OR-LADENI.wz.cz - ladění vozidel pro ORTS

Pajavlaky

Průvodčí
Dnes byl spuštěn nový web

http://www.or-ladeni.wz.cz,

na němž budete nacházet ladění vozidel pro ORTS. V současné chvíli je na webu již dostupné ladění pro několik prvních vozidel, konkrétně pěti osobních vozů řady B249 ze známých stránek http://trainset.simtrains.eu/.

Ladění jako celek jsou dílem ladiče přezdívaného Igor Hnízdo. Na těchto laděních s ním spolupracuji ve vybraných brzdových otázkách.

Pajavlaky

Náhled webu:

1.jpg

Každý počinek dobrý. Čím více lidí se tomu bude věnovat, tím dříve vykrystalizuje nějaké použitelné nastavení trainsetu pro OR.
Šikovná je i zvolená metoda distribuce: odkazy na model, zvuky, chování i návod v balíčku na jednom místě.

Ale k čemu mají hnaná vozidla (vagóny) blok parametrů ORTSAdhesion ?
ORTSAdhesion (
ORTSCurtius_Kniffler ( 7.5 44 0.161 0.7 )
ORTSSlipWarningThreshold ( 85 )
)

a vagon je nadimenzován kapacitou cestujících aby zvládnul i Košičan ve špičce? PassengerCapacity ( 150.0 )

Potom ale zřejmě ne v této podobě. Protože programátoři počítají s tímto blokem pouze pro eng. lokomotiv (dieselových a elektrických). Tedy alespoň dle manuálu OR.

Dobře, díky za info, budeme s tím pracovat. Je potěšující, že jsi našel jen tyto dvě formální vady na kráse a co se podstatných věcí týče, jsou ladění v pořádku. Zatím jako jediná na českém trhu.

Chtěl jsem se zeptat P.T. obecenstva, jak je to se spřáhly u naladěných vozů. Protože ORTS nepotřebuje soubor default.wag a .sd soubory, stává se mi, že pokud mají spřáhla vozů délku 30cm/60cm tak se vozy po opětovném spřažení prolínají. Pokud jsou délky vozů definovány ve wagu přesně podle délky modelu a spřáhla mají 0cm/0cm, tak se nic neprolíná a vše funguje jak má (včetně spřahování a svěšování). Setkal jste se někdo s tím, nebo řešil to někdo ? Případně dokáže mi to někdo rozumně objasnit? Je samozřejmě možné, že mám někde zašitou jakousi chybu, která se projevuje jen v mém ORTS. Jinak souprava s vyladěným esem a béčky jezdí moc pěkně, i já jako laik jsem poznal rozdíl.

@Pikku : Ohledně těch spřáhel - s tou přesnou délkou modelu a spřáhlem "0cm/0cm" před časem přišel Icik. Ano, na jednu stranu to má optickou výhodu, že vozy na sebe narazí nárazníky a neprolínají se, ani neposkakují. Jenže pak musí být také nastaveno "CouplingHasRigidConnection ( 1 ), což znamená zapnutou automatickou korekci délky spřáhla, ta tedy zřejmě potom "obchází" nedostatky, kdy takto konfigurované spřáhlo by znemožnilo jízdu soupravy v obloucích. Pak jsem to nějakou dobu diskutoval s Tadeusem a ten byl toho názoru, že tato Icikova metoda jest "návratem k pravěku" a došli jsme nakonec k následujícímu nastavení spřáhel:

Kód:
comment (** sprahla **)

comment (** sprahlo zadni **)
    Coupling (
        Type ( Chain )
        Spring (
            Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )
            Damping ( 1e6N/m/s 1e7N/m/s )
            Break ( 300kN 850kN )
            r0 ( 30cm 60cm )
        )
        CouplingHasRigidConnection ( 0 )
        Velocity ( 0.01m/s )
    )
    comment (** sprahlo predni **)
    Coupling (
        Type ( Chain )
        Spring (
            Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )
            Damping ( 1e6N/m/s 1e7N/m/s )
            Break ( 300kN 850kN )
            r0 ( 30cm 60cm )
        )
        Velocity ( 0.01m/s )
    )

Sice se pak nedá zabránit nectnosti, kdy při svěšování se napřed nárazníky zasunou trochec do sebe a v okamžiku spojení vůz "poskočí", ale to je detail pro "krátký okamžik". Následně je ve spřáhlech vůle, takže při sunutí se navalí nárazníky přesně na sebe a při rozjezdu se pak spřáhla postupně natahují (a mezi nárazníky jsou mezery, jako v reálu... ale je třeba si uvědomit, že ORTS neumí simulovat pružiny a tlumiče v náraznících, ostatně to neumělo ani MSTS - takže zápisy "Buffers()" pod spřáhly jsou zbytečné, vývojáři z KUJU zkrátka kód nárazníků už nedokončili) - toto jest nezbytné k tomu, aby správně fungovalo ozvučení vozů, kde jsou dva zvuky bouchnutí spřáhel a zaskřípění vztaženy na dvě úrovně nízké rychlosti. Takže vozy se musejí začít též pohybovat jeden po druhém, aby zvuky spřáhel šly autenticky postupně odpředu po konec soupravy. S tím Icikovo způsobem 0cm/0cm není možné ozvučení plně využít, souprava se chová jako s tyčovými spřáhly bez vůle.
Dále při jízdě v obloucích se mezery mezi nárazníky mění dle oblouku, při změnách tahu je znát i "vlnění soupravy".
Podotýkám, že pokud se použijí spřáhla dle kódu výše, tak je třeba nastavit délku stroje/vozu v řádcích "Size()" a "InertiaTensor()" o 30cm kratší, než je geometrická délka modelu, jak ji ukáže sView příkazem Ctrl+B.

Pokud jde o soubory *.sd, tak ty ORTS skutečně nepoužívá a pokud to není nutné, nepoužije ani default. wag. Nedávno se mně během ladění té 363.001 povedlo nechtěně z ENGu odmáznout řádek "Size()" a pak jsem se divil, proč je mezi strojem a prvním vozem pár metrů mezera! Zřejmě v tomto případě ORTS hráblo pro Size () do "default.wag".

Mimochodem, na tom esu jsem dneska konečně udělal světla a přidal ARR, jak budu stíhat, vyzkouším na té staré kabině "náhradní textury" pro zkoušku kabinových prvků, souvisejících s ARR (Viaxern sice nachystal potřebné textury pro novou verzi kabiny, ale těžko říct, zda kabinu někdy vydá. Jak bude kabina hotová, dám dokopy aktualizovaný balík stroj/kabina/zvuky a Dominik Daniška to u sebe vystaví jako update.

@Pikku : Ohledně těch spřáhel - ...
Děkuji za vysvětlění, já mám všude spřáhla 0/0 a navíc mám nastaven parametr „CouplingHasRigidConnection ( 0 )“ . Musím to ještě otestovat, zdá se mi ale, že se to chová správně i v obloucích. Ale jsem opravdu laik, takže možná jen nevidím tu chybu. :D

To ale nedává nějak smysl. Nastavím spřáhla s propružením 30cm. Tohle propružení ale simulátor není s to korektně zobrazit. Neuměl to ani starý MSTS, neumí to ani nový OR, který tutu sekci převzal tařka beze změny. A vzápětí těch 30cm zase uberu z délkového rozměru modelu. Přidám 30, uberu 30, efekt 0.

Parametr CouplingHasRigidConnection je určen pro nepružný spoj trvalého spojení typu "bar". Původně určen pro spojení tendrů a lokomotivy a já jej tak i nadále u tendrů používám. Našel by ještě využití např. u vozíků drezín, které jsou spojeny tyčí (ojkou) a nebo na úzkém rozchodu u některých typů podvalníků. Jenže takové spojení by nešlo v aktivitách/jízdách svěšovat a tak je lepší tam ponechat jen tu nepružnost parametrem CouplingHasRigidConnection ( 1 ) a jako typ spřáhla "Chain".

Pravda je, že u tvrdého nastavení r0 ( 0 0 ) se dělají v malých obloucích mezery, ale vizuálně je to menší zlo než vzájemné prolínání.

Mě právě funguje toto:

Comment ( "Sprahla" )
Coupling (
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m ) Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s ) Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 0cm 0cm ) )
Velocity ( 0.01m/s )
)

k naprosté spokojenosti. Nechcete to někdo vyzkoušet? Nezdá se mi to jako krok zpět. Pravda je, že zvuky a jejich navázání na .wag jsem neřešil, neb jsem téměř hluch.

Nechcete to někdo vyzkoušet?

Vyzkoušel jsem (nutno říct, že v této oblasti rovněž coby laik) a nezaznamenal jsem mezi oběma variantami žádný vizuální rozdíl - ani v podélném vlnění, ani ve vzdálenosti nárazníků v malých obloucích. Formálně vzato bych se sice přikláněl k ladění Igorovu, neboť mi přijde matematicky nekorektní definovat dvě různé hodnoty tuhosti a dvě různé hodnoty tlumení pro dvě tytéž hodnoty podélného prodloužení, třebaže OR si možná (aspoň mně se tak při zkoušení zdálo) s námi zadanými hodnotami (mimo první hodnoty r_0 a hodnot Break) příliš hlavu neláme a "spřáhluje si" po svém, ale to určitě není něco, na čem by stál svět.

Zde malá ukázka a důvod, proč na stránky zatím nepřibývají další vozidla. Pokud se to podaří dotáhnout do zdárného konce, můžete brzy očekávat aktualizaci již vydaných vozidel a samozřejmě vozidla další.

Pozn.: Hodnoty BC si nevšímejte, samozřejmě, že se přechod stupňů snažím obejít přes křivku součinitele, tedy BC na nízkým stupni ukazuje hodnoty zhruba dvojnásobně vyšší než "skutečné". Podstatná je hodnota BP (tlak v potrubí). Sledujte ji indikovanou v diagnostice, nikoliv na těch elipsovitých manometrech, který neukazujou přesně. Mírně elipsovitý je i rychloměr, takže pro přesnější zkoumání zpomalení je opět lepší sledovat diagnostiku. Obrázek s umělou modifikovanou křivkou součinitele přikládám též (oranžová umělá modifikovaná - R-ková, modrá mírně modifikovaná dosavadní - "Péčková").
krivka_spaliky_rezim_r_hra.jpeg

Dodatek k těm spřáhlům: Dneska jsem to zkoušel ještě jednou a trochu hloubějc (spojování, rozpojování, tahání zabržděných vozů, tlačení zabržděných vozů, nárazy do zabržděný soupravy...) a moje pozorování je následující:

1) Parametry Stiffness a Damping vůbec nic neovlivňují.

2) a) První hodnotou parametru Break lze nastavit, při jaké tažné síle dojde k přetržení spřáhla.
b) Druhá hodnota parametru Break nic neovlivňuje.

3) a) První hodnota parametu r0 určuje délku nežádoucího poposkočení právě připojeného vozu. Nulovost této hodnoty neimplikuje nutnost dělat spřáhlo tuhé, a tím se připravit o podélné vlnění soupravy. Vzdálenosti dvou spojených vozů jsou při nulovosti této hodnoty jednoznačně určeny parametry Size těchto vozů. Zadávat zde nenulovou hodnotu je tedy kontraproduktivní.
b) Druhá hodnota parametru r0 opět nic neovlivňuje.

Pokud by byly výše uvedené body správné, mohly by se obě příslušné sekce s klidem redukovat např. takto:

Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
r0 ( 0cm 0cm )
Break ( 850kN 850kN )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)

Nicméně, bylo by dobré, kdyby toto ověřil ještě někdo další.

2) a) První hodnotou parametru Break lze nastavit, při jaké tažné síle dojde k přetržení spřáhla.
b) Druhá hodnota parametru Break nic neovlivňuje.

Bylo to bud v návodu , nebo na netu zkusím to pohledat. Jinak roztržení v OR funguje :) i když vozy se nerozpojí, tak se rozpojí hadice :)

Něco na tom bude. Všiml jsem si, že např. parametr damping se v OR přestal používat.

Jako hodnota Break by se dala použít:
a) maximální hranice dovoleného namáhání táhlového ústrojí dle doplňku předpisu D2/1 kap.20 až 23 - tedy 350kN pro tažení i tlačení (jsou tam i poloviční hodnoty pro vozidla lehčích staveb)
b) hodnoty min. pevnosti šroubovky dané předpisem UIC 520 - tedy 850kN

Všechny hodnoty parametrů spřáhla se zapisují pro dvě fáze pohybu.

Potom by zápis mohl vypadat tak nějak:
Kód:
Comment ( "Zadni sprahlo" )
Coupling (   
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m ) Break ( 350kN 350kN ) r0 ( 0cm 0cm ) )
Velocity ( 0.01m/s ) )

Comment ( "Predni sprahlo" )
Coupling (   
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m ) Break ( 350kN 350kN ) r0 ( 0cm 0cm ) )
Velocity ( 0.01m/s ) )

Otazníkem je parametr Stiffness - tuhost/odpor pružiny spřáhla. Běžně uváděné hodnoty kolem 5e6N/m až 7.5a6N/m mě přijdou poněkud přehnané.

Josef Vogeltanz: Přiklánil bych se k možnosti 850 kN. Porušení předpisu ještě šroubovku netrhá, překročení meze pevnosti už ano. Proč ponechávat parametr Stiffness? Zkoušel jsem celé spektrum hodnot a žádný efekt - ani při najíždění na soupravu, ani v už spojené soupravě...

Howky: Ok, kdybys něco vypátral, dej vědět. Podle mě tedy, jak jsem psal, až na parametr r0 druhé hodnoty nic neovlivňují, a je třeba je ponechat jen pro dodržení syntaxe.

Pokud jde o ty dvojice hodnot, jsou ta spřáhla v parametrech řešena ve dvou fázích. Nikdy jsem si ale nevšiml, že by s tím starý MSTS i nový OR nějak viditelně zacházel. Chování je odvozeno od první ze dvou hodnot.

Back
Nahoře