentreOfGravity ( X Y Z ) nenastavíš do Z nulu ale +1 aby si centrum parametra Size () posunul do symetrického stredu.
Pre výšku Y platí čo si napísal.
Do EDS_Boxu v .sd nezadáš rovnaké -Z a +Z ale treba ich zložitejšie prepočítať.
Ak KV flipne otočím nič sa nedeje pretože sa o 180° otočí model okolo stredu definovanom v .s ale model sa neprepočítava takže predné čelo je po flipe vzdialené +5m a zadné -7m takže posunutím o +1m sa stále dostaneš do symetrického stredu pre centrum parametra
Size () (do vzdialenosťi +/-6m od čiel KV).

Ešťe raz dodávam: TREBA TO VYSKÚŠAŤ!
Mne to funfuje aj pri flipnom otočení.

V prípade Pary + tendra je to omnoho zložitejšie čo sa týka výpočtov ale efekt je rovnaký.

Blbosť to asi nebude.
Zoberme si Balmák. Boli vymodelované 4 verzie:
Bez prechodu - Chain Chain
Prechod zadný - Bar Chain ( prvá definícia platí pre zadné spriahlo, ale to vieš )
Prechod predný - Chain Bar
Obojstranne prechodný - Bar Bar
Čo je dôležité, fungovalo to. Aj Con Builder dokázal rozlíšiť typy spriahiel a videl som ich v kombináciach CC, BC, CB a BB. Mám ja potom nejaký zvláštny MSTS ???
Toto isté platilo pre vozeň U-x. V pohode som nadefinoval vpredu chain a vzadu automatic a opačne. Zase to pekne fungovalo. Schválne sem hodím údaje zo 475.1+jej tendra, ktoré predtým v pohodičke fungovali.

Najprv 475.1
Coupling (
Type ( Bar )
Spring (
Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s )
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 5cm 150cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 80cm 150cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)

ESD_Bounding_Box ( -1.53 0.9 -5.1 1.53 4.27 5.0 )
)

A teraz tender
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 100cm 150cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)
Coupling (
Type ( Bar )
Spring (
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 80cm 150cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)

ESD_Bounding_Box ( -1.53 0.9 -5.1 1.53 4.27 5.0 )
)

Toť všetko. Teraz mám medzi 475 a tendrom medzeru jak hrom.

Robo ak budeš skúšať tie moje hodnoty všetky parametre r0 aj na pare aj na tendri musíš mať rovnaké a síce ( 80cm 150cm ).
To som asi neuviedol :!: :!: :!: :!:
Typy spriahadiel mi nikdy problém nerobili.

Tiež inak fachčím na 80. Vyskúšal som tvoje parametre, vrátane neupravených spriahiel a ozaj sedia. Akurát som nedokázal rozpojiť mašinu od tendra. Na úvod som mal povedať ešte jedno. Totižto ak nie je model vycentrovaný, o to pracnejšie sa nastavujú svetlá.

Ak sa ti nedá rozpojiť mašina a tener tak si skontroluj či nemáš medzi nimi spriahlo typu BAR lebo to sa nedá rozpojiť.
Čo sa týka svetiel na tie táto úprava nemá vplyv.
Ak máš SView 2.1.225 a otvoríš v ňom .eng/.wag súbor a použiješ Ctrl+F2 zobrazia sa ti body v ktorých sú umiestnené svetlá, dymy, headout ...
Predtým som tieto body zisťoval pokusmi a omylmi v MSTS teraz pokusmi a omylmi v SView.

Toto všetko samozrejme ovládam. Rozpojím sa, ale akonáhle sa pohnem, opäť sa spojím. Koniec koncov mi to môže byť fuk, však tendre sa rozpájali akurát tak v depách a podobne. :lol:
Možno som lenivý, ale prepočítavať svetlá kvôli nesymetrickosti sa mi zrovna nechce. :lol:

Robo, Matto

K těm typům spřáhel - funguje to takhle:
AE - nerozlišuje který typ spřáhla je "jako" přední a který je "jako" zadní. Spojí cokoliv s čímkoliv. BB+CB+CC+BC bez ohledu na to v jakém pořadí to je nadefinováno.
MSTS - tam je už problém. Je totiž rozlišováno i to pořadí definice. Čili výše uvedený příklad nelze rozpojit a spojit. Spojíte/rozpojíte to v případě BB+BC+CC+CB v místech kde je C.
A teď ten hlavní problém. V okamžiku přestupu z přední kabiny do zadní se změní orientace soupravy a to i včetně spřáhel. Čili z prvního příkladu se stane ten druhý. Nebo z druhého případu se stane ten první. Takže pokud například u dvoudílné loko bylo BAR mezi prvním a druhým dílem tak po přestupu do zadní kabiny je BAR na čelech a Chain mezi díly. Na tohle jsme narazili u žabotlamy. Ta měla totiž původně definována BAR spřáhla uvnitř a na čelech Chain. Jakmile se ale přestoupilo do zadní kabiny tak pak již nešla jednotka spojit či rozpojit s druhou jednotkou.
Takže mi věřte - vím o čem píšu.

Robo napsal:
Čo je dôležité, fungovalo to. Aj Con Builder dokázal rozlíšiť typy spriahiel a videl som ich v kombináciach CC, BC, CB a BB. Mám ja potom nejaký zvláštny MSTS ???

Nefungovalo!!! Jen si nevyzkoušel všechny možné varianty!!!

Ppoollll !
To čo si napísal o typoch spriahiel a prepínaní kabin je skutočne pravda.
Pri parných lokomotívach so samostatným tendrom je treba dbať na to aby sa v súprave neprepínali kabíny nielen preto, že sa obracajú nadefinované typy spriahadiel medzi rušňom a tenrom ale čo je dôležiťejšie zruší sa prepojenie s tendrom = nemáte uhlie a vodu!
Skúšal som to a po prepnutí sa mi uhlie v tendri zmenilo zo 100% na 0% po prepnutí spať sa vrátilo na 100%
Pokiaľ ide o typy spriahadiel ja používam Chain skoro všade, aj medzi parným rušňom a tenrom.
Výnimkou sú len el./mot. jednotky (Pendolino, 840 a pod.)
Mojim cieľom však bolo odstránenie týchto problémov:
1.) Aby pri nesymetrickom modeli nebolo jedno spriahlo narazník na narazník a druhé narazník medzera narazník
2.) nastavenie parnej lokomotívy a tendra tak, aby nebolo nutné meniť
DEFAULT parameter r0 ( 30cm 60cm ) alebo r0 ( 80cm 150cmm )

A to sa mi podarilo!

Naposled editoval moderátor:

Tak sem hoď přesné nastavení rozměrů jak loko tak tendru a nastavení spřáhel u obou,protože souhlasím s Robem,že je mezera mezi loko a tendrem nezávisle na Binu.A rozpojovat loko a tendr u páry je zbytečnost,kolikrát se ve skutečném provozu takto něco odpojovalo?

1) Téma trošku nesouvisí s SV a prosím moderátora příležitostně o přesunutí na patřičné místo. Předem díky.

2) To Matto: Nezlob se, nechci Ti brát energii, ale neobjevuješ tak trošku objevené? Znáš tento návod: http://www.train-sim.cz/Navody/Sprahla/Navod_naraznik_naraznik_obec_V2.htm ???? Tam je to, o čem píšeš, přesně popsáno a bylo to využíváno např. u parních lokomotiv, ucelených jednotek a nesymetrických vozů. Jenže v některých momentech asymetrické nastavení spřáhel, zvlášť pod Binem, přináší určité problémy, se kterými si nezkušený uživatel nemusí umět poradit. A budou následovat dotazy "Mně to nejde! A proč?". Budeš jim ochotně 1000x vysvětlovat, co a jak ... protože jak víme, návody nikdo nečte. Proto se vyrazilo zcela jinou cestou, a když se dnes podíváš, většina českých modelů je modelována tak, že spřáhla jsou symetrická, tedy bezproblémová.

Ten návod poznám veľmi dobre.
To že dnes už páni modelári modelujú symetricky som si všimol tiež, ale ide mi o staršie modely.
Napr. Pikkovu 721 sa mi podarilo vycentrovať. Hodnoty uvediem večer.
Parné lokomotívy s oddeleným tendrom sú nesymetrické stále viď najnovšia Pikova 534.03 a aj asi navždy budú pretože tender prechádza rovinou konca pary aj v reále.
U pár mi ide o to aby sa nehýbalo s parametrom r0, ale to som už písal.
Dôvodom je, že pri použití DEFAULT 80cm som pri modeli 475.1 musel isť az do mínusu čo spôsobovalo galibu.
Typ spriahla medzi parou a tendrom je nepodstatný, ak chcem rozbájať budem ak nechcem nebudem.

To že uvádzam príklad práve na Pikkový modeloch prosím neberte ako kritiku Pikkovho modelárskeho umu.

Vďaka za presmerovanie, bolo to od témy!

Tak tu by bolo to nastavenie pre Pikkovu 721:

Pre Default = 30cm
Nakopírovať do ".eng/.wag"
Size ( 3.2m 4.536m 13.1185m )
CentreOfGravity ( 0m 1.81m -0.0355m )
InertiaTensor ( Box ( 3.2m 4.536m 13.1185m ) )
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s)
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 30cm 60cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 30cm 60cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)

Nakopírovať do ".sd"
ESD_Bounding_Box ( -1.6 0.9 -6.5948 1.6 4.536 6.5237 )

Pre Default = 80cm
Nakopírovať do ".eng/.wag"
Size ( 3.2m 4.536m 12.6185m )
CentreOfGravity ( 0m 1.81m -0.0355m )
InertiaTensor ( Box ( 3.2m 4.536m 12.6185m ) )
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 80cm 150cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 80cm 150cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)
Nakopírovať do ".sd"
ESD_Bounding_Box ( -1.6 0.9 -6.3448 1.6 4.536 6.2737 )

V červené čísla sú odomňa ostatné sú z veľkosti modelu a z návodu O. Frintu
VYSKÚŠAJTE!

Matto - mám dotaz. Zkoušel jsi spolu spojit a pak rozpojit tyto varianty?
1 - Na zadek (nacouvat) předek
2 - Na zadek zadek
3 - Na předek předek
4 - Na předek zadek
A totéž pak po přestupu na druhé stanoviště.
Jestli všechny varianty zafungujou bezchybně tak by to bylo příjemné zjištění jak jednoduše opravit chování nesymetrického modelu.

Ppoollll
Všetky uvedené varianty fungujú bez problébov - žiadne medzery medzi nárazníkmi.
(Pri niektorých teba prejsť kúsoček za nárazník, ale predné spriahlo nikdy nesekalo dobrotu)

Jestliže ti to spojování a rozpojování funguje ve všech výše uvedených variantách tak je to pak jednoduchá metoda opravy pro nesymetrické modely. Tohle je velmi užitečné zjištění neboť to v některých případech ušetří mnoho práce.

O to mi išlo!
Onedlho bude i návod ale chce to ešte súhlas pána O. Frintu (na tom sa už pracuje)a ešte niekoho kto by zverejnil na webe.
Ppoolllle našlo by sa u teba prosím miestečko.(0,3MB)

Ahoj Matto,
doufám že tento tvůj objev bude trochu zdůvodněn a bude uveřejněn i vzorec podle kterého by se toto nechalo realizovat i u ostaních problémových modelů. Tedy matematická závislost mezi tvými červeně označenými hodnotami ve vztahu k ostatním hodnotám v souboru *.eng a *.sd.
Na mne to totiž působí dojmem, že jsi metodou pokus-omyl nastavil konkrétní hodnoty pro konkrétní model a to je vše....
Máš možnost mne převědčit o tom že se mýlím.....

Miran napsal:
Ahoj Matto,
doufám že tento tvůj objev bude trochu zdůvodněn a bude uveřejněn i vzorec podle kterého by se toto nechalo realizovat i u ostaních problémových modelů. Tedy matematická závislost mezi tvými červeně označenými hodnotami ve vztahu k ostatním hodnotám v souboru *.eng a *.sd.
Na mne to totiž působí dojmem, že jsi metodou pokus-omyl nastavil konkrétní hodnoty pro konkrétní model a to je vše....
Máš možnost mne převědčit o tom že se mýlím.....
Mi to taky připadá přinejmenším přehnané.
Centimetrová přesnost je dostatečně vyhovující a tady jde autor na desetiny milimetrů ! Tohle mne určitě nepřesvědčí.
( To zas bude bojů mezi Intel a AMD v plovoucí čárce a procák i paměť se pěkně zapotí :lol: ).

Back
Nahoře