Trať Trenčín - Nitra

Cele som to doondil s otazkou 2. Len na vysvetlenie. Moja cesta konci v stanici. V jednoduchom nacrte asi takto:

v tvorbe aktivity
zeleny bod= start - cerveny bod= stanica (dalej sa nepokracuje)
4.JPG

v RE - svetelna predzvest (moj pripad)
1.JPG

vchodova mechanika ma link v RE takto: (moj pripad)

2.jpg

odchodva mechanika alebo svetelne navestidlo ma link v RE detto, takto: (moj pripad)
3.JPG

v MSTS to vyzera takto:
predzvest blika zlte svetlo = ocakavaj 40 km/h. (moj pripad) - Preco? Neviem preco blika ked by som mal ocakavat volno. Mala by tam svietit zelena.

predzvest_blikacka.jpg
na vchodovej machanike je podla TM 40 km/h - Preco? Mechaniku som nalinkoval VOLNO BEZ LINKU. Tak by malo byt volno (zelena) a nie 40-tka. To znamena, nech sa sprava podla tratovej rychlosti.

navest_40.jpg

V stanici zastavim. Odchodova navest ma spravnu farbu, teda stoj, dalej ani krok.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A TERAZ PRIPAD 2. TO ISTE, ALE VCHODOVU MECHANKU ZAMENIM ZA SVETELNU A NALINKUJEM JU V RE TAK ISTO (volno bez linku).
a pozrime ho, uz na predzvesti svieti ocakavaj volno

predzvest_zelena.jpg
uz aj svetlna vchodva navest ukazuje co ma, teda volno
AZD_zelena.jpg
v stanici zastavim. Odchodva navest ma co chcem. teda stoj.

Chcem len vediet preco sa ta cela navestna sustava takto sprava?

JE TO CELÉ DIVNÉ. HORŠIE JE ŽE TO NEVIEM ANI V SKRIPTÁCH PREHODIT ABY TO DOBRE FUNGOVALO. AK TO TEDA IDE.
MNE IDE ZE ZLATÉ MORVCE JE KONECNA STANICA PRE TRAT 151. AK SA MAM NA TOTO POZERAT. RADSEJ TU MECHANIKU VYHODIM A DAM TAM SVETLNU NAVEST S PREDZVESTOU A BUDE TO VYZERAT UZ AKO KLASIKA.

klasika_3 znak.jpg
Nechcem stale davat v ZMoravciach servis aby ma zabrzdil na vchode do stanice a potom ma to pustilo. Dá sa aj to prežiť.

Najlepsie by bolo keby mi svetelna predzvest ukazovala vystrahu a vchodova mechanika by ukazovala volno. Dalo by sa to takto spravit? Ved je jedno ci zastavim pred vchodovym navestidlom alebo az priamo v stanici. Zastat v stanici musim tak ci tak. Dobre si to vysvetlujem?

Toto je ta moja otazka ci to tak nejako funguje aj v skutocnosti? Opravte ma, ak si to zle vysvetlujem. Dik.

Přílohy

• AZD_stoj.jpg
    AZD_stoj.jpg
    109 KB · Zobrazeno: 4
V tomto príde predzvesť sa vzťahuje k vchodovému návestidlu, ktoré má iba dva stavy ( voľno a stoj ). Takže predzvesť môže mať iba stav voľno a výstraha. Čo je na odchodovom návestidle je úplne irelevatné, podobne ako prípadný vchod odbočkou, lebo tieto stavy nevie jednoramenné mechanické návestidlo návestiť. Otázka znie čo umožňuje MSTS, ako to správne nalinkovať.

Neviem ale tu sustavu používam aj ja a nezaznamenal som väčšie problemy s nou. Sice v OR pri volnej jazde občas zblbne ale cez dispečersku appku to viem opraviť. Skôr to zblbne pri odbočkach spojkach a tak. V TimeTable a v aktivitách som problémy nezaznamenal.

Lubo M: Já jsem onehdy řešil podobný problém s mechanickými návěstidly. Vracel jsem v trati Plzeňsko (Trať_183) mechanická návěstidla na výhybnu Pasečnice a v OR mi to dělalo doslovně "paseku" Projížděl jsem zkušebně osazená návěstidla v MSTS a fungovalo vše normálně. Na mechanické předvěsti bylo volno, na hlavním mechanickém návěstidle bylo volno, traťový monitor ukazoval rychlost podle osazeného rychlostníku, tj. 60km/h, a po průjezdu dopravnou mi podle rychlostníku naskočila na traťovém monitoru rychlost 90 km/h, přesně jak je osazeno v trati. V OR mi stejné osazení ukazovalo návěstní znaky jinak. Na předvěsti byla výstraha, návěstidlo bylo postavené na volno, a ikdyž byl link návěstidla nastaven na "volno bez linku", traťový monitor ukazoval rychlost 40 km/h, po průjezdu dopravnou se na monitoru rychlost 40 nezměnila a bez ohledu na rychlostníky byla na monitoru až do Domažlic. Nastavil jsem link na "odjezdové návěstidlo" a "volno bez linku". Při další zkušební jízdě se zobrazení na traťovém monitoru nezměnilo. Zkušebně jsem za dopravnu Pasečnice (za výhybku) umístil "označník se zrušením omezené rychlosti" a při další zkušební jízdě už návěstidla ukazovala správné znaky a traťový monitor také. Pak jsem ještě provedl jednu zkušební jízdu v MSTS, abych zjistil, zda se zase "nerozhodilo" nastavení tam. Vše bylo vpořádku. Taky mi to nešlo do hlavy. Ale mám takový pocit, že to v předchozích verzích nedělalo. Začalo to až po nějaké nedávné aktualizaci experimentální verze.
Takže se podívej na traťový monitor, co ukazuje při průjezdu vjezdovým návěstidlem. Pokud tam bude v OR žlutá a rychlost 40, i přes to, že bude link nastaven na "volno bez linku" ta předvěst světelná bude vždycky blikat žlutě (očekávejte 40). Protože bude komunikovat s nastavením návěstidla jakoby na návěst 40 km/h. Pokud potřebuješ, aby na předvěsti svítilo permanentně žluté světlo, bez ohledu na postavení vjezdového návěstidla, bylo by asi třeba osadit předvěst jako "nefunkční návěstidlo", které bude ukazovat návěstní znak výstraha. To není nic proti ničemu. Průser by byl, kdyby to bylo obráceně. Na předvěsti zelená nebo blikající žlutá a na vjezdovém návěstidle stůj. Když, v tomto případě, zkušebně vyměníš tu světelnou předvěst za mechanickou, měl bys na ní určitě výstrahu. V tom OR to zatím funguje takto. Třeba se to zase po nějaké aktualizaci změní.

Napadá mě jedna možnost:
Jednoramenná návěstidla mají prostě v scriptu, že pokud je další návěstidlo na stůj, místo volna návěstí rychlost 40 km/h (a tím pádem na předvěsti "Očekávej 40 km/h."), podobně jako dvouramenná návěstidla ukazují Vjezd odbočkou i při jízdě do rovného, pokud je na dalším návěstidle Stůj. To vzniklo na požadavek některých jedinců, kteří měli problém před takovým návěstidlem zastavit, pokud vjížděli na volno a vyžadovali nějakým způsobem předvěsit další návěstidlo. Neodpovídá to realitě, kdy se vjezdové návěstidlo u projíždějících vlaků smí postavit až když je odjezdové návěstidlo na volno, pokud tomu tak není, musí být vlak u vjezdového návěstidla zastaven a strojvedoucí tím pádem musí očekávat na odjezdu Stůj. Což však v MSTS nasimulovat nejde.

A ještě možné řešení? Možná! :)
Zkus dát mezi tu mechaniku a světelný odjezd označník se zrušením omezené rychlosti a schovej ho pod povrch. Tím pádem by se mohla ta "Výstraha" přenést na něj, na vjezdu by mělo být volno a na předvěsti též. ;)

A ještě možné řešení? Možná! :)
Zkus dát mezi tu mechaniku a světelný odjezd označník se zrušením omezené rychlosti a schovej ho pod povrch. Tím pádem by se mohla ta "Výstraha" přenést na něj, na vjezdu by mělo být volno a na předvěsti též. ;)

Lubo M: Já jsem onehdy řešil podobný problém s mechanickými návěstidly. Vracel jsem v trati Plzeňsko (Trať_183) mechanická návěstidla na výhybnu Pasečnice a v OR mi to dělalo doslovně "paseku" Projížděl jsem zkušebně osazená návěstidla v MSTS a fungovalo vše normálně. Na mechanické předvěsti bylo volno, na hlavním mechanickém návěstidle bylo volno, traťový monitor ukazoval rychlost podle osazeného rychlostníku, tj. 60km/h, a po průjezdu dopravnou mi podle rychlostníku naskočila na traťovém monitoru rychlost 90 km/h, přesně jak je osazeno v trati. V OR mi stejné osazení ukazovalo návěstní znaky jinak. Na předvěsti byla výstraha, návěstidlo bylo postavené na volno, a ikdyž byl link návěstidla nastaven na "volno bez linku", traťový monitor ukazoval rychlost 40 km/h, po průjezdu dopravnou se na monitoru rychlost 40 nezměnila a bez ohledu na rychlostníky byla na monitoru až do Domažlic. Nastavil jsem link na "odjezdové návěstidlo" a "volno bez linku". Při další zkušební jízdě se zobrazení na traťovém monitoru nezměnilo. Zkušebně jsem za dopravnu Pasečnice (za výhybku) umístil "označník se zrušením omezené rychlosti" a při další zkušební jízdě už návěstidla ukazovala správné znaky a traťový monitor také. Pak jsem ještě provedl jednu zkušební jízdu v MSTS, abych zjistil, zda se zase "nerozhodilo" nastavení tam. Vše bylo vpořádku. Taky mi to nešlo do hlavy. Ale mám takový pocit, že to v předchozích verzích nedělalo. Začalo to až po nějaké nedávné aktualizaci experimentální verze.
Takže se podívej na traťový monitor, co ukazuje při průjezdu vjezdovým návěstidlem. Pokud tam bude v OR žlutá a rychlost 40, i přes to, že bude link nastaven na "volno bez linku" ta předvěst světelná bude vždycky blikat žlutě (očekávejte 40). Protože bude komunikovat s nastavením návěstidla jakoby na návěst 40 km/h. Pokud potřebuješ, aby na předvěsti svítilo permanentně žluté světlo, bez ohledu na postavení vjezdového návěstidla, bylo by asi třeba osadit předvěst jako "nefunkční návěstidlo", které bude ukazovat návěstní znak výstraha. To není nic proti ničemu. Průser by byl, kdyby to bylo obráceně. Na předvěsti zelená nebo blikající žlutá a na vjezdovém návěstidle stůj. Když, v tomto případě, zkušebně vyměníš tu světelnou předvěst za mechanickou, měl bys na ní určitě výstrahu. V tom OR to zatím funguje takto. Třeba se to zase po nějaké aktualizaci změní.

Dik za rady. Ja tomu prejdem cez rozum. Idem sa s tym pohrat uvidm ako to dopadne. Dam potom vediet. Este si to odtestujem v OR. Tam som to este neskusal.

Je to tak. Je třeba zkoušet a zkoušet a zkoušet. Ten rozdíl je akorát v tom, že v MSTS se to chová korektně a přesně tak, jak bylo vše koncipováno. To nekorektní chování, které bylo popsáno, se zde týká pouze OR. A v tom mém případě na Pasečnici skutečně reagovalo na předvěst v Domažlicích, kde čtyřicítka blikala. OR je ve vývoji a lze takovéto excesy očekávat.

Som z Topoľčian a veľmi ďakujem za túto trať,veľa miest som spoznal. A keby bol záujem nafotím staničnú budovu v Topoľčanoch a v Chynoranoch.

fakt moooc dakujem za tieto trate.....trate mojho domova a aj detstva kde som sa vozil este na 850 ked tade behali TO-TN :) nech sa dari pri ďaľšej tvorbe

Uz mam zahadu vyriesenu ohladne mechanik. AUTOR TRATE JE BLB. TEDA JA. 2 dni som to skusal oblbnut ale nedarilo sa mi to.
Vcera som oprasil navod od POLAKA a skutocne su naprogramovane tak, ako sa spravaju v mojej trati. Ak su v stanici odchodve navesti v polohe stoj, tak mechanicka navest 1-ramenná ale aj 2-ramenna mi signalizuje rychlost 40km/h (a aj ma na nu degraduje) s tym, ze svetelna predzvest mi ukazuje signal ocakavaj rychlost 40km/h aj ked vchadzam na priamu kolaj. Mozem si to linkovat-nelinkovat ako chcem, skratka je to tak naprogramovane. Jedine nejako zmenit skripty navesti ako to ma 321 alebo BP. Tie taku anomaliu nemaju. Ale na to som ja maly pan. Ja tym morskym konikom v tych skriptach vobec nerozumiem.
Citujem NAVOD od POLAKA o MECHANIKACH:
"Všeobecně jsem u mechanických návěstidel oproti reálu nastavil návěst “vjezd odbočkou“ i v případě že vlak jede po přímé koleji, ale na odjezdovém má stůj. Je nepříjemné když by vjezdové ukazovalo volno a následující odjezdové stůj.
V praxi u mechanických návěstidel je to tak, že strojvedoucí ví ve kterých stanicích pravidelně zastavuje, a ví že má zastavit i když má na vjezdu volno.
Pokud nemá ve stanici pravidelný pobyt a na odjezdovém je stůj, tak je zastaven na vjezdu, po zastavení dostane volno a strojvedoucí ví že bude ve stanici mimořádně zastaven.
Toto ovšem MSTS nemůže dokázat, tak alespoň takovéto upozornění, a také předvěst vjezdového bude na výstrahu, čímž zvýší naší ostražitost."

V tomto príde predzvesť sa vzťahuje k vchodovému návestidlu, ktoré má iba dva stavy ( voľno a stoj ). Takže predzvesť môže mať iba stav voľno a výstraha. Čo je na odchodovom návestidle je úplne irelevatné, podobne ako prípadný vchod odbočkou, lebo tieto stavy nevie jednoramenné mechanické návestidlo návestiť. Otázka znie čo umožňuje MSTS, ako to správne nalinkovať.

Dik. Oprasil som Polakov navod. Tam je to vysvetlene ako naprogramoval mechanicke navesti. Ale ked to clovek cital pred 100 rokmi.

Back
Nahoře