Ano, adhezní mez určuje mnoho parametrů. Od výkonu na obvodu kol...
Nechtěl jsem diskusi znovu vířit, ale za toto by mě na VŠ vyhodili zavřeným oknem. Inu toť. Ale hlavně:
Znovu upozorňuji, že nastavení na modely dělám pro standardní OR (t.č. ve verzi 1.5.1).
Model adheze je implementovaný v základní verzi OR už pěkných pár let a je společný pro OR MG i ORCZSK (tam je pro některé lokomotivy povýšen o simulaci všech náprav). Ten model jsem tvořil já, ale neříkám to proto, že bych se tím chtěl chlubit, to je prostě fakt (půjčil jsem si od Zdeňka Svěráka ). Tím chci říct, že vím, jak má spolupráce charakteristik a modelu adheze fungovat. Ano, nemusí to na 100% odpovídat realitě (omezení je dáno výpočetním "prostorem" v OR), ale rozhraní je definované a dokud někdo nevytvoří něco jiného, musí se s tím žít.
Pro zápis parametrů v engu vycházím z veřejných zdrojů a dat vč. dokumentace provozovatelů drážních vozidel. Předpokládám, že provozovatel používá tyto informace pro stanovení jízdních dob a hmotností přepravovaného nákladu.
Chování vozidla je potom podle těchto informací ověřeno. Stejně tak přepokládám, že stejné informace jsou potom podkladem pro tvorbu aktivit v simulátoru.
Naopak nepočítám s faktem, že pokud nebude někdo s chováním spokojen, bude zpochybňovat autentičnost a použitelnost zdrojů těchto informací. To by totiž vrhlo způsob určování parametrů engu k metodám pokus-omyl.
Zpochybňování je běžná součást hledání kvality. I já denně zpochybňuji výsledky svojí práce a ptám se, jestli by to nešlo udělat lépe. Rozhodně si nemyslím, že zpochybňovat některé zdroje (jejich použitelnost) musí nutně vést k metodám pokus-omyl. Naopak: měly by se hledat zdroje jiné anebo lépe: jiné postupy.
Já netvrdím nic jiného, než že některé charakteristiky z V7 nejsou úplné, tzn. nejsou vhodným zdrojem pro definici trakčních charakteristik pro OR. Tyto přílohy k V7 jsou tedy autentické, ale nejsou v plném rozsahu použitelné a striktně se jich držet není fyzikálně správně.
Bohužel, dostat se k některým úplným charakteristikám znamená znát dané vozidlo, rozumět tomu, jak funguje jeho pohon, sehnat si potřebné parametry a charakteristiky si spočítat. Je to podstatně pracnější, než odečítat z grafu (na to jsou programy), ale hlubší poznání nám dá vyšší kvalitu. Příkladem budiž charakteristiky k 130, 131 nebo x5x pro ORCZSK. I pro řady x6x jsme charakteristiky prepočítali, aby bylo "vidět" na kotevní a budící proud.