@Pikku : Ohledně těch spřáhel - s tou přesnou délkou modelu a spřáhlem "0cm/0cm" před časem přišel Icik. Ano, na jednu stranu to má optickou výhodu, že vozy na sebe narazí nárazníky a neprolínají se, ani neposkakují. Jenže pak musí být také nastaveno "CouplingHasRigidConnection ( 1 ), což znamená zapnutou automatickou korekci délky spřáhla, ta tedy zřejmě potom "obchází" nedostatky, kdy takto konfigurované spřáhlo by znemožnilo jízdu soupravy v obloucích. Pak jsem to nějakou dobu diskutoval s Tadeusem a ten byl toho názoru, že tato Icikova metoda jest "návratem k pravěku" a došli jsme nakonec k následujícímu nastavení spřáhel:
Kód:
comment (** sprahla **)
comment (** sprahlo zadni **)
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 1e7N/m/s )
Break ( 300kN 850kN )
r0 ( 30cm 60cm )
)
CouplingHasRigidConnection ( 0 )
Velocity ( 0.01m/s )
)
comment (** sprahlo predni **)
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 1e7N/m/s )
Break ( 300kN 850kN )
r0 ( 30cm 60cm )
)
CouplingHasRigidConnection ( 0 )
Velocity ( 0.01m/s )
)
Sice se pak nedá zabránit nectnosti, kdy při svěšování se napřed nárazníky zasunou trochec do sebe a v okamžiku spojení vůz "poskočí", ale to je detail pro "krátký okamžik". Následně je ve spřáhlech vůle, takže při sunutí se navalí nárazníky přesně na sebe a při rozjezdu se pak spřáhla postupně natahují (a mezi nárazníky jsou mezery, jako v reálu... ale je třeba si uvědomit, že ORTS neumí simulovat pružiny a tlumiče v náraznících, ostatně to neumělo ani MSTS - takže zápisy "Buffers()" pod spřáhly jsou zbytečné, vývojáři z KUJU zkrátka kód nárazníků už nedokončili) - toto jest
nezbytné k tomu, aby správně fungovalo ozvučení vozů, kde jsou dva zvuky bouchnutí spřáhel a zaskřípění vztaženy na dvě úrovně nízké rychlosti. Takže vozy se musejí začít též pohybovat jeden po druhém, aby zvuky spřáhel šly autenticky postupně odpředu po konec soupravy. S tím Icikovo způsobem 0cm/0cm není možné ozvučení plně využít, souprava se chová jako s tyčovými spřáhly bez vůle.
Dále při jízdě v obloucích se mezery mezi nárazníky mění dle oblouku, při změnách tahu je znát i "vlnění soupravy".
Podotýkám, že pokud se použijí spřáhla dle kódu výše, tak je třeba nastavit délku stroje/vozu v řádcích "
Size()" a "
InertiaTensor()" o 30cm kratší, než je geometrická délka modelu, jak ji ukáže sView příkazem
Ctrl+B.
Pokud jde o soubory *.sd, tak ty ORTS skutečně nepoužívá a pokud to není nutné, nepoužije ani default. wag. Nedávno se mně během ladění té 363.001 povedlo nechtěně z ENGu odmáznout řádek "Size()" a pak jsem se divil, proč je mezi strojem a prvním vozem pár metrů mezera! Zřejmě v tomto případě ORTS hráblo pro Size () do "default.wag".
Mimochodem, na tom esu jsem dneska konečně udělal světla a přidal ARR, jak budu stíhat, vyzkouším na té staré kabině "náhradní textury" pro zkoušku kabinových prvků, souvisejících s ARR (Viaxern sice nachystal potřebné textury pro novou verzi kabiny, ale těžko říct, zda kabinu někdy vydá. Jak bude kabina hotová, dám dokopy aktualizovaný balík stroj/kabina/zvuky a Dominik Daniška to u sebe vystaví jako update.