Trať BP - 24H timetable

Dobrý den. Ještě jednou díky za Vaši pomoc při mojí tvorbě TT !
Snad již poslední problém, se kterým bych potřeboval Vaši pomoc je tento:

V dopravně XYZ mám odstavenou skupinu nákladních vozů, pro kterou jede Lv vlak.

1) Jakým příkazem dojde ke spojení Lv se skupinou odstavených vozů ?
2) Grantuje takový příkaz i volnou cestu Lv na obsazenou kolej ?

Jejda ...
a ještě jedna drobnost:
Při výjezdu soupravy M152.0 z depa Zlaté Moravce mám dojet na druhou kolej u staniční budovy.
Cesta vede přes vnější kolejiště až na zhlaví ZM-závod, kde má dojít změně směru jízdy a potom jízda na zmíněnou kolej.
Path mám nastavenou tak, že bod obratu je těsně za výhybkou umožňující jízdu ke staniční budově. Tedy dost daleko před vjezdovým návěstidlem ve směru od ZM-závod.
Přes toto opatření mne program vyhání až za zmíněné vjezdové návěstidlo - tedy na šírou trať ! Jen tehdy dojde ke změně vlakové cesty z depa na vlakovou cestu k nástupišti.

Je chyba v programu OR, nebo v nastavení návěstidel ?

Předem díky moc za Vaši odpověď.

Přeji dobrý den,

kdykoliv můžete napsat do sz, rád Vám pomůžu, nevadí mi poradit ostatním. Pro první případ mi sedí jedině příkazy $attach a $detach. Ale ty odstavené vozy, musí být ve smyslu "static", jako samostatný subjekt, např.(static pro Lv 54785). Příkaz $attach by měl fungovat něco jako "přivolávačka", v jejím nejjednodušším smyslu. Pokud Lv vedený AI zůstane vyset u stůj na vjezdu, pak by měl pomoci příkaz $callon (přivolání) na obsazenou kolej.

A u druhého případu si myslím, že pokud je "reversal point" těsně za jazykem výhybky, OR mám problém s obrácením cesty ve chvíli, kdy je výhybka blokována vlakem (dostává protichůdné informace - Přehoď výhybku podle path , výhybka musí zůstat v nynějším stavu, je na ní vozidlo.), který po té dané trase jede. Zkusil bych ten "reversal point" posunout o kousek za výhybku (aby se tam krabka vešla) a pokud to ani po tomto zásahu nebude fungovat, bude chyba pravděpodobně někde v scriptu ORTS. Zkusím se na to ještě mrknou, kdybych zjistil něco nového, určitě napíši. Díky a kdykoliv se ptejte, není problém. :)

Zdravím !
Díky moc za odpovědi a za návod.

V tom prvním případě se nejedná o "static" vozy v klasickém slova smyslu, ale o skupinu "static" vozů vzniklých po odpojení z Mn9021.
Tedy Mn 9021 přiveze ze Šuran do Uľan skupinu vozů, kterou odpojí a vrátí se do Šuran jako Lv.
$forms=Lv7901 $detach /nonpower /static

A pro tyto vagony si má dojet Lv a po spojení do vlaku, je potom bude osazovat jako "dekoraci" do dalších dopraven na vedlejší koleje.
Zkusím ten příkaz $attach a snad se k těmto vozům bude chovat stejně, jako kdyby byly v TT jako klasické "static" vozy ...
Podám zprávu o výsledku

V druhém případě mám "reversal point" vzdálen od hrotů výhybky cca na délku vlaku. Jinak by se jako vlak řízený PC nebyl schopen otočit. Zůstal by viset na výhybce (odzkoušeno + opraveno = funguje to).
Tedy u mne tato situace funguje jak v případě vlaku řízeného, tak i vlaku typu TRAFFIC. Mne jen zarazilo to, že mne vyhání na šírou trať až za vjezdové návěstidlo, ačkoliv se vlastně jedná o staniční posun, při kterém posunující vlak naopak nesmí projet značku Posun zakázán, která je (nebo má být) 50 m pod úrovní vjezdového návěstidla.
Ten bílo-modrý kolík - označník konce posunu zde není jako návěst, ale jen jako dekorační a informativní doplněk. Možná, že toto je příčina proč musím vyjet z obvodu stanice na šírou trať.

Ano, ORTS nerozlišuje tak jak v realitě posuny, vlaky a nedej pánbůh PMD. :D Buď jde o cestu vlaku (návěstidlo pro běžné návěsti) a nebo cesta pro posun(návěstidla pouze pro posun). Teda, alespoň takto to chápu. A pokud se nemejlim, tak ORTS prostě potřebuje nějaký "statický" bod pro možnost otočení cesty. Tzn. návěstidlo, kolík, nebo tak. ORTS neumí počítat s tím, že na voze jede posunovač a těsně po přejetí výhybky, seskočí a přehodí ji.

Na snímku lze vidět následek vážné konstrukční vady sběračů u loko. 380. Všechny stroje řady 380 jsou do odvolání odstaveny z provozu, pro velmi závažnou konstrukční chybu v konstrukci sběračů a jejich mechaniky. Navráceny do provozu budou, jakmile bude sjednána náprava. Zatím se musíme pro nedostatek 362 a 363 na lince R19 na 4. obratech spokojit s motorovými lokomotivami. Open Rails 2021-01-28 05-59-54.jpg

Dnešní Rx 866 v podobě, ve které jej budeme vídat nejméně dva až tři měsíce, dokud nebude buďto sjednána náprava konstrukční vady všech 380, nebo až se mi vrátí z ústředních dílen některé 362. (Ale na lokomotivách 362 a 363 jsou plánovány další opravy a rekonstrukce). Open Rails 2021-01-28 06-00-04.jpgOpen Rails 2021-01-28 05-30-17.jpgOpen Rails 2021-01-28 05-37-54.jpgOpen Rails 2021-01-28 05-59-54.jpg

Tak linka S3 už je plně v provozu, tak jsem si dovolil pár fotek z včerejší jízdy Os 4909 (Tišnov - Židlochovice). Cestou pár zajímavostí. Třeba již zmiňovaná linka R19 a 4 obraty vedené motorovými lokomotivami. Na fotce lze v čele Rx vidět 750 714. Open Rails 2021-01-30 09-54-50.jpgOpen Rails 2021-01-30 10-30-02.jpgOpen Rails 2021-01-30 10-30-53.jpgOpen Rails 2021-01-30 10-31-12.jpgOpen Rails 2021-01-30 10-34-34.jpgOpen Rails 2021-01-30 10-35-29.jpgOpen Rails 2021-01-30 10-35-51.jpgOpen Rails 2021-01-30 10-53-56.jpgOpen Rails 2021-01-30 10-57-47.jpgOpen Rails 2021-01-30 10-59-27.jpg

Měl bych na Vás dotaz. Může mít ORTS problém s tím, že hráčův vlak přijede do stanice kde má příkaz §forms a zpět jede na "syslu"? AI vlaky normálně otočí směr a jedou syslem dopředu v pohodě, ale mě, jako hráči, to vyhodí error a ORTS spadne. Tušíte kde by mohl být problém? dělá to jen na S3, na R13 je to v cajku. Open Rails 2021-01-30 10-30-53.jpgBez názvu.jpg

Aby nedošlo k přetížení dráhy a někteří nejmenovaní poslanci nemuseli diskriminovat nákladní dopravce, zavádím na linku Ex1 (Kolin - Bohumin) 14ti až 16ti vozové soupravy jednou za dvě hodiny Ex a jednou za 2 hodiny R. Na snímku Ex 500 Petr Bezruč. Open Rails 2021-02-03 01-19-44.jpg

Ex 504 Jarek Nohavica, míří z Kolína bez zastavení přímo do Pardubic. Po cestě jsme potkávali vlak linky R19 (Brno - Svitavy - Kolín), tažený Bertou, jelikož kvůli odstavení všech lokomotiv řady 380 se Berty (a jeden Catr) ve vzniknuvší krizi staly jediným přijatelným řešením. Pokud se v blízké době výrobce dotčených lokomotiv řady 380 nevyjádří jak závadu na sběrači odstranit, či ji na své náklady přímo neodstraní, bude na místě rozhodnout o dlouhodobém řešení, například stažením loko. 362/3 z jiných výkonů, či škrtání spojů na R8, R9 a R19. Jako možné řešení se jeví také dohoda s jinými dopravci, ale to je zatím ve hvězdách. (PKP, ZSSK a CDC). Open Rails 2021-02-10 01-51-46.jpgOpen Rails 2021-02-10 01-56-33.jpgOpen Rails 2021-02-10 02-03-27.jpgOpen Rails 2021-02-10 02-07-43.jpgOpen Rails 2021-02-10 02-10-52.jpgOpen Rails 2021-02-10 02-17-30.jpg

Dnes při jízdě Os 14611 (Šakvice - Břeclav), při brzdění do zastávky Rakvice, jsem narazil na závadu, která by mohla být dost nebezpečná v případě, kdybych potřeboval soupravu zastavit co možná nejrychleji, například při nouzovém brzdění, či při jízdě ze spádu vyšší rychlostí. Ve chvíli, kdy tlak v Br. válci přesáhne 2 bary, souprava se mi odbrzdí(částečně) a sysel začne smýkat a zablokují se kola a brzdný účinek je asi stejně dobrý, jako péče o naše tratě ze strany SŽ, tzn. skoro žádný. Pomůže mi až odbrzdění a znovu zabrzdění, nebo sysla nechat "doklouzat" až do nuly, což je ale jednak na delší dobu a druhak pak vznikne plocha jak v Tuřanech. Dneska to naštěstí bylo jen přejetí zastávky, ale nemusí to být vždy tak "v pohodě". Uvažuji o odstavení syslů z provozu a jejich diagnostiku a případnou opravu, ale to asi asi zatím nemůžu dovolit. Open Rails 2021-02-13 12-51-00.jpg

TT 24h je zatím jen moje soukromá záležitost, kdybych mohl, rád to dám veřejně, ale není zatím moc o co stát, teď si Or opět řeklo, že je přece moc práce fungovat a tak teď řeším, co s tím zas je. :D A do tohoto TT plánuju přes 1500 vlaků, což ještě zdaleka není realita. Ale jsem hrozně rád, že je o to zájem. Jakmile to bude jen trochu možné, zkusím nějak vymyslet vydání. Díky moc za pochopení, O.

PS: Kdyby se našel človíček, co se vyzná v OR logfilu, budu moc vděčný za pomoc, já se v tom nevyznám a netuším, co mi tím OR chce říct, díky předem. :) Open Rails 2021-02-13 11-09-43.jpg

To minulé TT (které už bylo dosti předimenzované) zvládlo něco kolem 1100. Ale je to pro mě téma k zamyšlení nad prioritními obraty, děkuji. :) A přidávám snímek jedné z 810, jenž po dlouhé době opět řádí na Pohořelické lokálce. Open Rails 2021-02-17 10-57-05.jpg

Back
Nahoře